Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ -ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ




Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ενισχυθούν οι περιπολίες στα νότια της Κρήτης με την ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων Frontex, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες.

Πάντως, μέχρι χθες οι περιπολίες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Νομό Χανίων, γίνονταν από τις Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος. Τόσο σε στεριά όσο και σε θάλασσα περιπολούσαν λιμενικοί και μέσα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων και των Λιμενικών Σταθμών Χώρας Σφακίων, Παλαιόχωρας και Κισάμου.

Σε δήλωσή του στα 'Χ.Ν.' ο κεντρικός λιμενάρχης Χανίων, Αντώνης Δασκαλάκης, επεσήμανε:

'Ο,τι συνέβαινε τον προηγούμενο καιρό, συμβαίνει και τώρα. Δηλαδή, περιπολίες σε στεριά και θάλασσα για τον έλεγχο και την αποτροπή εισόδου οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας. Κάτι το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν και πιθανόν να συμβεί και τώρα, ιδιαίτερα με τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική. Οι περιπολίες είναι στα συνήθη πλαίσια'.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ από τις Βρυξέλλες, με το ζήτημα των λαθρομεταναστών, που συρρέουν από τη Λιβύη στα νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης, πρόκειται να ασχοληθεί η επιχείρηση 'Ποσειδών', σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων, Frontex.

Στην ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός Frontex κάνει έναν πρώτο απολογισμό της επιχείρησης 'Ποσειδών' στον Εβρο, τονίζοντας ότι παρατηρείται σημαντική μείωση των διελεύσεων μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα τόσο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά όσο και τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία για την κατάσταση στην περιοχή του Εβρου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τους τρεις πρώτους μήνες του 2011, συνελήφθησαν συνολικά 5.281 λαθρομετανάστες, ενώ το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2010 είχαν ανιχνευθεί 8.054 άτομα. Σημειώνεται, επίσης, η σημαντική μείωση των μεταναστών που περνούν τα σύνορα από μήνα σε μήνα. Τον περασμένο Ιανουάριο συνελήφθησαν 2.266 λαθρομετανάστες, 1.632 τον Φεβρουάριο και 1.383 τον Μάρτιο. Η πλειοψηφία των λαθρομεταναστών προέρχεται από το Αφγανιστάν (24%), το Πακιστάν (14%) και το Μπανγκλαντές (12%).

Στις 2 Μαρτίου, η επιχείρηση 'Ποσειδών', διαδέχθηκε την επιχείρηση RABIT, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Frontex από τις 2 Νοεμβρίου 2010 με σκοπό τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων στον Εβρο. Η επιχείρηση «Ποσειδών» τελεί υπό την αιγίδα της Frontex ήδη από το 2006, έχοντας ως αποστολή τη φρούρηση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων.



Πηγη
http://www.haniotika-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου