Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Χωρις τέλος η κατρακύλα των τιμών του ελαιολάδου










Ακόμα δεν "ξεκόλλησαν" οι τιμές παραγωγού από τα εξευτελιστικά επίπεδα του 1,85 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι οι ελαιοπαραγωγοί, περιμένοντας την άνοδο των τιμών, έχουν σταματήσει σε δραματικό επίπεδο να πουλούν το φρέσκο λάδι τους, ενώ, για πρώτη χρονιά φέτος, είναι έντονο το φαινόμενο και της αποθήκευσης του ελαιολάδου σε βαρέλια των δικών τους αποθηκών, προτιμώντας να κρατήσουν τον κόπο τους οι ίδιοι απ' το να παραδώσουν "άκοπο" το λάδι τους στις Ενώσεις και τους ιδιώτες εμπόρους!

Μιλώντας στη "Ν.Κ." χθες, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ελλείψει χρημάτων η οργάνωση στην παρούσα φάση δεν αγοράζει από τους ελαιοπαραγωγούς, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, κάνοντας λόγο για μια δραματική κατάσταση στην αγορά του προϊόντος. Και τόνισε ότι, προς το παρόν, αδυνατεί να απαντήσει μέχρι πού θα φτάσει η κατάσταση αυτή και αν μπορούμε να περιμένουμε ανάκαμψη των τιμών. «Αλλά, δυστυχώς, με το να μη βρίσκεται την περίοδο αυτή η Ένωση Ηρακλείου στην αγορά του ελαιολάδου, βλέπουμε ότι ο καθένας έμπορος κάνει και το δικό του καπετανάτο. Και παρά το γεγονός ότι το λάδι είναι λίγο, έχουν βρει τον καιρό που τα παίρνει όλα παραμάζωμα. Ο κάθε έμπορος αγοράζει στην τιμή που θέλει και με τον τρόπο που θέλει», όπως καταγγέλλει ο συνεταιριστής. «Έτσι, λοιπόν, η αγορά έχει στο περίπου μια τιμή 1,85 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το ποιος πουλά και ποιος αγοράζει. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση και από την άλλη στενοχωριέμαι πραγματικά που η οργάνωση δεν μπορεί να μπει στην αγορά του προϊόντος, τουλάχιστον προς το παρόν. Αγοράζουμε λάδι αλλά μόνο από ελαιουργεία και για μεγάλες ποσότητες τις οποίες εμπορευόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να αγοράσουμε από τους μεμονωμένους παραγωγούς τις μικροποσότητες που μας προσφέρουν», διευκρινίζει ο Ανδρέας Στρατάκης.



Αγώνας από την Ένωση



Πάντως, ο συνεταιριστής έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην εμφιάλωση που γίνεται από την Ένωση Ηρακλείου στο υπερσύγχρονο τυποποιητήριο που διαθέτει στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, προσπαθώντας να στηρίξει το παραδοσιακό μας προϊόν με κάθε δυνατό τρόπο.

Στο μεταξύ, πάντως, οι ιδιώτες έμποροι εξακολουθούν να αποδίδουν το "Βατερλό" του προϊόντος στις διεθνείς συνθήκες και στην απραξία που επιβάλλουν ιδιαίτερα οι Ισπανοί μεγαλέμποροι σε βάρος του ελληνικού ελαιολάδου, πιέζοντας να κρατηθούν οι τιμές σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, αν όχι και να κατεβούν ακόμα χαμηλότερα. Οι ιδιώτες επισημαίνουν ότι δεν μπορούν - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - να δώσουν στους παραγωγούς καλύτερες τιμές.

neatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου