Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ





Σε ολη την Κρητη δεν υπαρχει οικογενεια που να μην εχει καποια μικρη η μεγαλη παραγωγη κρασιου.Περιπου το 1/5 του ελληνικου κρασιου παραγεται στην Κρητη.Αλλοστε την παραγωγη του κρασιου στην Κρητη τη γνωριζουμε απο τα αρχαια χρονια.
Εχει εξαιρετικης ποιοτητας κρασια,ολων των ποικιλιων-Λευκα,κοκκινα,ροζε,μαυρα.
Ποικιλια οπως το Βηλανα λευκο κρασι με διακριτικο αρωμα και φρουτωδη γευση.Το Αθηρι,λευκη ποικιλια που χαρακτηριζεται απο αρωμα εσπεριοειδων και κιτρινων φρουτων.
Ποικιλιες κοκκινων κρασιων οπως το Κοτσιφαλι,το Λιατικο που δινει κρασι χρωματος λαμπερου πορτοκαλι.Η Μανδηλαρια που δινει κρασι χαμηλου αλκοολικου τιτλου,πλουσια σε χρωμα και μετριας οξυτητας.
Στα Χανια και ιδιως στην Κισσαμο παραγεται η ποικιλια Ρωμαιικο που βγαζει διαφορους τυπους κρασιου,κοκκινο,ροζε,λευκο,ξηρο,γλυκο.Επισης στα Χανια παραγεται και το κοκκινο κρασι Μαρουβα απο μοναδικο σταφυλι που μοιαζει με sherry.

Η Κρητη διαθετει κρασια με ονομασια ανωτερας προελευσης και μεγαλες οινοπαραγωγικες μοναδες με εξαιρετικης ποιοτητας οινους που αξιζει να δοκιμασετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου