Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία αρχαιολογικούς κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα

Οι αγρότες της Κισσάμου σκοτώνουν το δάκο μέσω smartphone




Χανιά | Οι αγρότες της Κισσάμου σκοτώνουν το δάκο μέσω smartphone
Μια πρωτοποριακή εφαρμογή για την καταπολέμηση του δάκου, την dacusolive, έχει αναπτύξει η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Δακοκτονία.
Με σημαντική συμμετοχή αγροτών, ιδιαίτερα νέων, του δημάρχου Κισάμου κ. Θ. Σταθάκη και φορέων υλοποίησης της δακοκτονίας έγινε χθες στο δημαρχείο Κισάμου η παρουσίαση-συζήτηση για την αποτελεσματική εφαρμογή της δακοκτονίας, που οργάνωσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Δακοκτονία και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών.
Εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας ο γεωπόνος Κ. Χαρτζουλάκης τόνισε ότι η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πρακτική της δακοκτονίας λόγω συγκεκριμένων δυσλειτουργιών, δεν εξασφαλίζει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικό μέρος της παραγωγής, να γίνονται ανεξέλεγκτα ψεκασμοί κάλυψης από τους παραγωγούς αυξάνοντας το κόστος της παραγωγής, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του ελαιολάδου και προκαλώντας την ρύπανση του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό η Ομάδα ανέλαβε τη πρωτοβουλία καταγραφής της εφαρμοζόμενης πρακτικής με νέες τεχνολογίες, αναλαμβάνοντας το κόστος προμήθειας, με τη σύμφωνη γνώμη των υπευθύνων.
Ο γεωπόνος Ι. Κασαπάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής στα Δ.Δ. Κισάμου και Γραμβούσας το 2015, που επιβεβαίωσαν τα προβλήματα υλοποίησης της δακοκτονίας. Επιπλέον ανέπτυξε ένα ‘Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελέγχου με δωρεάν λογισμικό για την αντιμετώπιση του δάκου’ και τόνισε ότι με την εφαρμογή του τα δεδομένα (θέση παγίδων, δακοπληθυσμός, χρόνος ψεκασμού, διαδρομή ψεκαστικών, κλπ), που είναι δημόσια, είναι διαθέσιμα δωρεάν σε πραγματικό χρόνο σε κάθε ενδιαφερόμενο (αγρότη, εργολάβο, επόπτη, κλπ). Επιπλέον τόνισε ότι το κόστος για τους εργολάβους είναι ελάχιστο, αφού τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας που καταναλώνει η εφαρμογή είναι περίπου 25 € το έτος. Ήδη έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα στο διαδίκτυο (dacusolive.gr) μέσω της οποίας οι γεωπόνοι άλλα και κάθε ενδιαφερόμενος, όπου εφαρμόζεται το σύστημα, μπορεί να παρακολουθεί και να ενημερώνεται για την εφαρμογή του ψεκασμού σε καθημερινή βάση.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και εκφράστηκαν οι χρόνιες παθογένειες της εφαρμογής της δακοκτονίας, αλλά και οι προβληματισμοί για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, που αναγνώρισαν ότι συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική εφαρμογή της. Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Χαρτζουλάκης εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας όσο και ο κ. Στ. Κουνελάκης εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών ευχαρίστησαν του γεωπόνους Ι. Κασαπάκη και Α. Καλαϊτζάκη για την εθελοντική συμβολή τους στη προσπάθεια, τον Α.Σ. Γραμβούσας για τη συνεργασία του, την Vodafone και το κατάστημα Κισάμου για την χορηγία μεταφοράς δεδομένων για την πιλοτική εφαρμογή το 2015 και το Δήμο Κισάμου που φιλοξένησε και στήριξε την εκδήλωση.
πηγη
zarpanews.gr