Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Υπογράφηκαν 10 Συμβάσεις Προώθησης Οίνου σε Τρίτες Χώρες


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος προώθησης του ελληνικού οίνου σε αγορές τρίτων χωρών, υπέγραψε 10 εγκεκριμένες συμβάσεις του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με οινοποιητικές επιχειρήσεις και φορείς που συμμετέχουν στο μέτρο αυτό.
Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η εικόνα των ποιοτικών ελληνικών οίνων και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα του σημαντικού αυτού προϊόντος σε απαιτητικές αγορές.
Ο τομέας της προώθησης πιστοποιημένων και ποιοτικά ανώτερων ελληνικών προϊόντων, αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης του τομέα και βασικό εργαλείο πολιτικής για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της ελληνικής υπαίθρου.
Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί ετήσιες, διετείς και τριετείς συμβάσεις με τις ακόλουθες επιχειρήσεις-φορείς:
  1. ΈΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  2. ΤΣΙΛΙΛΗΣ Κ. ΑΕ – ΤΣΙΝΑΣ ΑΕ
  3. ΚΑΒΙΝΟ ΑΕ
  4. ΚΡΕΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΕ
  5. ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΩΝ ΧΑΝΙΩΝ, ΡΕΘΥΜΝΗΣ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΊΟ ΜΙΝΩΣ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ
  6. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
  7. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ-ΛΥΡΑΡΑΚΗ
  8. ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΛΑΓΝΙΟΥ ΑΕ-ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
  9. ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
  10. Γ. ΠΑΤΕΡΙΑΝΑΚΗΣ ΑΑΟΒΒΕΕ
Ο συνολικός προϋπολογισμός των συμβάσεων ανέρχεται σε 6.126.236 Ευρώ.
ΠΗΓΗ
www.minagric.gr

FOODEXPO 2015

Με αναδρομική ισχύ από 1/1 και βάση τα 700 κιλά/στρ. η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια χυμοποίησης

Με αναδρομική ισχύ από 1/1 και βάση τα 700 κιλά/στρ. η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια χυμοποίησηςΣτην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε σήμερα 27/3, η πολυαναμενόμενη από τους παραγωγούς Υπουργική Απόφαση για το καθεστώς της συνδεδεμένης Ενίσχυσης στα πορτοκάλια χυμοποίησης. Στην ΥΑ που υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου το «κατώφλι» παράδοσης ορίζεται 700 κιλά παραγωγής ανά στρέμμα ενώ το συνολικό ποσό της ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ (για το 2015). Το υπουργείο ικανοποίηση επίσης το αίτημα των παραγωγών για αναδρομική ισχύ της απόφασης οπότε αυτή ισχύει από 1 Ιανουαρίου του 2015. Η έκταση αναφοράς σε επίπεδο χώρας καθορίζεται σε 285.000 στρέμματα. Ο ετήσιος συνολικός προϋπολογισμός από το 2016 έως το 2020 για την συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια ορίζεται ως εξής:

  • 2015: 9.000.000 ευρώ
  • 2016: 11.858.727 ευρώ
  • 2017: 11.717.296 ευρώ
  • 2018: 11.588.099 ευρώ
  • 2019: 11.458.914 ευρώ
  • 2020: 11.458.914 ευρώ.

Υποχρεώσεις παραγωγών

Οι παραγωγοί προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης σύμφωνα με την ΥΑ υποχρεούνται:
  1. Να υποβάλλουν αίτημα λήψης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας καιενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για την βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του γεωργού συνεπάγεται ότι ο γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
  2. Να υποβάλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνημμένα με την ενιαία αίτηση ενίσχυσης τα επίσημα παραστατικά που απαιτούνται.
  3. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση.
  4. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Κοινοτικές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
  5. Να διατηρούν τουλάχιστον για 2 έτη τα επίσημα παραστατικά τα οποία τεκμηριώνουν την παράδοση της πρώτης ύλης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις μέσω των φορέων ή οποιαδήποτε άλλα στοιχεία απαιτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, κ. Πέτρος Μπλέτας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η απόφαση αυτή είναι κάτι που οι παραγωγοί περίμεναν αρκετό καιρό και μάλιστα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για να πληρωθούν τώρα οι παραγωγοί θα πρέπει να παρουσιάσουν τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι χυμοποίησαν (δελτία αποστολής, ποσότητες κλπ)».
    Όσον αφορά την συγκομιδή στην περιοχή ο κ. Μπλέτας μας κάνει γνωστό ότι: «έχουμε ολοκληρώσει με τα ομφαλοφόρα και αυτές τις ημέρες ξεκινήσαμε με τα Βαλέντσια που αποτελούν και την κύρια καλλιέργεια πορτοκαλιών στην περιοχή. Η τιμή παραγωγού στην έναρξη της παραγωγής είναι ικανοποιητική και κυμαίνεται στα 20 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι είχαμε ξεκινήσει με 12 λεπτά. Εξαγωγές πραγματοποιούμε σε όλες τις Βαλκανικές χώρες».
  • Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών (Ο.Π.) Φρούτων της ΕΑΣ Αργολίδας μας ανέφερε ότι αν και δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα των πορτοκαλιών θα ήθελε να την μελετήσει καλύτερα πριν την κρίνει. Μιλώντας μας πάντως για τη φετινή χρονιά σημείωσε ότι ήταν δύσκολη σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. «Η συγκομιδή στα πορτοκάλια Μέρλιν έχει ολοκληρωθεί. Επειδή οι ποσότητες ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα ήταν μικρές οι τιμές που “έπιασαν” ήταν καλές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντωνόπουλος. Και κατέληξε: «Ακόμα δεν γνωρίζω τις συνολικές ποσότητες που οδηγήθηκαν στην χυμοποίηση αλλά ήταν ένας σημαντικός αριθμός».
www.agrotypos.gr

Προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ στο διατλαντικό εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ


  27/03/2015 
Υπερψηφίστηκε η τροπολογία που πρότεινε ο Ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικών Ενδείξεων και την προστασία αυτών κατά τις διαπραγματεύσεις στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων.

Με την προτεινόμενη τροπολογία αναδεικνύεται η ανάγκη σαφούς πληροφόρησης των καταναλωτών για την προστασία τους σχετικά με την καταγωγή των προϊόντων, και η διατήρηση των γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΠΟΠ/ ΠΓΕ) στη νέα συμφωνία.
Η τροπολογία προτάθηκε στο πλαίσιο του έντονου ελληνικού ενδιαφέροντος για την υπό διαπραγμάτευση νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, στα θέματα που άπτονται του αγροτικού τομέα και τους κανόνες σχετικά με την καταγωγή των αγροτικών προϊόντων (φέτα, ελιές, ελαιόλαδο), δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν ζήτημα σχετικά με το προστατευτικό καθεστώς των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Πιο συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο της τροπολογίας, μεταξύ άλλων, υπάρχουν συστάσεις, που αναφέρονται στην Κομισιόν και αφορούν
- στα αυστηρά συστήματα πιστοποίησης και τυποποίησης προϊόντων,
-  στις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και που πρέπει να τηρούνται για την προστασία του καταναλωτή,
- στο άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και
- στην απάλειψη των περιορισμών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων και
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ζαγοράκη «Η προστασία των καταναλωτών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προστασία του ευρωπαϊκού συστήματος προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων. Εάν δώσουμε τη δυνατότητα σε περιοχές και εταιρείες που δεν έχουν καμία σχέση με την παράδοση, τις κλιματολογικές συνθήκες, τις ποιοτικές ιδιαιτερότητες ενός προϊόντος, να χρησιμοποιήσουν μια προστατευόμενη ονομασία, είναι σαν να αποδεχόμαστε την παραπλάνηση των Ευρωπαίων και Αμερικανών καταναλωτών. Είναι θετικό που η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Επιτροπή για το πως πρέπει να κινηθεί στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ».
ΠΗΓΗ
www.agronews.gr

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ}Σε χαμηλό βαρομετρικό οι κρατήσεις τουριστών


 28 Μάρτιος 2015 


Άκρως ανησυχητικά για τον τουρισμό της Κρήτης είναι τα μηνύματα  που έρχονται από χώρες της Ευρώπης  για τις κρατήσεις  στα ξενοδοχεία

 

πηγη
περισσοτερα
http://neatv.gr

Ταυτοπροσωπία στα πλοία των Μινωικών Γραμμών


27 Μάρτιος 2015 


Οι Μινωικές Γραμμές ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι, από την 1η Απριλίου 2015, θα εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες ελέγχου ταυτοπροσωπίας όλων των επιβατών στα πλοία της εταιρείας, με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων της ταυτότητάς τους (ταυτότητα ή άλλα δημόσια έγγραφα), κατά την επιβίβασή τους.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να εναρμονιστούν με αυτή και να προσέρχονται έγκαιρα (τουλάχιστον μία (1) ώρα πριν τον απόπλου στις γραμμές εσωτερικού και  δύο (2) ώρες πριν στις διεθνείς γραμμές) για επιβίβαση στο πλοίο.

Η διαδικασία θα εφαρμόζεται αυστηρά και απαρέγκλιτα. 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να απευθύνονται πριν την αναχώρησή τους στον ταξιδιωτικό τους πράκτορα, στα Κεντρικά Γραφεία της MINOAN LINES, μέσω των Πανελλαδικών αριθμών 801-11-75000 (από σταθερό τηλέφωνο) & 18175 (από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο), στα λιμενικά γραφεία της εταιρείας (Ηράκλειο: 2810 229602, Πειραιάς: 210 4145744, Αθήνα: 210 3376910, Πάτρα: 2610 426000, Ηγουμενίτσα:26650 24404, Αγκώνα: +39 071 201708) και στα κατά τόπους λιμεναρχεία.
πηγη
neatv.gr
 

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΔΙΚΑΙΩΣΗ: "Ναι" από τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά για μετονομασία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων σε "Βαγγέλης Γιακουμάκης"!


19 Μαρτίου 2015
ΔΙΚΑΙΩΣΗ:
Πριν λίγη ώρα ο υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στην εκπομπή του Σπύρου Χαριτάτου στο ραδιόφωνο του Alphaεπιβεβαίωσε πως η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων θα φέρει πλέον το όνομα του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Μέσω facebook πριν λίγες ημέρες ο εκδότης Τάσος Δούσης ξεκίνησε μία προσπάθειαγια να μην ξεχαστεί ο άδικος χαμός του σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η πρόταση αφορούσε στη μετονομασία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων σε Γαλακτοκομική Σχολή «Βαγγέλη Γιακουμάκη», ενώ δημιουργήθηκε και η αντίστοιχη σελίδα στο Facebook. Η προσπάθεια είχε τεράστια ανταπόκριση και από ότι φαίνεται έπεισε τους αρμόδιους φορείς.
Mάλιστα, πριν λίγο την είδηση επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμου στο Facebook και ο Τάσος Δούσης
πηγη
www.athensmagazine.gr

ΟΙΝΟΚΡΙΤΙΚΑ 2015

afisa_telikhen

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΣΤΟ FACEBOOK ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ "Γαλακτοκομικη Σχολη Ιωαννινων "Βαγγελης Γιακουμακης".Στηριξτε την εκστρατεια των παιδιων που ζητουν να μετενομαστει η σχολη προς τιμη του Βαγγελη


Φωτογραφία εξωφύλλου
Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων "Βαγγέλης Γιακουμάκης"

Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων "Βαγγέλης Γιακουμάκης"


Κοινότητα
Πάμε για 46000 likes ο στόχος μας για 100000 likes ναι δεν είναι απίθανος. Σας ευχαριστουμε όλους τα μηνύματα σας είναι πλέον 100 αδες συγνώμη αν δεν μπορούμε να τα ποστάρουμε όλα αλλά πραγματικά δεν προλαβαίνουμε.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

«Οι αρχές να φτάσουν το μαχαίρι στο κόκκαλο»




Στα μαύρα έχει «ντυθεί» το χωριό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, μετά τον εντοπισμό της σορού του νεαρού στα Ιωάννα.
Στο χωριό, που είναι ο τόπος κατοικίας της οικογένειας του νεκρού φοιτητή, δεν μπορούν να πιστέψουν πως ο επίλογος θα γραφόταν με τον πιο τραγικό τρόπο.
Από νωρίς το πρωί, στο άκουσμα της είδησης εντοπισμού της σορού του Βαγγέλη, συγγενείς φίλοι και συγχωριανοί καθώς επίσης και μέλη της ευρύτερης οικογένειας από διάφορα μέρη του νησιού βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας Γιακουμάκη και συνεχίζουν μέχρι και αυτή την ώρα να καταφτάνουν.
Οι συγγενείς ζητούν από τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές, να φτάσουν το «μαχαίρι στο κόκκαλο» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι που οδήγησαν στην εξαφάνιση του Βαγγέλη.
«Περιμένουμε τα επίσημα πορίσματα και το τι θα αναφέρει και ο ιατροδικαστής, που από την πλευρά της έχει ορίσει η ίδια η οικογένεια», ανέφερε πρώτος ξάδερφος του αδικοχαμένου Βαγγέλη, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο.
Σε ερώτηση για όλα αυτά που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το ενδεχόμενο η οικογένεια Γιακουμάκη να είχε τα όποια προηγούμενα με κάποια άλλη οικογένεια, στην Κρήτη, συγγενείς και στενοί φίλοι, δήλωσαν πως δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση και όλα έχουν ξεκαθαριστεί τόσο με δηλώσεις από πλευράς των γονέων του Βαγγέλη, όσο και από την κοινωνική μαρτυρία για τη συγκεκριμένη οικογένεια.
Πρόκειται για την οικογένεια του Ανδρέα Γιακουμάκη από το Σελλί Ρεθύμνου, ο οποίος το 1994 βρέθηκε στους Αρμένους. Στο χωριό των περίπου 400 κατοίκων, η οικογένεια Γιακουμάκη χαίρει εκτίμησης και σεβασμού, ενώ παιδικοί φίλοι και συγγενείς χαρακτήριζαν τον Βαγγέλη ως ένα πολύ ευγενή νέο, «που χαιρετούσε έναν έναν με χαμόγελο και δια χειραψίας, όποιον ή όποιους συναντούσε», όπως ανέφερε στενός του φίλος και σύντεκνος ο οποίος μάλιστα βρέθηκε στα Ιωάννινα και συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του.
Κάτοικοι του χωριού, ζητούν να αποκαλυφθεί το όνομα του πολιτικού που ενεπλάκη στην υπόθεση, ώστε να μην ακούγονται ονόματα και να μην προκαλούνται αντιπάθειες και αρνητικές σκέψεις. «Όλα όσα συνέβησαν στη σχολή που ο Βαγγέλης φοιτούσε εδώ και δύο χρόνια και φυσικά αν όλα όσα λέγονται περί βιαιοπραγιών, μείωση της αξιοπρέπειας και πράξεις απάνθρωπες, από κρητικούς συμφοιτητές του Βαγγέλη προς τον ίδιο, ισχύουν, αυτό δηλητηριάζει, προσβάλλει και δημιουργεί σοβαρό θέμα στις τοπικές κοινωνίες και στο νησί», δήλωσαν συγχωριανοί του Βαγγέλη που από το πρωί βρίσκονται στον αύλειο χώρο της οικίας Γιακουμάκη.
Πηγή: newsbeast.gr
flashnews.gr

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

"Ο Μινωικός Πολιτισμός και ο Μυστράς μέσα από τη γραφή του Καζαντζάκη και τα μάτια των μαθητών"

18 Μάρτιος 2015

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη και την αιγίδα του Προξενείου της Ελλάδας στη Γενεύη εκδήλωση με θέμα "Ο Μινωικός Πολιτισμός και ο Μυστράς μέσα από τη γραφή του Καζαντζάκη και τα μάτια των μαθητών" στις 18 Μαρτίου 2015 στη Γενεύη. Θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη,Γιώργου Στασινάκη και παρουσίαση από τους μαθητές
του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης
της εικονογράφησης για πρώτη φορά δύο έργων του Καζαντζάκη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο
Salle Communale de Cologny
Chemin de la Mairie 17. 1223
Cologny
Είσοδος ελεύθερη
"crete.gov.gr"