Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

"Φρενο"στο λατομειο γυψου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ




Την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εκμετάλλευση γυψωρυχείου σε έκταση 271.222,3 τ.μ., στη θέση 'Ορμος Στομίου Βάθης' του Δήμου Κισάμου θα επιδιώξει η Περιφέρεια Κρήτης, όπως γνωστοποιεί ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκος Καλογερής, με χθεσινή του επιστολή στα 'Χ.Ν.', τονίζοντας αυτό θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.
Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων γνωστοποίησαν χθες, με σχετικό ρεπορτάζ, τα 'Χ.Ν.', επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη απόφαση -από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη- λήφθηκε με βάση μια σειρά από έγγραφα και δεδομένα.
Μεταξύ αυτών και «το γεγονός ότι δεν διαβιβάστηκαν στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υ.Π.Ε.Κ.Α. η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, καθώς και διατυπωθείσες γνώμες των πολιτών και φορέων εκπροσώπησής τους (πλην της αναφερόμενης στο ως άνω σημείο 25 του προοιμίου) επί της Μ.Π.Ε. (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και του Σ.Δ.Α. (Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων) μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες και επομένως μπορεί να προωθηθεί η χορήγηση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων χωρίς την εν λόγω γνωμοδότηση (παρ. 9 γ του άρθρου 2 του Ν. 3010/2012)».
Ο κ. Καλογερής υποστηρίζει ότι η μη αποστολή της γνωμοδότησης της Περιφέρειας Κρήτης οφείλεται σε «έλλειψη συνεννόησης με το Υπουργείο», σημειώνει μεν ότι «δεν αντιπαρέρχομαι επ’ ουδενί τις ευθύνες μου», τονίζει όμως ότι «ευθύνες αναλογούν και σε όλους όσοι είναι ενδιαφερόμενοι και επιθυμούν την ακύρωση του συγκεκριμένου έργου, δεδομένου ότι επί ένα δεκάμηνο δεν αναρωτήθηκαν το παραμικρό σχετικά με την πορεία του», ενώ αφήνει αιχμές και «για τη στάση των στελεχών του Υ.Π.Ε.Κ.Α.».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αναλυτικά, στην επιστολή του, ο κ. Καλογερής αναφέρει τα εξής:
«Σχετικά με το δημοσίευμα της Πέμπτης 10/1/2013 του συντάκτη σας κ. Γ. Γεωργακάκη με θέμα την περιβαλλοντική αδειοδότηση του λατομείου γύψου στο Στόμιο Κισάμου σας αναφέρουμε τα παρακάτω.
Με το από 8-2-2012 έγγραφό της η εταιρεία 'Επιχειρήσεις Σφακιανάκη ΑΕΒΕ' απέστειλε αίτημα προς το Υ.Π.Ε.Κ.Α. με το οποίο ζητούσε την απόσυρση του φακέλου της Μ.Π.Ε. του έργου του γυψωρυχείου στον Δήμο Κισάμου. Το αίτημα παράλληλα κοινοποιούνταν και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας. Στο αίτημα αναφέρονταν ρητά ότι θα υποβληθεί εκ νέου αίτημα της εταιρείας προς το Υ.Π.Ε.Κ.Α. για το ίδιο θέμα. Από τα αναγραφόμενα προέκυπτε σαφώς ότι αποσύρεται η Μ.Π.Ε. και θα επανυποβληθεί με νέο αίτημα. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ως γνωμοδοτικό όργανο τήρησε στάση αναμονής έως ότου της γνωστοποιηθεί επίσημα από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. η επανυποβολή της Μ.Π.Ε. του έργου και να ανανεωθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες για έκφραση γνώμης.
Το Υ.Π.Ε.Κ.Α. δεν διαβίβασε ποτέ έγγραφο προς την Περιφέρεια, στο οποίο να αναφέρεται οποιαδήποτε ενέργεια επανυποβολής ή συνέχιση της διαδικασίας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του συγκεκριμένου έργου.
Αμέσως μετά με έγγραφό της η εταιρεία στις 10/2/2012 ζητάει απευθείας από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας να συνεχίσει τη διαδικασία αξιολόγησης του αιτήματος.
Στη συνέχεια η εταιρεία με νέο έγγραφό της στις 28/3/2012 ζητάει από την Περιφέρεια Κρήτης τη διακοπή της εξέτασης του έργου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας έως ότου γνωμοδοτήσει η Υπηρεσία Δ.Ο.Κ.Κ. του Υ.Π.Ε.Κ.Α. ως προς τη γεωλογική μελέτη του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Δ. Ιναχωρίου.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας δεν συνεδριάζει κατ' εντολή οιουδήποτε ιδιώτη και μάλιστα όταν οι 'εντολές' αυτές (10-2-2012 και 28-3-2012) απευθύνονταν αποκλειστικά στην Περιφέρεια χωρίς κοινοποίηση στο Υ.Π.Ε.Κ.Α., αυτές θεωρήθηκαν ως μη έγκυρες και δεν τους αποδόθηκε καμία σημασία.
Προφανώς μετά από 10 μήνες το Υ.Π.Ε.Κ.Α. θεώρησε αυτή την έλλειψη επικοινωνίας ως άρνηση έκφρασης γνώμης και προχώρησε στην έκδοση των περιβαλλοντικών όρων, όπως αναφέρεται σχετικά στο δημοσίευμά σας.
Προσωπικά εγώ, ως αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, δεν αντιπαρέρχομαι επ’ ουδενί τις ευθύνες μου για την έλλειψη συνεννόησης με το υπουργείο, πρέπει όμως να τονίσω ότι ευθύνες αναλογούν και σε όλους όσοι είναι ενδιαφερόμενοι και επιθυμούν την ακύρωση του συγκεκριμένου έργου, δεδομένου ότι επί ένα δεκάμηνο δεν αναρωτήθηκαν το παραμικρό σχετικά με την πορεία του.
Προβληματισμός επικρατεί επίσης για τη στάση των στελεχών του Υ.Π.Ε.Κ.Α., δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, υπήρχε επικοινωνία μεταξύ μας σε ανάλογες περιπτώσεις και δεν προχωρούσαν -και μάλιστα για ένα έργο τόσο σημαντικό- στην περιβαλλοντική αδειοδότησή του χωρίς την άποψη της Περιφέρειας.
Με βάση τα παραπάνω και επειδή από την αρχή που αναλάβαμε την αιρετή Περιφέρεια ξεκαθαρίσαμε ότι ο ρόλος μας αν και γνωμοδοτικός, πρέπει να έχει βαρύνουσα σημασία σε έργα που αφορούν το περιβάλλον και την ανάπτυξη της Κρήτης, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι με τη σύμφωνη γνώμη του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη εξετάζουμε ήδη το ζήτημα με τη Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας και θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την ανάκληση αυτής της Υπουργικής Απόφασης και την έκδοση νέας, αφού προηγηθεί έκφραση γνώμης από την Περιφέρεια Κρήτης», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Καλογερής.
Γιωργος Γεωργακακης

πηγη
"haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου