Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ





Το καλό φαγητό ξεκινάει από το χωράφι. Το χωράφι όμως έχει γίνει πεδίο μάχης μεταξύ της Φύσης και του καταναλωτισμού. Τι εννοώ; Οτι έχουμε ξεχάσει τους κανόνες της εποχικότητας.Ωστόσο,τα πάντα είναι και πιο νόστιμα αλλά και πιο φθηνά όταν τα τρώμε στην εποχή τους.





Ευτυχώς για μας τους μαγείρους η άνοιξη στην Ελλάδα προσφέρει πληθώρα αγαθών. Απολαμβάνουμε τα μικρά μπιζού της φύσης, το «αποτέλεσμα» δηλαδή της άνθισης: τα μπουμπούκια, τις κορυφές, τα νωπά φυλλαράκια, τα αμπελοβλάσταρα, τα φρέσκα αμπελόφυλλα, τα νωπά ρεβίθια (αν και δύσκολο να τα βρούμε εκτός αγροτικών περιοχών), τα φρέσκα μπιζελάκια, κ.ά. Είναι η εποχή που η φύση μοσχοβολάει από όλα τα αρωματικά φυτά της: μάραθο, μελισσόχορτο, μυρώνια κ.λπ. Είναι η εποχή που οι φράουλες (αυτές οι μικρές που μοιάζουν με φράουλα και όχι οι γιγαντιαίες που μοιάζουν με ακτινίδια) στολίζουν την παραδοσιακή φρουτιέρα.



Ακόμα και το τυρί και το κρέας έχουν την εποχή τους. Η άνοιξη φέρνει τις αγκινάρες, τα αρνάκια και τα κατσικάκια γάλακτος, τα φρέσκα τυριά τύπου ανθότυρο, μυζήθρα, μαλάκα (Κρήτη) κ.λπ.



Η αγκινάρα είναι σήμα κατατεθέν της εποχής. Το αρνάκι ή το κατσικάκι, το μαλακό τυρί, το λεμόνι που δίνει τη γεύση του σε τόσα ανοιξιάτικα φαγητά και τέλος τα κλασικά, ίσως χωρίς εποχή θαλασσινά όπως οι γαρίδες και το χταπόδι αποτελούν τις πρώτες ύλες για πολλά νόστιμα μενού.







Αγκινάρες






Σαλάτα με φρέσκια αγκινάρα και φέτα



6 μερίδες



Λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν οι αγκινάρες



12 μικρές αγκινάρες καθαρισμένες



1/3 φλιτζ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο



Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι



1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη



½ φλιτζ. ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος ή άνηθος



Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι



3 κ.σ. τριμμένη φέτα



1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες






Εκτέλεση



Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και κόβουμε τις καρδιές σε φέτες. Τις βουτάμε αμέσως στο λεμονόνερο. Χτυπάμε σε μπλέντερ το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τον δυόσμο ή άνηθο, το πιπέρι και τη φέτα. Στραγγίζουμε τις αγκινάρες από το λεμονόνερο, τις βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη σος με φέτα και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σερβίρουμε αμέσως.

Περισσοτερα απο τον
"ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ"
www.tanea,gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου