Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΔΟ





Η λαϊκή θεραπευτική της Κρήτης γνώριζε ένα ακόμη ενδιαφέρον ελαιόλαδο, που δεν είχε ιδιαίτερη οσμή, το χαρακτήριζε όμως ένα λαμπερό κόκκινο χρώμα. Το λέγανε "κοκκινόλαδο" ή "κουτσουνόλαδο".




Γίνεται με πέταλα της κουτσουνάδας-παπαρούνας, όπως είναι γνωστή στην Κρήτη, ή "μήκων η ροιάς" η επιστημονική της ονομασία. Πολλά πέταλα μαζί μέσα σε μπουκάλι γεμάτο λάδι, λιάζονται πολλές μέρες στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το λάδι κοκκινίζει (κοκκινόλαδο) και συνάμα αποκτά θεραπευτικές ιδιότητες. Κυρίως χρησιμεύει σαν μαλακτικό σε διάφορες πληγές και πονέματα.




Σε άλλες περιοχές άφηναν το μπουκάλι για δυο μήνες στην αποθήκη (όχι στον ήλιο) και το λάδι έπαιρνε κόκκινο χρώμα. Μερικές φορές έβαζαν μέσα και βάρσαμο (δυόσμο) και το έδιναν κυρίως στα μικρά παιδιά.



Πηγη

http://www.archanes.gr/wow/index.asp?cat=539

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου