Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Νικος Καζαντζακης.Γνωμικα και Αποφθεγματα

Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε


Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει.
 Αφεντικό σε συμπαθώ πάρα πολύ. Έχεις τα πάντα εκτός από λίγη τρέλα και όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται λίγη τρέλα... Αλλιώς δεν μπορεί να σπάσει το σκοινί και να ελευθερωθεί.

 Δεν υπάρχουν ιδέες , υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει.

 Η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα

 Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω



 Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες· αυτή ‘ναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις;

 Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.


 Η Κρήτη δεν θέλει νοικοκυραίους, θέλει κουζουλούς. Αυτοί οι κουζουλοί την κάνουν αθάνατη.



Κρασί δεν είναι, αδέρφια, η λευτεριά μήτε γλυκιά γυναίκα,
μήτε και βιος μες στα κελάρια σας μήτε και γιος στην κούνια·
έρμο τραγούδι ’ναι ακατάδεχτο και σβήνει στον αγέρα!
(«Οδύσσεια»)

πηγηhttp://www.gnomikologikon.gr
 

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

OΜ Α Σ "Συγχρονοι Σκλαβοι"


Ψαχνουν για πετρελαιο στη νοτια Κρητη!



Έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στη νότια Κρήτη!



Σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, αναμένεται να ξεκινήσει το το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer», το οποίο βρίσκεται ήδη στα ελληνικά ύδατα.

Το ειδικά διασκευασμένο πλοίο της εταιρείας PGS θα ερευνήσει θαλάσσια έκταση 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για να εντοπίσει τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη. Ο επικεφαλής των αναπτυξιακών προγραμμάτων της PGS, γεωλόγος Τζέισον Ρόμπινσον μιλώντας στην «Real news» τόνισε πως στόχος της εταιρείας είναι να χαρτογραφήσει το ελληνικό πετρέλαιο που βρίσκεται στο Ιόνιο και την Κρήτη.

«Τα δεδομένα της έρευνας αυτής αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για την καλύτερη κατανόηση της γεωλογίας της περιοχής και ως εκ τούτου και των κοιτασμάτων πετρελαίου», ανέφερε ο Ρόμπινσον για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται στο Ιόνιο και την περιοχή νότια της Κρήτης.

πηγη
CretePlus.gr

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Μουσική βραδυά, με τον Περικλή Τζουγανάκη, για οικονομική ενίσχυση του Γυμνασίου - ΕΠΑΛ Καντάνου


 
Η ΟΜ.Α.Σ. σας καλεί στη μουσική βραδυά με τον Περικλή Τζουγανάκη και το συγκρότημα του, το Σάββατο 10-11-2012, ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Καντάνου - Σελίνου, στην Κάντανο.
Η εκδήλωση γίνεται για την οικονομική ενίσχυση του Γυμνασίου - ΕΠΑΛ Καντάνου. Είσοδος 5 ευρώ, τα παιδιά δωρεάν.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Περικλή και το συγκρότημα του, που θα παίξουν μουσική αφιλοκερδώς.

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ -ΕΥΩΝΥΜΟΝ: ΓΣΕΕ: Ραγδαία αύξηση της ανεργίας στο 35% εντός το...

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ -ΕΥΩΝΥΜΟΝ: ΓΣΕΕ: Ραγδαία αύξηση της ανεργίας στο 35% εντός το...: ΓΣΕΕ: Ραγδαία αύξηση της ανεργίας στο 35% εντός του 2013! Ραγδαία αύξηση του ποσοστού της ανεργίας το 2013, προέβλ...

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΩΝ

Την εποχη των θρυλων,τους ναυτικους προστατευε και η Ινω.Ηταν μια γυναικεια θεοτητα που λατρευονταν σ ολοκληρο,σχεδον,τον ελληνικο χωρο.Εδω,στην Κρητη,την τιμουσαν στην ορεινη Κισσαμο,πισω απο τα Καστανοχωρια.Στο Θρυμποκαμπο,κοντα στο Ελαφονησι,της ειχαν,λεει,ιερο περιλαμπρο απ οπου αγναντευε το πελαγο και βοηθουσε εκεινους που κινδυνευαν.

  Θυμιαμα εκαιγε στο βωμο της και υμνοι αναπεμπονταν στη χαρη της απο θαλασσοδαρμενους που σωζονταν.

  Σιγα σιγα,η λατρεια της θεας περασε,συμφωνα με καποιες ενδειξεις,και στους στεριανους της Κισαμου κι ολοκληρη η περιοχη απο τα Τοπολια και πανω μπηκε κατω απ τη σκεπη και την προστασια της και λογαριαζονταν χωρα της Ινως.

  Αργοτερα,τα χρονια που οι Ρωμαικες λεγεωνες διαφεντευαν την Κρητη,οι ανθρωποι εχασαν την εμπιστοσυνη τους στους παλιους θεους.Και η Ινω στερηθηκε το πληθος των πιστων της.Η λατρεια γι αυτην περιοριστηκε στη μονη αξιολογη πολιτεια της περιοχης,που συμφωνα με τη μαρτυρια του Πτολεμαιου,λεγοταν Ιναχωριο.

  Μα κι εδω η θεα δε σταθηκε τυχερη.Με το περασμα των καιρων,το Ιναχωριο χαθηκε και σημερα βαθυ σκοταδι το σκεπαζει.Ακομη και η θεση του αμφισβητειται.Οι περισσοτεροι παντως πιστευουν οτι βρισκοταν αναμεσα στα χωρια Σφηναρι και Κεραμωτη της Κισαμου.

  Χαθηκε,λοιπον,η Ινω μαζι με την πολιτεια και το ιερο της.Και το μονο που μενει για να κεντριζει την καρδια και τη μνημη μας ειναι η ονομασια που ξαναγυρισε λιγο αλλαγμενη στην ιδια περιοχη και απο Ιναχωριο γινηκε Εννια Χωρια....

  Μια απο τις <<ωραιοτερες διαδρομες της Κρητης>>,συμφωνα διηγησεις περιηγητων,ειναι εκεινη που οδηγει σημερα στα Εννια Χωρια,που μοιαζουν με αληθινο φυσικο πινακα,ετσι οπως περικλειονται απο κουμαριες και πλατανια,απο καστανιες και λιοδεντρα.

  Χιλιαδες επισκεπτες καθε χρονο,δικοι μας και ξενοι,ανηφοριζουν απο τα Καλουδιανα,για να γνωρισουν τουτο το ζηλευτο τοπιο και να χαρουν τις αμετρητες ομορφιες του,κατω απο τα αιωνοβια παχυσκια δεντρα,μεσα στην ομορφη θαλασσα,πανω στη χρυση αμμουδια.Οι ομορφιες αυτες ειναι οι πολυτιμοι και αδαπανητοι θησαυροι του τοπου,που τους προσφερει ασταματητα η φιλιξενη γη και κανει οσους τους απολαμβανουν παντοτινους θαυμαστες και σταθερους φιλους της...

  Μαζι μ αυτους τους φυσικους θησαυρους υπαρχουν κι αλλοι που δεν φαινονται με τα υλικα ματια:Ειναι οι θησαυροι των θρυλων και των παραδοσεων,με τη δικη τους ανυπερβλητη μαγεια.
  Αυτους θα προσπαθησουμε να βρουμε στην περιηγηση μας:
  Ας αρχισουμε απο το Βλατος.Σ αυτο το  χωριο,που ανηκει στην ευρυτερη περιοχη των Εννια Χωριων,οι μυστικες φωνες των θρυλων ξεπεταγονται απο δεντρα,πηγες και οικοδομηματα.Αναμεσα στα τελευταια,συγκαταλεγεται  κι ενα παλιο αρχοντικο της εποχης των Βενετσιανων.

  Το κοιταγμα του φερνει στη θυμηση πολλα:Τα χρονια που η Γαληνοτατη Δημοκρατια του Αγιου Μαρκου δυναστευε το νησι με τους ανθρωπους της ακομη και σε τουτα τα μακρινα χωρια,τα χρονια που ολα τα καλα του τοπου συγκεντρωνονταν εδω κι υστερα με τις γαλερες επαιρναν το δρομο για την αχορταγη Βενετια,τα χρονια που οι δυσμοιροι Κρητικοι ηταν <<βιλουργερηδες>>και <<φαμεγιοι>>των Δογηδων...

  Το Βενετσιανικο αρχοντικο στο Βλατος δεν ειναι συνηθισμενο χτιριο.Περα απο την αντοχη του,αφου δεχεται τοσους αιωνες τα χτυπηματα των καιρων και δεν πεφτει,εχει και κατι το ιδιαιτερο:Πανω απο την κυρια εισοδο του υπαρχει ενας μικρος καθρεφτης που δεχεται του ηλιου τις αχτινες μια ορισμενη ωρα της ημερας.Οπως ολοι οι καθρεφτες,ετσι και τουτος γυριζει πισω τις αχτινες που δεχεται,τις ανακλα,δηλαδη,συμφωνα με το φυσικο νομο.Οι αχτινες,καθως παθαινουν ανακλαση,πεφτουν σε καποιο σημειο του εδαφους,που ετσι γινεται φωτεινοτερο.

  Σ αυτο το σημειο ειναι κρυμμενος θησαυρος αλογαριαστος,τοσος που δεν τον χωρει ο νους του ανθρωπου.Μα το σημειο ειναι μυστικο.Κι οσοι προσπαθησαν να τον βρουν αποτυχαν.Η πορεια των αχτινων πανω στον καθρεφτη δεν ειναι σταθερη κι αμεταβλητη.Αλλαζει καθε μερα και καθε εποχη.Γι αυτο το λογο κι οι ανακλωμενες αχτινες δεν πεφτουν ποτε στο ιδιο σημειο και δε φανερωνουν τον αληθινο τοπο.

  Μα ο θησαυρος ειναι πολυς και συχνα κεντριζει την ορεξη.Εσεις,μη βιαστειτε να τον αναζητησετε:Ο ηλιος με τον καθρεφτη παιζουν παραξενα παιχνιδια και μπορουν να ξεγελασουν ευκολα εκεινον που θα πιστεψει οτι βρηκε την αγνωστη ωρα που οι αχτινες ακουμπουν στον καθρεφτη και το μυστικο τοπο που ειναι θαμμενος ο πολυτιμος θησαυρος.
  Ενας τροπος υπαρχει μοναχα,για να βρεθει ο θησαυρος:Αφου ανακαλυφτει η αγνωστη ωρα,οποιος μπορει να τρεξει γρηγοροτερα απο το φως,ας ακολουθησει το δρομολογιο που κανουν οι αχτινες.Το αλογαριστο χρυσαφι,θα γινει δικο του......

  Πρωτευουσα του αλλοτε Δημου Ιναχωριων ηταν το χωριο Κεφαλι.Κι ηταν πραγματικα κεφαλι των Εννια Χωριων,που συγκεντρωσε αξιολογα κτισματα και λαμπρα μνημεια τοσο απο τη Βυζαντινη εποχη(ναοι με πολυ αξιολογες εικονες)οσο και απο την Ενετοκρατια(μεγαρο του τοπαρχη της περιοχης).
  Στο ψηλοτερο σημειο του χωριου,σε <<ωραια περιοπτη θεση>>,βρισκεται ο τοιχογραφημενος βυζαντινος ναος της Μεταμορφωσης του Σωτηρα.
  Στην αυλη του ναου ειναι ενα ασυνηθιστο πολυκορμο κυπαρισσι και κατω απο αυτο,συμφωνα με την τοπικη παραδοση,ειναι θαμμενος ο Γεωργιος Καντανολεος.
  Ποση αληθεια κρυβει τουτη η παραδοση,δεν ξερομε.Ο ταφος του αδικοχαμενου παλικαριου,λενε αλλοι,βρισκεται λιγο πιο κατω στην περιοχη της Χρυσοσκαλιτισσας.....Τοτε,κατω απο τον ισκιο του κυπαρισσιου δεν υπαρχει τιποτα?

   Ποιος μπορει να ξερει.....Το πολυκορμο δεντρο σιγομιλει με τον αγερα,μα τη γλωσσα του δεν την καταλαβαινουμε και δεν μπορουμε παρα να κανουμε φανταστικες υποθεσεις.

  Οι ταφοι δεν ειναι κατι το ασυνηθιστο στις αυλες των ναων.Στα παλιοτερα,μαλιστα χρονια,στην αυλη της εκκλησιας καθε χωριου ηταν και το νεκροταφειο του.Ετσι και στο Κεφαλι.

  Να υποθεσομε,λοιπον,οτι σε καποιο ταφο υπηρχε μεγαλη γλαστρα και μεσα σ αυτην επεσε καμια κυπαρισσοκουβαρα και φυτρωσαν οι σποροι?Δεν ειναι απιθανο.Αγνωστη,βεβαια,παραμενει η συνδεση του κυπαρισσιου με τον επαναστατη που βρηκε τραγικο τελος στον Αλικιανο της Κυδωνιας.

  Γεγονος παντως ειναι οτι πανω απο 15 κυπαρισσακια φυτρωσαν στο ιδιο σημειο,το ενα κολλητα με το αλλο κι εκαμαν το σημερινο δεντρο,που ο ασυνηθιστος κορμος του εχει περιφερεια μεγαλυτερη απο 6 μετρα και προκαλει το δικαιολογημενο ενδιαφερον.
  Τουτο το κυπαρισσι δε ριχνει τη σκια του μονο στον υποτιθεμενο ταφο του Καντανολεου,αλλα και πανω στο χρυσαφι.

  Σε καιρους περασμενους η Μεταμορφωση του Σωτηρα,ο βυζαντινος ναος,που συμφωνα με την επιγραφη<<ανεκινηθη και ανεστοριθη το ετος 1320>>ειχε ολοχρυση καμπανα.
  Ηταν το καμαρι και το στολιδι του τοπου,σημαδι του πλουτου και της θεοσεβειας των κατοικων.

  Για να μην την αρπαξουν οι απιστοισαν ηρθαν τα δισεχτα χρονια για τον τοπο,οι ευσεβεις χριστιανοι του χωριου,την πηραν και την εθαψαν στο χωμα και μαλιστα σε τοπο που να μηντον λησμονησουν ποτε:Στη σκια του πολυκορμου κυπαρισσιου.....

  Απο τοτε ισαμε σημερα,κανεις δεν μπορεσε να ξεθαψει και να ξαναφερει στο φως το μοναδικο κειμηλιο που ταυτοχρονα αποτελει και ασυγκριτο θησαυρο.

  Πως να βρεθει?Ποιος να υποδειξει το αγνωστο σημειο?Ολοι,βεβαια,ξερουν οτι η καμπανα ειναι θαμμενη στη σκια,αλλα σε ποια σκια?Σε εκεινη που αφηνει το δεντρο το πρωι η στην αλλη που εχει το βραδυ?Μηπως σ εκεινη του μεσημεριου?Της ανοιξης η του χειμωνα?

  Οι ντοπιοι δεν εχουν αγχος:Τη χρυση καμπανα κανεις δεν θα μπορεσει να τους την αρπαξει.

  Το κυπαρισσι κρατει καλα φυλαγμενο το μυστικο μερος.Μπορει να το φανερωνει στον αγερα,μα εμεις δεν καταλαβαινουμε τη γλωσσα του...

  Οι θησαυροι που εχουν να παρουσιασουν τα Εννια Χωρια,ειναι πολλοι.Και τους προβαλλει με καμαρι,αιωνες τωρα,η ιστορικη χωρα της Ινως και προκαλει τους τολμηρους και τους αξιους.Μα οι χιλιαδες επισκεπτες που ανηφοριζουν απο το Τοπολιανο φαραγγι καθε χρονο και λαφυραγωγουν ακομη και τον ανεμο,δεν αξιθηκαν να βρουν το θησαυρο στο Βλατος η το χρυσαφι,με τη μορφη καμπανας,στο Κεφαλι.Γιατι δεν μπορεσαν να καταλαβουν τις μαρτυριες του ηλιου και των δεντρων.

  Μα αυτοι επιμενουν και προχωρουν ισαμε τη Χρυσοσκαλιτισσα,το αλλοτε φημισμενο μοναστηρι,με αντικειμενικο σκοπο το χρυσο σκαλοπατι,που υπαρχει στ αλλα σκαλια.

  Κι εκει ομως  τους περιμενει η απογοητευση:Χρυσο σκαλοπατι δε φαινεται πουθενα...Και η απογοητευση  γινεται ακομη μεγαλυτερη στη διαβεβαιωση οτι ο θησαυρος, που αναζητουν,ειναι μπροστα στα ματια τους ,μα δεν ειναι αξιοι να τον δουν.......

  Κοιταζουν γυρω,βλεπουν το ασυνηθιστο τοπιο,ακουν τον παφλασμο των κυμματων και η απληστια τους εγκαταλειπει.

   Και καθως αγναντευουν την πλατια θαλασσα συλλογιουνται,αν πρεπει να δωσουν πιστη σ εκεινους που λενε οτι δεν ειναι αληθινες οι διηγησεις για τους θησαυρους των Εννια Χωριων η να παραδεχτουν οτι εχουν δικιο οσοι υποστηριζουν πως αυτη ειναι η μεγαλη τιμωρια του συγχρονου ανθρωπου,να μην μπορει να δει και να χαρει τον πλουτο και την ομορφια που ειναι μπροστα στα ματια του....

αναδημοσιευση απο
το βιβλιο "Η ΚΡΗΤΗ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ"
του Βασιλη Γ.Χαρωνιτη