Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Μακροβιότεροι οι Κρητικοί από τους Ευρωπαίους

Άλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αλλά και να εξηγήση τη γνωστή θεώρηση ότι οι Κρητικοί ζουν περισσότερο.

Ειδικότερα, νέα μελέτη από το Wellcome Trust Sanger Institute στο Cambridge της Μ. Βρετανίας, δείχνει ότι οι κάτοικοι των Ανωγείων, αλλά και των γύρω περιοχών, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παρά τη πλούσια σε ζωικά λίπη διατροφή τους.

Εξάλλου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών έχουν ένα σπάνιο γονίδιο που τους προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Αυτό το γονίδιο είναι 40 φορές πιο συχνό σε αυτό το μικρό ελληνικό πληθυσμό από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη .

Αξίζει να αναφερθεί πως το γονίδιο που είναι γνωστό ως R19X και βρέθηκε για πρώτη φορά στον πληθυσμό το 2008 είναι αυτό που μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει εκείνα των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, γνωστά ως «καλή χοληστερόλη» κάτι που μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με την Ελευθερία Ζεγκίνι, επικεφαλής της μελέτης, οι κάτοικοι των Ανωγείων «έχουν το ίδιο ποσοστό του διαβήτη, όπως ο γενικός ελληνικός πληθυσμός, αλλά δεν πάσχουν από επιπλοκές της νόσου».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο τρόπος της ζωής αυτών των ανθρώπων. Ζουν σε ορεινά χωριά της Κρήτης και ασκούνται πολύ, κάτι που τους βοηθά να ζήσουν μακρά και υγιή ζωή, παρά την υψηλή, σε λιπαρά, διατροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία τους.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και τις στρατηγικές πρόληψης κατά των καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και μεταβολικές διαταραχές.

πηγη
www.nooz.gr

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ-ΕΥΧΕΣ



  • Αυτά τα Χριστούγεννα ας αναστήσουν το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων, ας ζεστάνουν τις παγωμένες καρδιές τους και ας χαρίσουν σ’ αυτούς που αγωνίζονται την ζωή που τους αξίζει.

Μαντινάδες


τούτα τα Χριστούγεννα
να’ ναι η καλύτερά σου!
Ευχές και δώρα να σε βρουν
και αγάπη στην καρδία σου!

Δέντρο Χριστουγεννιάτικο
μ’ ευχές έχω στολίσει.
Ο νέος χρόνος που θα ‘ρθει
χαρές να σε γεμίσει.




ΟΜΑΤΕΣ

ΟΜΑΤΕΣ

Οι οματές είναι Χριστουγεννιάτικο φαγητό που μαγειρευότανε την περίοδο των Χριστουγέννων όταν η κάθε οικογένεια έσφαζε το δικό της χοίρο.

Για τη συνταγή αυτή χρειάζεστε τα παρακάτω υλικά:
Το παχύ έντερο του χοίρου,
Το συκώτι του χοίρου,
Το κνισάρι του χοίρου (λίπος),
Ρύζι ή χόντρο,
Ζάχαρη,
Σταφίδες,
Καρύδια ψιλοκομμένα,
Αλάτι,
Πιπέρι,
Κανέλα,
Κύμινο

Παίρνουμε το παχύ έντερο του χοίρου και το πλένουμε πολύ καλά. Το ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι και λεμονόφυλλα και το αφήνουμε 3 μέρες αλλάζοντας το νερό κατά διαστήματα. Τσιγαρίζουμε το συκώτι με το κνισάρι. Προσθέτουμε νερό και όταν βράσει ρίχνουμε το ρύζι ή το χόντρο και βράζουμε για λίγα λεπτά.

Ρίχνουμε στο τσικάλι τις σταφίδες, τα καρύδια, λίγο αλάτι, πιπέρι, κανέλα, κύμινο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Κατεβάζουμε το τσικάλι από τη φωτιά και γεμίζουμε τα έντερα που τα έχουμε κόψει σε κομμάτια μήκους 15 περίπου εκατοστών. Τα δένουμε από τις άκρες και βράζουμε τις ομαθιές σε νερό για μισή ώρα περίπου. Τις στραγγίζουμε και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. (Αν θέλουμε, μπορούμε όταν τις βγάλουμε από το βραστό νερό να τις τηγανίσουμε λίγο να ροδίσουν).

Ο χόντρος είναι χοντροαλεσμένο σιτάρι. Αν χρησιμοποιήσουμε αντί για ρύζι χόντρο τότε τον βάζουμε για λίγο σε μία λεκάνη με νερό για να μαλακώσει. Τον σουρώνουμε και τον ρίχνομε στο τσικάλι.

πηγη
www.cretasense.com

 

Χριστούγεννα, έθιμα στην Κρήτη


Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι πια αυτό που ήταν πριν 40 χρόνια. Με τα χρόνια παρατηρείται η ανάπτυξη μιας παγκόσμιας κουλτούρας και τα δυτικοευρωπαϊκά έθιμα διαδίδονται όλο και περισσότερο κι αλλοιώνουν ή εξαφανίζουν τις τοπικές παραδόσεις περιοχών και χωρών.
Σήμερα τα Χριστούγεννα φαίνονται πιο εντυπωσιακά, πιο γυαλιστερά, πιο glamorous . Οι βιτρίνες των καταστημάτων στολίζονται σχεδόν ένα μήνα πριν, στις πόλεις φωτίζονται οι δρόμοι κι οι πλατείες, πολλοί ταξιδεύουν αυτές τις μέρες είτε στο εξωτερικό είτε σε μέρη στην Ελλάδα που προσφέρουν χειμερινές διακοπές.
Οι Έλληνες θα διασκεδάσουν σε κλαμπ, στα μπουζούκια (στην Κρήτη έχουν σχεδόν εξαφανιστεί) ή θα παρακολουθήσουν κάποιο εντυπωσιακά σώου στην τηλεόραση.
Τη μέρα των Χριστουγέννων μαζεύονται όλα τα μέλη της οικογένειας στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Η μέρα των Χριστουγέννων είναι η μέρα που γιορτάζει ο Μανόλης ή Εμμανουήλ ή Μάνος κι η Εμμανουέλα. Οι φίλοι τους κι οι συγγενείς τους θα τους επισκεφτούν για να τους ευχηθούν «Χρόνια Πολλά».
Παλιότερα τα Χριστούγεννα ήταν πιο απλά, πιο ζεστά, πιο κοντά ίσως στο πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων. Πολλές από τις παραδόσεις αιώνων εξακολουθούν να υπάρχουν αναλλοίωτες κι έτσι τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα διατηρούν την ιδιομορφία τους και αρκετά από τα έθιμα τους.

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Το θρησκευτικό συναίσθημα κι η πρακτική ήταν σαφώς πιο έντονα και σχεδόν 40 μέρες νωρίτερα ξεκινούσε η Νηστεία Των Χριστουγέννων. Οι πιστοί δεν κατανάλωναν καθόλου ζωικά προϊόντα: κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά.

Προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα

Πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα, άρχιζαν οι προετοιμασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα για την μεγάλη γιορτή. Τα σπίτια καθαρίζονταν σχολαστικά και λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα οι νοικοκυρές έφτιαχναν τα μελομακάρονα, τα οποία φυσικά τρώγονταν την ημέρα των Χριστουγέννων με την λήξη της νηστείας.
Στο παρελθόν τα μελομακάρονα ήταν αποκλειστικά για τα Χριστούγεννα κι οι κουραμπιέδες για την Πρωτοχρονιά. Σήμερα όμως ο διαχωρισμός αυτός δεν τηρείται.

Ο χοίρος των Χριστουγέννων

Στην Κρήτη παλιότερα ήταν έθιμο να μεγαλώνει κάθε οικογένεια στο χωριό ένα γουρούνι, το «χοίρο», όπως το έλεγαν. Ο χοίρος σφάζονταν την παραμονή των Χριστουγέννων κι ήταν το κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα.
Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, οι χωρικοί έκοβαν το κρέας του χοίρου και έφτιαχναν:
•  λουκάνικα
•  απάκια: καπνιστό κρέας
•  πηχτή (τσιλαδιά): αφαιρείται κάθε ίχνος κρέατος από το κεφάλι του γουρουνιού και όλα μαζί βράζονται. Ο ζωμός με ειδική προετοιμασία μετατρέπεται σε πηχτό ζελέ που μέσα του βρίσκονται τα κομμάτια του κρέατος.
•  σύγλινα, δηλαδή το κρέας του γουρουνιού κομμένο σε μικρά κομμάτια, που το έψηναν και το έβαζαν σε μεγάλα δοχεία και το κάλυπταν με το λιωμένο λίπος του ζώου. Το λίπος έπηζε μόλις έχανε τη θερμότητα του και το κρέας μπορούσε να διατηρηθεί έτσι για αρκετούς μήνες.
•  ομαθιές, τα έντερα του χοίρου γεμισμένα με ρύζι, σταφίδες και κομματάκια συκώτι.
•  τσιγαρίδες, κομμάτια μαγειρεμένου λίπους με μπαχαρικά που το έτρωγαν με ζυμωτό ψωμί για κολατσιό στην εξοχή, όταν μάζευαν τις ελιές.
Ο χοίρος των Χριστουγέννων ήταν η βασική πηγή κρέατος για αρκετές εβδομάδες. Φυσικά αναφερόμαστε σε μια δίαιτα εξαιρετικά φτωχή σε κρέας, την περίφημη διατροφή της Κρήτης (Μεσογειακή Διατροφή), που χάριζε στους Κρητικούς των παλιότερων δεκαετιών υγεία και μακροζωία.
Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο από το χοίρο των Χριστουγέννων, για κάθε κομμάτι του ζώου υπήρχε κάποια χρήση. Ακόμα κι αυτή η ουροδόχος κύστη, η «φούσκα» όπως λέγεται, πλυνόταν και καθαριζόταν και μετά φουσκωνόταν και γινόταν μπάλα, πολύτιμο δώρο για τα παιδιά της εποχής εκείνης.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τμήματα του χοιρινού χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν ως πρώτη ύλη για διάφορα γιατροσόφια ενώ άλλα κομμάτια του αποτελούσαν αντικείμενα μαντείας. Πιο συγκεκριμένα ο σφάχτης ή κάποιος ηλικιωμένος σε ρόλο χρησμοδότη μελετούσε τα σπλάγχνα του ζώου για να ερμηνεύσει τι σήμαιναν για το μέλλον, για την τύχη του σπιτιού, τις σοδειές, τον καιρό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1. Το έθιμο της Γαλοπούλας έφτασε στην Ευρώπη από το Μεξικό το 1824 μ.Χ. Έχει διαδοθεί αρκετά και στην Ελλάδα και έχει αντικαταστήσει το χοιρινό κρέας σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι τελείως.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Ο λαογράφος Κώστας Καραπατάκης στο βιβλίο του «Το δωδεκαήμερο, παλιά χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα» αναφέρει πως οι Ρωμαίοι θυσίαζαν χοίρους στους θεούς Δήμητρα και Κρόνο για να τους ευνοήσουν στην καλλιέργεια της γης.
Αυτό συνέβαινε στο διάστημα από 17-25 Δεκεμβρίου, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία γινόταν η σφαγή των ζώων και πριν από λίγα χρόνια.

κάλανταΤα κάλαντα

Εθιμο που διατηρείται αμείωτο ακόμα και σήμερα με τα παιδιά να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι 2 μαζί ή και περισσότερα και να τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο ή ακόμα και κιθάρες, ακορντεόν, λύρες, ή φυσαρμόνικες.

Διαβάστε περισσότερα για τα κάλαντα κι ακούστε τα Παραδοσιακά Κάλαντα της Κρήτης

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

χριστουγεννιάτικο δέντρο κα καράβι στην ΘεσσαλονίκηΣήμερα όλοι αγοράζουν και στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα, είτε φυσικά είτε τεχνητά.
Συνήθως στολίζονται λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και παραμένουν στα σπίτια μέχρι τα Φώτα.
Στην Κρήτη παλιότερα το έθιμο αυτό δεν υπήρχε. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στόλιζαν μικρά καραβάκια.
Στη φωτογραφία δεξιά, φαίνονται στολισμένο χριστουγεννιάτκο δέντρο και καράβι στην Πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη (πηγή AFP).
Το έθιμο του χριστουγεννιάτκου δέντρου πιστεύεται ότι έχει έρθει από τη Δύση αλλά σήμερα έχουμε αποδείξεις ότι αυτό υπήρχε ήδη στην αρχαία Ελλάδα, όπου τα παιδιά στην αρχή του χρόνου περιφέρονταν στους δρόμους κρατώντας στολισμένα κλαδιά δέντρων και τραγουδώντας την Ειρεσιώνη, τα αρχαία ελληνικά κάλαντα.

ΠΗΓΗ
www.explorecrete.com

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Nέα προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων ύψους 12.776.236 ευρώ


Με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέσσερα (4) νέα Προγράμματα Ενημέρωσης και Προώθησης αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε τρίτες χώρες.

Από τα Προγράμματα αυτά, τα τρία (3) αφορούν στην εσωτερική αγορά και ένα (1) σε τρίτες χώρες, συνολικού προϋπολογισμού 12.776.236 ευρώ. Η χρηματοδότηση των Προγραμμάτων καλύπτεται κατά 50% από την Ε.Ε., 20% από το Ελληνικό Κράτος και 30% από τους ιδιώτες-φορείς που συμμετέχουν.

Ειδικότερα, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που κρίνονται ως επιλέξιμα για τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι:

1. Προώθηση φρέσκων φρούτων (ροδάκινο – πορτοκάλι) στην εσωτερική αγορά (Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Ουγγαρία). Τριετές πρόγραμμα με επικεφαλής τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, προϋπολογισμού 4.394.598 ευρώ.

2. Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης για Καλάθι Προϊόντων με Λάδι ΠΓΕ Θάσου, Ελιά Θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, Κασέρι ΠΟΠ, Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και Φέτα ΠΟΠ στην εσωτερική αγορά (Γερμανία, Βέλγιο, Ελλάδα). Τριετές πρόγραμμα με επικεφαλής την ΕΑΣ Καβάλας, προϋπολογισμού 3.395.000 ευρώ.

3. Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης μεταποιημένων προϊόντων με βάση το ρύζι σε τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Νορβηγία). Τριετές πρόγραμμα με επικεφαλής την εταιρεία ΕΥ.ΓΕ. ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ – AGRINO, προϋπολογισμού 3.395.000 ευρώ.

4. Δράσεις ενημέρωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών ΠΟΠ/ΠΓΕ στην εσωτερική αγορά. Τριετές πρόγραμμα με επικεφαλής τον ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου, προϋπολογισμού 1.591.638 ευρώ.

Με αφορμή την υποβολή των 4 νέων Προγραμμάτων Ενημέρωσης και Προώθησης αγροτικών προϊόντων ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εξωστρέφεια της πρωτογενούς μας παραγωγής είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε. Έχουμε τα ποιοτικά προϊόντα που μπορούν να ξεχωρίσουν στις ξένες αγορές, έχουμε τους παραγωγούς που συνειδητά επενδύουν σε αυτά αλλά και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω της συμμετοχής μας στη ΕΕ, για να τους στηρίξουμε. Αυτό κάνουμε στο ΥπΑΑΤ με συνέπεια και υπευθυνότητα. Οι εξαγωγές των γεωργικών μας προϊόντων, χρόνο με το χρόνο, αυξάνονται. Πιστεύω, πως αν συνεχίσουμε έτσι, παραγωγοί και Πολιτεία να εργαζόμαστε από κοινού, θα μειώσουμε και άλλο την ψαλίδα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε την ποιότητα των αγροδιατροφικών μας προϊόντων και να κερδίσουμε μια περίοπτη θέση γι' αυτά στο ράφι των διεθνών αγορών, ένα πρόσθετο κέρδος για τους παραγωγούς και πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία».
πηγη
"flashnews.gr"

Συμμετοχή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις εκδηλώσεις του Αννουσάκειου Ιδρύματος


Οι εκπαιδευτές, η διευθύντρια του ΣΔΕ Χανίων και οι εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος Κισσάμου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαρίας συμμετείχαν τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013 στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εθελοντών του Αννουσάκειου Ιδρύματος στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Η συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας και η καλλιέργεια της εθελοντικής προσφοράς αποτελεί στόχο του προγράμματος σπουδών των ΣΔΕ.

Οι εκπαιδευόμενοι επισκέφθηκαν το Χριστουγεννιάτικο Bazaar, παρακολούθησαν τις ομιλίες και πήραν μέρος στο Θεατρικό παιχνίδι «΄Ελα να φτιάξουμε μία πόλη», βιώνοντας το μήνυμα της συμφιλίωσης και της προσφοράς αγάπης στο συνάνθρωπο. 

πηγη
"flashnews.gr"

ΒΙΝΤΕΟ: Συνεργασία του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας



Εντυπωσιασμένοι με τις υποδομές αλλά και το έργο του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων δήλωσαν το πρωί οι εκπρόσωποι φορέων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που επισκέφθηκαν το πρωί και ξεναγήθηκαν στο ερευνητικό ίδρυμα.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης και Πιερίας.Σοφία Μαυρίδου.
Το Ινστιτούτο Ελιάς πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την εκπαίδευση φορέων της ελαιοκομίας, στο πλαίσιο έργου που συγχρηματοδοτείται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια -παρά τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες- υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξης της ελαιοκομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Βαρδής Καλογεράκης

πηγη
"neatv.gr"

Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» ώρα μηδέν!- Σήμερα η βολή των S-300, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας



Κρήτη | 13/12/2013 


Σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίο Βολής Κρήτης, η βολή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Τον κ. Αβραμόπουλο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, θα συνοδεύουν η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς.

Να θυμίσουμε ότι η βολή ήταν προγραμματισμένη αρχικά για την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, ωστόσο η άσκηση αναβλήθηκε τελικά για σήμερα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Όπως αναφέρει και το defencenet.gr, η άσκηση «Λευκός Αετός» όπως έχει ονομασθεί, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των ξένων χωρών, κυρίως των δυτικών και της Τουρκίας, οι οποίοι θα στείλουν πέραν των Ακολούθων Άμυνας και αντιπροσώπους για να παρακολουθήσουν τη βολή.

Κι αυτό γιατί τα S-300 θα υποστηρίζονται και από TOR-M1, αφού σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα πρέπει να υπάρχει «προστασία» του αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος.
ΠΗΓΗ
"creteplus.gr"

Χανιά: Προτάσεις για τα υδροπλάνα.Ποιες εταιρίες ενδιαφέρονται?

14:3112/12/2013 - Δύο προτάσεις για τη δρομολόγηση υδροπλάνων στον κόλπο της Σούδας εξετάζει το Λιμενικό Ταμείο Χανίων.
Η Λιμενική Επιτροπή συνεδρίασε χθες και ασχολήθηκε με την έκδοση άδειας λειτουργίας σε υδατοδρόμιο. Την απόφαση για την ανάθεση θα πάρει εντός των ερχόμενων ημερών.
Οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι οι “Υδροπλάνα Ελλάδας” και “Ελληνικά Υδατοδρόμια”.
«Συζητήσαμε στη Λιμενική Επιτροπή το θέμα της άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου στο Λιμάνι της Σούδας. Το είχαμε συζητήσει το θέμα και στην προηγούμενη συνεδρίαση και είχαμε
ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Μας έδωσαν τα επιπλέον στοιχεία, αλλά επειδή ο όγκος τους είναι μεγάλος και χρειάζεται προσεκτικός και ενδελεχής έλεγχος, θα πάρουμε απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα για το ποια εταιρεία θα αναλάβει τη σύνταξη του φακέλου για το υδατοδρόμιο. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο άδειας λειτουργίας», δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Λ.Τ. Χανίων κ. Κώστας Μπροκαλάκης.
Οπως είπε ακόμη ο κ. Μπροκαλάκης, «για να εκδοθεί η οριστική άδεια λειτουργίας πρέπει να γίνουν κατάλληλες υποδομές . Όπως να κατασκευαστεί πλωτή εξέδρα με 3 – 4 θέσεις πρόσδεσης, εκδοτήριο εισιτηρίων, και φυσικά να υπάρξουν και τα αεροσκάφη.
Το κόστος κατασκευής, θα το αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο Χανίων και είναι περίπου 80.000 ευρώ. Απομένει να αποφασισθεί ο φορέας διαχείρισης για να ληφθεί η τελική έγκριση.
«Την κατασκευή θα την κάνουμε εμείς αν και υπήρχε η πρόταση από τις εταιρείες να το κάνουν εκείνες. Ομως, αυτό θα σήμαινε μακροχρόνια παραχώρηση με πολύ μικρό μίσθωμα γι’ αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς την υποδομή», είπε τέλος ο κ. Μπροκαλάκης.
Πηγή: Χανιώτικα Νέα
"inews.gr"

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

gkatzios: Ο μάγκας απ' τη Καλαμάτα...

gkatzios: Ο μάγκας απ' τη Καλαμάτα...: Μιλάει για επιτυχία, σε μια κατεστραμμένη χώρα, που ο κόσμος χάνει τα σπίτια του και τον θερίζει η ανεργία, η πείνα, η φτώχεια κι ο χιονι...

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ: Κρήτη: Η νέα ΚΑΠ φέρνει “ψαλίδι” στις επιδοτήσεις των αγροτών



Οι ελαιοκαλλιεργητές και οι παραγωγοί σταφίδας θα είναι οι χαμένοι της νέας ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί από 01-01-2015, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της ΠΑΣΕΓΕΣ, που παρουσίασε στη Ν.Τ. ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Ν. Χανίων Λευτέρης Ντουντουνάκης.
Στην ίδια έρευνα καταγράφονται οι επιπτώσεις που θα έχει η νέα ΚΑΠ σε ότι αφορά την αναδιανομή πόρων σε επίπεδο Περιφερειών της χώρας μα βάση τα τρία σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
-Το πρώτο σενάριο θεωρεί όλη τη χώρα μια περιφέρεια και κατανέμει την ενιαία ενίσχυση ανά στρέμμα καλλιέργειας ή βοσκότοπου.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ αν εφαρμοστεί αυτό οι αγρότες σε επίπεδο Κρήτης θα απολέσουν το 11% των επιδοτήσεων που ελάμβαναν έως σήμερα.
Σε επίπεδο νομών τα Χανιά θα λάβουν 0,5% παραπάνω πόρους, ενώ το Ρέθυμνο θα έχει απώλειες 4%, ο νομός Ηρακλείου απώλειες 17% και ο νομός Λασιθίου απώλειες 11%.
-Το δεύτερο σενάριο αφορά την κατανομή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ σε 13 αγρονομικές περιφέρειες, οι οποίες συμπίπτουν με τις διοικητικές περιφέρειες.
Σε αυτή την περίπτωση ο νομός Χανίων θα λάβει 20% περισσότερες ενισχύσεις από ότι έως σήμερα, ο νομός Ρεθύμνου 14%, ενώ ο νομός Ηρακλείου θα χάσει 12% και ο νομός Λασιθίου 1%.
-Το τρίτο σενάριο χωρίζει την Ελλάδα (και κατανέμει τις κοινοτικές επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ) σε δύο περιφέρειες: μια για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μια για τους βοσκοτόπους.
Στην περίπτωση αυτή η Κρήτη χάνει συνολικά το 11% από τα κονδύλια που ελάμβαναν οι αγρότες έως σήμερα.
Αναλυτικά ο νομός Χανίων χάνει 7,5%, ο νομός Ρεθύμνου 10%, ο νομός Ηρακλείου 14% και ο νομός Λασιθίου 11%.
 Βαρδης Καλογερακης
Περισσοτερα-πηγη
αγροτικα
www.neatv.gr"

Δύο επετειακές εκδόσεις για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης παρουσιάζονται στα Χανιά



Δύο σημαντικές εκδόσεις από τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης

Οι δύο νέες επετειακές εκδόσεις του Δήμου Χανίων, οι οποίες είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, θα παρουσιαστούν στο αναγνωστικό κοινό των Χανίων την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, στις 19.00, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Μεγάλο Αρσενάλι.
Πρόκειται για τον 7ο τόμο της ετήσιας έκδοσης του Δήμου Χανίων “ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ”, καθώς και της έκδοσης“ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΧΑΝΙΩΝ 1913”, η οποία κυκλοφορεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.
Έχει αποφασισθεί από της δημιουργίας της η έκδοση ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ να κυκλοφορεί κάθε 1η του Δεκέμβρη, καταδεικνύοντας τόσο τη σημαντική ημερομηνία όσο και τον τόπο στον οποίο επισφραγίσθηκε ο ιστορικός δεσμός Κρήτης και Ελλάδας, τα Χανιά μας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Πέμπτη 5/12/2913, το πρωί, στην Αίθουσα Τύπου του Δημοτικού Καταστήματος Χανίων. Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Δημήτρης Λειψάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος, Μαρία Τζανακάκη – Μελισσάρη, και η επιμελήτρια της έκδοσης, ειδική συνεργάτης του Δημάρχου, Ζαχαρένια Σημανδηράκη.
Ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι η έκδοση “ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ” αποτελεί ένα σημαντικό βήμα έκφρασης των ερευνητών και των συγγραφέων, που ασχολούνται με τον πολιτισμό στον τόπο μας, ενώ αναφερόμενος στο “ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΧΑΝΙΩΝ 1913” το χαρακτήρισε πολύτιμη επετειακή έκδοση, στην οποία παρουσιάζεται η καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης κατά το 1913, μέσα από μικρές ειδήσεις του τοπικού Τύπου, από κείμενα και αναφορές, που περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο εικόνες από τις γειτονιές της πόλης.
Ο κ. Σκουλάκης μάλιστα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κα. Σημανδηράκη για την καθοριστική συμβολή της στην επιμέλεια των δύο εκδόσεων.
περισσοτερα
απο "www.creteplus.gr"

Η Ιστορία εκπέμπει sos


Ενας ζωντανός οργανισμός που διασώζει τη μνήμη και τις παρακαταθήκες του εθνάρχη και αναπτύσσει πλήθος δραστηριότητες γύρω από το πατρικό σπίτι του μεγάλου Κρητικού στη Χαλέπα των Χανίων έχει περιέλθει σε αδιέξοδο λόγω της οικονομικής κρίσης
Η Ιστορία εκπέμπει sos
Μαθητές συμμετέχουν σε πρωτοποριακά «βιωματικά» σεμινάρια στο σπίτι στη Χαλέπα, όπου ζουν δραματοποιημένα τα γεγονότα και γνωρίζουν τους πρωταγωνιστές τους


Το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» εδρεύει στην οικία του μεγάλου κρητικού ηγέτη, στην ιστορική συνοικία Χαλέπα των Χανίων. Μια ιδέα του Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη (1911-2013) έγινε απτή πραγματικότητα τον Μάρτιο του 2000, όταν και συστάθηκε το Ιδρυμα ύστερα από μια συλλογική πρωτοβουλία στην οποία στρατεύθηκαν, μεταξύ άλλων, ιστορικοί δήμοι της Κρήτης, το Πολυτεχνείο του νησιού και άλλες δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις. Το πατρικό σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, χτισμένο το 1877, με θέα στο πέλαγος, το μέρος όπου εκείνος πέρασε τριάντα και πλέον χρόνια από τη ζωή του, παραχωρήθηκε το 2002 στον οργανισμό από το υπουργείο Οικονομικών και πλέον έχει καταστεί η «ναυαρχίδα» ενός πολιτιστικού θεσμού που μελετά τη ζωή, το έργο και την εποχή ενός από τους σημαντικότερους πολιτικούς άνδρες που ανέδειξε ο νεότερος ελληνισμός. Υστερα όμως από δεκατρία χρόνια παραγωγικής λειτουργίας, ο φορέας που διαφυλάσσει τις πνευματικές παρακαταθήκες του Ελευθερίου Βενιζέλου έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

«Σήμερα έχουμε φθάσει σε οριακό σημείο» είπε στο «Βήμα της Κυριακής»
 ο γενικός διευθυντής Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, λίγες ημέρες μετά τη δημόσια έκκληση για ουσιαστική συμπαράσταση προς το Ιδρυμα, σε εκδήλωση που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη. Περίπου εκατόν πενήντα άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών έχουν υπογράψει κείμενο για τη σημασία και την αναγκαιότητα της ύπαρξής του. «Η διακοπή της κρατικής επιχορήγησης από το 2010», στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών που αφορούσε συνολικά τα ιδρύματα των κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών, «ανέτρεψε τον οικονομικό μας σχεδιασμό» συνέχισε ο ίδιος. Εγιναν απολύσεις και το ζωνάρι τραβήχτηκε όσο ήταν δυνατό. Από τότε ως σήμερα οι δυσκολίες αντιμετωπίζονταν χάρη στη«νοικοκυρεμένη διαχείριση, στις χορηγίες της Βουλής των Ελλήνων - 60.000 ευρώ έδωσε το 2013 ως ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος - και κάποιες μικρότερες από την Περιφέρεια Κρήτης». Ωστόσο «εδώ και μερικούς μήνες στηριζόμαστε στις διευκολύνσεις, προσωρινές βεβαίως, διάφορων φίλων του Ιδρύματος, εν είδει άτοκων δανείων».

Μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί 3.656.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράμματα και έχουν συντελεστεί σημαντικές επενδύσεις στο πεδίο των υποδομών και της επιστήμης. Εχει οργανωθεί ένα μεγάλο αρχείο - περισσότερα από 50.000 τεκμήρια είναι ψηφιοποιημένα και διαθέσιμα στο Διαδίκτυο -, έχει στηθεί μια βιβλιοθήκη χιλιάδων τόμων και σπάνιων εκδόσεων, εκδίδονται βιβλία, πραγματοποιούνται συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το ποσό που χρειάζεται το Ιδρυμα για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, όπως υπολογίζεται, είναι της τάξεως των 250.000 ευρώ ετησίως. «Τα προερχόμενα από τον δημόσιο τομέα, τα υπόλοιπα θα μπορέσουμε να τα βρούμε από τον ιδιωτικό» εξήγησε ο κ. Παπαδάκης. Το 2005 ήταν το Ιδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» που χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την απόκτηση υψηλού τεχνολογικού εξοπλισμού, μετά και την εγκατάσταση των διοικητικών και επιστημονικών υπηρεσιών του Ιδρύματος στο τριώροφο κτίσμα (της ίδιας μάλιστα περιόδου) των 1.000 τ.μ., παραπλεύρως της ιστορικής οικίας Βενιζέλου.

Ο κ. Παπαδάκης δεν αμφισβητεί ούτε ότι η εποχή είναι δύσκολη ούτε ότι η οικονομική κρίση έχει συνέπειες. «Θα πρέπει όμως το ελληνικό κράτος να κάνει επιτέλους τις επιλογές του, όπως τις έκανε και η Γαλλία επί παραδείγματι, προτάσσοντας σε ανάλογες περιπτώσεις τον Λουδοβίκο ΙΔ', τον Ναπολέοντα ή τον στρατηγό Ντε Γκωλ. Δεν είναι δυνατόν να εξομοιώνονται όλες οι ιστορικές προσωπικότητες. Θα πρέπει να γίνει εν συνεχεία μια αυστηρή αξιολόγηση με βάση το έργο και την προσφορά εκάστου ιδρύματος ώστε να δίδεται και η ανάλογη χρηματοδότηση. Εμείς αυτό ζητούμε. Ετσι αποκτιέται και η αντίληψη για έναν υγιή πολιτισμικό προγραμματισμό. Ελπίζω ότι το κράτος θα συναισθανθεί τις υποχρεώσεις του» υπογράμμισε ο ίδιος, προσβλέποντας και στην ανταπόκριση της κοινωνίας, του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Στην Τουρκία, αξίζει να σημειωθεί, δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό στο Ιδρυμα Κεμάλ Ατατούρκ 15 εκατ. ευρώ μόνο για το έτος 2012.

Οι εργασίες εν τω μεταξύ συνεχίζονται. Οι άνθρωποι του Ιδρύματος όμως βιώνουν μια παράδοξη ανασφάλεια, δεδομένης της συγκυρίας. Σε έναν μήνα ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της αποκατάστασης της εμβληματικής οικίας Βενιζέλου στη Χαλέπα. «Τελειώνει το κτιριακό σκέλος αυτού του έργου που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Μένει το μουσειακό του σκέλος και περιμένουμε τον ίδιο οργανισμό να προκηρύξει άμεσα τον σχετικό διαγωνισμό. Επιδιώκουμε να είναι έτοιμο για το κοινό την άνοιξη του 2014» τόνισε ο κ. Παπαδάκης. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά εκθεμένα - γι' αυτό είναι σημαντικές οι δωρεές των ιδιωτών - από έπιπλα και προσωπικά έγγραφα του Βενιζέλου ως τη χρυσή πένα με την οποία υπέγραψε τη Συνθήκη των Σεβρών, ακόμη και τα παράσημά του.

«Το πρώτιστο ενδιαφέρον του Ιδρύματος είναι να περάσουν τα οράματα, τα ιδανικά, τα επιτεύγματα, η ιστορική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου στις επόμενες γενεές»
 είπε ο Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης και η αλήθεια είναι ότι ως πρότυπο ο Βενιζέλος εξακολουθεί να εμπνέει. «Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αγκαλιάσει τη νεολαία της Κρήτης από το νηπιαγωγείο μέχρι την τελευταία τάξη του λυκείου. Δεν το περιορίζουμε όμως μόνο στα παιδιά, το επεκτείνουμε και στους εκπαιδευτικούς», κάτι που ισχύει και για τους επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα.


Η επίσημη βιογραφία
Εφέτος, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων της Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα, έχουν γίνει, μεταξύ άλλων, πρωτοποριακά «βιωματικά» σεμινάρια, όπου μαθητές και δάσκαλοι ζουν δραματοποιημένα τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους. Μέσω του «Βήματος», μιας εφημερίδας που έχει συνδέσει το όνομά της με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο κ. Παπαδάκης προανήγγειλε και την έκδοση «μιας επίσημης, πλήρους βιογραφίας του, η οποία πιστεύουμε ότι θα έλθει να καλύψει ένα υφιστάμενο κενό και ευελπιστούμε να εκδοθεί μέσα στο 2014». «Ο Βενιζέλος είναι μια τεράστια προσωπικότητα και η βιογράφησή της δεν είναι εύκολο πράγμα» είπε ο ίδιος ο συγγραφέας της. «Διότι μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε, και υπάρχουν πράγματι αξιόλογες δημοσιεύσεις, είναι αυτό που θα έλεγα σχηματικά "τα γεγονότα και ο Βενιζέλος". Το αντίστροφο δεν υπάρχει, να είναι το πρόσωπο το επίκεντρο και πώς αυτό επέδρασε στα γεγονότα, στις διεθνείς σχέσεις, στις πολιτικές διεργασίες, στην ίδια την κοινωνία εν τέλει». Μολονότι έχουν αναληφθεί ποικίλες επιστολικές πρωτοβουλίες από τοπικούς παράγοντες της Κρήτης που αγωνιούν για το μέλλον του Ιδρύματος, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν αντιδράσει ακόμη τα καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού.
πηγη
"tovima,gr"


Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ: “Στα θρανία” υποχρεωτικά όλοι οι αγρότες- ψεκαστές



Στα θρανία θα κληθούν να καθίσουν το προσεχές διάστημα όλοι οι αγρότες- ψεκαστές που διαθέτουν τρακτέρ με ψεκαστικά ή νεφελοψεκαστήρες.
Σε εφερμογή του νόμου 4036/2012 για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων, όλοι οι αγρότες- ψεκαστές θα πρέπει να ακολουθήσουν εκπαίδευση και να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση έως τις 26 Νοεμβρίου 2015.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Χανίων:
Κατόπιν του Ν 4036/27-01-2012 (ΦΕΚ 8/Α/2012) «διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις», οι αρμόδιες υπηρεσίες χορήγησης αδειών κυκλοφορίας και απογραφής γεωργικών μηχανημάτων των περιφερειακών ενοτήτων πρέπει να καταγράψουν τον επαγγελματικό εξοπλισμό εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων.
Επισημαίνεται δε ότι, σύμφωνα με τον προαναφερόμενο νόμο, όλοι οι χρήστες γεωργικών φαρμάκων θα πρέπει να παρακολουθήσουν εκπαίδευση, ενώ μετά την καταληκτική ημερομηνία 26-11-2015 δεν θα μπορούν να γίνονται ψεκασμοί από μη πιστοποιημένους χρήστες γεωργικών φαρμάκων (πχ δακοκτονία κλπ).
Για τη δήλωση του εξοπλισμού τους οι κάτοχοι νεφελοψεκαστήρων ή ψεκαστικών αγρού θα απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Όαση Αγυιάς, τηλ. 2821346516. Αρμόδια υπάλληλος: Γεωργατζή Ελευθερία.”.
Στο μεταξύ σε εφαρμογή του νέου νόμου για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων, όλα τα καταστήματα πώλησης είναι υποχρεωμένα από 1-1-2014 να χορηγούν τα σκευάσματα στους αγρότες συνοδευόμενα από ειδικό έντυπο καταγραφής πώλησης φυτοφαρμάκων.
Οι αγρότες από την πλευρά τους θα πρέπει να διατηρούν το ειδικό αυτό έντυπο στο αρχείο τους επί μια τριετία.
Bαρδής Καλογεράκης 
πηγη
"neatv.gr"