Υπο την στενή παρακολούθηση των σεισμολόγων βρίσκεται η περιοχή της Κισσάμου και γενικότερα η Δυτική Κρήτη, καθώς ο σεισμός των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πουσημειώθηκε σήμερα στις 14:40 , άλλαξε τα έως τώρα δεδομένα για φαινόμενο σμηνοσειράς σεισμικών δονήσεων.
Σύμφωνα με τις έως και χθες καταγραφές των σεισμολογικών σταθμών, οι συνεχείς  σεισμικές δονήσεις με μεγέθη έως 4 Ρίχτερ, στην ευρύτερη περιοχή νοτιοδυτικά των Χανίων, εντάσσονται στο πλαίσιο ενός φαινομένου που αποκαλείται ως «σμηνοσειρά» και οφείλετο σε ενεργοποίηση ρήγματος ή  ρηγμάτων στο υπέδαφος της περιοχής.
Όμως., σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ «ξεφεύγει» από αυτά τα δεδομένα και έχει θέσει σε πλήρη εγρήγορση τους σεισμολόγους, καθώς θεωρούν ως κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την εξέλιξη του φαινομένου.
Να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες , από το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης, με μέριμνα του Διευθυντή του Εργαστηρίου καθηγητή Φίλιππου Βαλλιανάτου, είχαν ετοιμαστεί τρεις σεισμολογικοί σταθμοί προκειμένου να τοποθετηθούν στην περιοχή της Κισσάμου και να ενισχύσουν το δίκτυο του Εργαστηρίου που υπάρχει ήδη εκεί.
Και, ενώ από το Εργαστήριο περίμεναν – χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση - τους αρμοδίους, για να τους ενημερώσουν για τους χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν τους σταθμούς, ήρθε ο σημερινός σεισμός για να «ταρακουνήσει» τους πάντες.
Έτσι σε απευθείας επικοινωνία του Δημάρχου Κισσάμου Θεόδωρου Σταθάκη με το Εργαστήριο, αποφασίστηκε την ερχόμενη Τρίτη να πάνε ειδικοί στην Κίσσαμο και να θέσουν σε λειτουργία τρεςίς επιπλέον σεισμολογικούς σταθμούς.
Σ.Σ. Στην κεντρική φωτο βλέπετε την καταγραφή του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ από το δίκτυο του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης
Στο γράφημα που ακολουθεί βλέπετε την σεισμική επιτάχυνση απο τα "κύματα" του σεισμού στην πόλη των Χανίων, όπως καταγράφηκε απο τους επιταχυνσιογράφους του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO Φυσικής Στερεάς Γης


πηγη
flashnews.gr