Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ασιοδοξια,αλλα και υπομονη για τα κοιτασματα φυσικου αεριου στην Κρητη




Την αισιοδοξία του για θετικά αποτελέσματα από τις έρευνες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) είναι «αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας».
Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. σε συνέντευξή του στην εκπομπή 'ΝΕΤ στα γεγονότα' στον τ/σ ΝΕΤ με τους δημοσιογράφους Γ. Κουβαρά και Μ. Μιχελιδάκη, ανέφερε ότι η χώρα μας προχωρά τις διαδικασίες οριοθέτησης της Α.Ο.Ζ., παρά τα όποια προβλήματα.
«Σημειώνω ότι η Α.Ο.Ζ. προϋποθέτει και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είναι σε εξέλιξη η συνεργασία μας με γειτονικές χώρες. Η Α.Ο.Ζ. είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους, η Ελλάδα προετοιμάζεται και όταν έρθει η ώρα θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Ηδη έχουν ανοίξει δίαυλοι συνεργασίας και συνεννόησης με την Αλβανία, με την Αίγυπτο εδώ και μερικά χρόνια, με την Κύπρο βεβαίως. Η Τουρκία έχει τις δικές της απόψεις και τις δικές της αντιρρήσεις, αμφισβητεί ότι το Καστελλόριζο έχει Α.Ο.Ζ.», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η ελληνική θέση για το ζήτημα είναι 'ξεκάθαρη' και διευκρίνισε πως «έχουν ήδη καταρτιστεί οι σχετικοί χάρτες, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ενέργειας αυτήν τη στιγμή μελετούν και εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου είναι μέσα στις στοχεύσεις μας».
Έρευνες στην Κρήτη
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην έναρξη των διαδικασιών που απαιτούνται για αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, ενώ διευκρίνισε πως «μελετούμε και την άλλη περιοχή, έτσι ώστε να προχωρήσουμε χωρίς προσκόμματα και χωρίς εμπόδια».
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το χρονικό διάστημα εντός του οποίου αναμένονται αποτελέσματα, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «αυτά δε γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη, δεν είναι ότι βάζεις ένα εργαλείο, σκάβεις και βρίσκεις πετρέλαιο». Κατά τον υπουργό προτεραιότητα αποτελεί «να δούμε πού πραγματικά υπάρχουν τέτοια κοιτάσματα», μέσα από την αξιοποίηση των στοιχείων καθώς όπως τόνισε «το Υπουργείο Ενέργειας ήδη έχει τους χάρτες του έτοιμους».
Τέλος, τόνισε πως το σημαντικό είναι «ότι επιτέλους η Ελλάδα ανακαλύπτει κάτι το οποίο για όλες αυτές τις δεκαετίες κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό, το είχε κρυμμένο».
Χανιώτικα Νέα
πηγη
neatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου