Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΣ ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ ΣΤΟ 19% ΚΑΙ ΕΠΙΕΙΚΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ




Μείωση του ΦΠΑ στο 19% και ηπιότερο ποινολόγιο, για μια σειρά φορολογικών αδικημάτων, προωθεί από το 2012 η κυβέρνηση. Όπως λένε έγκυρες πηγές, τα δύο αυτά μέτρα θα περιλαμβάνονται στο «καλάθι», με το οποίο θα πάει ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της 76ης ΔΕΘ.



Ως προς τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση καταλήγει σε μείωση του φόρου. Αυτό, αφού διαπίστωσε ότι οι αλλεπάλληλες αυξήσεις που έγιναν στους συντελεστές, όχι μόνο δεν έφεραν τα αναμενόμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία, αλλά, αντίθετα, συνέβαλαν στην άνοδο της φοροδιαφυγής.



Το σχέδιο με τις αλλαγές στην έμμεση φορολογία, που παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην τρόικα, προβλέπει μείωση του υψηλού ΦΠΑ στο 19%, από τα σημερινά επίπεδα του 23%. Πρόκειται για μία υποχώρηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, η οποία εκτιμάται ότι θα αλλάξει την ψυχολογία της αγοράς, θα τονώσει την κατανάλωση και θα περιορίσει το κύμα ακρίβειας σε μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα.



Από τη μείωση θα εξαιρεθούν τα υπόλοιπα δύο κλιμάκια του φόρου: ο χαμηλός συντελεστής του 13% και ο υπερμειωμένος του 6,5%, ο οποίος επιβάλλεται σε μια μικρή κατηγορία αγαθών. Με τον τρόπο αυτό, οι επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις απώλειες στα φορολογικά έσοδα που θα προκαλέσει η μείωση των συντελεστών. Αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα από τα κενά των εισπράξεων.



Σύμφωνα με την έκθεση που υποστηρίζει το σχέδιο, το κόστος για τον προϋπολογισμό από την μείωση του υψηλού ΦΠΑ υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Ένα μέρος, σχεδιάζει να καλύψει η κυβέρνηση με τις περικοπές που θα γίνουν στους μισθούς του Δημοσίου και στις φοροαπαλλαγές. Έτσι: τρόφιμα, τιμολόγια ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο), εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλα αγαθά, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%. Καμία επίσης μεταβολή δεν θα γίνει και για το πολύ χαμηλό κλιμάκιο του φόρου (6,5%) στο οποίο θα διατηρηθούν τα φάρμακα, τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα θέατρα και η διαμονή στα ξενοδοχεία. Ιδιαίτερα, μετά την ανάσα που έδωσε ο τουρισμός, στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.



Αντίθετα: με ΦΠΑ 19% θα επιβαρύνονται, από το 2012, τα καύσιμα, η ένδυση, η υπόδηση, η αγορά αυτοκινήτου, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα είδη οικιακής χρήσης, η αγορά ακινήτου (σ.σ. εφόσον δεν καταργηθεί), οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά. Στον ίδιο συντελεστή θα ενταχθεί και η εστίαση, που πρόσφατα επλήγη από την αύξηση του φόρου από το 13% στο 23%, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους εστιάτορες και στους εμπλεκόμενους φορείς. Παρά την υποχώρηση στο 19%, επιχειρήσεις του κλάδου εκτιμούν ότι ο συντελεστής δεν πρέπει να είναι τόσο υψηλός σε τέτοιου είδους υπηρεσίες.



Το νέο ποινολόγιο της Εφορίας



Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ που έχει κάνει ο Παντελής Οικονόμου στον Ευάγγελο Βενιζέλο, προβλέπει μείωση των εξοντωτικών προστίμων της Εφορίας, που ενεργοποιούνται για μια σειρά από φορολογικά αδικήματα, όπως:

· Τα πρόστιμα που επιβάλλει η Εφορία κατά τη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου.

· Τα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ο οποίος καταργείται.

· Οι κυρώσεις που επιβάλλονται, σε όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν το εισόδημά τους από ακίνητα ή από γεωργικές επιχειρήσεις.

· Τα πρόστιμα που βάζει η Εφορία για τις περιπτώσεις μη υποβολής φορολογικής δήλωσης και ΦΠΑ ή ανακριβούς δήλωσης, ή εκπρόθεσμης υποβολής κ.λπ.



Πολλά από αυτά τα χρηματικά πρόστιμα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει φτάσει σε σημείο να μην μπορεί να τα εισπράξει, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες φορολογούμενοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος, να μην μπορούν να πληρωθούν από τους υπόχρεους. Και να απογειώνεται έτσι ο λογαριασμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών.



Για το λόγο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι μία μείωση αυτών των προστίμων, θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την καταβολή τους από τους πολίτες, που στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε φορολογικά αδικήματα.

Πηγη
"Ισοτιμια"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου