Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ "ΦΙΛΕΤΑ"








Θέσεις μάχης για τη διεκδίκηση των «φιλέτων» από τις ΔΕΚΟ λαμβάνουν εγχώριοι όμιλοι καθώς και ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις. Παρά τον προβληματισμό για τις συνεχείς καθυστερήσεις και τη δυσκολία διαχείρισης οργανισμών τους οποίους συνδιοικούν συνδικαλιστές, αρκετές ΔΕΚΟ θεωρούνται ελκυστικές, με δεδομένο το λογικό τίμημα που θα επιτύχουν οι ιδιώτες εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του Δημοσίου για ρευστό.







Π ριν ακόμα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος, πληθαίνουν οι φήμες για τους υποψήφιους μνηστήρες τραπεζών (όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), λιμανιών (ΟΛΠ, ΟΛΘ), τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία). Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί, μαζί με τον ΟΤΕ, το αεροδρόμιο Ελευθ. Βενιζέλος και την Ελλ. Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) επιδιώκεται να ιδιωτικοποιηθούν (ή να πουληθούν ποσοστά) μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.







Στον ΟΤΕ και στο «Ελευθ. Βενιζέλος» θα πουληθούν επιπλέον ποσοστά στους Γερμανούς των DeutscheTelekom και Hochtief. Στην ΕΑΣ υπάρχουν ενδιαφερόμενοι από ΗΠΑ, όπως λένε στο ΥΠΟΙΚ. Στον ΟΠΑΠ και στα Κρατικά Λαχεία η επιλογή επενδυτή θα είναι πιο σύνθετη, καθώς ήδη διαγκωνίζονται ισχυρά συμφέροντα από την Ελλάδα και την Ευρώπη (αλλά και Αμερικανοί).







Στόχος είναι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ έως το 2013 και τα 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Από αυτά 10-15 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εταιρείες και υποδομές, ενώ 20-25 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση δικαιωμάτων και ακινήτων. Για τη διάθεση του 32% της ΔΕΠΑ το οικονομικό επιτελείο έχει κλείσει συμφωνία με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ που διατηρούν το 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ. Κινήσεις γίνονται και για τα ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά περαιτέρω ποσοστού από τον Όμιλο Λάτση που σήμερα συνδιοικεί τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων.







ΟΤΕ: Προτεραιότητα στην DeutscheTelekom







Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ σκοπεύει να αξιοποιήσει τη συμφωνία που συνήψε το 2008 το Δημόσιο με την DeutscheTelekom. Βάσει αυτής μπορεί έως τον Δεκέμβριο του 2011 να διαθέσει στους Γερμανούς το 10% των μετοχών σε τιμή που θα διαμορφωθεί από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο μήνα συν ένα υπερτίμημα 15%. Το Μεσοπρόθεσμο κάνει λόγο για πλήρη αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, με το Δημόσιο να παραχωρεί το συνολικό πακέτο των μετοχών (16%) που διατηρεί στον Οργανισμό. Οι Γερμανοί της DT φαίνεται ότι διατηρούν ενστάσεις για την αγορά όχι του 10%, αλλά του επιπλέον 6%. Ζητούν να αρθεί η μονιμότητα στον ΟΤΕ, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν το κόστος μισθοδοσίας. Να σημειωθεί ότι από την πώληση του 10% του ΟΤΕ, τα έσοδα για το Δημόσιο φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ.







ΔΕΗ: Στο μάτι της γερμανικής RWEΓ







ΕΡΜΑΝΟΙ έχουν βάλει στο μάτι και την ΔΕΗ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η γερμανική RWE, με την οποία η ΔΕΗ ήδη συνεργάζεται στην Αλβανία, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 17% της κρατικής εταιρείας. Επίσης ενδιαφέρεται και η Enel, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφελείας στον κόσμο. Η Enel παράγει, διανέμει και εμπορεύεται ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε 22 χώρες στην Ευρώπη, στη Βόρειο και στη Λατινική Αμερική. «Προίκα» για τους αγοραστές θα είναι και το δικαίωμα προαίρεσης που διαθέτει η Επιχείρηση για το 30% της ΔΕΠΑ, το οποίο θα αποτιμηθεί σε ένα αντίτιμο το οποίο θα καταβληθεί στην εταιρεία. Με βάση τους πιο πρόχειρους υπολογισμούς το δικαίωμα αυτό υπολογίζεται από την εταιρεία στα 450-500 εκατ. ευρώ.







ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ενδιαφέρον από Γερμανούς και Αυστριακούς







Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ αναμένεται να πουληθεί σε ποσοστό 49% ως και 100%. Στον τομέα των εμπορευμάτων, οι μεγάλοι πελάτες και πιθανοί στρατηγικοί εταίροι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η Πρόοδος της KuehneNagel, η Schenker (μέλος του ομίλου της DBSchenker) και η αυστριακή ExpressInterfracht. Στο Θριάσιο Πεδίο, η ΓΑΙΑΟΣΕ ίσως καταφέρει να συνεργαστεί με την κινεζική Cosco.







ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Στους... γνώριμους Suez και Veolia







ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ επενδυτές αναζητά εδώ και πολύ καιρό για τις δύο εταιρείες υδάτων η ελληνική κυβέρνηση. Ενδιαφέρον ήδη έχουν εκδηλώσει για το 40% της ΕΥΑΘ ΑΕ οι γνωστοί σε όλους γαλλικοί κολοσσοί Suez και Veolia. Ο πρώτος μάλιστα όμιλος ζητούσε να αγοράσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 23%.

Δειτε περισσοτερα
Score
http://www.isotimia.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου