Πιο όψιμη αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγική χρονιά για τα αμπέλια, λόγω των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών και των συχνών βροχοπτώσεων, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου. Οι βροχοπτώσεις μάλιστα κρίνονται ικανοποιητικές σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Όπως επισημαίνεται στο τελευταίο δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις συχνές βροχοπτώσεις που επικράτησαν το χειμώνα οψίμισαν σημαντικά τα αμπέλια συγκριτικά με την προηγούμενη ιδιαίτερα πρώιμη χρονιά.
Με την έναρξη της βλάστησης έχουμε όμως και τις πρώτες ανοιξιάτικες επεμβάσεις:
ΦΟΜΟΨΗ: Ασθένεια του ξύλου. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται στα πρώτα βλαστικά στάδια D και E (μήκος βλάστησης 1-3 εκ.). Ευνοείται με δροσερό και υγρό καιρό.
Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με προληπτικούς ψεκασμούς την περίοδο που έχουν ανοίξει τα περισσότερα μάτια, και όταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα φύλλα. (1η και 2η φωτογραφία)
ΩΙΔΙΟ (χολέρα) : Η σπουδαιότερη ασθένεια του αμπελιού στην Κρήτη. Η προστασία πρέπει να αρχίζει από τα πρώτα βλαστικά στάδια E , F έτσι ώστε να μειώνεται το αρχικό μόλυσμα και να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση του την υπόλοιπη καλλιεργητική περίοδο.
Κατάλληλος χρόνος καταπολέμησης, όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 - 6 εκατoστά. (2η και 3η φωτογραφία)
ΘΡΙΠΕΣ: Οι προσβολές αρχίζουν από τους εκπτυσσόμενους βλαστούς. Σε αμπέλια που υπάρχει ιστορικό προσβολών να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με το ωίδιο.
ΑΚΑΡΙ (ερίνωση): Οι προσβολές είναι συνήθως τοπικές και χωρίς οικονομική σημασία. Μόνο όπου υπάρχει πρόβλημα (πολλά φύλλα με "φουσκάλες" στην πάνω επιφάνεια) να γίνει συνδυασμένη επέμβαση με τη φόμοψη.
ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΙΑ: Στην πλειοψηφία των αμπελώνων επικρατεί η ξινήθρα. Σχηματίζει ένα φυσικό χειμερινό χλοοτάπητα που επιδρά ευνοϊκά στο έδαφος (προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση, αυξάνει τη συγκράτηση και τη διείσδυση του νερού, βελτιώνει την υφή του εδάφους και το κάνει προσβάσιμο μετά από βροχή). Δεν ανταγωνίζεται τα αμπέλια και περιορίζει την ανάπτυξη άλλων θερινών ζιζανίων.
Το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου συμβουλεύει: «Μην καταστρέφετε την ξινήθρα νωρίς. Σε αμπέλια με ξινήθρα συνιστάται ζιζανιοκτονία μόνο κατά μήκος των γραμμών κι εφόσον υπάρχουν επιζήμια ζιζάνια».
Πηγη
"Εφημεριδα Πατρις"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου