Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Απόφαση – ορόσημο για τα προϊόντα οικοτεχνίας


Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, υπέγραψε στις 27 Αυγούστου ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου.
Με την υπογραφείσα Απόφαση δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα μικρής κλίμακας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων της οικοτεχνίας μπορεί να γίνεται σε τοπικές αγορές, εμποροπανηγύρεις, δημοτικές εκδηλώσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης.
Επίσης προβλέπεται η συνεργασία μεταξύ παραγωγών για την παραγωγή οικοτεχνικών προϊόντων.
Σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει: «Επιδίωξή μας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μικρούς κυρίως παραγωγούς να διατηρήσουν τοπικές παραδοσιακές συνταγές μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αλλά και να ενισχυθούν οι αγροτουριστικές δραστηριότητες και οι συνέργειες μεταξύ παραγωγών. Ο παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα, με νόμιμο τρόπο, να έρθει σε επαφή με τον καταναλωτή, να ωφεληθεί μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος του, να αυξήσει το εισόδημά του αλλά και να αποκτήσει άμεση ρευστότητα».
Πηγή: cretanfoodnews.gr
περισσοτερα απο
: http://kritikaepikaira.gr

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ποιο χωριό των Χανίων βάζει ο Lonely Planet στις 50 καλύτερες γωνιές του πλανήτη; Δες εδώ

Ποιο χωριό των Χανίων βάζει ο Lonely Planet στις 50 καλύτερες γωνιές του πλανήτη; Δες εδώ

Μία πολύ σημαντική θέση στη λίστα του Lonely Planet κατέχει ένα μικρό αλλά ξακουστό πια, χωριό στα Χανιά. Ο διάσημος ταξιδιωτικός οδηγός λοιπόν, συγκαταλέγει στις 50 καλύτερες γωνιές του πλανήτη την Μηλιά, το γνωστό στους Χανιώτες, πρόσφατα κτισμένο με εντελώς παραδοσιακό τρόπο χωριό, το οποίο προτιμούν τουρίστες που επιζητούν εναλλακτικές διακοπές.
Η Μηλιά Χανίων αποτελείται από δώδεκα πέτρινα σπίτια, που έχουν για τοίχους το βράχο, και στα ταβάνια τους ξύλινα δοκάρια, τα οποία είχαν ερημώσει και αναστηλώθηκαν.
Μια ομάδα ανθρώπων μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες αναστήλωσε το μεσαιωνικό οικισμό, χτίζοντας στα ερείπια των παλιών αγροτόσπιτων 13 νέα σπίτια με ντόπια πέτρα και ξύλο, παλιά έπιπλα και ανέσεις βασικές, φύτεψαν χιλιάδες δέντρα, καλλιέργησαν συστηματικά τη γη.
Σήμερα διαθέτει 13 δωμάτια–σπίτια, φτιαγμένα πάνω στα ερείπια των παλιών αγροτικών σπιτιών του οικισμού, με ντόπια υλικά – πέτρα και ξύλο και διακοσμημένα με παλιά έπιπλα.
Οι ανέσεις είναι οι βασικές: Διπλά η μονά κρεβάτια, μπάνια με ντους, τζάκια η ξυλόσομπες για θέρμανση τον χειμώνα, ζεστό νερό, και αρκετά σπίτια έχουν καθιστικό.
Ολα διαθέτουν μπαλκόνι ή μικρή ταράτσα ή κήπο όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα. Ωστόσο το χωριό δεν διαθέτει ηλεκτρισμό, αφού η γεννήτρια που υπάρχει παρέχει ρεύμα για φωτισμό μόνο τη χειμερινή περίοδο και μόνο μερικές ώρες το βράδυ.
Επίσης, το φαγητό γίνεται με βιολογικά προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της Μηλιάς, το νερό έρχεται κατευθείαν από την πηγή, το κρασί φτιάχνεται εκεί και όλοι, ανεξάρτητα με το αν γνωρίζονται ή όχι καταλήγουν να γίνονται… φίλοι.
Οσοι γνωρίζουν το μέρος, το  επιλέγουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση, για να περνούν τα βράδια τους κάτω από το φως των αστεριών και να ακούνε μόνο τα πουλιά και τα νερά που τρέχουν από τα κοντινά ρυάκια. Οσοι δεν το γνωρίζουν, το Lonely Planet τους καλεί να το ανακαλύψουν, λέγοντάς τους ότι η Μηλιά βρίσκεται ανάμεσα στα 50 μέρη που πρέπει κανείς να επισκεφθεί.
περισσοτερες εικονες στην πηγη
www.zarpanews.gr

Τα άγνωστα διαμάντια των Χανίων: Δύο φυσικές πισίνες στο… πέλαγος, με γαλαζοπράσινα νερά | Photos

Τα άγνωστα διαμάντια των Χανίων: Δύο φυσικές πισίνες στο… πέλαγος, με γαλαζοπράσινα νερά | Photos

Αν και κοντά στα κοσμοπολίτικα Μπάλο και Ελαφονήσι, η Βουλόλιμνη και η Λευκή Λίμνη, παραμένουν δύο καλά κρυμμένα… μυστικά της Κρήτης. Δύο φυσικές πισίνες που περιμένουν τους επισκέπτες να τις εξερευνήσουν.
Βουλόλιμνη
Η Βουλόλιμνη (το όνομά της σημαίνει βουλιαγμένη λίμνη) βρίσκεται 70km νοτιοδυτικά των Χανίων και 500m βορειοδυτικά της Χρυσοσκαλίτισσας και πρόκειται για μια φυσική πισίνα αφού τα βράχια την κυκλώνουν, σχηματίζοντας ένα τείχος. Μόνο ένα μικρό άνοιγμα οδηγεί στο πέλαγος.
Προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους, με νερά ήρεμα και καταγάλανα, αποτελεί φυσικό λιμάνι χρησιμοποιείται κυρίως για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών. Παραλία εκεί δεν υπάρχει και τα νερά βαθαίνουν απότομα. Είναι όμως πανέμορφη περιοχή και απολύτως ιδανική για δροσερές βουτιές και κολύμπι.
Δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές δίπλα στη λίμνη, αλλά στη Χρυσοσκαλίτισσα μπορείτε να βρείτε ταβέρνες και δωμάτια για διαμονή. Βουλόλιμνη σημαίνει βουλιαγμένη λίμνη.
voulolimni2_1
Ασπρη Λίμνη
Η Ασπρη Λίμνη Βρίσκεται 500 μέτρα μόλις από τη Μονής Χρυσοσκαλίτισσας και 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων. Αυτή η παραλία με τη λευκή άμμο περιβάλλεται από βράχια που σχηματίζουν ένα φυσικό φράγμα προς τη θάλασσα δίνοντας την αίσθηση πισίνας… Το τοπίο είναι τελείως άνυδρο και άλλα δέντρα πέρα από τους κοντούς κρητικούς φοίνικες δεν υπάρχουν.
Για να φτάσετε στην Άσπρη Λίμνη θα ακολουθήσετε το μονοπάτι από τη  Μονής Χρυσοσκαλίτισσας ακολουθώντας τις πινακίδες του δασαρχείου για την αποικία του φοίνικα.
aasprilimni-1
πηγη
www.zarpanews.gr