Το «Βήμα» μίλησε με τους έλληνες πολίτες για τα πρωτόγνωρα γεγονότα των ημερών
Κυριακή απόγευμα, σε καφενείο των Αμπελοκήπων του οποίου οι δυο τηλεοράσεις δείχνουν πάντα ποδόσφαιρο, ανεξαρτήτως της σπουδαιότητας του αγώνα. Αυτή τη φορά η μία αποποιείται το…φίλαθλο χαρακτήρα της και μεταδίδει ειδήσεις. «Ακόμα και εδώ που ο κόσμος έρχεται για να ξεχαστεί είναι δύσκολο να μην παρασυρθεί από την επικαιρότητα» λέει ο ιδιοκτήτης.
Από τους πελάτες οι περισσότεροι δεν έχουν και μεγάλη διάθεση να συζητήσουν για τους «καραγκιόζηδες», όπως αποκαλούν τα μέλη του κοινοβουλίου, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. «Οποιος και να γίνει πρωθυπουργός μικρή σημασία έχει. Η Ευρώπη είναι αυτή που αποφασίζει και αυτό την τελευταία εβδομάδα φάνηκε ξεκάθαρα», λέει ο κ. Χρήστος Γιαννής. Είναι από αυτούς που πιστεύουν πως η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει στη δραχμή και να ξαναξεκινήσει από την αρχή.
Αλλοι, όπως ο κ. Παντελής Ζαρμακούπης ιδιοκτήτης περιπτέρου τάσσονται 100% υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας. «Με όλα αυτά που μας περιμένουν πάνω από όλα χρειάζεται ενότητα» είναι το σχόλιο του.
Λείπει η εφαρμογή των νόμων
Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, πέριξ του Συντάγματος, η πολιτική κρίση παραμένει το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στις καφετέριες. Ο κ. Μανώλης ζούσε έως πριν 4 χρόνια στην Αγγλία. Θεωρεί πω η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, πάνω από όλα όμως χρειάζεται την τήρηση των νόμων. «Από τα ταξί που κλείνουν τους δρόμους, μέχρι το κάπνισμα που απαγορεύεται στα εστιατόρια αλλά κανείς δεν το τηρεί, και τα αυτοκίνητα που κινούνται ανάποδα στους μονοδρόμους. Μην τα θεωρείτε όλα αυτά ασήμαντα , δημιουργούν ένα κλίμα. Ξέρω ανθρώπους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν εδώ αλλά αποθαρρύνονται από όλο αυτό το περιβάλλον. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πρέπει η οποία δανειακή σύμβαση να στηριχτεί από περισσότερα κόμματα. Οι όροι της άλλωστε θα είναι επώδυνοι».
Για το θέμα ευρώ ή δραχμή δεν έχει ξεκάθαρη άποψη. «Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι αν η έξοδος από το ευρώ σημαίνει και αυτόματη έξοδος από την Ε.Ε., κάτι που για μένα θα είναι η μεγαλύτερη καταστροφή».
«Ευτυχώς δεν είμαστε στο ευρώ»
Ο Πέτερ Κρίστιαν Ούρσετ είναι απεσταλμένος νορβηγικού τηλεοπτικού σταθμού, ενός από τους δεκάδες που είναι αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα και ενισχύουν τον... δημοσιογραφικό τουρισμό. «Το ρεπορτάζ που κάνουμε δεν έχει σχέση με τις πολικές εξελίξεις, έχει σχέση με την πτώση του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας τάξης. Σχεδόν παντού ακούς απογοητευμένους ανθρώπους» εξηγεί. Η χώρα του δεν είναι μέλος της Ε.Ε, παρά μόνο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. «Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και αυτό γιατί κινδυνεύει να είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της κρίσης του ευρώ», σχολιάζει. Κρίση η οποία δεν μένει ασχολίαστη στη χώρα του. «Κατά καιρούς υπήρχαν συζητήσεις για το αν η Νορβηγία πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και κατ' επέκταση στο ευρώ. Αυτό πλέον δεν γίνεται ούτε για αστείο».
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Γιαννόπουλος τονίζει: «Εγώ ήμουν από αυτούς που πίστευαν πως στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Ομως ό,τι γίνεται εδώ και ενάμιση χρόνο με έχει απογοητεύσει. Η κυβέρνηση έχει αποδειχτεί τελείως αναξιόπιστη. Τη μία λέει το ένα και την άλλη το άλλο, και αυτό το είδαμε πιο έντονα από κάθε άλλη φορά την τελευταία εβδομάδα. Με φοβίζει όμως πολύ περισσότερο η πιθανότητα της χρεοκοπίας. Η μάνα μου - και φυσικά δεν είναι η μόνη- έχει μία σύνταξη των 500 ευρώ. Της αρκεί ίσα-ίσα για να καλύπτει τις ανάγκες της. Κάποτε μπορούσα να την βοηθήσω και εγώ. Πλέον, αυτό δεν γίνεται».
Και βέβαια υπάρχουν και αυτοί που επέλεξαν απλά να κλείσουν την τηλεόραση και να βγουν μια βόλτα, κυρίως γιατί, όπως λένε, κουράστηκαν. «Ο,τι είναι να γίνει ας γίνει, ούτως ή άλλως μου φαίνεται ότι οι αποφάσεις δεν παίρνονται εκεί μέσα», λέει ο κ. Γιάννης Χριστοδούλου, ιδιωτικός υπάλληλος, δείχνοντας το κτίριο της Βουλής. «Πέρασα τις τελευταίες τρεις μέρες μπροστά στην τηλεόραση, σήμερα αποφάσισα να βγω μια βόλτα απλά για να γλιτώσω από αυτή τη συζήτηση». Για το ελληνικό πρόβλημα και τις πιθανές συνέπειες του δίνει ίσως την πιο ειλικρινή απάντηση όλης αυτής της μικρής…δημοσκόπησης. «Δεν ξέρω ούτε τι θα γίνει, ούτε τι πρέπει να γίνει. Αυτό που ξέρω είναι ότι εδώ και ένα περίπου χρόνο βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες για θέματα που πριν ο μέσος Έλληνας αγνοούσε. Δεν μπορώ να πιστέψω πως όλες οι απόψεις ακούγονται μόνο και μόνο γιατί θέλουν να μας ενημερώσουν.»
"tovima.gr"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου