Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ "ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΟΛ"ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ





 Επέμβαση στη Λιβύη: Φθάνει στη Σούδα το Σαρλ ντε Γκολ



Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συμμετάσχει και αυτό στις επιχειρήσεις εναντίον του Καντάφι









Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ αναμένεται να αφιχθεί εντός των προσεχών ωρών ή και ημερών στη Σούδα προκειμένου να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εναντίον του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη.



Το Σαρλ ντε Γκολ αποτελεί το καμάρι του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και η άφιξή του σημαίνει ότι το Παρίσι θέλει να έχει ευρύτερα περιθώρια δράσης για επιχειρήσεις. Το γαλλικό σκάφος θα παραμείνει αρχικά στα ανοιχτά της βάσης, αλλά εφόσον χρειαστεί μπορεί να ελλιμενιστεί στο περίφημο Κρηπίδωμα 14 που είναι «νατοϊκή» προβλήτα και μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρα.



Στη βάση της Σούδας αναμένονται το μεσημέρι της Δευτέρας και τέσσερα Μιράζ από το Κατάρ, αλλά και γαλλικά αεροσκάφη αύριο. Αδεια να μεταφερθούν στη Σούδα έχουν ζητήσει και τα οκτώ βελγικά αεροσκάφη F-16 που βρίσκονται προς το παρόν στον Αραξο.



Σε απόλυτο αδιέξοδο κινδυνεύει να βρεθεί το ΝΑΤΟ, καθώς πλέον έχουν διαμορφωθεί μπλοκ αντικρουόμενων απόψεων εντός της Συμμαχίας για το τι μέλλει γενέσθαι στο θέμα της Λιβύης, Σύμφωνα με νατοϊκές πηγές με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα» σήμερα το πρωϊ, η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ΝΑΤΟ εμφανίζεται κολλημένη στις διαφορετικές προσεγγίσεις.



Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα (περίπου 16.00 ώρα Ελλάδος) με σκοπό να εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο (OPLAN) και την εκτελεστική οδηγία (Executive Directive). Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γαλλία έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή της να μην συγκατατεθεί στην υιοθέτηση του επιχειρησιακού σχεδίου, ενώ και η Τουρκία έχει πλέον «στυλώσει τα πόδια» για την εκτελεστική οδηγία.



Οι γνωρίζοντες τα διαμειβόμενα στην έδρα της Συμμαχίας επιμένουν ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί διότι κάθε πλευρά αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον στόχο της επιχείρησης.



Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί φαίνεται ότι αισθάνονται πλέον να δεσμεύονται υπερβολικά από το πλαίσιο του Ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θεωρώντας ότι τους δένει τα χέρια. Αν αυτό ισχύει, τότε αναδεικνύεται μία σειρά σεναρίων που αν και δύσκολο να επιβεβαιωθούν σε αυτή τη φάση έχουν αρχίσει να συζητώνται.



Μήπως πλέον ο στόχος είναι η εξόντωση του ίδιου του Μουαμάρ Καντάφι, παρά την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό το ενδεχόμενο, διατυπωμένη μάλιστα από το στόμα κορυφαίων αξιωματούχων; Ή μήπως στο «πίσω μέρος του μυαλού» των Γάλλων και των Βρετανών βρίσκεται μία διάσπαση της Λιβύης σε Τριπολίτιδα και Κυρηναϊκή, με τη δεύτερη να ελέγχεται από τους σημερινούς αντικαθεστωτικούς;



Αυτό το σενάριο, αν και προωθημένο, δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, στην Κηρυναϊκή βρίσκονται τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου της Λιβύης.



Οι αντιδράσεις των κομμάτων



«Η απόφαση του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ορθή, αν και καθυστερηµένη. Ευχόµαστε η στρατιωτική επιχείρηση να τερµατιστεί το συντοµότερο δυνατόν, ώστε η Λιβύη να ακολουθήσει τον δρόµο του εκδηµοκρατισµού» ήταν η επίσηµη αντίδραση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όπως εκφράστηκε από τον αντιπρόεδρο της Ν∆ ∆. Αβραµόπουλο.



Αντιθέτως, το ΚΚΕ ξιφούλκησε κατά της επέµβασης και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό έκτακτη προ ηµερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις, ενώ για «ΝΑΤΟϊκή βαρβαρότητα που δεν αντιµετωπίζει τη βαρβαρότητα του καθεστώτος Καντάφι» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.



Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε και ο ΛΑΟΣ, που έκανε λόγο για «φαρισαϊσµό». «Απολύτως αναγκαία» χαρακτήρισε την παρέµβαση του ΟΗΕ ο κ. Φ. Κουβέλης. Τόνισε όμως ότι η χώρα µας δεν πρέπει να εµπλακεί σε πολεµικές επιχειρήσεις.


ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγη
"ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου