Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Στην σκιά της πανώλης: «Καθαρή» η κρητική κτηνοτροφία με αρνητικά και τα τελευταία δείγματα

 

Αρνητικά ήταν στο σύνολό τους, μέχρι και την τελευταία ημέρα δειγματοληψίας, τα αποτελέσματα των ελέγχων για πανώλη στην κτηνοτροφία του νησιού

Ισχυροποιείται η πρόταση που είναι έτοιμη να κατατεθεί με την υπογραφή της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και  των εμπλεκόμενων φορέων για άνοιγμα των σφαγείων πριν τις 19 Αυγούστου, αφού και τα τελευταία δείγματα των ελέγχων   που έγιναν στο νησί για πανώλη, βγήκαν αρνητικά. 

Πιο συγκεκριμένα από τα εκατοντάδες συνολικά δείγματα που ελήφθησαν με τελευταία ημερομηνία δειγματοληψίας την 10η Αυγούστου, ένα προς ένα όλα και μάλιστα  από περιοχές που εκτάθηκαν σε μεγάλη ακτίνα από τα δύο σημεία στα Αστερούσια που εντοπίστηκαν τα μοναδικά κρούσματα πανώλης, όλα τους ήταν αρνητικά , δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τουλάχιστον σε αυτή τη φάση , μεγάλη αισιοδοξία. 

Πάντως για την αντιμετώπιση όχι της πανώλης, αλλά του κινδύνου της πανώλης που μπορεί να βάλει σε περιπέτειες τους κτηνοτρόφους ή να φτάσει στο σημείο ακόμη και να καταστρέψει την κτηνοτροφία του νησιού , τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τονίζουν οι κτηνίατροι του δημόσιοι τομέα ότι περνάει μέσα από τη στελέχωση των υπηρεσιών που αυτή την ώρα όχι στενάζουν από ελλείψεις,,,,, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση ούτε καν τις τρέχουσες τις ανάγκες. 

Την ώρα που η πανώλη ακόμη κρέμεται σαν φόβος πάνω από το νησί , οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του νησιού που το 2000 είχαν 70 κτηνιάτρους, μόλις και μετά βίας φτάνουν σήμερα τους 19, καλύπτοντας μόλις το 21% των αναγκών που υπάρχουν. Ποσοστό κάλυψης που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις περί προσπάθειας προστασίας του πρωτογενή τομέα που επαναλαμβάνεται σαν στόχευση από το σύνολο των πολιτικών. 

Εκτός από την πανώλη, άλλα ανοιχτά μέτωπα είναι και νόσοι όπως ο αφθώδης πυρετός που μέσω του εμπορίου όπως και η πανώλη, αποτελούν σταθερούς κινδύνους για την Ελλάδα. Τέτοια επικίνδυνα σενάρια όπως και για την πανώλη κάνουν εδώ και χρόνια οι κτηνίατροι που ζητούν να καλυφθούν με προσωπικό οι υπηρεσίες, σενάρια που ενώ κάποιοι μπορεί και να πίστευαν ότι είναι πέρα για πέρα απίθανα,,,, αποδείχθηκε πόσο  όχι πιθανά αλλά πόσο καταστροφικά μπορούν να αποδειχθούν ως πραγματικότητα.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του νησιού ξεκαθαρίζοντας ότι οι ανάγκες φτάνουν στα 50 άτομα, ξεκαθάρισε ότι είναι πιο επείγουσα ανάγκη από ποτέ η στελέχωση με νέο κόσμο , καθώς στο μεγαλύτερό τους μέρος, οι κτηνίατροι που υπηρετούν στο νησί εκτός από ελάχιστοι είναι και προχωρημένης ηλικίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου