Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΚΤΑΜΟ ΚΡΗΤΗΣ




Ολοι ξερουμε για τα αρωματικα φυτα και τα βοτανα
που χρησιμοποιουνται στη μαγειρικη προσφεροντας υπεροχες μυρωδιες,ακομα και στα ποτα,στα γλυκα και σε πολλα παρασκευασματα που συμβαλλουν στην θεραπεια διαφορων ασθενειων ειτε σαν εκχυλισματα η σαν αφεψηματα.
Σε ολες τις περιοχες της Ελλαδος βρισκουμε αρωματικα φυτα.Ετσι και η Κρητη ειναι πλουσια σε βοτανα και αρωματικα φυτα.Απο τα αρχαια χρονια οι κρητικοι τα χρησιμοποιουσαν.Μερικα απο αυτα ειναι:Η Αγριαδα,ο Ανηθος,ο Απηγανος,η Αμπαροριζα,ο Βασιλικος,το Γλυκανισο,η Δαφνη,το Δενδρολιβανο,το Φασκομηλο,η Μαντζουρανα,το Κυμινο,το Κολιανδρο,το Τσαι του βουνου,το Μελισσοχορτο,η Ριγανη,η Μεντα.Καθε ενα απο αυτα ξεχωριστο για τις ιδιοτητες του.
Υπαρχει αναμεσα σε ολα αυτα και το ΔΙΚΤΑΜΟ η ερωντας οπως το λενε στην Κρητη.Χαμηλος θαμνος που βρισκεται σε ορεινες περιοχες της Κρητης.Τα μερη του,που ειναι χρησιμα ειναι τα φυλλα και οι ανθισμενες κορφες του.
Το δικταμο παλια ηταν αφθονο στο βουνο Δικτυ,απο αυτο πηρε το ονομα του.
Απο την μινωικη εποχη το χρησιμοποιουσαν.Εχει στυπτικες ιδιοτητες και αναζωογονητικες.Σαν αφεψημα καταπραυνει απο πονοκεφαλους,νευραλγιες και κανει καλο στο στομαχι.Τα φυλλα του οταν μασηθουν αρωματιζουν το στομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου