Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ: Κρήτη: Η νέα ΚΑΠ φέρνει “ψαλίδι” στις επιδοτήσεις των αγροτών



Οι ελαιοκαλλιεργητές και οι παραγωγοί σταφίδας θα είναι οι χαμένοι της νέας ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί από 01-01-2015, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της ΠΑΣΕΓΕΣ, που παρουσίασε στη Ν.Τ. ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Ν. Χανίων Λευτέρης Ντουντουνάκης.
Στην ίδια έρευνα καταγράφονται οι επιπτώσεις που θα έχει η νέα ΚΑΠ σε ότι αφορά την αναδιανομή πόρων σε επίπεδο Περιφερειών της χώρας μα βάση τα τρία σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
-Το πρώτο σενάριο θεωρεί όλη τη χώρα μια περιφέρεια και κατανέμει την ενιαία ενίσχυση ανά στρέμμα καλλιέργειας ή βοσκότοπου.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ αν εφαρμοστεί αυτό οι αγρότες σε επίπεδο Κρήτης θα απολέσουν το 11% των επιδοτήσεων που ελάμβαναν έως σήμερα.
Σε επίπεδο νομών τα Χανιά θα λάβουν 0,5% παραπάνω πόρους, ενώ το Ρέθυμνο θα έχει απώλειες 4%, ο νομός Ηρακλείου απώλειες 17% και ο νομός Λασιθίου απώλειες 11%.
-Το δεύτερο σενάριο αφορά την κατανομή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ σε 13 αγρονομικές περιφέρειες, οι οποίες συμπίπτουν με τις διοικητικές περιφέρειες.
Σε αυτή την περίπτωση ο νομός Χανίων θα λάβει 20% περισσότερες ενισχύσεις από ότι έως σήμερα, ο νομός Ρεθύμνου 14%, ενώ ο νομός Ηρακλείου θα χάσει 12% και ο νομός Λασιθίου 1%.
-Το τρίτο σενάριο χωρίζει την Ελλάδα (και κατανέμει τις κοινοτικές επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ) σε δύο περιφέρειες: μια για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μια για τους βοσκοτόπους.
Στην περίπτωση αυτή η Κρήτη χάνει συνολικά το 11% από τα κονδύλια που ελάμβαναν οι αγρότες έως σήμερα.
Αναλυτικά ο νομός Χανίων χάνει 7,5%, ο νομός Ρεθύμνου 10%, ο νομός Ηρακλείου 14% και ο νομός Λασιθίου 11%.
 Βαρδης Καλογερακης
Περισσοτερα-πηγη
αγροτικα
www.neatv.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου