Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Το θολό τοπίο με την ξεκάθαρη ματιά.: Όλοι μαζί

Το θολό τοπίο με την ξεκάθαρη ματιά.: Όλοι μαζί: Έτσι σκληρός που είναι τούτος ο καιρός, δεν είναι καλό να είσαι μόνος. Ας δώσουμε ο ένας το χέρι στον άλλο. Θα ανέβουμε και θα υποφέρο...

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ - ΚΙΣΑΜΟΣ: ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ-ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ - ΚΙΣΑΜΟΣ: ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ-ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: Από τον Δήμο Κισάμου ανακοινώνεται ότι η προγραμματισμένη εκδήλωση για τη Γιορτή του Καστάνου, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011 στο Σηρικάρι αν...

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ: ΕΤΣΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1970 - 19...

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ: ΕΤΣΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1970 - 19...: H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρ...

The Secret Real Truth: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΠΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ !!!

The Secret Real Truth: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΠΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ !!!: Από όλα τα μέρη της Ελλάδος με ελεύθερη πρωτοβουλία, χωρίς κομματικά ‘σκεπάσματα’ και κακόβουλες επιδιώξεις ας δείξουμε ότι ο Έλληνας ζει...

ΤΑΧΙΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ΛΥΠΟΥΜΕΘΑ . (Παρασ...

ΤΑΧΙΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ΛΥΠΟΥΜΕΘΑ . (Παρασ...: Κύριε Πρόεδρε ΛΥΠΟΥΜΕΘΑ . Λυπούμεθα διότι με αφορμή τις διαμαρτυρίες πολιτών κατά τη διάρκεια της παρέλασης αναρωτηθήκατε δημόσια αν : <...

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ - ΚΙΣΑΜΟΣ: Γιορτή Καστάνου σε Στροβλές και Σηρικάρι

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ - ΚΙΣΑΜΟΣ: Γιορτή Καστάνου σε Στροβλές και Σηρικάρι: Η «Γιορτή Καστάνου 2011», που διοργανώνει ο Δήμος Κισάμου, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο, με το ακόλουθο πρόγραμμα: Σάββ...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Κατέβηκε από την εξέδρα των επισήμων και ανέβασε τ...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Κατέβηκε από την εξέδρα των επισήμων και ανέβασε τ...: Σε μία συμβολική κίνηση προχώρησε ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, κατά τη διάρκεια της σημερινής παρέλασης. Κατέβηκε από την εξέδρ...

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Επεισόδια στη Κρήτη στο Ξενοδοχείο που συνεδριάζει...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Επεισόδια στη Κρήτη στο Ξενοδοχείο που συνεδριάζει...: Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το διεθνές Σοσιαλιστικό Συνέδριο στην περιοχή "Βαθύ" στον Αγιο Νικόλαο με εκατοντάδες διαδηλωτές να έχου...

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ -ΕΥΩΝΥΜΟΝ: Μία βυθισμένη αρχαία πόλη «ξανακτίστηκε»

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ -ΕΥΩΝΥΜΟΝ: Μία βυθισμένη αρχαία πόλη «ξανακτίστηκε»: Οι αρχαιολόγοι τη χαρτογράφησαν ψηφιακά και δημιούργησαν τρισδιάστατο μοντέλο Είναι μία πόλη με άριστη ρυμοτομία, καλοσχεδιασ...

Κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους και αυξημένη επιτήρηση



Θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ, νέα δανειακή σύμβαση 130 δισ. ευρώ


Σε συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους ήρθαν η ευρωζώνη και οι τράπεζες έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις.



Ετσι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες δέχθηκαν να παραιτηθούν από το περίπου 50% των απαιτήσεών τους ενώ η επιτήρηση στη χώρα μας θα είναι αυξημένη.



Το νέο δάνειο που θα καταβληθεί στην Ελλάδα θα είναι ύψους 130 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 30 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν εγγύηση για τις ελληνικές τράπεζες. Επίσης θα ενισχυθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και με ακίνητα του Δημοσίου για να εξισορροπήσουν το ποσοστόα από το κούρεμα των ομολόγων που διαθέτουν.



Aντάλλαγμα σε όλα αυτά οι σοβαρές δεσμεύσεις, που περιλαμβάνουν πολυετή λιτότητα, πιο εντατική επιτήρηση και ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.



Η συμφωνία των Βρυξελλών



Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που υιοθέτησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014, πρόκειται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2011.



Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν ακόμη το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμβάλλει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.



Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι οι μηχανισμοί για την επιτήρηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.



Ειδικότερα, στο κείμενο σημειώνεται ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».



Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος , η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της Τρόϊκα θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.



Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την Τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.



Για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική χρήση των σημαντικών επίσημων δανείων για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η «διακυβέρνηση» του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα, αναφέρει το ανακοινωθέν των ηγετών της ευρωζώνης.



Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν υποστήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.



Επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος «Ηλιος» και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.



Θα παρασχεθεί τέλος πιστοληπτική ενίσχυση προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει το κείμενο.



Δηλώσεις ηγετών



Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, που ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που έδωσε συνέντευξη σήμερα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων αποδέχονται τη μείωση της αξίας τους κατά 50%.



Σε αντιστάθμισμα, όπως δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, η Ευρωζώνη θα εγγυηθεί με ένα ποσό της τάξεως των 30 δισ. ευρώ την ομαλή εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας. Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν «να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτό απεφεύχθη.



Δήλωσε επίσης ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.



Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 50% εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.



Ειδικότερα,σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο κ. Ρομπάι υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει τον στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020.Σε ό,τι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2011.



Η Ευρωζώνη στάθηκε στο «ύψος των προσδοκιών» και «έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ» συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στους δημοσιογράφους, στο τέλος της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες.



Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε ικανοποίηση την Πέμπτη για τις «εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις» που έλαβαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης κατά τη Σύνοδο Κορυφής υιοθετώντας ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.



«Λάβαμε αποφάσεις εξαιρετικά σημαντικές σε αρκετούς τομείς. Ολα αυτά απαιτούν τώρα πολλή δουλειά και πολύ γρήγορη δουλειά», τόνισε ο Τρισέ, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το Νομισματικό Ινστιτούτο της Φρανκφούρτης στις αρχές Νοεμβρίου.





"το Βημα"

Ευ. Βενιζέλος: Διασφαλισμένες οι συντάξεις και μετά το «κούρεμα»



«O,τι είχε διασφαλιστεί τον Ιούλιο για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα διασφαλιστεί απολύτως και μάλιστα όχι στο πλαίσιο του PSI








Απολύτως διασφαλισμένες είναι οι συντάξεις όλων των ταμείων, παρά το «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιο τους. Αυτό διαβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος



Ο υπουργός αναφερόμενος στην επίπτωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου στα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε τα εξής:





«Γίνεται δυστυχώς μια συστηματική προσπάθεια να αποκρυβεί το μέγεθος της σημασίας που έχει η μείωση κατά περίπου 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του δημοσίου χρέους, εφόσον εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.



Ό,τι είχε διασφαλιστεί τον Ιούλιο για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα διασφαλιστεί απολύτως και μάλιστα όχι στο πλαίσιο του PSI (που εξαρτάται από αποφάσεις τρίτων και από τον τρόπο συμμετοχής του διεθνούς ιδιωτικού τομέα), αλλά στο πλαίσιο της ασφαλιστικής πολιτικής, το οποίο μας επιτρέπει ως κράτος να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και να ενισχύσουμε την περιουσία των ταμείων.





Είχα δε την ευκαιρία, σε όσους πολιτικούς αρχηγούς μου έθεσαν το ζήτημα αυτό, να τους πω ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που δεν θα επηρρεάσει το μέγεθος του δημοσίου χρέους. Τους είπα ακόμη ότι η Κυβέρνηση εξετάζει την δυνατότητα να δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), με μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε να αναπληρωθούν οποιεσδήποτε απώλειες. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση, η ονομαστική αξία των ομολόγων που θα έχουν τα ταμεία στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι μεγαλύτερη της σημερινής εμπορικής αξίας των ομολόγων αυτών.





Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι ούτως ή άλλως η ετήσια επιχορήγηση του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου το 50% της συνολικής τους περιουσίας, δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια το κράτος καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία το σύνολο της περιουσίας τους ως επιχορήγηση.





Τίποτα που σχετίζεται με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου δεν θίγει το ύψος των συντάξεων και την ασφαλή καταβολή τους. Με το ύψος των συντάξεων και τη δυνατότητα καταβολής τους παίζουν όσοι δεν αντιλαμβάνονται το σημείο στο οποίο βρέθηκε η χώρα το 2009 και τις σωστικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να υπάρχουν ταμεία και συντάξεις».
 
"το Βημα"

Φασίζουσα μειοψηφία η οργή του κοσμάκη;












Από τις επίσημες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, προκύπτει καθαρά ότι οι πολιτικοί μας αδυνατούν ακόμη και σήμερα να κατανοήσουν τι είναι αυτό που βγάζει τον κόσμο στους δρόμους.



Είναι δυνατόν να αποκαλούνται μέλη φασίζουζας μειοψηφίας, όποιοι κατέλαβαν την Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Θεσσαλονίκη και ματαίωσαν την στρατιωτική παρέλαση, όπως υποστηρίζει με δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη;



Τόσο καιρό, υπήρχαν ορισμένοι που προειδοποιούσαν την κυβέρνηση, ότι με τα μέτρα που παίρνει και την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων που θεσπίζει, κάποια στιγμή θα συνέβαιναν τα όσα συνέβησαν στις παρελάσεις. Οταν σου έρχεται το ένα εκκαθαριστικό μετά το άλλο από την εφορία και το ένα μετά το άλλο τα χαράτσια, κάποια στιγμή θα φωνάξεις «ως εδώ»!



Τι να σου κάνει κι ο νοικοκύρης που βλέπει συνεχώς το υπουργείο Οικονομικών να του κλέβει εισόδημα και να του επιβάλλει φόρους;



Ο πιο μετριοπαθής θα καθίσει σπίτι του και θα κλαίει τη μοίρα του. Ο πιο θερμός θα επιτεθεί στον πολιτικό όπου τον συναντήσει και θα χάσει το δίκιο του. Οι περισσότεροι που νιώθούν να πνίγονται, θέλουν κάτι να κάνουν για να εκδηλώσουν την οργή τους.



Πάνε στην παρέλαση και γιουχάρουν τους πολιτικούς. Πάνε στα γήπεδα και φωνάζουν συνθήματα κατά των κομμάτων.



Ε, δεν μπορούμε όλους αυτούς να τους αποδοκιμάζουμε, επειδή βρέθηκαν κάποιοι ανεγκέφαλοι και αποκάλεσαν προδότη τον Παπούλια.



Ούτε να βαφτίζουμε όλες τις εκδηλώσεις υποκινούμενες, επειδή δεν βολεύουν το ένα κόμμα ή το άλλο.



Οσο η υπουργός Παιδείας κάνει δηλώσεις που έχει προπαρασκευάσει από την προηγούμενη ημέρα, αγνοώντας τι είδε στην μαθητική παρέλαση της Αθήνας, τόσο οι μαθητές θα υψώνουν τις γροθιές τους και θα κουνάνε μαύρα μαντίλια.



Μήπως είναι κι εκείνοι μέλη φασίζουσας μειοψηφίας;

Bασιλης Χιωτης
 
tovima.gr

Θεσσαλονίκη: Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση

Αποχώρησε ενοχλημένος Κ. Παπούλιας



Διαδηλωτές εισήλθαν στο χώρο όπου θα γινόταν η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η διεξαγωγή της. Ενταση στη μαθητική παρέλαση της Αθήνας. Επεισοδιακές παρελάσεις σε όλη τη χώρα. Καταδικάζει τα γεγονότα η κυβέρνηση. Έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων.



naftemporiki

Σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημαντική ανάπτυξη των ΑΠΕ το 9μηνο






Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών διπλασιάστηκε στο εννεάμηνο και διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 326 μεγαβάτ, έναντι 162 τον Ιανουάριο.



Επιπλέον, τα τα αιολικά έφθασαν στα 1230 μεγαβάτ, από 1052, ενώ τα μικρά υδροηλεκτρικά στα 205 μεγαβάτ, από 196 στις αρχές του έτους.



"Ισοτιμια"

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Έκλεψαν την παράσταση τα ελληνικά τρόφιμα στην 31η Anuga

 


Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η συμμετοχή 180 και πλέον ελληνικών επιχειρήσεων, υπό την οργάνωση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) στην 31η Anuga, τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 12 Οκτωβρίου 2011, στην Κολωνία της Γερμανίας. Τα περίπτερα των Ελλήνων εκθετών κατανεμήθηκαν σε πέντε θεματικές αίθουσες ανά κατηγορία (Fine Foods, Dairy, Frozen, Drinks, Bread & Bakery).
Στα εγκαίνια της Έκθεσης παρέστη και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ι. Δριβελέγκας, ο οποίος ξεναγήθηκε στα ελληνικά περίπτερα και το degustation lounge, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΣΕΚ και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΕ, κ. Α. Καλαμπόκη.
Ο υφυπουργός κ. Δριβελέγκας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η παρουσία της χώρας μας ήταν εντυπωσιακή και αυτό το δήλωσαν και οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και οι ξένες αποστολές που συμμετείχαν στην έκθεση. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι ακόμη και ο πρόεδρος της Anuga δήλωσε ότι το ελληνικό περίπτερο ήταν ένα από τα καλύτερα περίπτερα της έκθεσης. Αλλά και οι εκπρόσωποι των ξένων αποστολών αναρωτήθηκαν πως ήταν δυνατόν να κάνει μια τόσο καλή παρουσία η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Φέτος είχαμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή από πλευράς ελληνικών επιχειρήσεων. Επισκέφτηκα όλους τους εκθέτες και μου τόνισαν ότι ήταν ευχαριστημένοι από την οργάνωση του περιπτέρου που έκανε ο ΟΠΕ».

"agrotypos.gr"

Τα θέματα του αμπελοοινικού τομέα συζητήθηκαν στην Βουλή


 

Αντικείμενο διαλόγου όλων των πολιτικών κομμάτων, αποτέλεσαν οι αναλυτικές θέσεις της ΚΕΟΣΟΕ για την αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στον αμπελοοινικό τομέα, προτάσεις που η ΚΕΟΣΟΕ κατέθεσε σε κάθε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Νοέμβριο του 2009. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ, συζητήθηκε στη Βουλή η επερώτηση που κατέθεσαν 29 βουλευτές της ΝΔ στις 15/9/2011 προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη.
Σύμφωνα με την διαδικασία ορίσθηκαν εκ μέρους των επερωτώντων βουλευτών εισηγητές, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους εξειδίκευσαν τα θέματα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Δριβελέγκας.


περισσοτερα
http://www.agrotypos.gr/

Η κλιματική αλλαγή συρρικνώνει ζώα και φυτά



Σε ποσοστό 50% έως 75%, μικροοργανισμοί αλλά και μεγάλοι θηρευτές γίνονταν ολοένα και μικρότεροι με την πάροδο των γενεών, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας...










Η αλλαγή του κλίματος οδηγεί στη συρρίκνωση των φυτών και των ζώων, εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών και της έλλειψης νερού, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.



Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση Nature Climate Change, διαπίστωσαν ότι σε ποσοστό 50% έως 75%, μικροοργανισμοί αλλά και μεγάλοι θηρευτές γίνονταν όλο και μικρότεροι με την πάροδο των γενεών, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και των αλλαγών στις βροχοπτώσεις.



Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι αυτό το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στην παραγωγή προϊόντων μέσα στα προσεχή έτη.



Επιπτώσεις

«Τα χειρότερα σενάρια είναι ότι οι καλλιέργειες και τα ζώα θα συρρικνωθούν αρκετά, γεγονός που θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη διατροφική ασφάλεια» επισημαίνει ο καθηγητής Ντέιβιντι Μπάικφορντ από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.



Ο Μπάικφορντ και η συνάδελφός του Τζένιφερ Σίρινταν εξέτασαν απολιθώματα και δεκάδες μελέτες όπου διαπίστωσαν ότι πολλά είδη φυτών και πλάσματα όπως οι αράχνες, τα σκαθάρια, οι μέλισσες, τα μυρμήγκια και τα τζιτζίκια έχουν συρρικνωθεί με την πάροδο του χρόνου, λόγω της αλλαγής του κλίματος. Ανέφεραν ένα πείραμα που καταδεικνύει ότι οι βλαστοί και τα φρούτα σε μεγάλη ποικιλία φυτών γίνονται 3% έως 17% μικρότεροι για κάθε βαθμό Κελσίου που η θερμοκρασία ανεβαίνει. Με κάθε βαθμό ανόδου της θερμοκρασίας μειώνεται επίσης κατά 0,5% έως 4% το μέγεθος των σωμάτων των θαλασσίων ασπόνδυλων και 6% έως 22% το μέγεθος των ψαριών. «Η επιβίωση των μικρών ατόμων μπορεί να αυξηθεί με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά οι συνθήκες ξηρασίας μπορούν να οδηγήσουν σε μικρότερους απογόνους, γεγονός που οδηγεί σε μικρότερο μέσο μέγεθος», αναφέρουν στη δημοσίευση της μελέτης τους.



Οικοσυστήματα

Οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου θα μπορούσαν να κυμανθούν σε διάφορα επίπεδα, από τον περιορισμό των πόρων των τροφίμων (λιγότερα τρόφιμα που παράγονται στην ίδια έκταση εδάφους), έως τη μεγάλη απώλεια της βιοποικιλότητας και την ενδεχόμενη καταστροφική κατάρρευση των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων.



Στη μελέτη αναφέρεται ότι η ανάπτυξη των φυτών είναι ιδιαίτερα εξαρτώμενη από το νερό και ότι, ενώ τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι μερικές περιοχές θα καταστούν υγρότερες και άλλες ξηρότερες κατά τη διάρκεια των ερχόμενων δεκαετιών, αρκετές αναμένεται να δοκιμάσουν υψηλότερη μεταβλητότητα στις βροχοπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι στις μεγαλύτερες ξηρές περιόδους ακόμη και στις υγρότερες περιοχές, τα φυτά θα μειώσουν τελικά το βαθμό της ανάπτυξής τους.


του Τασου Σαραντη
"Η"

Επαγγελματίες-εμποροβιοτέχνες: Καταργείται το αφορολόγητο, ένας συντελεστής φορολόγησης


Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 20%, όμοιο με αυτό που θα εφαρμόζεται για τις εταιρείες.



"Η"

Το πολυνομοσχέδιο κάνει κακό και στο περιβάλλον









Ουσιαστικά καταργεί το Πράσινο Ταμείο και τον Ειδικό Φορέα Δασών

Το 95% των πόρων, οι οποίοι εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, από την εμπορία ρύπων και τα πρόστιμα για περιβαλλοντικά εγκλήματα τελικά θα καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψηφίστηκε χθες επί της αρχής.







Το ίδιο προφανώς θα ισχύσει και για τους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών το οποίο έχει ενσωματωθεί στο Πράσινο Ταμείο και χρηματοδοτεί τις απαραίτητες ενέργειες για τη δασική προστασία και διαχείριση.





«Επιστροφή σε εποχές καταλήστευσης και σκοτεινής διαχείρισης των φόρων, εισφορών και προστίμων που το κράτος εισέπραττε για περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση προμηνύει η απαράδεκτη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, στο σχέδιο νόμου για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, το ενιαίο μισθολόγιο, την εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου», λέει η κυρία Θεοδότα Νάντσου από το WWF Ελλάς.





Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση δέκα περιβαλλοντικών οργανώσεων (Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm, Greenpeace και WWF), με τη ρύθμιση αυτή επανέρχεται το απαράδεκτο καθεστώς που ίσχυε πριν την ίδρυση του Πράσινου Ταμείου.





«Τότε που το κράτος εισέπραττε άδηλου ύψους περιβαλλοντικούς φόρους από τη χρήση βενζίνης, καθώς και περιβαλλοντικά τέλη και πρόστιμα, αλλά απέδιδε ένα απειροελάχιστο ποσοστό στο αλήστου μνήμης Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ). Τώρα, αποδεικνύονται ανειλικρινείς και οι δεσμεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τα πρόστιμα από την "τακτοποίηση" των αυθαιρέτων θα διατεθούν για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.





Η ίδρυση του Πράσινου Ταμείου με τον ν. 3889/2010 αποτέλεσε θετική εξέλιξη για την περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα, καθώς γέννησε ελπίδες πως επιτέλους θα αποδοθούν στο περιβάλλον όσα εισπράττονται για την προστασία του.





Γέννησε ελπίδες ότι η διάθεση των πόρων σε έργα όπως αστικές και περιαστικές αναπλάσεις (στο πλαίσιο του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου» των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα), ενεργειακές αναβαθμίσεις του κτιριακού αποθέματος και αποκατάστασης υποβαθμισμένων βιοτόπων θα έδινε την απαραίτητη ώθηση σε «πράσινες» οικονομικές δραστηριότητες.





Δεδομένου ότι οι πόροι που εισπράχθηκαν από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων πρέπει, βάσει σχετικής απόφασης του ΣτΕ να διατεθούν για αστικές αναπλάσεις και διατήρηση περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η νέα ρύθμιση, όπως σημειώνει η κυρία Νάντσου, «δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά της».


Μαχη Τρατσα

"Βημα"

Ποιοί κρύβονται στη λίστα των καταθετών στο εξωτερικό






Ο επιχειρηματίας από το Μαλάουι, ο ναυτικός από τη Σκιάθο και ο καταστηματάρχης στην Αθήνα. Εκπλήξεις και ερωτηματικα





Ενας επιχειρηματίας από το... Μαλάουι, ένας συνταξιούχος ναυτικός από τη Σκιάθο και ένας καταστηματάρχης με ηλεκτρονικά είδη στο κέντρο της Αθήνας εμφανίζονται -ανάμεσα σε άλλους- να έχουν λογαριασμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό και σχεδόν μηδενικές δηλώσεις φόρου, σύμφωνα με τη λίστα που παρέδωσε προ τριών ημερών στην Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.





Ωστόσο από την αναζήτηση στοιχείων και την περαιτέρω έρευνα προκύπτουν σειρά ερωτηματικών για την ορθότητα αυτής της λίστας. Κι αυτό γιατί αφενός πολλοί από τους αναφερόμενους δηλώνουν άγνοια και «έκπληξη» για τις αναφερόμενες καταθέσεις τους στο εξωτερικό και αφετέρου ορισμένοι άλλοι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και όπως δηλώνουν «πρόκειται για έσοδα από επιχειρήσεις μας σε άλλες χώρες στις οποίες και υποβάλλουμε τις κύριες φορολογικές μας δηλώσεις».





Στην κορυφή της λίστας του κ. Βενιζέλου με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού φιγουράρει το όνομα του Χ. Α, ο οποίος φέρεται να έχει διοχετεύσει τα τελευταία χρόνια σε ξένες τράπεζες 18.159.663 ευρώ ενώ στις φορολογικές του δηλώσεις δηλώνει μηδαμινά εισοδήματα. Οπως προκύπτει από άλλα στοιχεία ο συγκεκριμένος ιδιώτης είναι ιδιοκτήτης εταιρείας με ηλεκτρονικά είδη (ασυρμάτους, ενισχυτές σημάτων κ.α.), στο κέντρο της Αθήνας. «Το Βήμα» επικοινώνησε με τον επιχειρηματία ο οποίος δήλωσε την έκπληξή του για την αναφορά του σε αυτή τη λίστα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε «είναι αστείο να λένε ότι εγώ έχω λογαριασμό στο εξωτερικό και μάλιστα με τέτοιο ποσό. Εδώ παλεύουμε για ένα μεροκάματο και είναι αστείο να μου λένε ότι έχω σχεδόν 19 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι έχει γίνει λάθος».

Δεύτερο στην λίστα του κ Βενιζέλου μνημονεύεται το όνομα του μεγαλοκαταθέτη Γιώργου Τ. που δηλώνει ελάχιστο εισόδημα αλλά εμφανίζεται να έχει σε τράπεζες του εξωτερικού 11.615.838 ευρώ!





Από την έρευνα προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος ιδιώτης εμφανίζεται να διαμένει σε χωριό της Λήμνου και δηλώνει «ανεπάγγελτος». Ομως από την αναζήτηση άλλων στοιχείων ανέκυψε ότι πρόκειται για έναν 38χρονο επιχειρηματία, με καταγωγή από την Λήμνο, που διαμένει τις τελευταίες δεκαετίες στο Μαλάουι όπου έχει επιχειρήσεις για εκμετάλλευση σιτηρών καπνού και άλλες πολλές δραστηριότητες. Οπως επεσήμανε συγγενής του «δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται ένας επιχειρηματίας στην Αφρική για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Ολες του τις φορολογικές δηλώσεις τις κάνει στην συγκεκριμένη χώρα της κεντρικής Αφρικής και το μόνο περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα είναι τρία ακίνητα στην Λήμνο».





Μια παρόμοια περίπτωση φέρεται να είναι ο τρίτος της λίστας του υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτης Μ. ο οποίος με εισόδημα απόλυτο... μηδέν εμφανίζεται να έχει καταθέσεις στο εξωτερικό της τάξης των 10.000.000 ευρώ.





Οπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων πρόκειται για έναν ιδιώτη που διέμενε προ πολλών ετών στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη στην Αγία Παρασκευή, και ο οποίος τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται να ζει στον Καναδά. Προκειμένου να τακτοποιεί τις φορολογικές του εκκρεμότητες έχει ορίσει ως «αντιπρόσωπό του» μια άλλη ιδιώτη.





Εντυπωσιακά στοιχεία όσο και ερωτηματικά φαίνεται να προκύπτουν και για τον τέταρτο μεγαλοκαταθέτη Στ. Φ. σύμφωνα με τη λίστα που επιδείχθηκε στους Ελληνες βουλευτές.

Ο φορολογούμενος αυτός εμφανίζει πενιχρά εισοδήματα όμως φέρεται να έχει αποστείλει σε τράπεζες του εξωτερικού 8.500.000 ευρώ. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες πρόκειται για έναν 54χρονο συνταξιούχο ναυτικό από τη Σκιάθο που νοικιάζει δωμάτια την καλοκαιρινή περίοδο στο νησί των Σποράδων.

«Το Βήμα» επικοινώνησε μαζί του και υποστήριξε ότι «μένω άφωνος με αυτό που λένε ότι έχω τέτοιο ποσό σε τράπεζες του εξωτερικού. Εχω λίγα εισοδήματα από την σύνταξή μου και από τα δωμάτια. Ψάχνω να βρω τι ακριβώς συνέβη και αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει προσωπικά στοιχεία μου για ν ανοίξει αυτούς τους λογαριασμούς και να τα τροφοδοτήσει με τόσα χρήματα».





Βασιλης Γ. Λαμπροπουλος

"Βημα"

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ -ΕΥΩΝΥΜΟΝ: Χρεοκοπία, Δημοκρατία, άρθρο 48 και έκτακτες εξουσ...

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ -ΕΥΩΝΥΜΟΝ: Χρεοκοπία, Δημοκρατία, άρθρο 48 και έκτακτες εξουσ...: Από χθες η Ελλάδα μετρά έναν νεκρό που θα μπορούσε να είναι ο αδελφός, ο πατέρας, ο φίλος καθενός από μας και που μόνον ως τέτοιον ...

ΕΘΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ





Οι αποφάσεις των Βρυξελλών της Κυριακής και της Τετάρτης κατά τα φαινόμενα δεν θα είναι οι απλούστερες.



Ολα τα μέχρι τώρα στοιχεία βεβαιώνουν ότι η ρύθμιση των χρεών μας θα είναι δυναμική, θα οδηγεί σε μεγάλο «κούρεμα», θα ισοδυναμεί με πτώχευση και θα συνοδεύεται από πλήθος περιορισμών και υποχρεώσεων.







Η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή που θα δοκιμασθούν οι αντοχές όλων.





Σ΄αυτή την πορεία που χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα απαιτείται καθαρή σκέψη και συστράτευση όλων των δυνάμεων για να βγεί η εθνική οικονομία από την περιπέτεια με τις μικρότερες απώλειες.
 
 
πηγη
"βημα"

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Ή ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΩΡΑ Ή ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙ...

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Ή ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΩΡΑ Ή ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙ...: Τι περιμένετε; Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα σας κάνουν; Κι ότι οι αχόρταγοι κάτι θε να σας δώσουν! Οι λύκοι θα σας ταΐσουνε αντί να σα...

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Να του κάνουμε αξέχαστη την σημερινή μέρα.

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Να του κάνουμε αξέχαστη την σημερινή μέρα.: Όλα δείχνουν ότι η σημερινή απεργία δεν θα είναι μια απ' τις συνηθισμένες. Η λαϊκή αγανάκτηση και η οργή έχει ξεχειλίσει. Η σημερινή εργα...

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Βγες έξω σύντροφε

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Βγες έξω σύντροφε: Βγες έξω σύντροφε, αντιμέτωπος με τα όπλα και διεκδίκησε το μεροκάματο σου. Σαν ξέρεις πως δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Οπλα αρκετ...

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

aperigraftos: ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ.ΘΑ Ε...

aperigraftos: ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ.ΘΑ Ε...: ΑΦΟΥ ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ Τ...

TROKTIKO: Χωρίς γιατρούς όλη την επόμενη εβδομάδα

TROKTIKO: Χωρίς γιατρούς όλη την επόμενη εβδομάδα: Παραλύει ο κλάδος της υγείας στη χώρα, καθώς από σήμερα και για όλη την επόμενη εβδομάδα οι γιατροί του ΙΚΑ προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανό...

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Εξω απο τα δόντια: Άνοιγμα ιδιωτικής αποθεματοποίησης παρθένου ελαιολ...

Εξω απο τα δόντια: Άνοιγμα ιδιωτικής αποθεματοποίησης παρθένου ελαιολ...: Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14/10/2011. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποιεί ότι μετά από αίτημα της χώρας μας πριν λίγου...

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Ολος ο κόσμος μια πλατεία (Βίντεο)

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Ολος ο κόσμος μια πλατεία (Βίντεο): Σε εκατοντάδες πλατείες πόλεων σε 82 χώρες χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν σήμερα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην καπιταλιστική βα...

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: "Ελληνες και φόβος δεν πάνε μαζί" (Βίντεο)

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: "Ελληνες και φόβος δεν πάνε μαζί" (Βίντεο): Επιτέλους, κάποιοι καλλιτέχνες που δεν έχουν μπουκωθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια και κυβερνητικές επιδοτήσεις αρχίζουν να ξυπνάνε και να θέτ...

Διαγωνισμός Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας στα Χανιά

Διαγωνισμός Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας στα Χανιά

O Λυμπερόπουλος απειλεί με διπλοκούρσα ακόμα και στο θάνατο!

O Λυμπερόπουλος απειλεί με διπλοκούρσα ακόμα και στο θάνατο!

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Εξω απο τα δόντια: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Φραγκίσκος Παρασύρης ...

Εξω απο τα δόντια: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Φραγκίσκος Παρασύρης
...
: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Φραγκίσκος Παρασύρης Βουλευτής Ηρακλείου – ΠAΣΟΚ Ηράκλειο , 12-10-2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Φρ. Παρασύρη...

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ









Στα ίδια περίπου δημοσιονομικά επίπεδα του 2013 διατηρούνται κατά την περίοδο 2014-2020 οι δαπάνες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής φθάνοντας τα 435,5 δισ. ευρώ, τα νομικά κείμενα των προτάσεων της παρουσιάστηκαν την Τετάρτη, από τον αρμόδιο για θέματα γεωργίας Επίτροπο Ντασιαν Τσιόλος.



Σύμφωνα με την Κομισιόν η ΚΑΠ λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γεωργία (κλιματική αλλαγή) είναι το μοναδικό κομμάτι των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών εργαλείων που δεν μειώνεται ουσιαστικά ο προϋπολογισμός του.



Μάλιστα, σύμφωνα με το νέο πακέτο, μικρή θα είναι μείωση των άμεσων ενισχύσεων που λαμβάνουν κάθε χρόνο οι Έλληνες αγρότες, οι οποίες από 2,253 δισ. το 2014 θα φθάσουν τα 2,173 δισ. το 2020.



Βασικό σημείο των προτάσεων :



- Η κατάργηση του ιστορικού μοντέλου αναφοράς, που λαμβάνονταν μέχρι σήμερα υπόψη για την είσπραξη των επιδοτήσεων , και μεταφορά στο περιφερειακό



- Η κατανομή μιας ενιαίας ενίσχυσης για τους ενεργούς αγρότες



- Η θέσπιση πλαφόν στα 300.000 ευρώ.



Σε εξειδίκευση των προτάσεων της Κομισιόν προχώρησε την Τετάρτη, ο Τάσος Χανιώτης Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Όπως είπε χαρακτηριστικά οι ενισχύσεις συνολικά στην Ευρώπη διατηρούνται στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2013 δηλαδή πάνω από 400 δισ. ευρώ, ωστόσο από το 2014 θα ανακατανέμονται και θα λαμβάνονται υποχρεωτικά μέσα από τρία κανάλια:



- Βασικό καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης.



- «Περιβαλλοντική πληρωμή»



- Καθεστώς για τους νέους αγρότες



«Λεφτά για τη γεωργία υπάρχουν. Το θέμα είναι πως θα διοχετευτούν ώστε να κρατηθεί ο κόσμος στην ύπαιθρο και την παραγωγή», συμπλήρωσε ο κ. Χανιώτης με αφορμή στοιχεία της Εurostat που δείχνουν ότι η ΕΕ τα τελευταία χρόνια έχει χάσει το 20% των παραγωγών της και το 2% των καλλιεργούμενων εκτάσεων.



Η νέα ΚΑΠ, όπως προκύπτει από τις βασικές κατευθύνσεις, θα δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στα κράτη–μέλη, θα συνδυάζει τις εισοδηματικές ενισχύσεις με μέτρα για το περιβάλλον για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, ενώ θα περιλαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης των μικρών παραγωγών, καθώς και η δημιουργία «ασφαλιστικού ταμείου» σε επίπεδο κράτους-μέλους, με την οικονομική συμμετοχή της Ε.Ε., του κράτους–μέλους και του παραγωγού.



Οι τελικές νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013, οι οποίες δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος, αφορούν επτά σχέδια κανονισμών που αφορούν: τις άμεσες ενισχύσεις, μια ενιαία κοινή οργάνωση αγοράς, τον δεύτερο πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης, τα σχέδια διαχείρισης, ειδικές ενισχύσεις και επιστροφές, την εφαρμογή των άμεσων πληρωμών σε σχέση με το 2013, και τις ενισχύσεις των αμπελοκαλλιεργητών. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα σχέδια κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτός από την βασική ενίσχυση προβλέπονται οι εξής κατηγορίες ειδικών ενισχύσεων:



•Πράσινη ενίσχυση – πρασίνισμα της ΚΑΠ: υποχρεωτική πράσινη ενίσχυση η οποία θα καταβάλλεται υποχρεωτικά στους γεωργούς που εφαρμόζουν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, οι οποίες υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης.



•Προαιρετικές στρεμματικές ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα.



•Υποχρεωτική πρόσθετη ενίσχυση για τους νέους αγρότες.



•Ενίσχυση για τους μικρούς αγρότες από 500 έως 1.000 ευρώ.



•Συνδεδεμένες ενισχύσεις: στην νέα ΚΑΠ θα υπάρχουν ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης που θα συνδέονται με συγκεκριμένα είδη παραγωγής, για τα οποία θα μπορεί να δοθεί έως 5% του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Το 5% θα είναι δυνατόν να ξεπεραστεί με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ διατηρείται η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι.



Επίσης, τίθενται ανώτατα όρια άμεσων ενισχύσεων για κάθε εκμετάλλευση (εκτός της πράσινης ενίσχυσης), πέραν των οποίων εφαρμόζονται μειώσεις ως εξής:



•20% για ποσά άνω των 150.000 ευρώ και ως 200.000 ευρώ,



•40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ και ως τις 250.000 ευρώ,



•70% για ποσά άνω των 250.000 ευρώ και ως τις 300.000 ευρώ,



•100% για ποσά άνω των 300.000 ευρώ.



Τα ποσά που θα προκύπτουν από τις περικοπές θα μεταφέρονται στον 2ο πυλώνα της ΚΑΠ στο ίδιο κράτος – μέλος.



Δήλωση Τσιόλος



«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια νέα εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τους αγρότες με στόχο την επισιτιστική επάρκεια, τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και την οικονομική ανάπτυξη. Οι επόμενες δεκαετίες θα είναι καθοριστικές για την εδραίωση μιας ισχυρής γεωργίας που θα μπορεί να ανταποκρίνεται τόσο στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του διεθνούς ανταγωνισμού όσο και στις προσδοκίες των πολιτών. Η Ευρώπη χρειάζεται τους αγρότες. Οι αγρότες χρειάζονται τη στήριξη της Ευρώπης. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι τα τρόφιμα που έρχονται στο τραπέζι μας, είναι το μέλλον των μισών και πλέον εδαφών μας», δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος.



Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν η νέα ΚΑΠ διατηρεί τους δύο πυλώνες (Α'πυλώνας άμεσες ενισχύσεις, Β'πυλώνας προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης) αλλά εγκαταλείπει πλέον σταδιακά το ιστορικό μοντέλο και μεταβαίνει στο περιφερειακό. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, οι ενεργοί αγρότες κάθε περιφέρειας, τα όρια της οποίας θα καθορίζει με δικά της κριτήρια κάθε χώρα, λαμβάνουν ενιαία στρεμματική ενίσχυση.



Εν τω μεταξύ το 30% των άμεσων ενισχύσεων κάθε χώρας συνδέεται πλέον, υποχρεωτικά, με περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές, που είναι επιπρόσθετες των απαιτήσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης για την εξασφάλιση της βασικής ενίσχυσης και μπορεί να επιλέγονται από έναν κατάλογο εναλλακτικών προτάσεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αμειψισπορά, τους μόνιμους βοσκοτόπους, τη βιολογική γεωργία. Οι νέοι αγρότες στηρίζονται ετησίως επί 5 χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητάς τους από τις άμεσες ενισχύσεις, ενώ αυξημένη άμεση ενίσχυση προβλέπεται επίσης για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Τέλος δημιουργείται υποχρεωτικό ειδικό καθεστώς για τους μικρούς παραγωγούς, σύμφωνα με το οποίο ο μικρός παραγωγός μπορεί εάν θέλει να επιλέξει -αντί όλων των άλλων στρεμματικών ενισχύσεων- την κατ΄ αποκοπή είσπραξη ενός ελάχιστου ετήσιου ποσού, προκειμένου να αποφύγει το λειτουργικό και διοικητικό κόστος που συνδέεται με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και των όρων της πολλαπλής συμμόρφωσης. Αναλυτικά:



Τα 10 σημεία-κλειδιά της αναμόρφωσης



1) Καλύτερα στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις που προωθούν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η βασική στήριξη του εισοδήματος θα αφορά μόνον τους ενεργούς αγρότες. Μετά τα 150.000 ευρώ θα μειώνεται σταδιακά και θα υπόκειται σε ανώτατο όριο μετά τα 300.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση και ανά έτος, λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των θέσεων απασχόλησης που δημιουργεί η εκμετάλλευση. Επίσης, θα κατανέμεται πιο δίκαια μεταξύ των αγροτών, των περιφερειών και των κρατών μελών.



2) Δραστικότερα και καταλληλότερα μέσα διαχείρισης των κρίσεων για καλύτερη αντιμετώπιση των νέων οικονομικών προκλήσεων



Η Επιτροπή προτείνει πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για τους γεωργικούς κλάδους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κρίσεις (ιδιωτική αποθεματοποίηση και δημόσια παρέμβαση), ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ της σύστασης ασφαλίσεων και ταμείων αλληλοβοήθειας.



3) Μια «περιβαλλοντική» πληρωμή με στόχο τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων



Για να ενισχυθεί η οικολογική βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα και για να ανταμειφθούν οι προσπάθειες των αγροτών, η Επιτροπή προτείνει τη διοχέτευση του 30% των άμεσων ενισχύσεων σε μεθόδους που προωθούν τη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων. Τέτοιου είδους μέθοδοι, απλές στην εφαρμογή τους και αποτελεσματικές από οικολογική άποψη, είναι: η διαφοροποίηση των καλλιεργειών, η διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και η διατήρηση των προστατευόμενων οικολογικών περιοχών και των φυσικών τοπίων.



4) Συμπληρωματικές επενδύσεις για έρευνα και καινοτομία



Για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής γεωργίας της γνώσης, η Επιτροπή προτείνει τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού για αγρονομική έρευνα και καινοτομία, καθώς και την εφαρμογή στην πράξη των αποτελεσμάτων της έρευνας μέσω μιας νέας σύμπραξης για την καινοτομία. Τα κονδύλια αυτά θα ενθαρρύνουν τη μεταφορά γνώσεων, τη συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών και τη στήριξη ερευνητικών σχεδίων ειδικά για τους αγρότες, εξασφαλίζοντας μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ του γεωργικού τομέα και της επιστημονικής κοινότητας.



5) Πιο ανταγωνιστική και ισόρροπη τροφική αλυσίδα



Για να ενισχυθεί η θέση των γεωργών, η Επιτροπή προτείνει τη στήριξη των οργανώσεων των παραγωγών και των διακλαδικών οργανώσεων, καθώς και τη δημιουργία απευθείας δικτύων ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές (χωρίς πολλούς μεσάζοντες). Επιπλέον, οι ποσοστώσεις για τη ζάχαρη, που δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, δεν θα συνεχιστούν μετά το 2015.



6) Ενθαρρύνονται οι αγροπεριβαλλοντικές πρωτοβουλίες μέσα από τη διατήρηση και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων καθώς και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και, δεύτερον, η αποτελεσματική χρήση των πόρων.



7) Διευκολύνεται η εγκατάσταση νέων αγροτών



Τα δύο τρίτα των αγροτών είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενθαρρυνθούν οι νέες γενιές να ασχοληθούν με τη γεωργία, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο μέσο για τη στήριξη της εγκατάστασης νέων αγροτών, το οποίο θα απευθύνεται σε αγρότες κάτω των 40 ετών και θα χορηγείται τα πρώτα 5 χρόνια.



8) Κίνητρα για την αγροτική απασχόληση και την επιχειρηματικότητα



Για την προώθηση της απασχόλησης και του επιχειρηματικού πνεύματος, η Επιτροπή προτείνει μια σειρά μέτρων που σκοπό έχουν να ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στις αγροτικές περιοχές, καθώς και τις πρωτοβουλίες για τοπική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, θα δημιουργηθεί μια «πρώτη εργαλειοθήκη» για τη στήριξη σχεδίων μικροεπιχειρήσεων, με χρηματοδότηση έως και 70.000 ευρώ για μια περίοδο πέντε ετών. Θα ενισχυθούν επίσης οι ομάδες τοπικής δράσης LEADER.



9) Μεγαλύτερη προσοχή στις ευάλωτες περιοχές



Για να αποφευχθεί η ερημοποίηση και να διατηρηθεί ο πλούτος των εδαφών η Επιτροπή δίνει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να χορηγούν μεγαλύτερη στήριξη στους αγρότες που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα, μέσω πρόσθετης αντιστάθμισης. Η βοήθεια αυτή θα συμπληρώνει τις άλλες μορφές στήριξης που χορηγούνται σήμερα στο πλαίσιο της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη.



10) Μια απλούστερη και αποτελεσματικότερη Κοινή Γεωργική Πολιτική



Για να αποφευχθεί ο άσκοπος διοικητικός φόρτος, η Επιτροπή προτείνει την απλούστευση διαφόρων μηχανισμών της ΚΓΠ, ιδίως των κανόνων σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση και τα συστήματα ελέγχου, χωρίς όμως να θίγεται η αποτελεσματικότητα. Θα απλουστευθούν επίσης οι ενισχύσεις υπέρ των μικρών αγροτών. Για τους αγρότες αυτούς προβλέπεται κατ' αποκοπή πληρωμή 500 έως 1.000 ευρώ ανά έτος και ανά εκμετάλλευση. Τέλος, θα ενθαρρυνθεί η εκχώρηση εκτάσεων από μικρούς αγρότες, που παύουν τη γεωργική τους δραστηριότητα, σε άλλους που επιθυμούν την αναδιάρθρωση του αγροκτήματός τους.



"Η"

ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΙΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ


Μείωση των φορολογικών συντελεστών υπόσχεται το υπουργείο Οικονομικών



Μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές του νέου έτους, γεγονός που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το ειδικό ετήσιο τέλος ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τεκμήρια, τους φόρους μεταβίβασης κτλ.







Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργών Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να μην αυξήσουμε την επιβάρυνση, αλλά να φέρουμε κοντά την εμπορική με την αντικειμενική αξία χωρίς αύξηση της επιβάρυνσης». Αυτό μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με τον ίδιο, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.





Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζουν πυρετωδώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Μόνο από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει περίπου 395 εκατ. ευρώ το 2012.





Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι «παγωμένες» από τον Μάρτιο του 2007 και παρά τη πτώση που σημειώνουν οι τιμές των ακινήτων την τελευταία διετία εξακολουθούν να παρουσιάζουν διαφορά σε σύγκριση με τις πραγματικές τιμές ακόμη και 50%.





Μία από τις προτάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ αξία του ακινήτου και 10% για την υπερβάλουσα.





Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, η τρόικα πιέζει ώστε αυτά να μειωθούν σημαντικά σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν. Σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.





Επίσης, εξετάζεται μείωση του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) διαμορφώνεται σε 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%..





"Βημα"

ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ 35% ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΔΕΚΟ


Τι προβλέπει η ρύθμιση που ξεσηκώνει θύελλα - Τι θα γίνει με ΤΤ-ΑΤΕ - ΕΛΠΕ











Σε ανοιχτή ρήξη με τους πιό καλοπληρωμένους εργαζόμενους της οικονομίας έρχεται η κυβέρνηση με την κατάθεση τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα του 2012 που ορίζει ότι:





-ο μέσος όρος μισθών των εργαζομένων στις εισηγμένες στο ΧΑ ΔΕΚΟ (περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο Β΄ του νόμου για τους φορείς του δημοσίου που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση) στις 31-12 -2011 πρέπει να διαμορφωθεί στο 65% του μέσου όρου των μισθών που απολάμβαναν το 2009.





Με την τροπολογία αυτή που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων καθώς πολλοί εκ των βουλευτών του ΠαΣοΚ προέρχονται από το συνδικαλιστικό χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα μειώνονται αυτόματα οι μισθοί για τους εργαζόμενους στις εξής ΔΕΚΟ:





1.ΔΕΗ

2.ΟΠΑΠ,

3.ΕΛΠΕ

4.ΟΛΠ

5.ΟΛΘ

6.ΕΥΔΑΠ,

7.ΕΥΑΘ

8.ΕΛΤΑ.





Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το "κούρεμα" των μισθών στις παραπάνω ΔΕΚΟ θα αφαιρεθούν εισοδήματα άνω των 200 εκατ. ευρώ οριζόντια απ΄ όλους τους εργαζόμενους και σ΄αυτό θα περιλαμβάνονται και οι αμοιβές των διοικήσεων.

Στη ΔΕΗ πχ. οι μειώσεις αναμένεται να ανέλθουν στο 15-18% για όλους καθώς πέρυσι υπήρξε μείωση αποδοχών σε ποσοστό 20%.





Η τρόικα απέρριψε πρόταση να υπολογίζεται η μείωση του μισθολογικού κόστους επί του συνόλου της μισθοδοσίας καθώς μια τέτοια αρχή θα δημιουργούσε κίνητρο να γίνουν απολύσεις, να μειωθεί ο αριθμός του προσωπικού, και οι επαναπομείναντες εργαζόμενοι να εξακολουθήσαν να απολαμβάνουν υψηλές απολαβές.





Κατά τις πληροφορίες στο αρχικό κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης περιλαμβανόταν και οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ (όπου έχουν γίνει μειώσεις αποδοχών πέρυσι), αλλά στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται δεύτερες σκέψεις και εξατάζεται κατά πόσο πρέπει να εξαιρεθούν και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μείωσης των αποδοχών τους στην επικείμενη συμφωνία ΟΤΟΕ και Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2012.

Παρασκήνιο για τα ΕΛΠΕ



Ενόψει της κατάθεσης της τροπολογίας για τις μειώσεις μισθών οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ απέσπασαν διαβεβαίωση από την πλευρά της διοίκησης και του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν θα θιγεί η υπογραφείσα πέρυσι σύμβαση εργασίας και κατόπιν τούτου ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.







Τα κύρια σημεία της σύμβασης που υπεγράφη πέρυσι στα ΕΛΠΕ προβλέπει τα εξής:



1. Τριετής διάρκεια, από 1-1-11 έως 31-12-13



2. Μηδενικές αυξήσεις τα έτη 2011 και 2012, ενώ το 2013 θα δοθεί αύξηση 2,5% υπό την προϋπόθεση ότι το EBITDA του Ομίλου το 2013 θα υπερβεί τα 700 εκ. ευρώ.



3. Αναστολή χρονοεπιδόματος για τα έτη 2012 και 2013.



4. Από 1-8-11 το ωράριο εργασίας ορίζεται στις 40 ώρες εβδομαδιαίως.



5. Αναστέλλεται η 6ήμερη εκδρομή για τα έτη 2011 και 2012.



6. Καταργείται το επίδομα κυλικείου με ισχύ από 1-1-11.



7. Διατηρούνται οι 17,8 μισθοί ετησίως.



8. Οι επιπλέον ημέρες ρεπό ετησίως λόγω αργιών είναι max 10 για τους εργαζόμενους και στις 3 βιομηχανικές εγκαταστάσεις από 1-1-11.



9. Από 1-8-11 η αμοιβή των υπερωριών θα βασίζεται στη σχετική νομοθεσία, χωρίς πρόσθετες προσαυξήσεις.



10. Από 1-8-11 καταργούνται οι μισθολογικές προαγωγές λόγω συμπλήρωσης 25ετίας.



11. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους, συμφωνήθηκε να λαμβάνουν το 60% των αποδοχών τους τον 1ο χρόνο της εργασίας και το 80% το 2ο χρόνο, από τις υψηλές αποδοχές που παράγει η ΕΣΣΕ.



Εφ΄ όσον η σύμβαση οδηγεί στη μείωση του μισθολογικού κόστους σε ποσοστό 35% τη διετία 2010 - 2011, τότε οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ προφανώς δεν θα θιγούν περαιτέρω.







"Βημα"

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΠΑΡΑΓΩ, ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΩ, ΔΩΡΙΖΩ (ΠΑΝΤΑΔΩ) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΠΑΡΑΓΩ, ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΩ, ΔΩΡΙΖΩ (ΠΑΝΤΑΔΩ) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Μαζί με τις ενώσεις καταναλωτών ΙΝ.ΚΑ. (νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών), ΒΙΟ.ΖΩ. και ΙΝ.Π.ΚΑ. Ηπείρου (Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου...

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ!

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ!: ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ! Στις 5-10-2011, στο Σύνταγμα, το παράνομο καθεστώς με τους εγκάθετους τοποτηρητές των ξένων κα...

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Real.gr - Επικαιρότητα - Τρόικα: Οι δύσκολες αλλαγές είναι ακόμη μπροστά

Real.gr - Επικαιρότητα - Τρόικα: Οι δύσκολες αλλαγές είναι ακόμη μπροστά

ΕΚΤΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΟΙ ΣΤΑΒΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ






Ευχαριστα ειναι τα νεα για τους αγροτες και τους κτηνοτροφους ολης της χωρας..



Τελικά στο νόμο που ψηφίστηκε για την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, στο άρθρο 5γ εξαιρούνται από την επιβάρυνση «τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση».

Έτσι εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά οι στάβλοι των κτηνοτρόφων και οι αποθήκες των αγροτών, που αρχικώς είχε εξαγγελθεί ότι θα περιλαμβάνονταν και το γεγονός είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Πολλοί μάλιστα αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι είχαν καλέσει τα μέλη τους σε ανυπακοή και μη πληρωμή αυτού του χαρατσιού.

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι από την έκτακτη εισφορά εξαιρέθηκαν –μεταξύ άλλων- και όσα ακίνητα έχουν αποκλειστικά βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση, οι εκκλησίες, τα ακίνητα του Δημοσίου και των ΟΤΑ, οι πρεσβείες και τα προξενεία και οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και ξενοδοχείων.



πηγη
neatv.gr

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ:ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ




.





Την αποθεματοποίηση 100.000 τόνων Ισπανικού παρθένου ελαιολάδου (οξύτητας από 0,9 έως 2 βαθμούς) για έξι μήνες, με στόχο να στηρίξει τους παραγωγούς τους προϊόντος, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Ντάτσιαν Τσιόλος.





Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια μετά από την πτώση που παρουσίασαν οι τιμές στην Ισπανία, οι οποίες έφτασαν να είναι κάτω από το όριο για την ιδιωτική αποθεματοποίηση στην ΕΕ, που είναι η τιμή 1,77 ευρώ ανά κιλό. «Η δυνατότητα ενός εξαμήνου αποθήκευσης, πιστεύω ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά κατά την έναρξη της νέας σεζόν», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ντάσιαν Τσιόλος.





Πάντως ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος, υποσχέθηκε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα προτείνει «ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για να λυθούν τα προβλήματα του κλάδου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».





Το θέμα είχε συζητηθεί, μετά από κοινό αίτημα της Ελλάδας και της Ισπανίας, στο πρόσφατο Συμβούλιο Γεωργίας, αλλά η Κομισιόν μέχρι σήμερα απαντούσε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι δεν συγκεντρώνονται οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός για να ενεργοποιηθεί η αποθεματοποίηση. Τελικά το «πράσινο φως» δόθηκε μετά την επιστολή της Ισπανίδας υπουργού Γεωργίας, η οποία υποστήριζε «στην Ισπανία το τελευταίο χρονικό διάστημα το ελαιόλαδο πωλείται κάτω από την τιμή της αποθεματοποίησης».





Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι με το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στην ουσία αποσύρεται από το εμπόριο μια ποσότητα ελαιόλαδου, οπότε (θεωρητικά) μειώνεται η προσφορά του προϊόντος και οι τιμές παραγωγού ανεβαίνουν.

Στο παρελθόν πάντως όσες φορές εφαρμόστηκε η ιδιωτική αποθεματοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πενιχρά αποτελέσματα στις τιμές παραγωγού.





Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νικ. Μιχελάκης, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι:

«Εκτιμώ ότι δεν έχουμε τόσο μεγάλα αποθέματα ώστε να προχωρήσουμε στην ιδιωτική αποθεματοποίηση. Τα ελαιόλαδα ειδικότερα στην Κρήτη θεωρώ ότι είναι εξαντλημένα σε μεγάλο βαθμό. Επομένως στην χώρα μας συμμετοχή στην αποθεματοποίηση δεν νομίζω να υπάρχει και αν υπάρξει θα είναι μικρή.



Πιστεύω ότι στην Ελλάδα γενικότερα δεν υπάρχει διάθεση για συμμετοχή στην ιδιωτική αποθεματοποίηση και αυτό οφείλεται κυρίως στην οργάνωση της αγοράς. Όμως το μέτρο αυτό πιστεύω ότι είναι θετικό, αφού θα συμμετάσχει η Ισπανία, η οποία και το ζητά επίμονα, με αποτέλεσμα να υπάρξει αποσυμφόρηση της αγοράς για τον συγκεκριμένο τύπο ελαιολάδου. Ελπίζουμε ότι αυτό το μέτρο να βοηθήσει στην αύξηση των τιμών. Βλέπετε η νομοθεσία που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει σαν μόνο μέτρο για την αύξηση των τιμών ελαιολάδου την ιδιωτική αποθεματοποίηση. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που να βοηθήσει στην αύξηση των τιμών.Εκτός αν ο Επίτροπος Γεωργίας νομοθετήσει κάτι καινούργιο.





Από την πλευρά μας στην Ελλάδα πιστεύω ότι κάποτε πρέπει να αναδιοργανώσουμε την εσωτερική μας αγορά, ώστε να μην πουλάμε το ελαιόλαδο σε τόσο χαμηλές τιμές. Εδώ δεν λειτουργεί ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης, αλλά στην πραγματικότητα οι τιμές καθορίζονται από το εξωτερικό. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο, ώστε να πάψει να πουλάει ο κάθε συνεταιρισμός και το κάθε ελαιοτριβείο το λάδι σε μικρές ποσότητες. Εγώ προτείνω να γίνονται οι πωλήσεις του ελαιολάδου σε μεγάλες ποσότητες με δημοπρασίες. Πάντως για να υπάρξει η αναδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς ελαιολάδου, θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τον τομέα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συλλογή στοιχείων της παραγωγής και της κατανάλωσης».



neatv.gr - Bαρδής Καλογεράκης





ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ



Επιστολή προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης απέστειλαν πρόσφατα –με τις υπογραφές τους- εκατοντάδες πολίτες των Χανίων, ζητώντας την μεταστέγαση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης στο κτίριο των Δικαστικών Φυλακών Χανίων, όταν αυτό κενωθεί μετά τη μεταφορά των φυλακών στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα στην Αγυιά.
Αναλυτικά στην επιστολή που κοινοποιείται προς την υπουργό Παιδείας, τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον περιφερειάρχη Κρήτης, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον δήμαρχο Χανίων και προς του βουλευτές των Χανίων και τα πολιτικά κόμματα, επισημαίνεται:
«Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, όλοι μας κάτοικοι Χανίων, φιλόλογοι, νομικοί, συγγραφείς, ιστορικοί ερευνητές και απλοί πολίτες που ενδιαφερόμαστε για την ιστορία του τόπου, με την ευκαιρία της ευαισθητοποίησης του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Αποστόλη Βουλγαράκη, προκειμένου να απεγκλωβιστεί, να συντηρηθεί, να αρχειοθετηθεί και να παραδοθεί στην ιστορική έρευνα το πολύτιμο υλικό που ασφυκτιά στο κτήριο τουΙστορικού Αρχείου Κρήτης, ενώνουμε τη φωνή μας και δηλώνουμε ότι είμαστε αρωγοί σ’ αυτή την ενέργεια.
Αναγνωρίζουμε τις φιλότιμες προσπάθειες όλου του προσωπικού, παρά τις ελλείψεις τις οποίες κατά την άποψή μας συνεχώς διαπιστώνουμε, και παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας λόγω της στενότητας του χώρου, του ανεπαρκούς φωτισμού, του μικρού και άβολου χώρου μελέτης, προσπαθούν πάντοτε αόκνως να μας εξυπηρετούν.
Η από μέρους του κ. Βουλγαράκη ζητούμενη παραχώρηση του κτηρίου των Δικαστικών Φυλακών των Χανίων, αφού έτσι κι αλλιώς θα κενωθεί μετά τη μεταφορά των στις νέες σύγχρονες φυλακές της περιοχής της Αγιάς, θα συντελέσει στην πλήρη αξιοποίηση και ανάδειξη του υπάρχοντος υλικού, το οποίο σήμερα είναι αδύνατο να ερευνηθεί και αξιοποιηθεί σωστά, στους ακατάλληλους χώρους του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.
Με αυτό το κείμενο, καλούμε όλους τους πνευματικούς φορείς του τόπου, τον δήμαρχο Χανίων, τους βουλευτές και όποιον άλλον ενδιαφέρεται για την ανάδειξη ενός πραγματικά μεγάλου θησαυρού του έχουμε την τύχη να βρίσκεται στον τόπο μας, να συνδράμει σ’ αυτή την κίνηση. Καλούμε επίσης την υπουργό Παιδείας κα Αννα Διαμαντοπούλου, στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, να ενεργήσει για την παραχώρηση του χώρου αυτού, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο ανήκει, δεδομένου ότι:
Ο χώρος θα αξιοποιηθεί πλήρως και το πιο σημαντικό, με ελάχιστο κόστος.
Το κτήριο είναι κατάλληλο για τέτοια χρήση, λόγω του ότι είναι μεγάλο, βρίσκεται μέσα στην πόλη, είναι σε χώρο που δεν υπάρχει υγρασία, η οποία αντενδείκνυται για παλαιά βιβλία, έγγραφα και γενικά ευαίσθητα υλικά.
Η μεταβίβαση ενός κρατικού χώρου σε ένα άλλο επίσης κρατικό χώρο, είναι εύκολη και ανέξοδη υπόθεση. Αντίθετα, η συνήθης κρατική πρακτική ενοικίασης άλλου, ιδιωτικού χώρου, θα δημιουργήσει μεγάλο κόστος το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν δημιουργείται.
Θα αναδειχθεί όλο το αρχειακό υλικό που σήμερα δεν μπορεί να μελετηθεί, με αποτέλεσμα να παραμένουν άγνωστες πάρα πολλές πτυχές της τοπικής και όχι μόνο ιστορίας».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογο υπόμνημα προς τα Υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης απέστειλε πρόσφατα και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ενώ για το θέμα της μεταστέγασης του Ιστορικού Αρχείου έχει καταθέσει ερώτηση στην Βουλή και ο Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.

πηγη
"neatv.gr"

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Real.gr - Κοινωνία - ΕΟΠΥΥ: Ενιαίο συνταγολόγιο από την 1η Νοεμβρίου

Real.gr - Κοινωνία - ΕΟΠΥΥ: Ενιαίο συνταγολόγιο από την 1η Νοεμβρίου

ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ

 


Μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, η «φοροκάρτα» μπαίνει τελικά στη ζωή των φορολογούμενων. Από σήμερα οι τράπεζες θα ξεκινήσουν σταδιακά να χορηγούν δωρεάν την «κάρτα αποδείξεων», η χρήση της οποίας θα είναι προαιρετική. Η φοροκάρτα, στην οποία θα καταγράφονται απευθείας τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών θα απαλλάξει τους φορολογούμενους από την ταλαιπωρία της συλλογής αποδείξεων ενώ θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα ελάχιστα στοιχεία τζίρου μιας επιχείρησης.







Τι είναι η Κάρτα Αποδείξεων;



Η Κάρτα Αποδείξεων είναι μια προσωπική Κάρτα συλλογής αποδείξεων των εξόδων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο φορολογούμενο να συλλέγει και να υποβάλει αυτόματα τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών. Η Κάρτα Αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, είναι ανώνυμη και έχει σκοπό να σας διευκολύνει απαλλάσσοντάς σας από τη συλλογή και την καταμέτρηση των αποδείξεων και την υποβολή στις αρμόδιες αρχές για φορολογικούς λόγους.





Τι δεδομένα περιέχει η Κάρτα Αποδείξεων;



Στην Κάρτα Αποδείξεων δεν καταχωρείται κανένα απολύτως στοιχείο από τις συναλλαγές του κατόχου πέραν από το κατάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή και το ποσό της απόδειξης.





Πώς μπορώ να προμηθευτώ την Κάρτα Αποδείξεων;



Μπορείτε να προμηθευτείτε την Κάρτα Αποδείξεων σας δωρεάν από οποιοδήποτε κατάστημα των συνεργαζόμενων τραπεζών χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και χωρίς να δηλώσετε κανένα προσωπικό ή φορολογικό σας στοιχείο.





Πώς λειτουργεί η κάρτα συλλογής αποδείξεων;



Κάθε Κάρτα διαθέτει ένα μοναδικό αριθμό. Ο κάτοχος ενεργοποιεί την Κάρτα συνδέοντας τον αριθμό της με τον Α.Φ.Μ. του (χωρίς τη διαμεσολάβηση της Τράπεζας ή τρίτων), με τους εξής τρόπους:



- Αποστέλλοντας ένα SMS, μέσω κινητού τηλεφώνου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), στο 54053 ως εξής «Α.Φ.Μ., κενό, 10ψήφιος αριθμός της Κάρτας Αποδείξεων».



- Μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/karta του υπουργείου Οικονομικών.



Η Κάρτα Αποδείξεων είναι πλέον ενεργοποιημένη και μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή που επιλέγει ο φορολογούμενος.





Σε ποιες επιχειρήσεις/συναλλαγές μπορώ να χρησιμοποιήσω την Κάρτα Αποδείξεων και με ποιον τρόπο;



Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνεργαζόμενη επιχείρηση/επιτηδευματία διαθέτει Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (Point of Sales-POS). Η συναλλαγή καταγράφεται με μια απλή διαδικασία: μετά την έκδοση της απόδειξης ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας «περνάει» την Κάρτα Αποδείξεων από το POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αμέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίδεται στον πελάτη, μαζί με την απόδειξη της συναλλαγής.





Πόσες κάρτες μπορώ να διαθέτω;



Κάθε πολίτης (μερίδα αποδείξεων/Α.Φ.Μ.) μπορεί να είναι συνδεδεμένος με περισσότερες από μια Κάρτα, με στόχο τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας να διαθέτει το καθένα τη δική του.





Τι πλεονεκτήματα μου προσφέρει η χρήση της κάρτας;



Με την Κάρτα Αποδείξεων όλα τα στοιχεία της συναλλαγής αποστέλλονται από τον εκδότη της απόδειξης αυτόματα. Έτσι στο τέλος του χρόνου αποφεύγετε το χρόνο που απαιτείται για το μέτρημα και την άθροιση των αποδείξεων. Ταυτόχρονα, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις συναλλαγές που κατέγραψε στη μερίδα του (στον Α.Φ.Μ. του) μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ..





Πόσο λεπτομερή είναι τα στοιχεία που συλλέγονται;



Από την κάθε συναλλαγή καταγράφονται αποκλειστικά: ο χρόνος της αγοράς, ο Α.Φ.Μ. του καταστήματος/επιχείρησης, ο αριθμός της κάρτας με την οποία έγινε η καταγραφή της συναλλαγής το συνολικό ποσό της συναλλαγής Δεν καταγράφεται η ανάλυση της συναλλαγής (τι ακριβώς αγοράστηκε, αγαθό ή υπηρεσία).





Είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων σε κάθε συναλλαγή μου;



Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την Κάρτα Αποδείξεων επιλεκτικά σε όποιες συναλλαγές θέλετε να δηλωθούν.





Όταν χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων, πρέπει το κατάστημα να εκδώσει και απόδειξη;



Η απόδειξη της συναλλαγής πρέπει να εκδίδεται κανονικά και μάλιστα μόνο τότε μπορεί να πιστωθεί η Κάρτα Αποδείξεων με το ποσό της συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε.





Τι κάνω σε καταστήματα που δεν έχουν τη Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (POS);



Σε συναλλαγές που τα καταστήματα δεν έχουν POS συμβατό με την κάρτα αποδείξεων, κρατούμε τις αποδείξεις και τις συνυπολογίζουμε στα έξοδά μας στο τέλος του χρόνου, συμπληρωματικά με τις ηλεκτρονικά καταχωρισμένες αποδείξεις μας.





Τι γίνεται αν χάσω την Κάρτα Αποδείξεων; Τι συμβαίνει με τις αποδείξεις που είναι ήδη καταχωρισμένες στην κάρτα μου σε αυτή την περίπτωση;



Δεν απαιτείται δήλωση απώλειας. Η Κάρτα Αποδείξεων είναι προσωπική, με την έννοια ότι αφορά μόνο έναν πολίτη (Α.Φ.Μ.) και άρα δεν έχει λόγο κάποιος να την κλέψει και να τη χρησιμοποιήσει. Εφόσον κλαπεί ή χαθεί η κάρτα σας, μπορείτε να λάβετε νέα κάρτα, την οποία συνδέετε με τον Α.Φ.Μ. σας, με τους προαναφερόμενους τρόπους, ενώ οι αποδείξεις που έχετε συλλέξει στην πρώτη (απολεσθείσα) Κάρτα Αποδείξεων, συνυπολογίζονται στον Α.Φ.Μ. σας, συνολικά.



Η κάρτα αποδείξεων έχει ημερομηνία λήξης;



Η Κάρτα Αποδείξεων δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οι αγορές της Κάρτας συνυπολογίζονται στο τέλος της χρονιάς για τον συγκεκριμένο Α.Φ.Μ., με τον οποίο η Κάρτα έχει συσχετισθεί. Η ίδια Κάρτα θα συλλέξει τις αποδείξεις και των επόμενων οικονομικών ετών, χωρίς να χρειάζεται ανανέωση.





πηγη
"Η"





"ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



.





¨Παράθυρο¨ για νέα μέτρα ανοίγει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που ενέκρινε την Κυριακή αργά το βράδυ το υπουργικού συμβούλιο.



Σύμφωνα με το προσχέδιο το έλλειμμα για φέτος προβλέπεται στα 18,69 δισ. ευρώ και 8,5% του ΑΕΠ (από 17,1 δισ. Και 7,8% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα).



Ομως, και αυτός ο στόχος εξαρτάται, όπως παραδέχεται το υπουργικό συμβούλιο, από την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και των πολιτών.



Που σημαίνει ότι αν οι εφορίες δεν επιτελέσουν το καθήκον τους (αλήθεια τί μπορεί να αλλάξει τους τρεις τελευταίους μήνες;) και οι πολίτες δεν πληρώσουν (λόγω οικονομικής αδυναμίας ή άλλων λόγων) όλους τους φόρους και έκτακτες εισφορές τότε η κυβέρνηση θα πάρει πρόσθετα μέτρα για το 2011 και προπαντός για το 2012.



Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:





Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 που παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Το προσχέδιο θα κατατεθεί αύριο στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 79 του Συντάγματος.





Τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2012, όπως και το σημείο που θα κλείσει ο Προϋπολογισμός του 2011, συζητήθηκαν διεξοδικά με την Τρόικα, τόσο πριν όσο και μετά την άφιξή της στην Αθήνα.





Σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, έναντι δημοσιονομικού στόχου του 2011 για έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 7,8% του σημερινού ΑΕΠ, το έλλειμμα του 2011 προσδιορίζεται σε 8,5% του ΑΕΠ (18,69 δισ. ευρώ), καταγράφεται δηλαδή μία απόκλιση 0,7% του ΑΕΠ, λόγω ύφεσης (-5,5%) πολύ βαθύτερης της προβλεφθείσας τον Μάιο (-3,8%), οπότε και καταρτίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.





Όπως έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα, από την συνδυαστική προσέγγιση των στόχων του 2011 και του 2012, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, διασφαλίζεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2012 (έλλειμμα 6,8% του ΑΕΠ ή 14,65 δισ. ευρώ). Αυτό το ύψος του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους) το 2012, επιτρέπει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, που σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία άλλη δημοσιονομική φάση.





Επειδή απομένουν τρεις κρίσιμοι μήνες για την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2011, η τελική εκτίμηση για έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση τόσο του κρατικού μηχανισμού, όσο και των ίδιων των πολιτών, από την στάση των οποίων εξαρτάται το δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό μέλλον της χώρας. Με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί διασφαλίζεται, ούτως ή άλλως, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2012, καθώς και τα δύο έτη (2011/2012) αντιμετωπίζονται από κοινού.





Η δέσμη των πρόσθετων μέτρων που έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί για το 2011 και το 2012 είναι συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ. Για το 2012, στο ποσό αυτό προστίθενται λογιστικά και 280 εκατομμύρια ευρώ που είχαν επιδικαστεί και επρόκειτο να καταβληθούν αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς. Αυτά θα καταβληθούν αργότερα, μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, κατά τη διάρκεια του οποίου, όλοι οι Έλληνες και ιδίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σηκώνουν τεράστια πρόσθετα βάρη. Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, η οποία προβλέπεται ούτως ή άλλως στο ΜΠΔΣ, θα εφαρμοστεί από 15 Οκτωβρίου 2012.





Με τον Προϋπολογισμό του 2012 και την εκτέλεσή του καταγράφεται μία δημοσιονομική προσαρμογή που ξεκίνησε με πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ το 2009 (δημοσιονομικό έλλειμμα 36 δισ. ευρώ) και φτάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 2012, παρά την αύξηση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων θωρακίζει τη χώρα, χάρη στις θυσίες και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού.


πηγη
"Η"

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ART FESTIVAL 2011 ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

ΑΝΤΙ-ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ: ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ

ΑΝΤΙ-ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ: ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ: Αριστερέ της αριστερής πλευράς του καναπέ που τρέχεις έντρομος να πληρώσεις τα καπιταλιστικά κι αντιμαρξιστικά χαράτσια, φοβισμένε που β...

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-GR: Μας έβαλε τα γυαλιά η Σουηδέζα (άρθρο που πρέπει ν...

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-GR: Μας έβαλε τα γυαλιά η Σουηδέζα (άρθρο που πρέπει ν...: Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, και πε...