Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΤΡΑ "ΣΟΚ"ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ



Αφορολόγητο στα 4.000 ευρώ, εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης, περικοπές ως 20% στους μισθούς, πλαφόν 1.770 ευρώ στις συντάξεις και μπλόκο σε συνταξιοδότηση πριν τα 55 χρόνια, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων









Στην τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τριμερούς που άρχισε πριν από λίγο εξετάζονται μεταξύ των άλλων μείωση του αφορολόγητου στα 4.000 ευρώ (από 8.000 που είναι σήμερα), άμεση εξίσωση της φορολογίας σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως 20%, χαμηλότερο πλαφόν στις συντάξεις (στα 1.700 από 2.770 ευρώ που ισχύει σήμερα) και μπλόκο σε όσους βγαίνουν στη σύνταξη πριν από κλείσουν τα 55 χρόνια.



Εξάλλου οι διαπραγματεύσεις αφορούν :



Απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου αλλά και αορίστου χρόνου σε όλο το δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα και των εκπαιδευτικών. Πληροφορίες αναφέρουν πως την έξοδο από το δημόσιο ίσως δουν και όσοι προσλήφθηκαν πρόσφατα δηλαδή στη διετία 2010 – 2011 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε όλο το δημόσιο με άμεση γραπτή ενημέρωση όλων των υπαλλήλων που θα εισαχθούν στον προθάλαμο της απόλυσης. Για το σκοπό της ταχείας εφαρμογής της απόφασης προωθείται άμεσα η έκδοση όλων των απαιτούμενων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων.

«Λουκέτο» σε 65 δημόσιους φορείς. Προς κλείσιμο οδεύουν όχι μόνον οι 35 φορείς που προβλέπονται στο μνημόνιο αλλά και επιπλέον 30 άλλοι. Για το σκοπό αυτό αναμένεται άμεσα έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Εξάλλου, σχέδια εκτάκτου ανάγκης καταστρώνουν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανή έλλειψη ρευστότητας σε περίπτωση που καθυστερήσει να εκταμιευτεί η έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ.



Έτσι εξετάζουν την αλλαγή του συστήματος πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.



Σήμερα στο Δημόσιο την πρώτη κάθε μήνα δίνεται η προκαταβολή και στις 15 εξοφλείται ο τρέχον μήνας. Αν για παράδειγμα το σύστημα αλλάξει από τον Οκτώβριο η προκαταβολή θα δοθεί στις 15 και η εξόφληση του μήνα στις 30. Επί της ουσίας θα χάσουν ένα δεκαπενθήμερο αυτό που θα έπαιρναν την 1η Οκτωβρίου.



Επίσης εξετάζεται η μετάθεση της πληρωμής του δώρου Χριστουγέννων τον Ιανουάριο του 2012 .



Όπως σημειώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες πρόκειται για μέτρα ταμειακής διευκόλυνσης και όχι μόνιμου χαρακτήρα που θα συνέτειναν στη δημοσιονομική προσαρμογή.



"Η"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου