Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ..ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ




Οι επιστημονες διαπιστωνουν μεγαλη συρρικνωση των παραλιων λογω της διαβρωσης.Τα αιτια,η θαλασσα και δευτερον ανθρωπογενη,δηλ.αποτελεσματα της ενεξελεγκτης ανθρωπινης δραστηριοτητας στις ακτες.Οι επιστημονες επισημαινουν οτι πρεπει να ληφθουν αμεσα μετρα για την αντιμετωπηση της καταστασης,πολλες παραλιες θα εξαφανιστουν.

Εντονο προβλημα υπαρχει στις παραλιες της ΚΡΗΤΗΣ.Καποιες παραλιες στη βορεια πλευρα της εχουν χαθει,λογω της ανθρωπινης παρεμβασης.
Η παραλια στις Καλυβες εχει εξαφανιστει διοτι απο αυτην επαιρναν αμμο στο παρελθον για την κατασκευη του εροδρομιου των Χανιων.
Στην παραλια του Πλατανια η κατασκευη του αλιευτικου καταφυγιου εχει δημιουργησει σοβαρο προβλημα,η παραλια χανεται και εχουν βγει τα βραχια.Οι μολοι που εχουν γινει χωρις μελετη εχουν φερει αντιθετα αποτελεσματα.
Λογω της διαβρωσης πλητεται και η παραλια του Ταυρωνιτη.Το εδαφος εχει υποχωρησει 80-100 μετρα τα τελευταια πενηντα χρονια.Πηγαδια και κτισματα που ηταν κοντα στη παραλια ειναι βουλιαγμενα μεσα στην θαλασσα.Ο παραθαλασιος δρομος ειναι επικινδυνος για την κινηση των αυτοκινητων.
Στο Κολυμπαρι η θαλασσα εχει παρει μαζι της μεχρι και τις ταβερνες,λεει ο κ.Γιωργος Βλοντακης,γεωπονος-περιβαντολλογοςεκπροσωπος της οικολογικης παρεμβασης Χανιων.
Ενας λογος που μια παραλια χανεται ειναι η ελειψη αμμου.Αυτο συμβαινει με δυο τροπους:α)τα θαλασσια ρευματα τραβουν την αμμο προς τα μεσα.β)οι ανεξελεγκτες αμμοληψιες που γινονται.
Ειναι καιρος να διαχειριστουμε αυτο το προβλημα σωστα γιατι ειναι κριμα να χανονται ετσι οι παραλιες μας οχι μονο στην Κρητη αλλα και ολης της Ελλαδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου