Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά


Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται εκ νέου η χώρα μας, με τις ελληνικές εκλογές να απασχολούν την πλειοψηφία των ξένων ΜΜΕ

 

Η σημερινή αναμέτρηση χαρακτηρίζεται «καθοριστικής σημασίας» για την πορεία της χώρας, αφού θα προσδιορίσει την σχέση με τους πιστωτές και την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων που θα παίξουν ρόλο-κλειδί για το αποτέλεσμα.
Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά
«Μάχη του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία. Οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα σε γενικές εκλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια εκ νέου επαναδιαπραγμάτευση των όρων του πακέτου διάσωσης με τους διεθνείς δανειστές» γράφει το BBC.
«Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που κλίνει προς την νίκη, θέλει τη διαγραφή μέρους του χρέους και την ανάκληση των μέτρων λιτότητας, μια πράξη που έχει τρομάξει τις αγορές και αύξησε τους φόβους για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ. Την ίδια ώρα, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ισχυρίζεται πως η οικονομία ανακάμπτει» συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να βγάλει η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, η οποία έχει δεσμευθεί να καταργήσει τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι διεθνείς δανειστές κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης» γράφει το Reuters. «Η νίκη έκπληξη του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει την πρώτη κυβέρνηση της ευρωζώνης που θα ταχθεί ανοιχτά στην ακύρωση των όρων λιτότητας του ΔΝΤ και το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ».
Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά
Σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως θα κερδίσει αρκετές έδρες για την αυτοδυναμία, αναφέρεται η βρετανική Guardian. «Σε υψίστης σημασίας εκλογές, προχωρούν σήμερα οι Έλληνες μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, που θα μπορούσαν ωστόσο να οδηγήσουν την κακοποιημένη χώρα τους σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση» συνεχίζει το άρθρο.
Στον παράγοντα «αναποφάσιστοι» αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι Έλληνες είναι έτοιμο να βουτήξουν στο άγνωστο, χωρίς να φοβούνται πλέον τίποτα, αφού θεωρούν ότι τίποτα χειρότερο δεν μπορεί να συμβεί στην χώρα τους με την ανεργία στο 25%.

«Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει στον υπότιτλο: «Σε περίπτωση νίκης του ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ότι μπορεί για να χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας. Βρυξέλλες και Βερολίνο θα προβάλλουν αντίσταση. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο ευρώ;».
Η δεύτερη σελίδας της εφημερίδας του Μονάχου φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τον προεκλογικό αγώνα και τα μετεκλογικά σενάρια με τίτλο: «Η κληρονομιά των Ελλήνων». Στο υπότιτλο διαβάζουμε: «Όλα δείχνουν προς μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν ωστόσο φόβοι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα».
Η Tageszeitung του Βερολίνο σημειώνει σε σχόλιό της: «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μια στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το συμφέρον τους. Διότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι η τελευταία ελπίδα για να διατηρηθεί μια δημοκρατική Ελλάδα. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να ανακουφίσει τη χώρα από τις επιπτώσεις της κρίσης, πολλοί Έλληνες θα απελπιστούν τόσο που θα στραφούν στην ακροδεξιά ή ακόμα και τους φασίστες».
«Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα συγκρούστηκαν αναφορικά με την μελλοντική οικονομική κατεύθυνση της χώρας καθώς ολοκλήρωσαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες σε μια αναμέτρηση που υπόσχεται να αντηχήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη», σημειώνεται στον πρόλογο του σχετικού θέματος του Bloomberg.
Πηγή: ethnos.gr
www.gazetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου