Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Αγροτικό μπλόκο στις Εφορίες της Κρήτης-Ούτε ένα ευρώ φόρος στα αγροτεμάχια


Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες της Κρήτης από την Δευτέρα αποφασισμένοι να μην "περάσει" η φορολόγηση των αγροτεμαχίων. 

Όπως αποφάσισαν  θα αποκλείσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη όλες τις Εφορίες του νησιού ως πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας για το σκηνικό φορολόγησης που διαμορφώνεται εις βάρος τους. 

"Δεν θα το επιτρέψουμε ΚΑΙ αυτό" είπαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και έτσι πήραν την απόφαση. 

Μάλιστα την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσουν ξανά για να μελετήσουν τις επόμενες κινήσεις τους, οι οποίες οδηγούνται σε κλιμάκωση όσο παραμένει αδιάλλακτη η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φορολογούνται όλα τα αγροτεμάχια και ειδικά τα ελαιοχώραφα με πολύ μεγάλο συντελεστή, ενώ κραυγαλέο είναι πως θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια με ελαιόδενδρα που είναι κοντά σε παραλίες, με τον ίδιο συντελεστή εκείνων που είναι οικόπεδα.

Εν όψει των αγροτικών κινητοποιήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

"Η απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να φορολογήσει τον αγροτικό κλήρο υποδηλώνει το αδιέξοδο στο οποίο την έχουν οδηγήσει οι μνημονιακές πολιτικές της, που αντί να επιλύουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας, στραγγαλίζουν κάθε αναπτυξιακή προοπτική και δημιουργούν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης για όλη την κοινωνία.

Οι αγρότες για ακόμη μια φορά κατεβαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας την επιβίωση τη δική τους αλλά και του αγροτικού τομέα, που η συγκυβέρνηση χωρίς αιδώ, από τη μια τον ανακηρύσσει αναπτυξιακό στυλοβάτη διεξόδου από την κρίση και από την άλλη στραγγαλίζει τους ίδιους τους στυλοβάτες του, τους αγρότες.

«Αγρότες είμαστε δεν έχουμε οικόπεδα στη Μύκονο» αναφωνούν αγανακτισμένοι για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με βάση το οποίο το 80% της μικρομεσαίας αγροτιάς αναμένεται να πληγεί ανεπανόρθωτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η φορολόγηση του κάθε πολίτη της χώρας θα πρέπει να έχει πρωταρχική αναφορά στο πραγματικό καθαρό του εισόδημα και όχι στις αυθαίρετες οριζόντιες και χωρίς διάκριση φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται δίπλα στους αγρότες και στον αγώνα επιβίωσης που για ακόμα μια φορά δίνουν στους δρόμους, αντιστεκόμενοι στην ισοπεδωτική πολιτική της λιτότητας της μνημονιακής συγκυβέρνησης που οδηγεί στη διάλυση του αγροτικού τομέα και στην εξαφάνιση των ίδιων των αγροτών."

Στον δρόμο και οι κτηνοτρόφοι

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

Μετά το διάβημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του Αντιπεριφερειάρχη την προηγούμενη εβδομάδα, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και αποφάσισε να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 15/10 στις 11πμστην Αντιπεριφέρεια Χανίων και να ζητήσει απάντηση από το Υπουργείο επάνω στα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. 

Είναι γνωστή η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι του νομού Χανίων. Στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με τις χαμηλές τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, τη παρατεταμένη ξηρασία που έχει δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες για κατανάλωση ζωοτροφών. Προστίθενται όπως ενημερωνόμαστε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν βγει εκτός πληρωμής για αδικαιολόγητους λόγους.

Όπως ότι δεν λαμβάνονται υπόψη που είναι η εκμετάλλευση (ορεινά), αλλά ο τόπος μόνιμης κατοικίας τον περισσότερο χρόνο. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο, διότι έχουμε πρόβλημα στις μετακινήσεις των παιδιών μας στα σχολεία και γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να μένουμε τον περισσότερο χρόνο στα πεδινά για να τα πηγαίνουμε σχολείο. Επίσης μπαίνει αυτές τις μέρες η εξισωτική αποζημίωση μειωμένη κατά 10-15% που μας φέρνει σε ακόμα πιο απελπιστική οικονομική κατάσταση, με κίνδυνο να μην μπορούμε να παράγουμε. 

Αδυνατούμε να πληρώσουμε το στρεμματικό φόρο, όσο λίγος κι αν είναι και οδηγούμαστε στην ολοκληρωτική καταστροφή του μικρομεσαίου που είναι το σύνολο των κτηνοτρόφων του νομού μας....."
πηγη
flashnews.gr