Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

«Να δοθούν κίνητρα για όσους μεταναστεύουν προς τον αγροτικό τομέα»«Να δοθούν κίνητρα για όσους μεταναστεύουν προς τον αγροτικό τομέα»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης γύρω από τη εντεινόμενη τάση μετανάστευσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα προς τον αγροτικό τομέα.

Ο κ. Παρασύρης παραπέμπει στην ερώτηση του σε πρόσφατη αποκαλυπτική έρευνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία σχεδόν 300.000 άνθρωποι βλέπουν την εσωτερική μετανάστευση από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την επαρχία, τις μικρές πόλεις και τα χωριά ως την απάντηση στην κρίση. Η Ελλάδα μοιάζει να ζει την αντίστροφη πορεία των δεκαετιών του 50 και του 60 με την έκρηξη της αστικοποίησης και της εγκατάλειψης των αγροτικών περιοχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις μεγαλουπόλεις είναι νέοι άνθρωποι από 25 μέχρι 44 ετών.
Σχεδόν ο ένας στους δύο είναι πτυχιούχος, ο ένας στους πέντε μάλιστα έχει κάνει και κάποιο μεταπτυχιακό. Οι μισοί σχεδόν δηλώνουν πως θα ακολουθήσουν κάποιο επάγγελμα του αγροτικού τομέα. Υπάρχουν καλλιέργειες που προσφέρουν καλά εισοδήματα.

Η εκτροφή σαλιγκαριών, αλλά και η μελισσοκομία, τομείς που χρειάζονται αρκετή εξειδίκευση είναι πρώτες στις προτιμήσεις. Η καλλιέργεια ελιάς για την παραγωγή λαδιού, αλλά και τα βιολογικά προϊόντα είναι επίσης τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και να προσφέρουν εισόδημα αξιοπρεπές. Μια καλλιέργεια με καλή απόδοση είναι τα σαλιγκάρια, αλλά και τα μανιτάρια.

Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά αποδοτική είναι και η καλλιέργεια ροδιών, αλλά και των αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων. Ψηλά στις προτιμήσεις και η καλλιέργεια τρούφας. Πάντα υπάρχει χώρος για καλλιέργειες κηπευτικών, ενώ πολλοί είναι οι νέοι που ενημερώνονται για τον χώρο του κρασιού και αποφασίζουν να ασχοληθούν με την συγκεκριμένη καλλιέργεια. Στο χώρο της κτηνοτροφίας πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται να ασχοληθούν να την εκτροφή θηραμάτων, αλόγων, αλλά και τη δημιουργία πρότυπων χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων.
Κατόπιν τούτων ερωτά ο κ. Παρασύρης τον αρμόδιο Υπουργό:
α) εάν προτίθεται το Υπουργείο του να εκπονήσει ένα σχέδιο ομαλής παραγωγικής ένταξης, ενημέρωσης και εξοικείωσης για όσους προχωρούν στην εσωτερική μετανάστευση προς τον αγροτικό τομέα;
β) εάν υφίσταται ένα ελληνικό σχέδιο προώθησης προσοδοφόρων εναλλακτικών καλλιεργειών, με τις οποίες θα μπορούσαν να καταπιαστούν «τα νέα στρώματα» του αγροτικού τομέα;

πηγη
"Cretalive.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου