Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Διατηρητέο μνημείο ο πλάτανος του Καζαντζάκη

 



Το δέντρο, ηλικίας άνω των 2.000 ετών, στη σκιά του οποίου περνούσε τα καλοκαίρια του διαβάζοντας και γράφοντας ο Νίκος Καζαντζάκης, προστατεύεται πλέον από την ελληνική πολιτεία

Με Προεδρικό Διάταγμα, που φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο πλάτανος του... Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης. Ο χαρακτηρισμός έγινε ύστερα από πρόσφατη έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς το δέντρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπεραιωνόβια στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο! Πρόκειται για τον αρχαίο πλάτανο στο χωριό Κράσι του Δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου, ο οποίος χρονολογείται άνω των 2.000 ετών, έχει περίμετρο κορμού 24 μέτρα και για να... αγκαλιαστεί χρειάζονται 15 άνδρες!

Η διάσωση, προστασία και ανάδειξη του αρχαίου πλατάνου από την ελληνική πολιτεία ήταν πάγιο αίτημα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, το οποίο είχε προσκρούσει στη γραφειοκρατία και για την προώθησή του το «Εθνος» είχε δημοσιεύσει πέρυσι εκτεταμένο ρεπορτάζ. «Ο αρχαίος πλάτανος προστατεύεται πλέον από την ελληνική πολιτεία και για την εξέλιξη αυτή είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Το εντυπωσιακό δέντρο από μόνο του αποτελεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι πόλος έλξης όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες, Ελληνες και ξένους τουρίστες» δήλωσε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

Παράλληλα αναφέρεται ότι στο παρελθόν εκεί περνούσε τα καλοκαίρια του γράφοντας και διαβάζοντας ο Νίκος Καζαντζάκης, αλλά και η παρέα του, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, όπως ο Μάρκος Αυγέρης, ο Κώστας Βάρναλης και η οικογένεια Αλεξίου, που καταγόταν από το Κράσι. Μάλιστα, το χωριό, ο πλάτανος και η φύση αναφέρονται συχνά σε έργα της Ελλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη.

Zώνη προστασίας

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στο 247 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ο πλάτανος, ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, έχει πλέον γύρω του μια ζώνη προστασίας 915 τ.μ., στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πηγή «Μεγάλη Βρύση», με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένος. Οι αναφερόμενοι άξονες διαχείρισης του διατηρητέου μνημείου είναι οι εξής:
  • Η αξιοποίησή του για την αναψυχή των κατοίκων και επισκεπτών αποκλειστικά μέσω της χρήσης του υπόσκιου χώρου και όχι με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή μέσο αναψυχής, που ενδέχεται να βλάψει το δέντρο και την περιβάλλουσα ζώνη προστασίας.
  • Η διατήρηση του αιωνόβιου δέντρου και η προστασία του από επεμβάσεις στον κορμό, στο ριζικό σύστημα, καθώς και από παρεμβάσεις στην υδρολογική κατάσταση και την περιβάλλουσα ζώνη προστασίας.

Για τη διατήρηση και προστασία του μνημείου επιβάλλονται όροι, περιορισμοί και απαγορεύσεις, όπως:
  • Δεν επιτρέπεται κανένα δημοτικό έργο ή διαμόρφωση του χώρου χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας.
  • Δεν επιτρέπεται κανένα οδικό έργο ή βαθιά εκσκαφή για διέλευση υπόγειων αγωγών και δικτύων, που μπορεί να επηρεάσει το ριζικό σύστημα του δέντρου ή την υδρολογική κατάσταση, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας.
  • Δεν επιτρέπεται η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων, καλωδίων και φωτιστικών στον κορμό και στους κλάδους του δέντρου κ.ά.

ΕΘΝΟΣ - Μανόλης Κοκολάκης

πηγη
"neatv.gr"

Ρωσία και Ισραήλ ζητούν άμεση έναρξη γεωτρήσεων νότια της Κρήτης!




Ρωσία και Ισραήλ, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΥΠΕΚΑ στο defencenet.gr, ζήτησαν επίσημα από την κυβέρνηση Παπαδήμου να ξεκινήσουν ΆΜΕΣΑ γεωτρήσεις στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, εντοπισμού υδρογονανθράκων, χωρίς να περιμένουν τα χρονοβόρα αποτελέσματα των ερευνών του ΥΠΕΚΑ, αφού όπως ισχυρίζονται, "Γνωρίζουν πολύ καλά που υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

«Δεν χρειαζόμαστε πρόσθετα στοιχεία για να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες» δήλωσαν τόσο η Gazprom και η Rosneft, όσο και η ισραηλινή Delek, αφού έχουν βεβαιωθεί για την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων και θεωρούν ότι από την στιγμή που αναλαμβάνουν αυτές το ρίσκο της γεώτρησης σε σημεία που θα επιλέξουν αυτές, δεν υπάρχει κανένας λόγος από την ελληνική κυβέρνηση να μην δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν άμεσα σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Μάλιστα όμως χαρακτηριστικά είπε ένας Ρώσος αξιωματούχος στο περιθώριο της συνεδρίασης της Mεικτής Eνεργειακής Eλληνο-Ρωσική Ομάδα Εργασίας που συνεδρίασε στο υπουργείο στις 12 Δεκεμβρίου:

«Δεν καταλαβαίνουμε τι σας κοστίζει να προχωρήσουμε με δικές μας δαπάνες σε άμεση γεώτρηση στα σημεία που εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν κοιτάσματα. Αν αποτύχουμε δεν σας κοστίζει τίποτα, ίσα-ίσα που θα περιοριστούν οι προς έρευνα περιοχές. Αλλά αν πετύχουμε, εμείς θα έχουμε μερίδιο σε ένα ακόμα κοίτασμα από τα δεκάδες μεγάλα κοιτάσματα που αξιοποιούμε σε όλο τον πλανήτη. Εσείς όμως θα σωθείτε. Σε μερικούς μήνες μπορεί να σας αρπάξουν το κοίτασμα για πενταροδεκάρες. Αν μέχρι τον Μάρτιο βρεθούν αυτά που υπολογίζουμε, αλλάζουν πολλά πράγματα στην τύχη της Ελλάδας»!

Μάλιστα η πιο πάνω θέση, αποτυπώθηκε και στο επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου, με κομψό, βέβαια, τρόπο, όπου αναφέρθηκαν επί λέξει τα εξής για το θέμα της έναρξης γεωτρήσεων νότια της Κρήτης από την Ρωσία: «Η ρωσική αντιπροσωπεία στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έρευνα υδρογονανθράκων σε χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές της Ελλάδας, που προωθεί το ΥΠΕΚΑ».

Η επιτροπή συνεδρίασε, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. Το ΥΠΕΚΑ εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Καθ. Κώστα Μαθιουδάκη, ενώ τη ρωσική πλευρά εκπροσώπησε ο Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Kirill Gadzacev και σε κάποια φάση της συνεδρίασής της παραβρέθηκε και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.

Μάλιστα δια της διπλωματικής οδού έχει υπάρξει από την Ρωσία η διαβεβαίωση στην Ελλάδα ότι «Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα και από κανέναν αν υπάρξει κάποιος που παράνομα θέλει να διεκδικήσει μερίδιο από τον ορυκτό σας πλούτο»,τονίστηκε και εννοούσαν φυσικά την Τουρκία.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο βρίσκεται και η επιμονή του Ισραήλ, όπου η Delek δήλωσε ότι «Δεν θέλει τα αποτελέσματα των ερευνών, ξέρει που να κάνει τις γεωτρήσεις με 100% δική της επιβάρυνση σε ότι αφορά το κόστος πιθανής αποτυχίας»!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι Αμερικανοί και ειδικά η Υπηρεσία Φυσικών Πόρων, βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης του Ισραήλ, ενώ έχουν διαβιβαστεί στη DELEK με αποτέλεσμα η εταιρεία να φαίνεται έτοιμη να προσχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα θεωρώντας πως η επιτυχία είναι βέβαια.

Βέβαια, καλά όλα αυτά, αλλά φαίνεται ότι οι ισχυροί παίκτες, πρώτα οι ΗΠΑ (οι οποίες θεωρούν αυτονόητο ότι θα έχουν την εκμετάλλευση, μέσω των εταιρειών τους, των κοιτασμάτων αυτών ειδικά αν αφορούν πετρέλαιο) και κατά δεύτερον η Ε.Ε., για ανεξήγητους λόγους θέλουν να καθυστερήσει η όλη διαδικασία.

Εξ ου και η στροφή 180 μοιρών του υφυπουργού Γ.Μανιάτη μέσα σε λίγες ημέρες που ενώ είχε εμμέσως προαναγγείλει στην Ολομέλεια της Βουλής άμεση έναρξη γεωτρήσεων απαντώντας σε σχετική πρόσκληση του βουλευτή και υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Π.Παναγιωτόπουλου, λίγες ημέρες μετά σε Επιτροπή της Βουλής, μίλησε για«διαδικασία χρόνων».

Για να επιβεβαιωθεί φαίνεται ο Ρώσος που υποστήριξε ότι «Θα σας πάρουν τα κοιτάσματα για πενταροδεκάρες» εννοώντας ότι μετά την επικείμενη ολική πτώχευση η κρατική περιουσία θα περάσει στον έλεγχο των δανειστών ή των προστατών…

Γιατί τέτοια αγωνία για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης: Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Α.Φώσκολου η αξιολόγηση γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων, που έχουν δημοσιευθεί κυρίως από ξένους επιστήμονες, μας υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φώσκολος, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων η Κρήτη για 25 χρόνια θα πάρει 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Φώσκολος στην ομιλία του παρέθεσε στοιχεία Νορβηγών επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.
"neatv.gr"

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Μέρες Χριστουγέννων στην Κίσαμο

Ένα χριστουγεννιάτικο χωριό θα στηθεί, για πρώτη φορά φέτος, στη Κίσαμο! Οι επισκέπτες μικροί και μεγάλοι που θα βρεθούν στην κεντρική πλατεία Τζανακάκη θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν, για πρώτη φορά στην Κίσαμο, μία παραμυθένια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
Με την κίνηση αυτή, η Δημοτική αρχή, ο νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου και η Νεολαία Κισαμου, επιδιώκουν να δώσουν μια διαφορετική πνοή στην πόλη μας, να τονώσει την τοπική αγορά ενόψει των Χριστουγέννων και παράλληλα να προσφέρουν στους δημότες «απόδραση» από τα προβλήματα της καθημερινότητας.  Το χριστουγεννιάτικο χωριό θα στηθεί για είκοσι μέρες περίπου, ενώ θα πραγματοποιηθούν παράλληλα και διάφορες εκδηλώσεις.

πηγη
"Νεολαια Κισσαμου"

Sierra Maestra: Η σύντομη ιστορία του Jaime Roldós Aguilera - συσχ...

Sierra Maestra: Η σύντομη ιστορία του Jaime Roldós Aguilera - συσχ...: Yannis Tsal (Αναδημοσίευση από Rodia Mixer ) O Jaime Roldós Aguilera (Χάιμε Ρολντός Αγκιλέρα, 6/11/1940-24/5/1981) σκοτώθηκε πριν συμπ...

Ενα σπίτι µε το οποίο ο Βενιζέλος είχε σχέση ερωτική




Το τοπόσηµο των Χανίων, κατοικία του κρητικού πολιτικού, αποκαθίσταται και σώζεται οριστικά από τη διάβρωση και τη φθορά




Το σπίτι του Βενιζέλου στη Χαλέπα όπως είναι σήμερα.






Είναι το σπίτι όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα, Μαρία Κατελούζου, και απέκτησε µαζί της τα δυο του παιδιά. Εκεί όπου πέθανε η γυναίκα του σε ηλικία 24 ετών στη γέννα του δεύτερου παιδιού τους, του Σοφοκλή.



Είναι το ίδιοσπίτι από το οποίο έφυγε ο Βενιζέλος για να ηγηθεί της τελευταίας απελευθερωτικής επανάστασης της Κρήτης κατά του οθωµανικού ζυγού το 1897, αλλά και για να επαναστατήσει κατά του ύπατου αρµοστή πρίγκιπα Γεωργίου για τον Θέρισο το 1905.



Από εκεί ξεκίνησε το 1910 για να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδος. Εκεί συσκέφθηκε µε τον Κουντουριώτη για το Κίνηµα Εθνικής Αµύνης του 1916. Είναι το πατρικό του, που ανακαινίστηκε µε προσωπική του επίβλεψη το 1927, όταν επέστρεψε από το Παρίσι µε έξοδα της δεύτερης συζύγου του, Ελενας Σκυλίτζη. Είναι, τέλος, το σπίτι στο οποίο κατέφυγε µετά την απόπειρα κατά της ζωής του το 1933 στη λεωφόρο Κηφισιάς. Το σπίτι που αποχαιρέτησε το 1935, όταν εξερράγη το στρατιωτικό κίνηµα της χρονιάς εκείνης. Μετά την αποτυχία του, ο Βενιζέλος το αποχαιρέτησε, επιβιβάστηκε στο θωρηκτό «Αβέρωφ» καιµετέβη στο Παρίσι όπου και πέθανε έναν χρόνο αργότερα. ∆εν το ξαναείδε ποτέ… Τα 130 χρόνια ιστορίας του πατρικού σπιτιού του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, το οποίο λειτουργεί ως έδρα του οµώνυµου ιδρύµατος και ως µουσείο, είχαν αρχίσει να κάνουν τόσο έντονη την παρουσία τους: εδώ και αρκετό καιρό είχε ξεκινήσει η αντίστροφη µέτρηση για την αντοχή του κτιρίου. Οι ρωγµές, η διάβρωση και η φθορά των αντικειµένων «χτύπησαν καµπανάκι» για την επιβίωση ενός χώρου µε τον οποίοο Βενιζέλος «είχε αναπτύξει µια σχέση σχεδόν ερωτική», όπως σηµειώνει ο γενικός διευθυντής του Ιδρύµατος Βενιζέλου κ. Νίκος Παπαδάκης.



Και όµως, παρά τη δύσκολη οικονοµική συγκυρία, το έργο της αποκατάστασης της οικίας του Βενιζέλου στα Χανιά, συνολικού προϋπολογισµού 3.389.545 ευρώ, ξεκινά στις αρχές του 2012 για να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Πώς έγινε αυτό το… θαύµα όταν τριγύρω µας µουσεία, µνηµεία και ιδρύµατα καταρρέουν χωρίς την παραµικρή οικονοµική υποστήριξη;



«Ο Ελληνικός Οργανισµός Τουρισµού προχώρησε στη δηµοπρασίατου έργου το οποίο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Πολιτισµού στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηµατικότητα” για την περίοδο 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηµατοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από το Ελληνικό ∆ηµόσιο» απαντά ο κ. Παπαδάκης.



«Τα αυξηµένα φορτία και οι απαιτήσεις που επιφέρει στο κτίριο η λειτουργία του ως µουσείου είναι παράγοντες που επέσπευσαν την αποκατάστασή του. Χρειάζεται, άρα, µεθοδευµένη, ήπια επέµβαση όπου υπάρχει ανάγκη, από τα θεµέλια ως τη σκεπή». Σύµφωνα µε τον γενικό διευθυντή του Ιδρύµατος, το ζητούµενο είναι να γίνει η αποκατάσταση της µορφής που έδωσε ο ίδιος ο Βενιζέλος στο κτίριο το 1927 και η θωράκισή του ώστε να αντέξει στον χρόνο και να λειτουργήσει µε ασφάλεια ως µουσείο.



Ενας εθνάρχης στις σκαλωσιές



Οπως διηγείται ο κ. Παπαδάκης, η εικόνα του Βενιζέλου να ανεβαίνει στις σκαλωσιές το 1927 σε ηλικία 63 ετών για να παρακολουθήσει προσωπικά την πρώτη αποκατάσταση του πατρικού του ήταν αποτυπωµένη µε µαρτυρίες της εποχής.



Ο πολιτικός παρακολουθούσε τα πάντα γύρω από το σπίτι στη Χαλέπα και όσο βρισκόταν στην εξορία αφιέρωνε ένα µέρος της αλληλογραφίας του εκεί: έδινε οδηγίες για τα λουλούδια του, για τα δέντρα του, για το αµπέλι του που είχε φυτέψει ο ίδιος µε ποικιλίες.



«Αυτές τις ποικιλίες προσπαθούµε να διατηρήσουµε σε έναν χώρο για τον οποίο ο Βενιζέλος θα πρέπει να έτρεφε παθολογική αγάπη» εξηγεί ο κ. Παπαδάκης και συµπληρώνει ότι «µετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης η οικία Βενιζέλου θα λειτουργεί σύµφωνα µε σύγχρονες µουσειακές τεχνολογίες και εξοπλισµό αναδεικνύοντας όχι µόνο τον χώρο αλλά και τη µουσειακή συλλογή και τα προσωπικά αντικείµενα που βρίσκονται στον χώρο».



Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι, προτού διαµείνει µόνιµα εκεί από το 1933 ως το 1935 µε τη δεύτερη σύζυγό του, έπιπλα της δεκαετίας 1925-1935 διαλεγµένα από ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την Ελενα Σκυλίτζη µεταφέρθηκαν εκεί από την Αθήνα και το εξωτερικό: κινητά και διακοσµητικά στοιχεία, πίνακες εποχής, πρωτότυπες φωτογραφίες και προσωπικά αντικείµενα αξίας που βρίσκονται ακόµη στο σπίτι της Χαλέπας.



Οι επεµβάσεις που προβλέπονται να γίνουν αφορούν αφενός την ενίσχυση της στατικής επάρκειας του κελύφους του κτιρίου, αφετέρου τη µορφολογική του αποκατάσταση. Οσο για το αρχιτεκτονικό µέρος, θα γίνουν γενικευµένες αντι-καταστάσεις-αποκαταστάσεις δαπέδων, εσωτερικών και εξωτερικών κουφωµάτων, χρωµατισµοί ειδικών προδιαγραφών, ενώ προβλέπονται επίσης η προµήθεια των προθηκών και οι ενέργειες πληροφόρησης. «Ισως αποτελεί ένα από τα κορυφαία έργα πολιτισµού και ιστορικής µνήµης που πραγµατοποιούνται αυτή τη στιγµή στην Ελλάδα» εκτιµά ο κ. Παπαδάκης.



Και καταλήγει: «Ενας ακόµη στόχος της αποκατάστασης είναι η οικία να γίνει πιο ελκυστική τόσο για τον ενήλικο επισκέπτη όσο και για τους µαθητές και σπουδαστές. Αφότου το σπίτι περιήλθε στο Ιδρυµα το 2002 παρουσιάζει πολύ µεγάλη επισκεψιµότητα. Το επισκέπτονται σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώαναπτύσσονται διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών. Ο λόγος για µουσειοεκπαιδευτικές δράσεις που συναρπάζουν τα παιδιά και τα φέρνουν πιο κοντά στην Ιστορία, στο πρόσωπο και στον µύθο».



Κινδυνεύει και το Ιδρυµα



Προβλήματα δεν αντιμετωπίζει μόνο το κτίριο αλλά και το Ιδρυμα Βενιζέλου, το οποίο πραγματοποιεί εκδόσεις, θεματικά συνέδρια, ημερίδες κ.ά. με στόχο τη χάραξη συστηματικής έρευνας και μελέτης της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η σημαντική περιστολή των κρατικών επιχορηγήσεων προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και στη διεκπεραίωση του έργου του Ιδρύματος. Μπορεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Ιδρυμα να έχει τη συμπαράσταση χορηγών, αλλά δεν είναι αυτή που θα του επιτρέψει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.



Το Ιδρυμα απασχολεί δεκαπέντε υπαλλήλους – ιστορικούς, αρχαιολόγους, ξεναγούς – και επομένως έχει υποχρεώσεις. «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ετήσιες ανελαστικές δαπάνες του Ιδρύματος (μισθοδοσία προσωπικού, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις) ανέρχονται στο ποσό των 235.000 ευρώ, κονδύλι που μπορεί να μειωθεί μόνο με δραστικές απολύσεις του προσωπικού» λέει ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος κ. Νίκος Παπαδάκης. «Θα είναι ολέθριο με επίκληση της δυσχερούς κατάστασης να πάψει αδιακρίτως κάθε επιχορήγηση που άπτεται της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης» συμπληρώνει. «Οι συνέπειες προβλέπονται καταστροφικές».




"Βημα"
της Κατερινας Λυμπεροπουλου

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Νέοι ήρωες των Ελλήνων οι... εξαγωγείς







του Γιώργου Α. Σαββάκη

Ο καθηγητής Ricardo Hausmann του Harvard University, διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ανάπτυξης στο Harvard Kennedy School of Government, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ιδέες, ηγεσία και επιχειρηματικά σχέδια για να βγει από την κρίση.





"Οι κρίσεις είναι πάντοτε δύσκολες, άδικες, επίπονες και τιμωρούν τους αθώους. Κάποτε όμως τελειώνουν. Υπάρχουν κοινωνίες που έχουν βγει πιο δυνατές και καλύτερες από τέτοιες κρίσεις, οπότε αυτό που είναι σημαντικό είναι να οραματιστούμε μέσα από την κρίση το μέλλον".



"Η οργή και η εκδίκηση δεν αποτελούν διέξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα χρειάζεται ιδέες, οργανισμούς, ηγεσία και επιχειρηματικά σχέδια για να αναπτυχθεί μια νέα παραγωγική ικανότητα". Ο κ. Hausmann υποστηρίζει πως χρειάζονται 20 δισ. ευρώ εξαγωγών ετησίως για να βγει η χώρα από την κρίση και προτείνει ότι νέοι ήρωες της Ελλάδας πρέπει να γίνουν οι εξαγωγείς προϊόντων!










Ο καθηγητής R. Hausmann, ο οποίος διαθέτει μεγάλη πείρα και εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης κρίσεων χρέους, ειδικά για το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζει ότι το εγχείρημα έχει περίπλοκες νομικές πτυχές, ενώ πιθανή έξοδος θα αύξανε υπερβολικά το χρέος και θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.





Με την είσοδο του ευρώ στην ελληνική οικονομία, όπως εξήγησε, η χώρα βελτίωσε δραστικά την πρόσβασή της σε εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης, ωστόσο αυτές οι πηγές χρησιμοποιήθηκαν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την υπόλοιπη κοινωνία για την αύξηση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Harvard, η εσωτερική κατανάλωση χρειάζεται να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, αφού δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί από δανεικά.








Η μείωση της κατανάλωσης επιδρά αρνητικά στο ΑΕΠ, οπότε χρειάζεται να δημιουργηθούν περισσότερες εξωτερικές πηγές ζήτησης προϊόντων για να διατηρηθεί το ΑΕΠ. Συνεπώς, χρειάζονται μεγαλύτερες εξαγωγές.



Με το ελληνικό κατά κεφαλήν εισόδημα να διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από την παραγωγική δυνατότητά της, κρίσιμο στοιχείο για την έξοδο της χώρας από την κρίση θα είναι και η ταχύτητα στη λήψη και στην εφαρμογή των αποφάσεων.








Ταυτόχρονα, ο καθηγητής εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαρθρωθεί η αύξηση των εξαγωγών, υποστηρίζοντας ότι για να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα απαιτείται ραγδαία διεύρυνση της εξαγωγικής παραγωγικής βάσης, με κύριο χαρακτηριστικό τη διαφοροποίηση (diversification) και όχι την εξειδίκευση (specialization) του συνόλου του παραγωγικού ιστού.












Ο κ. Hausmann παρουσίασε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη συγγενικών προϊόντων και μία στρατηγική διεύρυνσης της παραγωγικής δυναμικότητας, εξηγώντας γιατί μία μόνο μορφή εξαγωγικού προϊόντος με συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, όπως ο τουρισμός ή η ναυτιλία, δεν επαρκεί για την έξοδο από την κρίση.









Ειδικά για τον τομέα του τουρισμού, τόνισε πως είναι σημαντικός, αλλά δεν είναι αρκετά μεγάλος για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Παράλληλα, ο κ. Hausmann αναγνωρίζει ότι, η αν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός της, ο δρόμος για την ανάπτυξη θα ήταν ευκολότερος.







Στον στρατηγικό χάρτη των εξαγωγών, η Ελλάδα, παρότι τοποθετείται χαμηλά στο επίπεδο της πολυπλοκότητας των προϊόντων που εξάγει, βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση προκειμένου να αναπτύξει με ευκολία μεγάλο αριθμό νέων προϊόντων προς εξαγωγή.








Με βάση τις παρατηρήσεις και τις μελέτες του κ. Hausmann, η χώρα μας έχει αυξημένη δυνατότητα μεταπήδησης σε νέα προϊόντα με μικρή προσαρμογή των παραγωγικών ικανοτήτων της, τα οποία θα μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχα πλουσιότερων χωρών σε όρους κόστους παραγωγής.






"euro2day.gr"
δημοσιευτηκε 23/8/11









ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ : Το βρυσάλι στα Πλοκαμιανά Κισάμου Χανίων | Yannis Kakanos - Επαρχιακό Φως

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ : Το βρυσάλι στα Πλοκαμιανά Κισάμου Χανίων | Yannis Kakanos - Επαρχιακό Φως

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση για την «κατηφορική» πορεία του ελαιολάδου

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κτριτσωτάκης με θέμα την «κατηφορική» πορεία του ελαιολάδου.

Ο κ. Κριτσωτάκης αρχικά αναφέρει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τον τομέα της ελαιοκομίας, τονίζοντας ότι

Για άλλη μία χρονιά η ελαιοκομική περίοδος ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς και ως προς την παραγωγή αλλά και ως προς την τιμή του προϊόντος. Η παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη και λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών (όπως ο πρόσφατος παγετός στο δήμο Μινώα Πεδιάδος στην Κρήτη) ενώ οι μέσες τιμές έχουν κατρακυλήσει σε επίπεδα κάτω των 1,90 €/κιλό όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 2,50 €/κιλό.

Απαντώντας πέρσι και πρόπερσι σε ανάλογες ερωτήσεις μας, είχατε υποσχεθεί παρεμβάσεις – είχατε δηλώσει ότι: «Η Κυβέρνηση, για να προστατεύσει το εισόδημα του ελαιοπαραγωγού, δουλεύει συντονισμένα». Κι όμως έχετε εγκαταλείψει και τους παραγωγούς και το προϊόν αλλά και το περιβάλλον. Το «δάσος» της ελιάς (το μοναδικό της Μεσογείου) κινδυνεύει να καταστραφεί.


Τις δύο προηγούμενες φορές εντοπίσαμε το πραγματικό πρόβλημα στις λίγες μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου, οι οποίες ελέγχουν το 70 – 80% της αγοράς και λειτουργούν ως ολιγοπώλια καθώς και στις δομές, τις διαπλοκές, τις αδιαφάνειες και τους παρασιτισμούς, που έχουν διαμορφωθεί σε όλο το φάσμα της αγοράς από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.


Φέτος θα προσθέσουμε τόσο την προβληματική και αναποτελεσματική δακοκτονία όσο και τη δεινή θέση των συνεταιριστικών οργανώσεων και των μικρών επιχειρήσεων εμπορίας του προϊόντος .


Για τους λόγους αυτούς και

Επειδή αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας η λήψη μέτρων για την διατήρηση της ελαιοκαλλιέργειας και η ριζική αντιμετώπιση των παρασιτικών δομών της ελληνικής αγοράς του ελαιολάδου,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

1. Ποια είναι τα αποτελέσματα της συντονισμένης δουλειάς της κυβέρνησης; Τι έχετε κάνει ένα χρόνο τώρα για την προστασία του παραγωγού και του προϊόντος, για τον έλεγχο της αγοράς, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για το προϊόν;

2. Έχετε διαμορφώσει κάποιο σχέδιο νέας πολιτικής για την ανάκαμψη της καλλιέργειας, τη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών και την προστασία των καταναλωτών;
 
πηγη
flashnews.gr

Να μην απενταχθεί η Κρήτη από το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς

 
Εάν αποκλεισθεί η περιοχή της Κρήτης από το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς, ο Νομός Χανίων που παράγει 1300 τόνους ετησίως και είναι ένας από τους έξι πληθυσμούς Καστανιάς στην Ελλάδα θα οδηγηθεί σε οικονομικό μαρασμό. Αυτό επισημαίνει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Χανιώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.

Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι η καστανοπαραγωγή στο Ν. Χανίων αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της Εθνικής και κυρίως της τοπικής οικονομίας και συμπεριελήφθη ως δράση στα προς χρηματοδότηση έργα στο Δ’ ΚΠΣ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τοπικούς παράγοντες και εκπροσώπους των παραγωγών -συνεχίζει ο Χανιώτης πολιτικός- ενδέχεται, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, να περικοπεί μέρος της χρηματοδότησης που προβλέπει το Δ’ ΚΠΣ, για την βιολογική αντιμετώπιση του έλκους της καστανιάς, με αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα η περιοχή της Κρήτης.

Καταλήγοντας ο κ. Βαλυράκης τονίζει στον Υπουργό ότι η περικοπή της χρηματοδότησης όφειλε να εφαρμοστεί με βάση αναλογική για κάθε πληθυσμό καστανοπαραγωγής και όχι «σβήνοντας» έναν ολόκληρο Νομό από το σχετικό Πρόγραμμα.
 
πηγη
"flashnews.gr"

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΟ ΣΕΛΙΝΟ ΧΑΝΙΩΝ: Νοικοκυρεύονται τα «μαρτυρικά» Φλώρια | Yannis Kakanos - Επαρχιακό Φως

ΣΤΟ ΣΕΛΙΝΟ ΧΑΝΙΩΝ: Νοικοκυρεύονται τα «μαρτυρικά» Φλώρια | Yannis Kakanos - Επαρχιακό Φως

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο «κανένας» λέει το 55,4% των πολιτών




Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνει άλλη μία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Παρασκευή. Στην έρευνα της Metron Analysis, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου κατά 7,8 μονάδες και στην εκτίμηση ψήφου κατά 12,2%.



Στην εξαμηνιαία παναλλαδική έρευνα της Metron Forum που δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 18,8% έναντι 11%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,9%, ο ΛΑΟΣ με 5,9%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,7%.



Εκτός Βουλής μένουν, σύμφωνα με την έρευνα, η Δημοκρατική Συμμαχία και το Αρμα Πολιτών.



Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Γ.Παπανδρέου αποσπά ποσοστό 5,3%, ο Αντ.Σαμαράς 15,6% και 55,4% ο «κανένας». Στις δημοτικότητες στελεχών, από τη ΝΔ ξεχωρίζει ο Δημ.Αβραμόπουλος (59,9%) και από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος (47,7%).



Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις



Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν και σε μια σειρά ερωτημάτων για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.



Το 74% των πολιτών εκτιμά ότι η Ελλάδα εκτός ευρώ θα είναι χειρότερα, έναντι μόλις 10,8% που εκτιμά ότι θα είναι καλύτερα.



Σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το 54,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο πλαίσιο εθνικού κράτους, έναντι 38,7% που θεωρεί ότι καλύτερος τρόπος είναι οι ευρύτερες ενώσεις, όπως η ΕΕ.



Τέλος, στο ερώτημα για το πόσο έχει βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης η στάση της ΕΕ, το 39,8% δηλώνει ελάχιστα, το 28,6% αρκετά, το 25,4% καθόλου και το 4,4% πολύ.



Η έρευνα ήταν πανελλαδική και έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων από 15 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2011.



Στο δείγμα συμμετείχαν 2.200 άτομα άνω των 18 ετών


"Ισοτιμια"

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

«Νομοθεσία βάσανο» | Yannis Kakanos - Επαρχιακό Φως

«Νομοθεσία βάσανο» | Yannis Kakanos - Επαρχιακό Φως

Ύποπτα παιχνίδια με τα κοιτάσματα της Κρήτης - Εξορύξεις σε ... 20 χρόνια!






Ύποπτα παιχνίδια (αν και άκρως αναμενόμενα) έχουν αρχίσει και παίζονται στο «καυτό» ζήτημα των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογοναθράκων πουτ έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης εντός της ελληνικής ΑΟΖ . Παιχνίδια που σίγουρα έχουν σχέση με την πορεία της οικονομίας της χώρας, αλλά και με την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.





Έτσι, ενώ πριν δύο εβδομάδες στην Βουλή αναφερόμενος στο αίτημα του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Πάνου Παναγιωτόπουλου να προχωρήσει η Ελλάδα άμεσα σε γεωτρήσεις χωρίς να περιμένει αποτελέσματα διαγωνισμών για «τεχνικούς συμβούλους", ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο θέμα άφησε να εννοηθεί ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την πρώτη γεώτρηση λέγοντας μάλιστα «Σε λίγες ημέρες θα έχουμε ευχάριστα νέα», κάποιος ή κάποιοι του «έβαλαν φρένο».



Όμως πριν λίγο ενημερώνοντας σχετικά τις επιτροπές Εξωτερικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής είπε ότι «Η εκμετάλλευση κοιτασμάτων γίνεται σε βάθος 20ετίας και πριν την εξόρυξη μεσολαβούν πολλά χρόνια προετοιμασίας. Είδατε στην Κύπρο ότι προσέλαβαν τον πρώτο τεχνικό σύμβουλο το 2005 και το γεωτρύπανο έπιασε δουλειά το 2011. Κανείς δεν πρέπει να εξαπατά τον ελληνικό λαό υποστηρίζοντας ότι αύριο, του χρόνου ή τον μεθεπόμενο χρόνο, μπορεί το ελληνικό δημόσιο να προσδοκά πολλά δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων»!



Καμία σχέση με ότι δήλωνε δηλαδή ο ίδιος δυο εβδομάδες .



Και σε ότι αφορά την Κύπρο, ούτε το 2011 δεν θα τρυπούσε αν δεν είχε τις εγγυήσεις ασφαλείας του Ισραήλ. Αλλά γιατί δεν αναφέρθηκε στο Ισραήλ που πέρσι εντόπισε τα κοιτάσματα, εφέτος τρύπησε και σε ένα χρόνο από σήμερα τα πλοία LNG θα μεταφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο στα ελληνικά λιμάνια και το ελληνικό δίκτυο διανομής;



Δηλαδή μέσα σε δύο-δυόμιση χρόνια το Ισραήλ θα εισπράττει «ζεστό χρήμα» και δεν μπορεί να προχωρήσει ταχύτατα τις διαδικασίες και η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα ξεκινήσει να εισπράττει σε 20 χρόνια; Εδώ έχουμε (έχουν) ξεπουλήσει την χώρα για να δανειστούν 50 δισ. Ευρώ και μιλάμε για 20ετία για να γίνει εξόρυξη σε κάτι που υπάρχει, περιμένει να το φέρουν στην επιφάνεια και η αξία του υπολογίζεται μεταξύ 400 και 500 δισ. Ευρώ;



Εκτός και αν περιμένουν ακριβώς αυτό: Την ολική χρεοκοπία της χώρας έτσι ώστε να συναφθούν πιο εύκολα τα αποικιακά συμβόλαια για το ελληνικό πετρέλαιο.



Χαρακτηριστικό είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν αρνήθηκε ο υπουργός ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Απλά είπε ότι «Σε ένα χρόνο, από σήμερα, το δημόσιο θα γνωρίζει με ακρίβεια πού και πόσους υδρογονάθρακες έχει το κοίτασμα της Νότιας Κρήτης»





Ακόμα και έτσι να είναι, ποιος εμποδίζει να ξεκινήσει άμεσα η εξόρυξη; Μήπως οι εταιρείες πετρελαίου που δεν θέλουν να δουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» να πέφτει, αφού σε κάθε τέτοιο mega-κοίτασμα που εντοπίζεται, έχουμε αμέσως πτωτικές τάσεις στην διεθνή αγορά. Και υπάρχει και ένα άλλο θέμα: Η αμερικανική κρατική υπηρεσία USGS υπεύθυνη για τα ενεργειακά αποθέματα, έχει κάνει ήδη ανακοινώσεις στις ΗΠΑ για το που και ποια είναι τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης! Εμείς ακόμα τα ψάχνουμε;



Από εκεί και πέρα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφερόμενος στα τρία μικρά κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας για τα οποία επίσης ΘΑ γίνει διεθνής διαγωνισμός είπε ότι για μεν του Πατραϊκού η εκτίμηση που υπάρχει είναι για αποθέματα 200 εκατομμυρίων βαρελιών που αντιστοιχούν σχεδόν σε δύο Πρίνους, όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ γι' αυτό των Ιωαννίνων ανέφερε ότι «είναι πιθανόν να υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις», όπως και γι' αυτό στο Κατάκολο όπου νεότερες ενδείξεις πιθανολογούν μεγαλύτερο κοίτασμα.



Εμείς να πούμε ότι πρώτη φορά κάτω από τα πόδια ενεός χρεοκοπημένου ανακαλύπτεται θησαυρός και ο χρεοκοπημένος αρνείται να σκάψει να τον βρει.


πηγη
defencenet.gr

Πυρετωδώς ετοιμάζουν το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο της Κρήτης

 

 

Στην Πόμπια του Δήμου Φαιστού
Πυρετωδώς ετοιμάζουν το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο της Κρήτης
Στις προετοιμασίες που πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας, ο οποίος πρόκειται να φωταγωγήσει το Σάββατο, το μεγαλύτερο Φυσικό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο της Κρήτης, βρέθηκε η Δήμαρχος Φαιστού. Η κ. Πετρακογιώργη, συνοδευόμενη από τον αντιδήμαρχο Σάββα Καμπουράκη, είχε σειρά συναντήσεων στον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής, όπου την υποδέχτηκε ο πρόεδρος κ. Φουστανάκης.
Η Δήμαρχος επόπτευσε τις διαδικασίες των προετοιμασιών που γίνονται για τη μεγάλη εκδήλωση του Σαββάτου και συνομίλησε με τους φορείς, προκειμένου να δρομολογηθεί η μέγιστη δυνατή βοήθεια από το Δήμο. Η κ. Πετρακογιώργη ενημερώθηκε παράλληλα για το Παζάρι που προετοιμάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, το οποίο αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια του Συλλόγου και εντάσσεται στις γενικότερες προσπάθειες που υλοποιούνται από Συλλόγους, Φορείς και το Δήμο Φαιστού, για φιλανθρωπικούς σκοπούς.



Δήμαρχος και αντιδήμαρχος δέχτηκαν παράλληλα τα αιτήματα Πολιτιστικού Συλλόγου και πολιτών, προκειμένου να δρομολογηθεί η τεχνική βοήθεια του Δήμου, αλλά και η παροχή κάποιων πρόσθετων φωτιστικών.
Ένας μεγάλος αριθμός από δεντράκια παραδόθηκε επιπρόσθετα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πόμπιας στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δεντροφύτευσης» που υλοποιεί ο Δήμος Φαιστού.
«Ως Δημοτική Αρχή βρισκόμαστε στο πλευρό όλων των Συλλόγων, Φορέων και Ενεργών Πολιτών του Δήμου μας, που συμβάλουν με τις προσπάθειες τους στο να υλοποιηθούν εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, βασιζόμενες στον εθελοντισμό και την προσφορά δεκάδων ανθρώπων» ανέφερε με δηλώσεις της η Δήμαρχος Φαιστού και πρόσθεσε:
«Στο Δήμο μας, με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις από αξιέπαινους ανθρώπους, που ξεπερνούν τους εαυτούς τους και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Ως Δήμος στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες, που εντάσσονται υπό την αιγίδα μας, διότι πραγματικά αξίζουν. Στις προσπάθειες αυτές, ο Δήμος πρόκειται να συμβάλει με πρόσθετες δράσεις, που θα γίνουν στη λογική ενεργοποίησης του εθελοντισμού, ο οποίος υπάρχει έντονα στο Δήμο μας, αλλά και για φιλανθρωπικούς σκοπούς, απαντώντας στις ανάγκες, αλλά και απαιτήσεις των καιρών».
Υπενθυμίζεται, ότι η φωταγώγηση του μεγαλύτερου φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρο στην Κρήτη, θα γίνει στην πλατεία Παλιού Ρολογιού στην Πόμπια, το ερχόμενο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων, τόσο το Σαββατοκύριακο 10 – 11, όσο και το Σαββατοκύριακο 17 – 18 Δεκεμβρίου.

πηγη
"Cretalive.gr"

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

35 εκατ. ευρώ για γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις





Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Δράσης 2.1 «Προστασία των Ευαίσθητων στα Νιτρικά Περιοχών» για νέους δικαιούχους, του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 - 2013.



Στόχοι της εν λόγω Δράσης είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των εφαρμοζόμενων λιπασμάτων, της μείωσης της κατανάλωσης νερού και της δημιουργίας χώρων οικολογικής αντιστάθμισης. Οι χορηγούμενες ενισχύσεις για την εφαρμογή της, θα ανέλθουν, για την περίοδο 2007-2013, συνολικά στο ποσό των 35.000.000 ευρώ και αφορούν Δημόσια Δαπάνη.



Η δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) με ποσοστό από 50% έως 85%, ανάλογα με τον τόπο εφαρμογής και από εθνικούς πόρους. Δικαιούχοι των ενισχύσεων μπορούν να κριθούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες ή είναι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:



α) να είναι φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους, για τους οποίους το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.



β) να είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.
 
"Ισοτιμια"

ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ

That's Eat!: Σουτζουκάκια σμυρνέικα με ρύζι μπασμάτι

That's Eat!: Σουτζουκάκια σμυρνέικα με ρύζι μπασμάτι: Πριν από λίγες μέρες η μία εκ των δύο ξαδερφών- αυτή που ξέμεινε πίσω- είπε να επισκεφτεί για εκδρομούλα την Ξάνθη. Αυτό που ανακάλυψε...

FIMOTRO: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...

FIMOTRO: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...: Γράφει η Μαρία Ψαράκη Αγαπητό Fimotro , Διαβάζοντας σήμερα τον κυριακάτικο τύπο,το μάτι μου στάθηκε στην έρευνα της Κάπα Research που δημο...

FIMOTRO: ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΡΟΜΠΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ...

FIMOTRO: ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΡΟΜΠΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ...: ΕΘΕΣΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. Τους έστειλε αδιάβαστους στη Ν.Δ. πάλι ο Βενιζέλος . Πριν από λίγο στη Βουλή υπενθύμι...

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ -ΕΥΩΝΥΜΟΝ: ΚΟΥΡΕΜΑ

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ -ΕΥΩΝΥΜΟΝ: ΚΟΥΡΕΜΑ: Η Τροικα στα σπιθια μας τον εχει Νοματαρχη, κριμας απου χει τ ονομα Μεγα μας Εθναρχη. Ειπενε Δοξα το Θεο απο...

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Παπαδήμος: Αναγκαίο μέτρο το τέλος της ΔΕΗ

Νέα εγκύκλιο που προβλέπει μειωμένο τέλος ακινήτων για ειδικές ομάδες χαμηλού εισοδήματος ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι το ειδικό τέλος επιλέχθηκε με δεδομένες τις αδυναμίες συλλογής κρατικών εσόδων. Επισήμανε ωστόσο πως όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ήταν προτεραιότητά του η αναζήτηση τρόπων ώστε να μην επιβαρύνονται οι ασθενείς ομάδες. Με τη σχετική εγκύκλιο, όπως είπε, αντιμετωπίζονται πολλά από τα ζητήματα που προκύπτουν, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί το ειδικό τέλος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών γίνεται προσπάθεια εκείνοι που αδυνατούν να πληρώσουν, να εξαιρούνται του τέλους για τα ακίνητα, που έχει ενταχθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Όπως ανακοίνωσε, προβλέπεται αναστολή της διακοπής ηλεκτροδότησης για εκείνους που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν.

Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι στην εγκύκλιο προβλέπονται συγκεκριμένες κατηγορίες αδύναμων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτενκοι με χαμηλό εισόδημα ή άτομα με αναπηρία που θα εξαιρούνται του τέλους.

Αναφορικά με τα λάθη που έχουν παρατηρηθεί στον υπολογισμό του τέλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οφείλονται στα λανθασμένα στοιχεία που είχαν για τα ακίνητα οι δήμοι.

Όσον αφορά στην ένταξη του τέλους για τα ακίνητα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο κ. Παπαδήμος παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι πρόκειται για λύση ανάγκης, προκειμένου να συγκεντρωθούν έσοδα για το κράτος, δεδομένων των αδυναμιών του φορολογικού συστήματος.

Σημείωσε, πάντως, πως η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να αντιμετωπίσει τις αδικίες, καθώς και τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος.


Ο ίδιος από το βήμα της βουλής υποστήριξε ότι δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών να διέπονται τα ομόλογα που θα προκύψουν από το PSI από το αγγλικό δίκαιο.

Ανέφερε πως όσο εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες θα κυκλοφορούν πληροφορίες, αλλά τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

"Δεν είναι σκόπιμο να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία που αφορούν αυτές τις συζητήσεις", προσέθεσε.

Δείτε εδώ τη Διευκρινιστική εγκύκλιο για το ειδικό τέλος ακινήτων (2-12-2011).
"Ισοτιμια"