Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Ποιο χωριό των Χανίων βάζει ο Lonely Planet στις 50 καλύτερες γωνιές του πλανήτη; Δες εδώ

Ποιο χωριό των Χανίων βάζει ο Lonely Planet στις 50 καλύτερες γωνιές του πλανήτη; Δες εδώ

Μία πολύ σημαντική θέση στη λίστα του Lonely Planet κατέχει ένα μικρό αλλά ξακουστό πια, χωριό στα Χανιά. Ο διάσημος ταξιδιωτικός οδηγός λοιπόν, συγκαταλέγει στις 50 καλύτερες γωνιές του πλανήτη την Μηλιά, το γνωστό στους Χανιώτες, πρόσφατα κτισμένο με εντελώς παραδοσιακό τρόπο χωριό, το οποίο προτιμούν τουρίστες που επιζητούν εναλλακτικές διακοπές.
Η Μηλιά Χανίων αποτελείται από δώδεκα πέτρινα σπίτια, που έχουν για τοίχους το βράχο, και στα ταβάνια τους ξύλινα δοκάρια, τα οποία είχαν ερημώσει και αναστηλώθηκαν.
Μια ομάδα ανθρώπων μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες αναστήλωσε το μεσαιωνικό οικισμό, χτίζοντας στα ερείπια των παλιών αγροτόσπιτων 13 νέα σπίτια με ντόπια πέτρα και ξύλο, παλιά έπιπλα και ανέσεις βασικές, φύτεψαν χιλιάδες δέντρα, καλλιέργησαν συστηματικά τη γη.
Σήμερα διαθέτει 13 δωμάτια–σπίτια, φτιαγμένα πάνω στα ερείπια των παλιών αγροτικών σπιτιών του οικισμού, με ντόπια υλικά – πέτρα και ξύλο και διακοσμημένα με παλιά έπιπλα.
Οι ανέσεις είναι οι βασικές: Διπλά η μονά κρεβάτια, μπάνια με ντους, τζάκια η ξυλόσομπες για θέρμανση τον χειμώνα, ζεστό νερό, και αρκετά σπίτια έχουν καθιστικό.
Ολα διαθέτουν μπαλκόνι ή μικρή ταράτσα ή κήπο όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα. Ωστόσο το χωριό δεν διαθέτει ηλεκτρισμό, αφού η γεννήτρια που υπάρχει παρέχει ρεύμα για φωτισμό μόνο τη χειμερινή περίοδο και μόνο μερικές ώρες το βράδυ.
Επίσης, το φαγητό γίνεται με βιολογικά προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της Μηλιάς, το νερό έρχεται κατευθείαν από την πηγή, το κρασί φτιάχνεται εκεί και όλοι, ανεξάρτητα με το αν γνωρίζονται ή όχι καταλήγουν να γίνονται… φίλοι.
Οσοι γνωρίζουν το μέρος, το  επιλέγουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση, για να περνούν τα βράδια τους κάτω από το φως των αστεριών και να ακούνε μόνο τα πουλιά και τα νερά που τρέχουν από τα κοντινά ρυάκια. Οσοι δεν το γνωρίζουν, το Lonely Planet τους καλεί να το ανακαλύψουν, λέγοντάς τους ότι η Μηλιά βρίσκεται ανάμεσα στα 50 μέρη που πρέπει κανείς να επισκεφθεί.
περισσοτερες εικονες στην πηγη
www.zarpanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου