Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ο οικοτουρισμός στην Ελλάδα


533
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή παγκοσμίως προς διάφορες μορφέςεναλλακτικού τουρισμού. Οικοτουρισμός, αθλητικός, ιαματικός, χιονοδρομικός, εκπαιδευτικός, αρχαιολογικός, συνεδριακός, ιστορικός, οικολογικός είναι κάποιες από τις μορφές του.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούν στοιχεία για τον οικοτουρισμό.
Ο οικοτουρισμός στοχεύει στο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της επιβολής καθεστώτος προστασίας και την οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσα από την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Για τους επισκέπτες, ο οικοτουρισμός προσφέρει διασκέδαση, μέσω της οργάνωσης δραστηριοτήτων αναψυχής, και συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής τους ευαισθητοποίησης, μέσω δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής γνώσης και προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Οι 10 εντολές του Οικοτουρισμού
1. Σεβάσου την ευθραυστότητα της γης. Συνειδητοποίησε ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουν στην προστασία μοναδικών και όμορφων προορισμών, για να μπορούν να τους απολαύσουν και οι επόμενες γενιές.
2. Άφησε μόνο χνάρια. Πάρε μόνο φωτογραφίες. Όχι γκράφιτι. Όχι σκουπίδια. Μην πάρετε ενθύμια και αναμνηστικά από τόπους ιστορικής αξίας και περιοχές φυσικού κάλλους.
3. Για να κάνετε το ταξίδι σας πιο ενδιαφέρον, μάθετε για την γεωγραφία, τα ήθη, τα έθιμα, την κουλτούρα των περιοχών που επισκέπτεστε. Ενθαρρύνετε τις τοπικές προσπάθειες για διατήρηση της μοναδικότητάς τους.
4. Σεβαστείτε την ησυχία και την αξιοπρέπεια των άλλων. Ρωτήστε πριν φωτογραφίσετε ανθρώπους.
5. Μην αγοράσετε προϊόντα που προέρχονται από υπό εξαφάνιση φυτά και ζώα, όπως για παράδειγμα ο κισσός, το καβούκι της χελώνας, δέρματα ζώων και πούπουλα. Διαβάστε και ερευνήστε για προϊόντα που δεν μπορείτε να εισάγετε.
6. Πάντα ακολουθείτε προεπιλεγμένες διαδρομές. Μην ενοχλείτε τα ζώα, τα φυτά ή το φυσικό τους περιβάλλον.
7. Μάθετε σχετικά και υποστηρίξτε οργανώσεις που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
8. Προσπαθείτε να περπατάτε ή να χρησιμοποιείτε περιβαλλοντικές μεθόδους μεταφοράς, όπου και όποτε είναι δυνατόν. Ενθαρρύνετε τους οδηγούς δημοσίων οχημάτων να σβήνουν τις μηχανές όταν παρκάρουν.
9. Δείξτε κατανόηση σε αυτούς που συντελούν στην βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος (ποιότητα του αέρα, του νερού, ανακύκλωση, ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων και των τοξικών προϊόντων, ηχορύπανση κλπ) και οι οποίοι χρησιμοποιούν ειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
10. Ενθαρρύνετε τους οργανισμούς να ακολουθούν τις περιβαλλοντικές κατευθυντήριες γραμμές. Για παράδειγμα, η ΑSTA, προτρέπει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τους δικούς τους περιβαλλοντικούς κώδικες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η προστασία ιστορικών περιοχών και ευαίσθητων οικοσυστημάτων.
679
Οικοτουριστικές προτάσεις
• Rafting στο Βενέτικο, παραπόταμο του Αλιάκμονα και θέλγητρο για ορειβάτες και περιπατητές.
• Ράφτινγκ, ορειβασία βουνού, περιβαλλοντική εκπαίδευση στα Γρεβενά και στη Καστοριά.
• Επίσκεψη στον Λημναίο Οικισμό του Δισπηλιού – με οικομουσείο και διαμορφωμένο πάρκο.
• Έναγρον Οικοτουριστικό Χωριό στην Αξό Ρεθύμνου Κρήτης
Σε ένα αγρόκτημα πάνω από 50 στρέμματα με καλλιέργειες (ελιές – αμπέλια – περιβόλια με οπορωφόρα δένδρα και λαχανικά αλλά και άγρια βλάστηση της Κρήτης) και σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρα, πάνω από τις πηγές του Μυλοποτάμου που έδωσε το όνομα του στη περιοχή και απέναντι από φαράγγια και σπηλιές, στην Αξό στους πρόποδες του Ψηλορείτη κτίστηκε και οργανώθηκε το Έναγρον.
Οργανώνονται δραστηριότητες όλο το χρόνο εντός και εκτός του αγροκτήματος. Υπάρχουν μόνιμες δραστηριότητες αλλά και εποχιακές
Μερικές δραστηριότητες είναι:
• Δραστηριότητες που έχουν σχέση με προϊόντα και εποχές, όπως ρακοκάζανο, γευσιγνωσία οίνου και λαδιού, τυροκομική, τρύγος κ.λ.π.
• Κρητική δίαιτα και διατροφή, παρουσιάσεις του κρητικού διατροφικού προτύπου, μαθήματα μαγειρικής, γλυκών, ψωμιού κ.λ.π.
• Διαδρομές στη φύση με τα πόδια, με γαϊδουράκια ή με ποδήλατα βουνού.
• Βοτανικό περίπατο – γνωριμία με σαράντα περίπου βότανα που υπάρχουν στη περιοχή, αλλά και την υπόλοιπη πλούσια Κρητική χλωρίδα.
• Επισκέψεις σε σημαντικά μνημεία της φύσης και των ανθρώπων της περιοχής, όπως, βυζαντινές εκκλησίες, αρχαιότητες, μοναστήρια, σπήλαια κ.λ.π.
• Γνωριμία με την ιστορία, την παράδοση και την κοινωνία της περιοχής.
• Πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναυλίες.

Ελεάννα Μάνεση, Περιβαλλοντολόγος – Δασολόγος
ΠΗΓΗ
www.emeis.gr

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΝΙΑ ΜΙΚΗΣ-Όλα τα Χανιά χορεύουν Ζορμπά στο λιμάνι τον Ιούλιο για τον Μίκη Θεοδωράκη



90 χρόνια ζωής, έμπνευσης και δημιουργίας συμπληρώνονται φέτος για τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο Χανίων διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων για να τιμήσουν τον μεγάλο Έλληνα μουσικό για την προσφορά του στη χώρα.

Στόχος των διοργανωτών είναι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις να καθιερωθούν για τα; Χανιά και να πάρουν τη μορφή φεστιβάλ το οποίο θα διοργανώνεται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου των διοργανωτών:
Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη
Συνδιοργάνωση:
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Δήμος Χανίων
  • ΚΕΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ
  • Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Συμμετέχει το μουσικοχορευτικό καλλιτεχνικό δυναμικό των Χανίων: ορχήστρες, ερμηνευτές, χορωδίες, πολιτιστικοί και παραδοσιακοί όμιλοι και σύλλογοι.

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Κυριακή 26 Ιουλίου 2015, ώρα 21:00 – Μεγάλο Αρσεναλι (ΚΑΜ)
«Μικης ο Κλασσικοσ»
Ρεσιτάλ Πιάνου με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, από τον διεθνούς φήμης Γερμανό Πιανίστα Gerhard Folkerts.
Με τη υποστήριξη του Κέντρου Goethe Χανίων.

  • Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015, ώρα 21:00 - Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Συναυλία «Τραγουδάμε Μίκη»
Χανιώτες καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα σε μια μοναδική μουσική βραδιά με έργα του Μίκη Θεοδωράκη

  • Τρίτη 28 Ιουλίου 2015, ώρα 21:00 – Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Συναυλία «Η Κρήτη στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη»
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στέλιος Ιωαννίδης και Στέλιος Λαϊνάκης

  • Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015, ώρα 19:45 - Ενετικό Λιμάνι Χανίων
«Μάθε με να χορεύω» - Χαιρετισμός στον 90χρονο Μίκη μας
Οι Χανιώτες και οι επισκέπτες της πόλης δημιουργούν μια ανθρώπινη αλυσίδα από την μια έως άλλη άκρη του Ενετικού Λιμανιού χορεύοντας τον χορό του Ζορμπά με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Συμμετέχουν οι Παραδοσιακοί Χορευτικοί Σύλλογοι των Χανίων
  • Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015, ώρα 20:30 – Μεγαλο Αρσεναλι (ΚΑΜ)
εκθεση «Ο Ζορμπάς επιστρέφει στον τόπο του, 50 χρόνια μετά»
Εγκαίνια έκθεσης αρχειακού υλικού από το γύρισμα της ταινίας «Ζορμπάς ο Έλληνας» και αφίσας από τις προβολές της ανά τον κόσμο.
Διάρκεια έκθεσης: έως 27 Αυγούστου 2015
Επιμέλεια έκθεσης: Λευτέρης Λαμπράκης
  • Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015, ώρα 21:30 – Πρώην Λιμενικό Περίπτερο
ταινια «ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ»
Υπαίθρια προβολή της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς ο Έλληνας», στην πλατεία του πρώην λιμενικού περιπτέρου στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
περισσοτερα απο την πηγη
www.neatv.gr 

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Φοροελάφρυνση μικροπαραγωγοί

Προτάσεις - σοκ από τους δανειστές και για τους αγρότες: Αύξηση του φόρου εισοδήματος και κατάργηση προνομίων


Προτάσεις - σοκ από τους δανειστές και για τους αγρότες: Αύξηση του φόρου εισοδήματος και κατάργηση προνομίων

-A+A
Τη στιγμή που η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κάνει ύστατη προσπάθεια για να βρει τη χρυσή τομή με τους δανειστές, οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι αγρότες θα είναι ένας από τους κλάδους που θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα.
Στις προτάσεις των δανειστών υπάρχει και το αίτημα να καταργηθούν ειδικά προνόμια προς τους αγρότες.
Αρχικά, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, στόχος είναι να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης και να καταργηθεί ο φόρος 13% στο εισόδημα των αγροτών με ένα πιθανό σενάριο να αναφέρει ότι θα αυξηθεί στο 33%. Από το μέτρο αυτό προβλέπεται να εξοικονομηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα εξετάζονται και περικοπές σε άλλα προνόμια όπως στο αγροτικό πετρέλαιο.
 


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news