Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Με αναδρομική ισχύ από 1/1 και βάση τα 700 κιλά/στρ. η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια χυμοποίησης

Με αναδρομική ισχύ από 1/1 και βάση τα 700 κιλά/στρ. η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια χυμοποίησηςΣτην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε σήμερα 27/3, η πολυαναμενόμενη από τους παραγωγούς Υπουργική Απόφαση για το καθεστώς της συνδεδεμένης Ενίσχυσης στα πορτοκάλια χυμοποίησης. Στην ΥΑ που υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου το «κατώφλι» παράδοσης ορίζεται 700 κιλά παραγωγής ανά στρέμμα ενώ το συνολικό ποσό της ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ (για το 2015). Το υπουργείο ικανοποίηση επίσης το αίτημα των παραγωγών για αναδρομική ισχύ της απόφασης οπότε αυτή ισχύει από 1 Ιανουαρίου του 2015. Η έκταση αναφοράς σε επίπεδο χώρας καθορίζεται σε 285.000 στρέμματα. Ο ετήσιος συνολικός προϋπολογισμός από το 2016 έως το 2020 για την συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια ορίζεται ως εξής:

  • 2015: 9.000.000 ευρώ
  • 2016: 11.858.727 ευρώ
  • 2017: 11.717.296 ευρώ
  • 2018: 11.588.099 ευρώ
  • 2019: 11.458.914 ευρώ
  • 2020: 11.458.914 ευρώ.

Υποχρεώσεις παραγωγών

Οι παραγωγοί προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης σύμφωνα με την ΥΑ υποχρεούνται:
  1. Να υποβάλλουν αίτημα λήψης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας καιενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για την βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του γεωργού συνεπάγεται ότι ο γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
  2. Να υποβάλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνημμένα με την ενιαία αίτηση ενίσχυσης τα επίσημα παραστατικά που απαιτούνται.
  3. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση.
  4. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Κοινοτικές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
  5. Να διατηρούν τουλάχιστον για 2 έτη τα επίσημα παραστατικά τα οποία τεκμηριώνουν την παράδοση της πρώτης ύλης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις μέσω των φορέων ή οποιαδήποτε άλλα στοιχεία απαιτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, κ. Πέτρος Μπλέτας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η απόφαση αυτή είναι κάτι που οι παραγωγοί περίμεναν αρκετό καιρό και μάλιστα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για να πληρωθούν τώρα οι παραγωγοί θα πρέπει να παρουσιάσουν τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι χυμοποίησαν (δελτία αποστολής, ποσότητες κλπ)».
    Όσον αφορά την συγκομιδή στην περιοχή ο κ. Μπλέτας μας κάνει γνωστό ότι: «έχουμε ολοκληρώσει με τα ομφαλοφόρα και αυτές τις ημέρες ξεκινήσαμε με τα Βαλέντσια που αποτελούν και την κύρια καλλιέργεια πορτοκαλιών στην περιοχή. Η τιμή παραγωγού στην έναρξη της παραγωγής είναι ικανοποιητική και κυμαίνεται στα 20 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι είχαμε ξεκινήσει με 12 λεπτά. Εξαγωγές πραγματοποιούμε σε όλες τις Βαλκανικές χώρες».
  • Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών (Ο.Π.) Φρούτων της ΕΑΣ Αργολίδας μας ανέφερε ότι αν και δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα των πορτοκαλιών θα ήθελε να την μελετήσει καλύτερα πριν την κρίνει. Μιλώντας μας πάντως για τη φετινή χρονιά σημείωσε ότι ήταν δύσκολη σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. «Η συγκομιδή στα πορτοκάλια Μέρλιν έχει ολοκληρωθεί. Επειδή οι ποσότητες ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα ήταν μικρές οι τιμές που “έπιασαν” ήταν καλές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντωνόπουλος. Και κατέληξε: «Ακόμα δεν γνωρίζω τις συνολικές ποσότητες που οδηγήθηκαν στην χυμοποίηση αλλά ήταν ένας σημαντικός αριθμός».
www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου