Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Οι εναλλακτικές καλλιέργειες σε ημερίδα στη Κρήτη



Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Εναλλακτικές καλλιέργειες: Ιπποφαές - αλόη - αρωματικά φυτά», διοργανώνεται την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 9.00 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Σκινέ «Ιουλιανός Τσιράκης», από την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το ομόνυμο πολιτιστικό κέντρο.

"Τα Χανιά της Κρήτης είναι ένας προικισμένος τόπος που έχει τη δυνατότητα να παράγει και νέα προϊόντα απαράμιλλης ποιότητας, που θα ενσωματώνουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου"αναφέρεται σε σχετική πρόσκληση ενώ το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9.15 π.μ. Προσέλευση

9.40 π.μ. Χαιρετισμοί

10.20 π.μ. «Εναλλακτικές-Συμπληρωματικές καλλιέργειες στην Κρήτη»
Λεύτερης Ντουντουνακης, γεωπόνος, υπεύθυνος Γραφείου Δενδροκομίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Π.Ε. Χανίων
Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

10.40π.μ. «Ιπποφαές: Προοπτικές ανάπτυξης της καλλιέργειας»
Δρ. Γιώργος Δαουτόπουλος, συνταξιούχος καθηγητής Α.Π.Θ.

11.00 π.μ. Διάλειμμα – Καφές

11.30 π.μ. «Καλλιέργεια αρωματικών φυτών»
Δρ. Κώστας Oικονομάκης, συνταξιούχος ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ

11.50 π.μ. «Βότανα – Συνεργασίες – Εκχυλίσεις – Έρευνα»
Γιώργος Σταυρόπουλος, γεωπόνος/ RND
Εταιρεία KORRES

12.20 μ.μ. «Αλόη»
Ηλίας Χρονάκης, καλλιεργητής

12.40 μ.μ. Ερωτήσεις – Συζήτηση

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

•Μιχάλης Σκουντριδάκης, MSc Γεωπόνος, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
•Dr Μιχάλης Mεσσαριτάκης, Κτηνίατρος, Δ/ντης Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π. Ε. Χανίων
•Χρύσα Μακράκη – Χαριτάκη, Γεωπόνος, Τμηματάρχης Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων
•Λευτέρης Ντουντουνάκης, Γεωπόνος, Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων
•Δρ Άννα Δασκαλάκη, Γεωπόνος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων
•Δρ Μαρία Μουτσοπούλου Γεωπόνος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων

"flashnews.gr"

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Χωρίς εξέδρα επισήμων η παρέλαση στο Ηράκλειο της Κρήτης


"Aποφασίσαμε να μη στήσουμε εξέδρα. Θα είμαστε δίπλα στον κόσμο και τα παιδιά θα παρελάσουν για όλη την κοινωνία του Ηρακλείου», ανέφερε σε συνέχεια της σύσκεψης της Περιφέρειας Κρήτης, ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης.



Σήμερα, Σάββατο, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Περιφέρειας, στην οποία συμμετείχαν οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, του Αντιδημάρχου Ηρακλείου, εκπροσώπων του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου.



Θέμα της σύσκεψης αποτέλεσε η «διασφάλιση της ομαλής πραγματοποίησης τιμητικών εκδηλώσεων, η ασφάλεια των μαθητών, και το δικαίωμα έκφρασης όποιων θελήσουν να εκφράσουν ειρηνικά την άποψη και την αντίθεσή τους».
 
"skai.gr"

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

«Πράσινη» λύση για την ενέργεια της Κρήτης









Τρία νέα έργα, που αναμένεται να αναδείξουν την Κρήτη ως κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παράλληλα να την ανακουφίσουν από την υπερβολική κατανάλωση του καλοκαιριού, εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Το δύο πρώτα αφορούν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, με διασύνδεση στο εθνικό σύστημα μέσω υποβρύχιου καλωδίου, και το τρίτο την κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού στη θέση Φουρνιά, στη Σητεία Λασιθίου.



Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για το νησί, το οποίο, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της αύξησης των αναγκών του σε ενέργεια. Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που έχει μελετήσει τις προοπτικές διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, το ενεργειακό σύστημα της Κρήτης παρουσιάζει επιπλέον προβλήματα και λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κόστος παραγωγής των μονάδων του νησιού, οι οποίες χρησιμοποιούν ως καύσιμο μαζούτ και ντίζελ, ενώ οι περισσότερες από αυτές είναι παλαιές, με χαμηλό βαθμό απόδοσης, μειωμένη διαθεσιμότητα και σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Επιπλέον, μέχρι σήμερα, η διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης θεωρείται σχετικά περιορισμένη, παρόλο που το νησί διαθέτει πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό.



Ηλιοθερμία



Η εταιρεία Solar Power Plant Lassithi ΕΠΕ έχει αναλάβει την κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού στη θέση Φουρνιά, στον νομό Λασιθίου. Ο σταθμός θα έχει ισχύ 70 MW και αναμένεται να παράγει ετησίως 180.000 μεγαβατώρες. Στην περιοχή θα τοποθετηθούν παραβολικά κάτοπτρα, μέσω των οποίων θα συλλέγεται το ηλιακό φως και στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε ενέργεια. «Το έργο θα καλύψει ένα μέρος των αναγκών της Κρήτης», επισημαίνει ο Κώστας Κατσικάρης, της Σ.Κ. Αιγίς, της εταιρείας-συμβούλου της Solar Power Plant Lassithi. «Το νησί», προσθέτει, «έχει ανάγκη τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες σε ενέργεια είναι ιδιαίτερα αυξημένες, λόγω του τουρισμού». Η κατασκευή προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέσα στο 2012 και να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια.



Η Ελλάδα θεωρείται, ούτως ή άλλως, ιδανική χώρα για την ανάπτυξη της ηλιοθερμίας. «Πρόκειται για μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο», επισημαίνει ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Χημικής Μηχανικής του ΑΠΘ, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.



«Είναι το πετρέλαιο του μέλλοντος για όλη την Ελλάδα, ενώ ειδικά στην Κρήτη, όπου η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη όλο τον χρόνο, θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα». Σημειώνεται ότι, σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά, η ηλιοθερμία μπορεί να έχει μέχρι και τέσσερις φορές μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, ενώ απαιτεί 40% μικρότερη εδαφοκάλυψη για να παραχθεί η ίδια ενέργεια.



Αιολικό δυναμικό



Οι άλλες επενδύσεις, που πρόκειται να μπουν σε τροχιά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης, αφορούν την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων, το μεν της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ και το δε της ELICA Group, του ομίλου Κοπελούζου. Το πρώτο έργο αφορά την τοποθέτηση σειράς 33 συστοιχιών ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, που θα εκτείνονται και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Εχει προϋπολογισμό 2,46 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,5 θα διατεθεί για την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου.



Το δεύτερο έργο, με προϋπολογισμό 1,99 δισ. ευρώ, εντάσσεται στο σχέδιο της εταιρείας Κρήτη, Πράσινο Νησί και περιλαμβάνει την εγκατάσταση 36 συστοιχιών, συνολικής ισχύος 1.005 MW.



Και οι δύο προτάσεις θα έχουν άμεσα αποτελέσματα για τους κατοίκους της Κρήτης, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο περί ΑΠΕ, προβλέπεται έκπτωση στην τιμή του ρεύματος.



Μεγάλες επενδύσεις



Τα τρία έργα έχουν αδειοδοτηθεί ήδη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ αναμένεται να κατατεθούν στην Invest in Greece, τον φορέα που έχει αναλάβει τη συλλογή και την προώθηση των επενδυτικών προτάσεων, επιπλέον στοιχεία, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως και να αρχίσει η κατασκευή τους.



Οπως εξηγεί στη Real planet πρόεδρος της Invest in Greece Αριστομένης Συγγρός: «Τα έργα έχουν ενταχθεί ήδη στη διαδικασία fast track, όμως πρόκειται για πολύ μεγάλες επενδύσεις, που θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν. Η αδειοδοτική διαδικασία, πάντως, θα ξεκινήσει από τη στιγμή που οι επενδυτές θα καταθέσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα».

της Αλεξανδρας Χαινη

πηγη
"realplanet.gr"

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Νότια της Κρήτης κρύβεται ... χρυσάφι!

Ο κορυφαίος επιστήμονας Μ. Οικονομίδης που διευθύνει από το Χιούστον την «Energy Tribune» και είναι σύμβουλος πολλών πετρελαϊκών εταιρειών και κυβερνήσεων λέει ότι υπάρχουν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων, υπό προϋποθέσεις εκμεταλλεύσιμες.
Τη βεβαιότητά του ότι νοτίως της Κρήτης κρύβονται σημαντικές ποσότητες πετρελαίου, εκφράζει σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ένας κορυφαίος ειδικός, ο Κύπριος Μιχάλης Οικονομίδης, εγκατεστημένος στο Χιούστον και σύμβουλος πολλών πετρελαϊκών επιχειρήσεων και κυβερνήσεων.
Ο κ. Οικονομίδης, όμως, συγχρόνως στέλνει το μήνυμα ότι για την Ελλάδα, η «οποία έχει μείνει πίσω σχεδόν μία δεκαετία», η όλη διαδικασία που ξεκίνησε με την αδειοδοτηση ερευνών θα διαρκέσει «τουλάχιστον μία δεκαετία προτού υπάρξει εκμετάλλευση των κοιτασμάτων».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι όμως και οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις του κ. Οικονομίδη και για την Κύπρο, όπου εκφράζει τη βεβαιότητα για εντοπισμό από την Κύπρο και το Ισραήλ τεράστιων κοιτασμάτων στα Οικόπεδα που απομένουν να ερευνηθούν.
«Tο μεγάλο βάθος των 3.000 μέτρων συνιστά ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την εκμετάλλευσή τους», ισχυρίζεται ο κ. Οικονομίδης.

Ο Μ. Οικονομίδης, με έδρα το Χιούστον, διευθύνει την «Energy Tribune», μία πολύ γνωστή και έγκριτη επιθεώρηση για τα θέματα ενέργειας, αλλά έχει γνώση των εξελίξεων και στην περιοχή μας.
Για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος καθώς, όπως λέει, «νοτίως της Κρήτης υπάρχουν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων, αλλά το μεγάλο βάθος των 3.000 μέτρων συνιστά ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την εκμετάλλευσή τους». Σε τέτοια βάθη οι γεωτρήσεις και οι εξορύξεις είναι πανάκριβες, καθώς, όπως εξηγεί, το κόστος ακολουθεί συγκεκριμένο λογάριθμο.
Για την Ελλάδα ο κ. Οικονομίδης έχει κι άλλες παρατηρήσεις, λέγοντας ότι ενώ τώρα η διαδικασία κινείται με ορθό τρόπο, στη χώρα μας υπάρχει σοβαρό έλλειμμα management και κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε προηγούμενη υπουργό (Περιβάλλοντος και Ενέργειας), την οποία χαρακτηρίζει «αδαή και unacceptable».
Για την Κύπρο ο κ. Οικονομίδης είναι πολύ πιο συγκεκριμένος και αισιόδοξος, καθώς πιστεύει ότι στα υπόλοιπα Οικόπεδα της Κύπρου θα βρεθούν τουλάχιστον 70 τρισ. κυβ. πόδια, ενώ το Ισραήλ έχει εντοπίσει ήδη 35 τρισ. κυβ. πόδια και η πρόβλεψη είναι ότι συνολικά οι δύο χώρες, Ισραήλ και Κύπρος, θα διαθέτουν αποθέματα 150-170 τρισ. κυβ. ποδιών, μια τεράστια ποσότητα η οποία είναι 5 φορές μεγαλύτερη από τα κοιτάσματα της Λιβύης και 2 φόρες μεγαλύτερη από αυτά της Αιγύπτου.
Συμβουλές
Όντας ο ίδιος σύμβουλος των κινεζικών πετρελαϊκών κολοσσών CNOOC, CINOPEC, αλλά και της ιταλικής ENI, ο κ. Οικονομίδης εκφράζει την εκτίμηση ότι οι εταιρείες αυτές θα είναι παρούσες στο ενεργειακό παιχνίδι που έχει ανοίξει στην Κύπρο. Απευθύνεται όμως και στους συμπατριώτες του, λέγοντας ότι «τον πελάτη τον βρίσκεις όταν έχεις εξασφαλίσει το αέριο και το πετρέλαιο...»
Οι εταιρείες οι εξειδικευμένες σε seismic 3D έρευνες θα κάνουν τις μετρήσεις τους, θα προχωρήσουν στη δική τους ερμηνεία και θα πουλήσουν το αρχικό δικό τους report το όποιο θα έχει τις αρχικές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτάσματος στην περιοχή.
Οι εταιρείες που θα ενδιαφερθούν θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τη Γενική Εκθεση, η οποία μπορεί να φθάσει το ποσό των 100 χιλ. δολαρίων, και κατόπιν όσες εκδηλώσουν πραγματικό ενδιαφέρον θα αγοράσουν τα data των ερευνών που μπορεί να φθάσουν το 1-10 εκατομμύρια δολάρια ανά Οικόπεδο. Αφού η εταιρεία κάνει τις δικές της αναλύσεις και εκτιμήσεις, θα καταλήξει στην τελική απόφαση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για την απόκτηση των δικαιωμάτων στο συγκεκριμένο Οικόπεδο.
Από την πρώτη γεώτρηση μέχρι την εξαγωγή του τελικού πορίσματος για το κοίτασμα θα απαιτηθούν σχεδόν δύο χρόνια και ένας ακόμη χρόνος μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση και γίνει η επιλογή από την κυβέρνηση σχετικά με το ποια εταιρεία θα αναλάβει το έργο.
Σεισμικές έρευνες
  • Για την Κύπρο, όπως διευκρινίζει, υπάρχουν στοιχεία ερευνών εδώ και τέσσερα χρόνια από τη γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τις έρευνες. Η Ελλάδα είναι πίσω σε αυτήν τη διαδικασία, καθώς ακόμη δεν έχουν γίνει οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες (seismic 3D).
  • Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλες εταιρείες για την άδεια ερευνών στον ελλαδικό χώρο, ο κ. Οικονομίδης είναι αρκετά συγκρατημένος, επισημαίνοντας ότι «η εκδήλωση ενδιαφέροντος για έρευνες στον ελλαδικό χώρο δεν είναι υποχρεωτικά απόδειξη ύπαρξης υδρογονανθράκων καθώς είναι το πρώτο βήμα μιας μακράς και όχι εύκολης διαδικασίας».
Με 150$ το βαρέλι είναι συμφέρουσα η εξόρυξη
Ειδικά για την περιοχή της Κρήτης, όπου το βάθος είναι μεγάλο, ο κ. Οικονομίδης επισημαίνει τον παράγοντα της τιμής του πετρελαίου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
«Αν οι τιμές του πετρελαίου φτάνουν τα 150$ το βαρέλι και με δεδομένη την αύξηση της ζήτησης, τότε θα είναι οικονομικά συμφέρουσα η εξόρυξη, παρά το υψηλό κόστος που θα προκύψει από το μεγάλο βάθος. Με τιμές κάτω των 100 $, θα είναι μάλλον ασύμφορη οικονομικά η εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Ομως, η παγκόσμια ζήτηση θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο πρόβλημα, καθώς δεν θα υπάρχει διαθεσιμότητα των ειδικών γεωτρύπανων που απαιτούνται για έρευνες σε τόσο μεγάλα βάθη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις», συμπληρώνει ο κ. Οικονομίδης.

Από εκεί και πέρα ξεκινά η διαδικασία των exploration drilling και μετά των appraisal drilling, από τις οποίες θα διαπιστωθεί η ακριβή διάσταση και η εμπορική αξία του κοιτάσματος ώστε να ξεκινήσει η φάση της εξόρυξης του κοιτάσματος. Ειδικά για την Κρήτη, ο κ. Οικονο­μίδης εξηγεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το τι ακριβώς θα εντοπιστεί, αν θα υπάρχει μόνο φυσικό αέριο, μόνο πετρέλαιο ή θα υπάρχει μεικτό κοίτασμα.
Ενας σταθμός LNG που θα χρειαστεί για το φυσικό αέριο, για να είναι βιώσιμος απαιτείται ποσότητα 3 δισ. κυβ. ποδιών την ημέρα, ενώ η κατασκευή της υποδομής θα απαιτήσει τουλάχιστον 4 χρόνια.
Ρωτήσαμε τον Κύπριο ειδικό για την προοπτική κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο προς την Ελλάδα. Ο κ. Οικονομίδης θεωρεί ότι η επιλογή του αγωγού με κόστος 20-30 δισ. δολαρίων είναι πανάκριβη επιλογή, η οποία θα είχε πιθανώς νόημα μόνο εφόσον βρεθούν πολύ μεγάλα κοιτάσματα στην περιοχή της Κρήτης και σχεδιαστεί η κοινή εκμετάλλευσή τους με τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ.

«Κύπρος και Ελλάδα να πάρουν αέριο από το Ισραήλ»
Εκτός από την Ελλάδα, που το χρονοδιάγραμμα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων θα φθάσει τα δέκα χρόνια, και την Κύπρο, που θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μέχρι την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της, ο κ. Οικονομίδης προτείνει μια ενδιάμεση λύση («interim solution»), η οποία, όπως λέει, είναι η τροφοδοσία της Κύπρου αρχικά και αργότερα και της Ελλάδας με φυσικό αέριο από το ισραηλινό κοίτασμα ΤΑΜΑΡ με τη μορφή του CNG (Compressed Natural Gas), μικρότερου κόστους εγκαταστάσεις υποδομής και μεταφέρεται με πλοία τα οποία θα αξιοποιηθούν και όταν ξεκινήσει η εξαγωγή και του φυσικού αερίου από τα νέα κοιτάσματα.
Η ποσότητα φυσικού αερίου σε CNG που θα μπορούσε να μεταφερθεί φθάνει τα 200 εκατομμύρια κυβ. πόδια την ημέρα. Στην πρότασή του ο κ. Οικονομίδης προβλέπει την ενοποίηση πρακτικά του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν και του κυπριακού Αφροδίτη και μεταφορά του στην Κύπρο με δύο αγωγούς 1 μέτρου διάμετρο ο έκαστος (για τις κυπριακές ανάγκες θα αρκούσε ένας αγωγός με διάμετρο μόλις 20 εκατοστών). Η τελευταία ερώτησή μας αφορά τις απειλές της Τουρκίας, με τον κ. Οικονομίδη να πιστεύει ότι έχουν πρακτικά πια εξουδετερωθεί.
«Ευτυχώς που οι Τούρκοι το 1974 δεν γνώριζαν τα γεωλογικά δεδομένα και ότι το ενδιαφέρον είναι κάτω από τη γραμμή του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, γιατι θα λειτουργούσαν διαφορετικά», δηλώνει ο κ. Οικονομίδης και προσθέτει χαριτολογώντας ότι «σήμερα μπορούμε να πούμε ότι? κατέλαβαν τη λάθος μεριά της Κύπρου».
Ποιος είναι ο καθηγητής Μιχάλης Οικονομίδης
Ο καθηγητής Μιχάλης Οικονομίδης είναι χημικός μηχανικός, μηχανικός πετρελαίου και ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής που σχετίζονται με την Ενέργεια. Είναι καθηγητής στο Cullen College of Engineering, στο University of Houston και managing partner της εταιρείας συμβούλων Dr. MichaelJ. Economides Consultants, Inc. Είναι εκδότης της «Energy Tribune» (http://www.energytribune.com/ ), ηλεκτρονικής εφημερίδας του χώρου της Ενέργειας, καθώς και εκδότης και κριτικός του «Journal of Natural Gas Scienceand Engineering». Εχει συγγράψει 15 τεχνικά βιβλία και περίπου 300 επιστημονικές εργασίες και άρθρα, η δουλειά του αποτελεί σημείο αναφοράς για σχεδόν όλους τους μηχανικούς που δουλεύουν στο πεδίο.
Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως ανώτερος τεχνικός σύμβουλος στην κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία CNOOC και τη θυγατρική της COSL, στην ΕΝΙ, την ιταλική πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία, καθώς και για περισσότερα από πέντε χρόνια στις δύο μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, Yukos και Sibneft. Το 1997 και το 1998 ήταν στη Βενε­ζου­έλα ως ανώτερος σύμβουλος στην Τεχνολογία Παραγωγής Υδρογονανθράκων για την εταιρεία πετρελαίου, την PDVSA. Θεωρείται από πολλούς ως ηγετική φυσιογνωμία παγκοσμίως σε θέματα γεωπολιτικής της Ενέργειας, δίνοντας κάθε χρόνο περίπου 50 διαλέξεις σε μεγάλους επαγγελματικούς οργανισμούς και εταιρείες.

πηγη
"cretalive.gr"

Διάκριση κρασιού της ΕΑΣ Πεζών σε έκθεση στην Γερμανία




Με επιτυχία στέφθηκε η παρουσία της Ένωσης Πεζών στην έκθεση κρασιών PROWEIN που πραγματοποιήθηκε στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου.



Το καινούργιο κρασί που παρουσίασε η Ένωση Πεζών με το όνομα ΝΗΣΟΣ απέσπασε τις καλύτερες κριτικές στον Γερμανικό Διαγωνισμό Wine System με βαθμολογία 88/100 PAR που το κατέταξε τρίτο ανάμεσα στους ελληνικούς ερυθρούς ξηρούς οίνους που διαγωνίσθηκαν.



Πρόκειται για οίνο ΠΓΕ Κρήτη από την γηγενή ποικιλία Κοτσιφάλι και την κοσμοπολίτικη ποικιλία Syrah που έχει παλαιωθεί 6 μήνες σε γαλλικό δρύινο βαρέλι και έχει στη συνέχεια ωριμάσει 6 μήνες στη φιάλη.

πηγη
"flashnews.gr"

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ενδιαφέρον ουκρανικών επιχειρήσεων για κρητικά προϊόντα




Με στόχο την άμεση σύναψη εμπορικών συνεργασιών με τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς της Κρήτης, για κρητικά παραδοσιακά προϊόντα, ο επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη, Γιάννης Λίτινας, συναντήθηκε σήμερα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή.



Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος ουκρανικής εταιρείας εισαγωγών, αφορούσε σε συνέχεια των εμπορικών συναντήσεων, που είχαν το Φεβρουάριο στο Κίεβο, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου με Ουκρανούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες.



Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των ουκρανικών επιχειρήσεων, να εισάγουν και να διανείμουν στην πολυπληθή ουκρανική αγορά, κρητικά προϊόντα, όπως λάδι, κηπευτικά, εσπεριδοειδή, σταφίδα, κρασί, φρούτα εποχής, γλυκά κουταλιού και τυροκομικά, τα οποία υπερτερούν σε ποιότητα έναντι άλλων εισαγόμενων προϊόντων. Μάλιστα, βαρύτητα δόθηκε στη σωστή τυποποίηση των προϊόντων, στις μεγάλες ποσότητες αυτών, καθώς και στη συνέπεια σχετικά με την τήρηση των εμπορικών συμφωνιών.



Αμέσως μετά η ουκρανική αποστολή μετέβη στις εγκαταστάσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου, όπου συζήτησαν με στελέχη και γεύτηκαν προϊόντα, ενώ ακολούθησε και συνάντηση με το Σύλλογο Τυροκόμων Ρεθύμνου.



Στο μεταξύ, στα μέσα Μαΐου αναμένεται να επισκεφτεί την Κρήτη και το Ρέθυμνο ο περιφερειάρχης του Κιέβου μαζί με Ουκρανούς επιχειρηματίες, προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω εμπορικές συναντήσεις.





"Ισοτιμια"

ΚΙΣΣΑΜΟΣ-ΚΙΣΑΜΟΣ (ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ): ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ.

ΚΙΣΣΑΜΟΣ-ΚΙΣΑΜΟΣ (ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ): ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ.: ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ   ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ  ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΚΑΝΕ ΑΝΤΑΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΟΥ  ΑΦΟΥ ΤΟ ΜΕΤΡΗΤΟ ΔΕ...