Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

"Βαπτιζουν"κρητικο το Τυνησιακο λαδι


 
 
Ύποπτες εισαγωγές λαδιών από τρίτες χώρες που, σύμφωνα με σοβαρότατες ενδείξεις, προέρχονται από την Τυνησία κι έχουν "βαφτιστεί" ως κρητικό ελαιόλαδο, με στόχο να κερδοσκοπήσουν για άλλη μια φορά τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγορά του προϊόντος, καταγγέλλει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.
 
 
Οι καταγγελίες του συνεταιριστή προέκυψαν ως απάντηση στα ερωτήματα που του έθεσε χθες η εφημερίδα μας για τις πτωτικές τάσεις που φημολογούνται τις τελευταίες ημέρες στις τιμές του κρητικού ελαιολάδου.
Μάλιστα, πληροφορίες του κ. Στρατάκη αναφέρουν ότι στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τιμολογήθηκαν λάδια σε ιδιωτικό ελαιουργείο μόλις στα 2 ευρώ το κιλό και σε ένα άλλο επίσης ιδιωτικό ελαιουργείο στα 2,15 ευρώ το κιλό, όταν η τιμή παραγωγού που προσφέρει η Ένωση Ηρακλείου είναι στα 2,30 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών βαθμών.
 
 
Την προηγούμενη Πέμπτη, μόλις ο συνεταιριστής είχε την έγκυρη, όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει, πληροφορία από άλλο συνεταιριστή από άλλη περιοχή της Ελλάδος για τις εισαγωγές αυτές, έστειλε με τη μορφή του κατεπείγοντος έγγραφο-φωτιά τόσο προς το γραμματέα Αποκεντρωμένης διοίκησης Γιώργο Δεικτάκη όσο και προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις.
Κι ενώ η πληροφορία είναι σαφής και κάνει λόγο για εισαγωγές από την Τυνησία ποσότητας που μπορεί και να ξεπερνά τους 1.500 τόνους, το τελωνείο Πατρών απαντά πως μόνο ευρωπαϊκό λάδι έχει περάσει από 'κει, γεγονός που κάνει τον κ. Στρατάκη να επιμένει πως το λάδι "βαφτίστηκε" ως ευρωπαϊκής προέλευσης πριν περάσει την πόρτα εισόδου. 
 
Έτσι λοιπόν το "ευρωπαϊκό" λάδι μόλις έφτασε στην Κρήτη σίγουρα ξαναβαφτίζεται με στόχο η διάθεσή του στους καταναλωτές να γίνει ίσως και με κρητικό όνομα.
«Εγώ περιμένω από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μας απαντήσουν ποιοι είναι οι εισαγωγείς που φέρνουν λάδι στην Κρήτη σε μια περίοδο που και παραγωγή υπάρχει και σχετικά ικανοποιητικές - σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια - είναι οι τιμές παραγωγού. 
 
Μήπως δηλαδή το λάδι είναι από την Τυνησία, το έφεραν σε χαμηλότερη τιμή και το πωλούν ως κρητικό με στόχο να κερδοσκοπήσουν σε βάρος τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή;», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατάκης.
Στο μεταξύ πάντως καμία απάντηση δεν έχει λάβει ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ από καμία υπηρεσία για το συγκεκριμένο θέμα, με εξαίρεση το προσωπικό ενδιαφέρον του Γιώργου Δεικτάκη, που ήδη έχει κινήσει θεούς και δαίμονες για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει.
 
 
Την ίδια ώρα η διοίκηση της Ένωσης Ηρακλείου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσει εκ νέου για επανακαθορισμό των τιμών παραγωγού. Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση προγραμματίζεται για την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.
 
Κι όλα αυτά ενώ οι τιμές φαίνεται ότι θα υποστούν μια μικρή καθίζηση, λόγω όλων αυτών των πιέσεων της αγοράς που έχουν δημιουργήσει πολύ κακό κλίμα, αλλά ως τότε αναμένεται η ΕΑΣΗ να βρει τρόπους προκειμένου να πληρώνει αμέσως το λάδι στους παραγωγούς χωρίς καμία καθυστέρηση, παραλαμβάνοντάς το απευθείας χωρίς μεσάζοντες από τις εγκαταστάσεις της, στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου.
 
 
Καταλήγοντας ο Ανδρέας Στρατάκης καλεί γι' άλλη μια φορά όλα τα συνεταιριστικά ελαιουργεία του νομού που ανήκουν στην ΕΑΣΗ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και από κοινού με την ΕΑΣΗ να στηρίξουν το προϊόν μέσα από την ενιαία διαχείριση.
 
Στο μεταξύ, πάνω από 50 τόνοι ελαιολάδου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΑΣΗ Ανδρέα Στρατάκη, αλλά και καταγγελίες κατοίκων της Ροδιάς, έχουν χαθεί φέτος στην ευρύτερη περιοχή του εν λόγω δημοτικού διαμερίσματος εξαιτίας του κακού τρόπου εκτέλεσης της δακοκτονίας.
 
Παραγωγοί, μάλιστα, διερωτώνται γιατί για όλα αυτά τα προβλήματα που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και τη δακοκτονία δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την πλευρά των συνδικαλιστών, όταν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεμονωμένα κάποιες περιοχές όταν προκηρύσσονται απεργίες από τους ναυτεργάτες.
πηγη
"neatv.gr"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου