Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Παράξενη Πρωτομαγιά-Αφιερωμένο στην Πρωτομαγιά του 2010

ΜΑΛΚΙΔΗΣ: Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡ...

ΜΑΛΚΙΔΗΣ: Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡ...: "«Η γενοκτονία των Ελλήνων. Από τη σιωπή και την άρνηση στη διεκδίκηση και την αναγνώριση» ήταν ο τίτλος του 2ου Συμποσίου που πραγματοποίη..."

ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΕΣ 2011 ΣΤΟ VENETO

ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΕΣ 2011 ΣΤΟ VENETO

ΣΠΙΝΑ-ΣΠΑΝΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ





                                     ΣΠΙΝΑ

        Απο το χωριο ΣΠΙΝΑ της επαρχιας Σελινου στο νομο Χανιων.Ειναι μια λευκη πρωιμη ποικιλια που παραγει κρασι με νοτες μοσχατου κ φρουτων.Χρυσαφενιο χρωμα και γλυκο χαρακτηρα.
       Ο τρυγος του γινεται αρχες εως μεσα Αυγουστου.

Pontioi kai Krites~Πόντιοι και Κρήτες

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΟΜΟΡΦΗ ΦΥΣΗ


ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΙΒΑΔΙΑ












ΡΟΓΔΙΑ-ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΕΦΑΛΙ-ΕΛΟΣ-ΚΕΦΑΛΙ-ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ.ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ!
ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
ΟΜΟΡΦΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΥΜΑ!

NewsIt.gr: Έρχονται νέα πρόστιμα για ΚΟΚ

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

 





Η οικονομική κρίση βρίσκεται όπως όλα δείχνουν στο κορύφωμά της με τις περισσότερες επαγγελματικές ομάδες να αντιμετωπίζουν προβλήματα που φτάνουν στα όρια της εξόντωσης.



Οι δυσοίωνες προβλέψεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, ειδικά για τον τομέα του εμπορίου, ο οποίος είναι μακράν αυτός που πλήττεται περισσότερο από τις συνέπειες της έλλειψης ρευστού.

Μέσα στη σκοτεινιά της κρίσης και την περιρρέουσα μιζέρια, η λίστα του Business week με τα δέκα επαγγέλματα που εμφανίζουν τις καλύτερες προοπτικές για το 2011, ανοίγει μια χαραμάδα αισιοδοξίας.

Οι τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκονται ακόμη ψηλά στη λίστα με τα επαγγέλματα που δεν αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης, καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος εισέρχεται στην εποχή των τηλεδιασκέψεων και η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές θεωρούνται επίσης ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος, καθώς όλοι οι οργανισμοί, κυβερνητικές υπηρεσίες, κερδοσκοπικές και μη επιχειρήσεις, χρειάζονται έξυπνη χρηματοοικονομική ανάλυση που θα καθοδηγήσει τη λήψη των διοικητικών αποφάσεων.

Ζήτηση αναμένεται να σημειώσουν επίσης οι φυσιοθεραπευτές αλλά και οι προπονητές, αφού ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί στη συνειδητοποίηση της ανάγκης για άθληση και θεραπευτικό μασάζ.

Επιπλέον, με το YouTube να φιλοξενεί σήμερα περισσότερες αναζητήσεις ανά ημέρα από οποιονδήποτε άλλο δικτυακό τόπο πλην της Google, η ανάγκη για υπεύθυνους μοντάζ φιλμ και βίντεο είναι ξεκάθαρη.

Εκτός από όμως από τα λεγόμενα σύγχρονα επαγγέλματα υπάρχουν και τα παραδοσιακά, που επιστρέφουν στην καθημερινότητά μας, προσφέροντας λύσεις με ποιότητα και χαμηλές τιμές.

Μοδίστρες που επιδιορθώνουν ρούχα που ποτέ δεν φορέσαμε, τσαγκάρηδες που δίνουν παράταση ζωής στα παπούτσια, αντί να αγοράζουμε κάθε τρεις και λίγο καινούρια, μπακάληδες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της γειτονιάς, συγκαταλέγονται σ’ αυτή την κατηγορία, ενώ και το επάγγελμα του αγρότη αναμένεται να ζήσει δόξες, τώρα που η ασφυκτική απ’ όλες τις απόψεις ζωή στις πόλεις, οδηγεί αρκετούς σε κύμα εσωτερικής μετανάστευσης, αυτή τη φορά προς τα χωριά.

Ανάσα τέλος, εκτιμάται ότι θα πάρουν όσοι ασχολούνται με τον Τουρισμό, εν όψει καλοκαιριού. Αν κρίνουμε από την προηγούμενη χρονιά μάλιστα, αυτοί που θα βγουν περισσότερο κερδισμένοι, είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις κάμπινγκ, καθώς όλοι αναζητούν το συνδυασμό εξοικονόμησης χρημάτων και μεγαλύτερων διακοπών.


Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ο τομέας του εμπορίου στη χώρα μας διανύει μαύρες μέρες.





Όπως εξηγεί \ η γενική γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Αλεξάνδρα Πάλλη, «Η αγορά έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα πολύ άσχημα. Κλείνουν καταστήματα ακόμη και σε δρόμους άκρως εμπορικούς, όπως είναι η Κηφισίας και η παραλιακή, αλλά και κατ’ εξοχήν εμπορικές περιοχές όπως η Καλλιθέα. Για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους, ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει πέσει κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι».





Η κ. Πάλλη υπογραμμίζει ότι το ποσοστό αυτό είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς πόσο ανελαστικά είναι πλέον τα έσοδα, διευκρινίζοντας ότι οι τομείς που υποφέρουν περισσότερο είναι τα ρούχα και τα παπούτσια.



http://www.taxydromos.gr/

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ 2 - CREΤA 2

ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΤΟΠΙΑ!!

ΚΡΗΤΗ-ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ

ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΝΑΙ Η ΚΡΗΤΗ





Στίχοι: Νίκος Καζαντζάκης

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις










Όμορφη που 'ναι η Κρήτη, όμορφη.

Έι και να 'μουνα αετός να την καμάρωνα

όλη, απ' την κορφή του αγέρα.

Παντέρμη Κρήτη πόσες γενιές φωνάζεις,

ποιος σ' ακούει;



Φοβέρα θέλει κι ο Θεός

για να κάνει το θάμα του.

Πιάσε το ντουφέκι,

πιάσε πάλι το ντουφέκι.





Σάββατο 23 Απριλίου 2011

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
                                                            ΚΑΛΟ  ΠΑΣΧΑ
                                                                                   ΑΓΑΠΗ
                                                                                            ΕΙΡΗΝΗ
                                                                                                         ΕΥΤΥΧΙΑ

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ



Πολυ πιο πριν απο την θεμελιωση της συγχρονης ιατρικης,οι ανθρωποι γνωριζαν οτι τα φυτα μπορουσαν να βοηθησουν για να καταπολεμησουν ασθενειες.Απο τα πρωτα βιβλια που υπηρχαν στον κοσμο ηταν της Βοτανικης,που περιεγραφαν την εμφανιση και τον τροπο χρησης των φαρμακευτικων φυτων.

Σημερα στην εποχη της συγχρονης ιατρικης ,πολλες ασθενειες θεραπευονται με ειδικα κατασκευασμενα φαρμακα.Ομως τα 4/5 των φαρμακων που χρησιμοποιουμε βασιζονται πανω σε φυτικα προιοντα η στις ουσιες που προερχονται απο τα φυτα.Καθε χρονο οι ερευνητες ανακαλυπτουν νεα φαρμακευτικα φυτα αλλα και νεες χρησεις για οσα ηδη ειναι γνωστα.

ΟΡΕΙΝΑ ΦΥΤΑ

Για τα φυτα που ζουν στα βουνα η ζωη ειναι σκληροτερη απο το να ειναι σε χαμηλοτερο σημειο.
Τα δεντρα ευδοκιμουν σε πολλα βουνα, αλλα σπανια αναπτυσσονται μεχρι τις κορυφογραμμες τους.

Τα φυτα που βρισκονται ψηλοτερα απο τη ζωνη των δεντρων πρεπει να αντιμετωπισουν την εντονη ηλιοφανεια,τους δυνατους ανεμους και το πολυ ψυχος κατα τη διαρκεια της νυχτας.
Τα φυτα που συνανταμε σε μεγαλο υψομετρο,ειναι γνωστα και ως αλπικα,επιζουν εχοντας μικρα φυλλα και βαθιες ριζες και παραμενουν κοντα στην επιφανεια του εδαφους.

ΟΡΧΙΔΕΕΣ


 Περισσοτερα απο 25000 ειδη περιλαμβανονται στις ορχιδεες.Αποτελουν μια απο τις μεγαλυτερες οικογενειες ανθοφορων φυτων.
Τις συνανταμε σε ολα τα μερη του κοσμου.Στις περιοχες με ευκρατο κλιμα αναπτυσσονται στο εδαφος,στις θερμες τροπικες περιοχες,πολλα ειδη ζουν ψηλα,πανω στα δεντρα.


                                        Οι ορχιδεες ειναι πολυτιμες για τα ανθη τους τα οποια ζουν ορισμενες εβδομαδες .




ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ - ΠΑΣΧΟΚ Καλή Ανάσταση [ 05/04 /2011]

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ...

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής ανακοινώνει ότι:



σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα» για την αμπελοοινική περίοδο 2011 - 2012, έως τις 15 Μαΐου 2011.



Το πρόγραμμα καλύπτει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δράσεις:



•i. Την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένου και του επανεμβολιασμού

•ii. Την επαναφύτευση των αμπελώνων

•iii. Τις βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων που συνδέονται με το στόχο του προγράμματος.

 
Περισσοτερα
(ενημερωση)
http://www.patt.gov.gr/

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

          Απροστατευτη ειναι    η Χωρα μας σε περιπτωση που εκδηλωθει τσουναμι στο Αιγαιο,στο Ιονιο πελαγος και σε περιοχες με εντονη σεισμικη δραστηριοτητα,οπως ο Κορινθιακος κολπος.Η πολιτεια εχει θεσπισει με νομο τη συσταση Εθνικου Κεντρου Προειδοποιησης Τσουναμι,με την επιχειρησιακη ευθυνη να εχει ανατεθει στο Γεωδυναμικο Ινστιτουτο του Εθνικου Αστεροσκοπειου.Ωστοσο το κεντρο δεν διαθετει κανενα εξειδικευμενο μηχανημα προειδοποιησης,και δεν εχει εγκριθει προυπολογισμος για τη λειτουργια του.Οι ειδικοι εκτιμουν οτι αν λειτουργουσε,ο κρατικος μηχανισμος ειναι ανετοιμος να αντιμετωπισει μια περιβαλλοντικη καταστροφη αυτου του μεγεθους.
            Το ενδεχομενο εκδηλωσης τσουναμι στα ελληνικα πελαγη δεν αποτελει σεναριο επιστημονικης φαντασιας,καθως η χωρα μας στο παρελθον εχει δοκιμαστει αρκετες φορες στο παρελθον απο τετοια φαινομενα.Οι επιστημονες επισημαινουν οτι ενα με δυο τσουναμι εμφανιζονται στα πελαγη μας καθε 100 χρονια,γεγονος που δεν αφηνει περιθωρια εφησυχασμου.
          "Το πιο προσφατο εκδηλωθηκε το 1956 στην Αμοργο.Τα κυματα εφτασαν τα 15 μετρα και προξενησαν καταστροφες στις ακτες του νησιου.Οι παραλιες του δυτικου κορινθιακου κολπου επισης δοκιμαστηκαν απο τσουναμι το 1963,με κυματα 6 μετρων",αναφερει ο καθηγητης του Πολυτεχνειου Κρητης και διευθυντης του ΕΛΚΕΘΕ,Κωστας Συνολακης.
           "Σε περιπτωση που ξεσπασει τσουναμι στον Κορινθιακο,θα φτασει στο Ξυλοκαστρο μεσα σε 4 λεπτα και στο Αιγιο μεσα σε 14 λεπτα.Το υψος του θα ξεπερνουσε τα 5 μετρα και μεσα σε ενα τεταρτο της ωρας θα μπορουσε να φτασει στον Πατραικο κολπο.Με τα σημερινα δεδομενα,δεν μπορει να αποκλειστει ενα τετοιο φαινομενο",δηλωσε σε προσφατη ημεριδα του ΤΕΕ Δυτικης Ελλαδος ο καθηγητης Ωκεανογραφιας του τμηματος Γεωλογιας του Πανεπιστημιου Πατρων,Γιωργος Φερεντινος.
             Ακομα παντως και αν λειτουργουσε το κεντρο προειδοποιησης θα υπηρχαν πρακτικες δυσκολιες για να προστατευθουν οι πολιτες απο ενα τσουναμι.Το μονο που θα αποδεικνυοταν σωτηριο για τους κατοικους των περιοχων αυτων ειναι η γεωμορφολογια του εδαφους της χωρας."Θα χρειαζοταν τουλαχιστον 10 λεπτα προκειμενου οι κατοικοι των παραθαλασιων περιοχων να καταφυγουν με ασφαλεια σε εναν λοφο η σε ενα βουνο για να προστατευτουν.Ωστοσο ποιος θα χτυπησει το καμπανακι ,ωστε να περασει το μηνυμα στους πολιτες"αναρωτιεται ο κ.Συνολακης,επισημαινοντας οτι δεν εχει εκπονηθει το απαιτουμενο εθνικο σχεδιο.Για την ολοκληρωμενη προστασια του Αιγαιου θα χρειαζονταν συμφωνα με τους ειδικους 12 εξειδικευμενα πλωτα μηχανηματα εγκαιρης προβλεψης τσουναμι."Τα 4 απο αυτα θα απλωνονταν στο θαλασσιο χωρο της νοτιας Κρητης,τα αλλα 4 θα εκτεινονταν απο την Πελοποννησο μεχρι την βορειο Κρητη,και τα υπολοιπα 4 στο κεντρικο Αιγαιο",καταληγει ο καθηγητης Κ.Συνολακης.

"realplanet"

«Λουκέτο» στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων - Newsbomb.gr

«Λουκέτο» στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων - Newsbomb.gr

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΚΡΗΤΩΝ ΕΡΩΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΩΡΟΣ Α ΜΕΡΟΣ.

Η ζωή εν τάφω-Πέτρος Γαϊτάνος

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ



Ιστορική αναδρομή



Τη δεκαετία του 50, δύο προϊόντα από το μελίσσι προτάθηκαν ως διαιτητικά και θεραπευτικά για τον άνθρωπο: η γύρη και ο βασιλικός πολτός. Παίρνοντας ως έναυσμα τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη βασίλισσα μέλισσα και τις εργάτριες, όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους αλλά και τη διάρκεια που ζουν, οι ερευνητές κατέληξαν σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα που έχει η χρήση αυτού του φυσικού δυναμωτικού. Συγκεκριμένα ο βασιλικός πολτός είναι γνωστός από το 1954, όταν ο πάπας Πίος ο 12ος, ο οποίος πλησίαζε το θάνατο από βαθειά γηρατειά, κατανάλωσε βασιλικό πολτό και ανέκαμψε μυστηριωδώς. Από τότε οι φήμες για τις θεραπευτικές του δράσεις έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις.



Προέλευση και ιδιότητες



Ο βασιλικός πολτός είναι η φυσική παχύρρευστη, βιολογική ουσία που παράγουν οι νεαρές εργάτριες μέλισσες και χρησιμεύει για την αποκλειστική διατροφή της βασίλισσας. Αυτό το υπόλευκο γαλακτώδες υποκατάστατο που παράγεται από τις μέλισσες, είναι η μοναδική τροφή της μέλισσας βασίλισσας. Σημειώνεται εδώ ότι οι βασίλισσες μέλισσες δεν γεννιούνται αλλά γίνονται. Ζουν αποκλειστικά από τον βασιλικό πολτό και σε αυτόν οφείλουν το μεγάλο μέγεθος, τη γονιμότητα και τη μακροβιότητά τους. Είναι γεννημένες από τα ίδια αυγά με τις υπόλοιπες μέλισσες και το μοναδικό στοιχείο που τις διαφοροποιεί είναι η διατροφή τους. Αποτέλεσμα αυτής της διαφορετικής διατροφής, είναι ότι οι βασίλισσες είναι κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερες σε μέγεθος, ζουν 40-50 φορές περισσότερο και ταυτόχρονα, παράγουν περισσότερο από 2.500 αυγά καθημερινά, που αντιστοιχούν σε μέγεθος περισσότερο από 2,5 φορές τον όγκο τους. Οι τροφοί-μέλισσες (δηλαδή οι μέλισσες που τρέφουν τα μικρά σκουλήκια πριν γίνουν νύμφες), αφού φάνε μέλι και γύρη και τα επεξεργαστούν σε ειδικούς αδένες που βρίσκονται στο φάρυγγά τους, παράγουν αυτό τον πολτό που μοιάζει με κρέμα. Επομένως, κατανοεί κανείς το λόγο που ονομάστηκε βασιλικός, μια και με αυτόν τρέφεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής της η βασίλισσα-μέλισσα. Η γεύση του βασιλικού πολτού είναι υπόξινη, ελαφρά καυστική και το χρώμα του υποκίτρινο-υπόλευκο. Με τον ίδιο πολτό τρέφονται και τα μικρά σκουλήκια που προορίζονται για βασίλισσες. Εκείνα που προορίζονται να γίνουν εργάτριες τρέφονται μόνο επί τρείς συνεχόμενες ημέρες με αυτόν και στη συνέχεια πολύ αραιότερα.



Σύσταση βασιλικού πολτού



Καταναλώνοντας η μέλισσα μέλι και γύρη, παίρνει όλα τα συστατικά τους. Με την επεξεργασία τους στους αδένες της, το τελικό προϊόν έχει ακόμη περισσότερα. Οι αναλύσεις που έχουν γίνει έδειξαν ότι ο μέσος όρος των κυριότερων συστατικών του είναι: υγρασία 67%, πρωτεΐνες 15,5%, σάκχαρα 12,5%, λιπαρές ουσίες 4% και τέφρα 1%. Αυτό, όμως, που δίνει τις εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες και ιδιαίτερα αυτές του συμπλέγματος Β, που είναι καθοριστικές για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού μας συστήματος αλλά ολόκληρου του οργανισμού. Συγκεκριμένα, σε κάθε γραμμάριο περιέχονται: θειαμίνη (Β1) 3,9mg, ριβοφλαβίνη (Β2) 26,5mg, νιασίνη (Β3) 84mg, παντοθενικό οξύ 186mg, πυριδοξίνη (Β6) 2,4mg, ινοσιτόλη 100mg, βιοτίνη 1,7mg, φυλλικό οξύ 0,2mg. Επίσης σε διάφορες αναλογίες οι Β12, Α, D, E, K και C.



Χρήσεις και θεραπευτικές δράσεις



Ο βασιλικός πολτός δεν είναι θαυματουργή πανάκεια. Το κλειδί για να καταλάβει κανείς πως είναι δυνατόν να δρα με φαινομενικά αντίθετους τρόπους (αφενός να βοηθά άτομα με αϋπνία και αφετέρου άτομα που υποφέρουν από κόπωση να μην αποκοιμούνται), είναι να τον θεωρήσει σαν έναν καταλύτη που προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο εξισορροπεί τη λειτουργία του και βελτιώνει το μεταβολισμό. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το υγιές και ισορροπημένο ανθρώπινο σώμα είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική αυτό-θεραπευόμενη μονάδα. Τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται όταν διαταραχθεί αυτή η χημική ισορροπία. Τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα αλλά αυτό δεν εξαλείφει το αίτιο που το προκάλεσε. Μια φυσική θεραπεία είναι να επανέλθει το σώμα σε μια σωστή ισορροπία, χρησιμοποιώντας ένα διατροφικό συμπλήρωμα. Φυσικό συμπλήρωμα είναι ο βασιλικός πολτός, αν και σημαντικά πιό ακριβός από τα κοινά συμπληρώματα που διατίθενται στα φαρμακεία.



Έχει αποδειχτεί ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης. Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση.



Οι κυριότερες ενδείξεις του βασιλικού πολτού είναι:



Παιδιά



με αναιμία

που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη

στο λύκειο, για την προετοιμασία των εξετάσεων

κατά την ανάρρωση

Ενήλικες



για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων

κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες

κατά της δυσκοιλιότητας

κατά της ανικανότητας και της στειρότητας

κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση

κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης)

κατά της κόπωσης

κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας

κατά της μυϊκής δυστροφίας

κατά της ασθένειας του Parkinson

κατά της ασθένειας του Alzheimer

κατά της υπέρτασης

κατά του σακχαρώδη διαβήτη

στα γηρατειά

προστατευτικός ο ρόλος του για το ήπαρ

πιθανόν αντικαρκινική δράση

ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli)

τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει-μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής

κατά του πονοκεφάλου

κατά των ενδοκρινικών διαταραχών και των ορμονικών ανισορροπιών

μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

κατά των καταγμάτων των οστών

επουλώνει τις ιστικές καταστροφές

κατά των φλεγμονών

μειώνει τα αρθριτικά προβλήματα

ευεργετικό σε περιπτώσεις μειωμένης μνήμης

βελτιώνει το άσθμα

προσφέρει αναβολική υποστήριξη με αποτέλεσμα την αθλητική απόδοση (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη)

κατά της πνευματικής κατάρρευσης

κατά των ελκών, εκζεμάτων

μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών

διατήρηση ομορφιάς

Ο βασιλικός πολτός όμως, έχει και πολλές άλλες ενδείξεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαιτητικό, με ταυτόχρονη ενίσχυση του οργανισμού. Βασιλικό πολτό συναντούμε ως συστατικό και στη βιομηχανία καλλυντικών, σε προϊόντα που προορίζονται για το αδυνάτισμα και τη μείωση της κυτταρίτιδας. Έχει διαπιστωθεί ότι ανοίγει την όρεξη και είναι εξαιρετικά βοηθητικό σε περιπτώσεις ασθενικών παιδιών. Ρυθμίζει το βάρος και βοηθά στη χώνεψη. Το μακιγιάζ με βασιλικό πολτό αποτελεί ακόμα μυστήριο και δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματά του. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.



Επιστημονική έρευνα σε θέματα προαγωγής υγείας μελέτησε την επίδραση του βασιλικού πολτού στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια πρόσληψη της τάξεως των 50-100mg την ημέρα, μείωσε την χοληστερόλη στο 14% των δοκιμαζόμενων.



Επίσης, μπορεί κανείς να συμπεράνει από τα συστατικά του βασιλικού πολτού τι είδους θεραπευτικές δράσεις μπορεί να έχει. Μια πρώτη παρατήρηση μπορεί να είναι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχει, όπως η βιταμίνη C, A και E.



Σε προβλήματα όπως η κόπωση και οι αϋπνίες, οι διατροφικές ελλείψεις και άλλα, μπορεί κανείς να βρει ισχυρό σύμμαχο. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το παροδικό αίσθημα κόπωσης. Αν αυτή οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμινών ή ιχνοστοιχείων, η θεραπεία μπορεί να κρίνεται απαραίτητη. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να δώσει ότι καλύτερο από τη φύση χωρίς παρενέργειες. Θεωρείται, λοιπόν, λύση για την καθημερινότητα. Το 35% των ατόμων που παραπονιούνται για «έλλειψη ενέργειας», για παροδικές καταστάσεις κόπωσης, οφείλονται στις συνθήκες της καθημερινής ζωής, που συχνά επιδεινώνονται από λάθη στην υγιεινή διαβίωση. Επίσης, υποστηρίζεται ότι ενεργοποιεί την ανάπτυξη του μυελού των οστών και βοηθά στη γρήγορη επούλωση των πληγών (στο μισό χρόνο από αυτό που θα χρειαζόταν χωρίς αυτόν).



Δοσολογία:



Η δοσολογία που συστήνεται είναι η εξής: ένα κουταλάκι το πρωί νηστικός κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί, τα παιδιά μισό κουταλάκι και οι αθλητές και ασθενείς έως και δύο. Απαραίτητος χρόνος χρήσης ορίζονται 3 μήνες ετησίως. Ο βασιλικός πολτός, καθώς είναι φυσικό προϊόν, είναι απόλυτα αβλαβές, δεν προκαλεί παρενέργειες και εθισμό. Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Συντηρείται σε 5οC (οικιακό ψυγείο) έως 6 μήνες, ενώ αλλοιώνεται από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύη. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο βασιλικός πολτός δεν είναι φάρμακο αλλά τροφή, όμως οι εξαιρετικά πολλές θεραπευτικές ιδιότητές του τον καθιστούν μια ουσία απέναντι στην οποία πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός. Μέλι, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να τρώει όσο θέλει, βασιλικό πολτό όμως ημερησίως μέχρι μισό γραμμάριο. Επίσης, καλό είναι σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών να ερωτάται και ο θεράπων γιατρός.



Ελληνική παραγωγή-συγκομιδή



Στην Ελλάδα οι παραγωγοί βασιλικού πολτού είναι ελάχιστοι. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του βασιλικού πολτού που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι εισαγόμενος. Η περίοδος παραγωγής και συγκομιδής είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Στο διάστημα αυτό κάθε κυψέλη δίνει 100-150 γραμμάρια.



Σύντομος σχολιασμός



Διαβάζοντας για το βασιλικό πολτό δε μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει το τελειότερο ίσως φυσικό εργαστήρι στην πλάση, μήκους το πολύ ενός εκατοστού. Υποκλίνεται μπρος σε αυτό το αθόρυβο και τόσο θαυμαστό πλάσμα, τη μέλισσα, που ζει μόνο 40 ημέρες, που, όταν κινδυνεύει, ξέρει ότι θα πεθάνει αν χρησιμοποιήσει το κεντρί της. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το αυθεντικό κόσμημα της διατροφής. Η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά του δίνει πολύ μεγάλη αξία, σε μια εποχή των διατροφικών ελλείψεων μέσα στην αφθονία. Αν και η προσφορά τροφίμων είναι τεράστια, ο κόσμος μαστίζεται από ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Είναι σημαντικό, όμως, να καταρρίπτεται ο μύθος ότι το προϊόν αυτό της κυψέλης είναι πανάκεια. Ο βασιλικός πολτός είναι τροφή και όχι φάρμακο.

 
"Iatronet.gr"

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

        Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ των στοιχειων που περιλαμβανονται στην ετησια εκθεση της Τραπεζας της Ελλαδας υπο αλλες συνθηκες θα προκαλουσε εκπληξη και σοκ.Ειναι ομως απο τις περιπτωσεις που δυστυχως οι επισημοι αριθμοι ερχονται απλως να επιβεβαιωσουν την πραγματικοτητα που ολοι βιωνουμε.Τη σκληρη πραγματικοτητα την οποια καθε πολιτης βλεπει διπλα του,αφουγκραζεται στην οικογενεια του,αντιμετωπιζει το σπιτι του.
       Κανεις δεν πιστευει πια οτι δεν θα καταβαλει και ο ιδιος το κοστος που του αναλογει για να αντιμετωπισθει συλλογικα η βαθια κριση την οποια διερχεται η χωρα.Ομως το ελαχιστο που απαιτει ο Ελληνας πολιτης ειναι να υπαρξει δικαιη κατανομη των βαρων,καθως βλεπει την εσωτερικη υποτιμηση να αφορα προς το παρον μονο τους μισθους και τις συνταξεις και να αφηνει στο ελεος των διαθεσεων της αγορας τις τιμες των προιοντων και των υπηρεσιων.
      ΚΑΙ ΑΥΤΗ ακομη η συρρικνωση των μισθων και των συνταξεων δε μπορει σε τιποτε να συγκριθει με τη δραματικη κατασταση στην οποια περιερχονται καθημερινα εκατονταδες πολιτες,που χανουν τη δουλεια τους,γνωριζοντας οτι πλεον η επιστροφη τους στην αγορα εργασιας εξαρταται απο την συνολικοτερη πορεια της χωρας και παντως δεν θα ειναι συντομη.
       Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κοινωνια ερχεται αντιμετωπη με φαινομενα τα οποια δεν ειχε ποτε φαντασθει στο παρελθον,καθως πια η φτωχεια δεν ειναι περιθωριακο φαινομενο,αλλα πληττει και στρωματα που μεχρι πριν απο λιγους μηνες,πριν απο λιγες εβδομαδες,ανηκαν στη λεγομενη μεσαια ταξη.
        ΜΙΣΘΩΤΟΙ και συνταξιουχοι που με δυσκολια εξυπηρετουν βασικες αναγκες τους.Τα νεα ζευγαρια,νεοι επαγγελματιες και επιστημονες που δεχονται καιριο πληγμα στο ξεκινημα της ζωης τους και της καριερας τους.Ειναι οι ανεργοι οι οποιοι βουλιαζουν στην απελπισια.
     Η ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ευθυνη της κυβερνησης ειναι φυσικα να σωθει η χωρα.Να βελτιωθουν τα οικονομικα μεγεθη,να βγουν οι αριθμοι.Αυτο που πρεπει ομως ολοι να συνηδειτοποιησουν ειναι οτι καμια χωρα δεν επιβιωσε απλως και μονο με καλες σταστιτικες.Γιατι τελικα υπαρχουν και οι ανθρωποι.....Και γι αυτους πρεπει να δωσει τελικα τη μαχη η κυβερνηση.

ΓΝΩΜΗ
απο την εφημεριδα
"το ΕΘΝΟΣ"

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ,ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ,ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΗΤΗΣ

 


Στην εποχή του άσκεφτου, βουλιμικού ανθρώπου, που βιάζει τη φύση για να καλύψει τις υπέρμετρες απαιτήσεις του, ο σεβασμός και η προσαρμογή μας στους ρυθμούς της μάνας
γης αναδεικνύεται σε τέχνη.
Ο  άνθρωπος ακολουθώντας τυφλά το μοντέλου καταναλωτή, θαύμασε τον ίδιο του τον εαυτό και έφτασε να υποτιμήσει κάθε τι φυσικό. Δέντρα, ζώα, εκτάσεις γης έχουν για αυτόν βραχυπρόθεσμη οικονομική αξία και μάλιστα με την αφύσικη λογική της αειφόρου ανάπτυξης. Έχετε δει καρποφόρο να δίνει καρπούς όλο τον χρόνο ή ζώο, από όσα τρώμε, να γεννά ασταμάτητα;
Ακόμη και μακριά από τα ογκώδη αστικά κέντρα, ακόμη και στον τόπο μας, ο άνθρωπος εγκλωβίστηκε στις οθόνες και στα πρότυπα του 'life style'. Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο νεοϋορκέζος. Αυτός ξέρει τι θα πει ζωή, αφού ζει στην πρωτεύουσα του καταναλωτικού μοντέλου που μολύνει, σκλαβώνει, κλέβει και δολοφονεί χωρίς δεύτερη σκέψη για να αποθηκεύσει και να παράγει και άλλα ? όλο και περισσότερα προϊόντα. Αυτά συμβαίνουν τον 21ο αιώνα μετά από τόσους κύκλους ιστορίας που όμως δεν μετουσιώθηκαν σε εμπειρία. Όλο και πιο γρήγορα, όλο και περισσότερο, ο υπερκαταναλωτής τρέχει πίσω από τα ρολόγια, που επειδή τα φοράει στον καρπό του νομίζει πως χειρίζεται τον χρόνο και πως ήρθε το τέλος των εκπλήξεων. Και έτσι, ως αγέρωχος εγωιστής αντικρίζει τα άλλα είδη ζωής, χωρίς να διερωτάται έστω ποιος είναι ο ρόλος τους. Κάποια από τα ζώα, τα ονομάζει ζώα συντροφιάς, τα ευνουχίζει και αυτά του χαρίζουν τη στείρα θλιμμένη τους ζεστασιά.
Τρώμε, πλέον, τους καρπούς, φυτικούς και ζωικούς και δεν γνωρίζουμε την πηγή τους. Παραδώσαμε την παραγωγή στα χέρια αγνώστων, αφήσαμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης με βάση τη διατροφή να περνούν, τεμπελιάσαμε και τρώμε προϊόντα που ταξιδεύουν τις εφτά θάλασσες για να φτάσουν στο πιάτο μας. Είναι ντροπή και κούραση να είσαι παιδί της Δήμητρας, να είσαι τροφός και για αυτό δεν μεταδίδουμε, αν δεν τις έχουμε ήδη ξεχάσει, τις προαιώνιες γνώσεις μας στα παιδιά μας. Θα γίνουν βλέπεις, μοντέλα, «showmen», διαφημιστές, «managers» και διοικητές επιχειρήσεων. Η λήθη και η χωρίς κριτική σκέψη παράδοσή μας στο μοντέλο του ναρκομανή της κατανάλωσης έφτασαν στην απαίτηση να ζητάμε καρπούζια τον χειμώνα, μήλα το καλοκαίρι και μας οδήγησαν να τρώμε ζώα που μεγαλώνουν με ορμόνες, ακίνητα, εγκλωβισμένα σε μερικά τετραγωνικά εκατοστά. Οι κατασκευασμένες ανάγκες μας καμία σχέση δεν έχουν με τη ροή των εποχών που χάνονται. Έτσι, αφού εμείς ξεχάσαμε τις εποχές, φτάνουμε τώρα να βρισκόμαστε σε Δεκέμβρη καλοκαιρινό. Στο δυτικό κόσμο το είδος μας χάνει την ικανότητά του να αναπαράγεται και παράλληλα ζούμε την ταχύτερη και μεγαλύτερη σε ποσοστό εξαφάνιση των ειδών, από την εποχή των δεινοσαύρων.
Τώρα, λοιπόν, σε αυτό το τώρα, ο αγέρωχος εγωιστής πρέπει να συλλογιστεί. Πρέπει να επιλέξει. Θα πιστέψει ότι μπορεί να ζήσει σε τεχνητούς παραδείσους; Αφού δηλητηρίασε τη ζωή του στη γη, θα στήσει για τον ίδιο φυλακές με τεχνητό κλίμα, φως και ήχους; Θα ακούει τα πουλιά μέσα από ηχεία και θα χαίρεται άραγε; Ή θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις και τις δυνάμεις του, ταχύτατα, οργανωμένα, στο εδώ και τώρα για να συγχρονιστεί με το ραγδαία μεταβαλλόμενο γήινο περιβάλλον; Θα συνειδητοποιήσει άραγε πόσο αλληλένδετα είναι τα όντα και πως δεν γνωρίζει ποια από αυτά είναι τα θεμέλια; Θα αναδείξει τον εαυτό του σε καλλιτέχνη της ζωής;
Και πώς να τα πεις αυτά στα παιδιά; Πώς να τα ετοιμάσεις για το μέλλον που τους χαράξαμε; Ας βουτήξουμε τα χέρια μας σε ό,τι έχει μείνει ζωντανό μέσα μας και ας το δώσουμε. Ας ψάξουμε στην περιχαρακωμένη μας καρδιά, να βρούμε μια ρίζα έμπνευσης και ας τη φυτέψουμε. Ας σεβαστούμε τις παιδικές μας μνήμες, χαράς και λύπης και ας τους δείξουμε τον δρόμο.
Για τους παιδαγωγούς και οποιοδήποτε μπορεί να την προσφέρει, η περιβαλλοντική αγωγή είναι απαραίτητη. Αγωγή όμως, όχι μόνο μέσα στους τοίχους αιθουσών διδασκαλίας, όχι μόνο εξωτερικά ερχόμενη μέσα από βιβλία και οθόνες αλλά πρώτιστα βιωμένη αγωγή, εμπειρική και ζωντανή. Ας οδηγήσουμε τα παιδιά και στο φυσικό περιβάλλον. Μελέτη περιβάλλοντος με την ουσία του όρου. Εκεί που μέσω των αισθήσεων σώμα- ψυχή και πνεύμα, διαλέγονται με τη φύση. Εκεί που τα βότανα, αν τα πλησιάσεις σου μιλούν με τη μυρωδιά τους, τα καρποφόρα σε αγγίζουν με τις γεύσεις τους, τα φύλλα σε χαιρετούν με τα χρώματα και τα σχήματά τους και οι ήχοι σου διηγούνται ιστορίες. Εκεί που μπορείς να συνειδητοποιήσεις πως η ψυχή ελευθερώνεται και το πνεύμα αισιοδοξεί, έξω από τα όρια των τσιμεντένιων κατασκευών. Και αν είμαι ενήλικας και έχω κλειστεί στις βεβαιότητες μου, παρατηρώντας τα παιδιά να χαίρονται πηγαία, ίσως θυμηθώ. Με την προϋπόθεση: Να τα αφήσω να χαρούν.
Ένα τέτοιο μάθημα ζήσαμε, εξερευνώντας και ζωγραφίζοντας φύλλα και καρπούς σε «φυτολόγια» που είχαμε προετοιμάσει, στο Βοτανικό Πάρκο Κρήτης. Το Βοτανικό Πάρκο είναι έμπνευση των αδερφών Μαρινάκη και η ιδέα που το γέννησε ήρθε μετά από πυρκαγιά που έπληξε τη περιοχή της ιδιοκτησίας τους.
Δημοτικό Σχολείο
Πλατανιά


(Ενα αρθρο παλαιο αλλα καλο!)
Απο
"Χανιωτικα Νεα"

ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ

ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ


Παζάρι θα γίνει και στην Κίσαμο φέτος τη Μεγάλη Παρασκευή. Οπως ανακοίνωσε χθες ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου, σε συνεδρίασή του στις 5 Απριλίου το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε:

-Την υλοποίηση παλαιότερης πρότασης του προσωρινού Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου για την αναβίωση του παλαιού εθίμου της εμποροπανήγυρης (παζάρι) της Μ. Παρασκευής

-Ο χώρος που θα λάβει μέρος το παζάρι της Μ. Παρασκευής θα είναι η οδός Αναγνώστου Σκαλίδη καθ? όλο το μήκος της και για όλη την διάρκεια του παζαριού απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

-Η διάρκεια της εμποροπανήγυρης (παζάρι) θα είναι από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ

-Στο παζάρι για λόγους πολιτισμού, προστασίας της υγείας των πολιτών - καταναλωτών και προστασίας των ζώων και επειδή δεν μπορούν να διασφαλιστούν καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων δεν θα επιτρέπεται εμπόριο ζώντων ζώων και πουλερικών.

Την ανακοίνωση υπογράφουν για το Δ.Σ. ο πρόεδρος Γιώργος Αννουσάκης και ο γραμματέας Νίκος Βερυκάκης.
 
"χΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ"

ΣΤΑ ΑΠΤΕΡΑ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

 

Εικόνες εγκατάλειψης


Ενα θέμα, το οποίο προβάλαμε και στο παρελθόν, με τα μισογκρεμισμένα αντιαισθητικά και επικίνδυνα χαλάσματα κοντά στη θάλασσα, μεταξύ 'Απτέρων' και 'Χρυσής Ακτής', αντιμετωπίστηκε… 'χλιαρά' με ορισμένες κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτηρίων και τίποτα περισσότερο.
Κι ενώ οι φορείς των Χανίων αγωνίζονται από χρόνια για να διασώσουν τις παραλίες των Αγίων Αποστόλων, που αποτελούν συνέχεια των προαναφερόμενων περιοχών, αδιαφορούν γι’ αυτές τις αντιαισθητικές εικόνες που υπάρχουν ακόμα και εκθέτουν τον τόπο μας σε χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι επισκέπτονται αυτή την περιοχή. Από την προχθεσινή επίσκεψή μας τραβήξαμε αρκετές φωτογραφίες καταγράφοντας μάλιστα δύο σύντομες δηλώσεις από ανθρώπους που συναντήσαμε. 'Η έλλειψη στέγης απασχολεί πολλούς ανθρώπους και ψάχνουν για να βρουν κάπου να μείνουν', απάντησε ο Ηλίας, όταν ρωτήθηκε, ενώ ο Παναγιώτης Σαρίντης, που ήταν περαστικός, είπε: 'Ηρθαμε στα Χανιά από την Τυφλίδα Γεωργίας μαζί με τη γυναίκα και τα δύο μας παιδιά πριν από πέντε περίπου χρόνια. Είχαν δυσκολέψει οι καταστάσεις εκεί, δεν είχαμε δουλειές και φύγαμε. Μ’ αρέσει να περπατώ κάθε μέρα και είμαι περαστικός από εδώ επειδή μένουμε στα Χανιά. Η παραλία είναι πανέμορφη, αλλά την ασχημίζουν αυτά τα χαλασμένα κτήρια'.

"Χανιωτικα Νεα"

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ

Στη ρωγμή του χρόνου

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΚΑΣΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ




ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ







Αντιμέτωποι με την αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι οι καστανοπαραγωγοί του Νομού Χανίων, οι οποίοι βρίσκονται σε τραγική θέση, καθώς μία αρρώστια (έλκος), καταστρέφει με γοργούς ρυθμούς τις καστανιές τους.

Επιτακτική είναι η ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων, τόνισε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Καστάνου Νομού Χανίων Νίκος Μπομπολάκης, ζητώντας την άμεση ανάθεση μελέτης για τη βιολογική αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως έχει ήδη συμβεί με επιτυχία σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Τώρα και τρία χρόνια ο Νομός μας, μαζί με άλλους δέκα Νομούς της Ελλάδος, έχει ενταχθεί σε έργο του ΕΣΠΑ για την εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης. Δεν βλέπουμε όμως να προχωρούν οι διαδικασίες για την εκκίνηση του έργου που θα σώσει τα υπόλοιπα δέντρα», κατήγγειλε χθες ο κ. Μπομπολάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Καστάνου Νομού Χανίων και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Εννιά Χωριών έχουν αποστείλει σχετικό έγγραφο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, τονίζοντας το πρόβλημα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ούτε έγγραφη απάντηση ούτε προφορική ανταπόκριση.

Για το θέμα κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή οι βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης και Σήφης Βαλυράκης, σημείωσε ο κ. Μπομπολάκης, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι «δεν φτάνει όμως αυτό. Εμείς, ως καστανοπαραγωγοί, βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Είναι ολοκληρωτική η καταστροφή στα Εννιά Χωριά και τώρα 'πηγαίνει' και προς Παλαιά Ρούματα - Σέμπρωνα. Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Πιστεύω ότι σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχει παραγωγή καστάνου. Και απορώ για ποιον λόγο δεν μπορούμε να συντονιστούμε για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, για ένα τόσο σοβαρό εισόδημα του Νομού Χανίων όλοι οι αιρετοί του Νομού. Να πάμε να απαιτήσουμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μας δεχθεί. Ας μας πει ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο», επεσήμανε ο κ. Μπομπολάκης, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από το Υπουργείο θα πραγματοποιηθεί μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρίας από δεκάδες καστανοπαραγωγούς έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.



ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο κ. Μπομπολάκης εξήγησε ότι «τώρα και έξι χρόνια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας Θεσσαλονίκης και τον καθηγητή κ. Διαμαντή, ανακαλύψαμε ότι στον Νομό μας υπάρχει πρόβλημα στα καστανόδεντρα, με το έλκος της καστανιάς που αφανίζει τα δέντρα. Το πρόβλημα είναι ορατό διότι σε λίγο δεν θα υπάρχουν δέντρα με την ταχύτητα που εξαπλώνεται η αρρώστια (έλκος - καρκίνος καστανιάς). Ξέρουμε ότι τώρα και τρία χρόνια ο Νομός μας, μαζί με άλλους δέκα Νομούς της Ελλάδος, έχει ενταχθεί σε έργο του ΕΣΠΑ για την εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης. Δεν βλέπουμε όμως να προχωρούν οι διαδικασίες για την εκκίνηση του έργου που θα σώσει τα υπόλοιπα δέντρα».

Ο κ. Μπομπολάκης υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσε ο κ. Διαμαντής, η εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης είναι η μόνη μέθοδος αντιμετώπισης της ασθένειας του έλκους της καστανιάς. Παρόμοιο έργο, που εφαρμόστηκε σε 17 Νομούς από την πρώην Γενική Διεύθυνση Δασών κατά την περίοδο 2006 - 2009 με χρηματοδότηση από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Το παρόν έργο προβλέπεται να διαρκέσει 3,5 χρόνια ήτοι 6 μήνες για την εκπόνηση της μελέτης σε 11 συνολικά Νομούς και 3 χρόνια για την εφαρμογή της βιολογικής καταπολέμησης. Επειδή το ΕΣΠΑ λήγει το 2013 και δεν έχουμε χρόνο», όπως τόνισε ο κ. Μπομπολάκης θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο «να προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση της μελέτης, ώστε να προχωρήσει η καταπολέμηση για να σώσουμε το σημαντικό αυτό δέντρο που προσφέρει στην οικονομία του τόπου και την οικολογική ισορροπία των ορεινών περιοχών».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στον Νομό Χανίων υπάρχουν περίπου 110.000 καστανόδεντρα και η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 1.300 τόνους.

 
Πηγη
http://www.haniotika-nea.gr/

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

3η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ (14.4.2011)

ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΟΛΙΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ

       Ειναι ενα παλιο ρεπορταζ που ειχε γραψει ο Χατζακης Βαγγελης ο οποιος αγαπουσε τον τοπο του.Το ρεπορταζ αυτο αναφερεται στο προβλημα που υπαρχει με τον δρομο Καλουδιανα-Εννια χωρια.
       Ας το διαβασουν οι υπευθυνοι κυριοι της δημοτικης αρχης αξιζει........Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΤΟΠΟΛΙΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ



Ο δρομος στο Τοπολιανο Φαραγγι εχει την αμαρτωλη του ιστορια.

Ωρα για νεο δρομο πριν θρηνησουμε θυματα......

Καποτε πριν απο καιρο, οταν οι κατοικοι των Εννια Χωριων χρειαζοταν να κατεβουν στο Καστελι(ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ),η ακομα να πανε ως τα Χανια,στην πρωτευουσα του Νομου,σαμαρωναν και φορτωναν τα υποζυγια τους με τα προιοντα παραγωγης και μεσω ενος βατου αλλα καλοδιατηρημενου δρομου που περνουσε απο το Βλατος,το Καρυδακι,τα Τσουριανα κατεβαιναν στο Καστελι.Κι οταν πολυ αργοτερα κατασκευαστηκε ο αυτοκινητοδρομος Καλουδιανα-Βουλγαρω-Τοπολια,ο τοτε σχεδιασμος τους νηταν να ακολουθησει την ιδια με το υπαρχον μονοπατι πορεια και να βγει στα Εννια Χωρια.Φαινοταν απο τοτε οτι το σαθρο και δυσβατο φαραγγι ηταν επικινδυνο περασμα.

Ομως αλλες οι βουλες των Εννιαχωριανων και αλλα τα συμφεροντα του Τοπολιανης καταγωγης βουλευτη της περιοδου,ο οποιος πιεζε την κυβερνηση και τον πρωθυπουργο,ο δρομος για τα Εννια Χωρια να περνα αναγκαστικα μεσα απο το χωριο του,τα Τοπολια.Και ετσι κατασκευαστηκε τοτε ο σημερινος δρομος καρμανιολα που κοστισε τοτε οσο ενας κρατικος προυπολογισμος και με χιλιαδες ωρες που εξοδευσαν οι εργατες για να το φτιαξουν.

Στην συνεχεια και για 50 χρονια,ο δρομος αυτος ηταν η μοναδικη οδος συνδεσης του ορεινου Εννιαχωριανου ογκου με τα 15 χωρια,αλλα και με το Σελινο.Και ειναι γεγονος οτι ποτε δεν συνεβη κανενα ατυχημα αφου κατ αναγκη οι οδηγοι προσεχαν.Ωσπου αιφνης,καηκε το φαραγγι στην καταστροφικη πυρκαγια του 2001.Και απο τοτε,καθε χειμωνα

το φαραγγι γινεται ολο και πιο επικινδυνο,καθε χειμωνα πεφτουν κοτρωνες με κινδυνο

να σκοτωσουν η να τραυματισουν ανθρωπους αφου καθημερινα και κατ αναγκη,απο εκει περνουν δεκαδες ανθρωποι,μαθητες,επισκεπτες,γεωργοι.

Ηρθε λοιπον η ωρα και ειναι αναγκη οσο ποτε αλλοτε-να κατασκευαστει νεος δρομος που θα παρακαμπτει τα στενα των Τοπολιων και το επικινδυνο φαραγγι και ο δρομος αυτος ειναι μεσω Τσουριανων-Βλατους.Τα κροκοδειλια δακρυα καποιων οτι θα κλεισουν τα

μαγαζια τους και ταχατες θα κινητοποιηθουν.Ουδολως ενδιαφερει το συνολο των κατοικων

των Εννια Χωριων οι αντιδρασεις τους που θελουν,απαιτουν και δικαιουνται εναν αυτοκινητοδρομο,συγχρονο και ασφαλη.

Ο Νομαρχης και η Πολιτεια πρεπει να δουν πιο ειναι αυτο που θα διασφαλισει την ανετη,συντομη,και ασφαλη μετακινηση των εκατονταδων Εννιαχωριανων.

Τελος,ειναι πιστευω ωρα ο Δημος Ιναχωριου και ο Δημαρχος του,να παρουν ξεκαθαρη θεση και να αρχισουν το ταχιστο δυνατον να παιρνουν πρωτοβουλιες ετσι ωστε να μην θρηνησουμε θυματα με αιτια αυτον τον (τρομο)δρομο,τα συμφεροντα και τις εργολαβιες.

Νισαφι πια!



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

χρονολογιας 2004

ΤΟ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ -ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ-

(ο οποιος δεν ζει πια...)

Αναρωτιεμαι τι εχει γινει σχετικα με αυτο το μεγαλο προβλημα?επειδη και εγω ενδιαφερομαι για αυτον τον τοπο,σας ερωτω:ποτε θα καλυτερεψουν οι συνθηκες στα ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΑ?

CHANIA PERIVOLIA ELAFONISI

"ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ"

Από την Αγ.Ρουμέλη «ανοίγει» το φαράγγι της Σαμαριάς
 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος,το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς «ανοίγει» τις πύλες του από την Νότια πλευρά της Αγίας Ρουμέλης Σφακίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης δασών Χανίων και με απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, από την Πέμπτη 14/4 οι επισκέπτες θα μπορούν να μπαίνουν στο φαράγγι από την Νότια είσοδο και να περπατούν στα πρώτα δύο χιλιόμετρα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως αν οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν, σε βαθμό που να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή διέλευση των επισκεπτών, η Δ/νση Δασών Χανίων μπορεί να αποφασίσει για την ρύθμιση της διέλευσης ή και να απαγορεύσει την είσοδο των επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων.
 
Πηγη
"
"flashnews.gr"

ΕΚΤΑΚΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΧΑΝΙΑ


Έκτακτα δρομολόγια για τις ημέρες του Πάσχα προς και από τα Χανιά, προγραμματίζει η ΑΝΕΚ LINES, προσφέροντας έκπτωση 25%, σε όλες τις θέσεις επιβατών & ΙΧ οχημάτων, παραμένοντας συνεπής στη δέσμευσή της για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού όλο τον χρόνο.
Τα "Πασχαλινά- Ημερήσια Δρομολόγια" αποτελούν  θεσμό δεκαετιών για την ΑΝΕΚ, που σταθερά εμπλουτίζει τη γραμμή των Χανίων τις ημέρες αυξημένης ζήτησης.
Τα συμπληρωματικά δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από τον  Πειραιά προς τα Χανιά και αντίστροφα.
Αναλυτικά, πέραν των τακτικών νυχτερινών δρομολογίων περιλαμβάνονται:
Σάββατο (16/4/2011)
  • Αναχώρηση από Πειραιά στις 10:00
  • Άφιξη στα Χάνια στις 18:30

  • Αναχώρηση από Χανιά στις 09:00
  • Άφιξη στον Πειραιά στις 17:30

Μεγάλη Τετάρτη (20/4/2011)
  • Αναχώρηση από Πειραιά στις 10:00
  • Άφιξη στα Χάνια στις 18:30

  • Αναχώρηση από Χανιά στις 09:00
  • Άφιξη στον Πειραιά στις 17:30

Μεγάλη Πέμπτη (21/4/2011)
  • Αναχώρηση από Πειραιά στις 10:00
  • Άφιξη στα Χάνια στις 18:30

  • Αναχώρηση από Χανιά στις 09:00
  • Άφιξη στον Πειραιά στις 17:30

Τρίτη του Πάσχα (26/4/2011)
  • Αναχώρηση από Πειραιά στις 09:00
  • Άφιξη στα Χάνια στις 17:30

  • Αναχώρηση από Χανιά στις 10:00
  • Άφιξη στον Πειραιά στις 18:30

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Για μία ακόμα χρονιά, όπως άλλωστε συνηθίζει η ΑΝΕΚ τα τελευταία χρόνια, οι αναχωρήσεις των πλοίων της, προς και από Χανιά, το Μεγάλο Σάββατο 23/4, θα πραγματοποιηθούν αντί για τις 9.00 το βράδυ στις 12.30 το μεσημέρι.
Όπως όλο το χρόνο, ακόμα περισσότερο τις ημέρες του Πάσχα κατά τις οποίες η Κρήτη αποτελεί δημοφιλή προορισμό, η ΑΝΕΚ LINES στηρίζει τον ελληνικό τουρισμό και την τοπική οικονομία προσκαλώντας Έλληνες και ξένους επισκέπτες να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού. Η ΑΝΕΚ LINES λειτουργεί σταθερά με γνώμονα τον σεβασμό προς τους επιβάτες της, προσφέροντάς τους πολλές και ενδιαφέρουσες ταξιδιωτικές επιλογές, πάντα με την άνεση, την υψηλής ποιότητας φιλοξενία και την ασφάλεια των πλοίων της, που εγγυώνται το όνομα και η εμπειρία της εταιρίας.

Πληροφορίες: κα Ειρήνα Σίμου & κα Άννα Νικολακάκη, τηλ. 2821024128, fax 28210 36200, email: marketing@anek.gr

"travelstyle.gr"

ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ

Αν το κρασί είναι μαγεία, η τσικουδιά είναι αλχημεία! Η ρακή δεν είναι ένα απλό ποτό, είναι η Κρήτη συμπυκνωμένη. Και παραδόξως, η σχετική βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά πενιχρή, ένα κενό που έρχεται να καλύψει το εξαίρετο φωτογραφικό λεύκωμα του Ανδρέα Σμαραγδή «Τσικουδιά Κρήτης Πνεύμα», ένα αρχετυπικό σημείο αναφοράς για όποιον θέλει να κατανοήσει την σημασία της ρακής στη διαμόρφωση της, τόσο ιδιαίτερης, Κρητικής ιδιοσυγκρασίας




ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
"ΣΤΙΓΜΕΣ"

ΡΟΜΠΑΙ "Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑ"

 
 
Ρομπάι: «Η έξοδός σας από την κρίση θα είναι Οδύσσεια»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι μιλά στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ

«Εξω από τα δόντια» μίλησε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για την ανάγκη να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δημσοιονομικής προσαρμογής και την άμεση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έλαβε τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που έχει λάβει χώρα που βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση και έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι δεν μπορεί να κατηγορείται η Ευρώπη για όσα συμβαίνουν. Και αυτό καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα ζούσε επί χρόνια σε μία «δανεισμένη και τεχνητή ευημερία».

Ο κ. Ρομπάι περιέγραψε μάλιστα πολύ καθαρά τους τομείς εκείνους στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της ώστε το πρόγραμμα να επιτύχει τους στόχους της. Χρειάζεται να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, να καταπολεμηθεί η διαφθορά, να γίνει αποτελεσματικότερος ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Απέκλεισε επίσης, για άλλη μία φορά, κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς αυτή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξήγησε ότι ο χρόνος είναι κλειδί για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Κάθε μεταβατική περίοδος είναι δύσκολη τόνισε, αλλά σημείωσε ότι ναι μεν όλοι οι Ευρωπαίοι είναι συλλογικά υπεύθυνοι για τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης αλλά, την ίδια στιγμή, κάθε κράτος - μέλος έχει δικές της ευθύνες που πρέπει να υλοποιεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι σε πολλές χώρες η ΕΕ έχει αρνητική εικόνα, κυρίως λόγω των προγραμμάτων λιτότητας που προωθεί με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο κ. Ρομπάι τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να είναι δίκαια. Ωστόσο, και χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες, άφησε να εννοηθεί ότι το πολιτικό κόστος είναι μεν βαρύ αλλά αυτό δεν πρέπει να εμποδίσει τις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.


Πηγη
"Βημα"

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Πού είναι η άλλη Ελλάδα; Πέθανε; ~ apneagr

Πού είναι η άλλη Ελλάδα; Πέθανε; ~ apneagr

onNews.gr: Έβαψε πορτοκαλί 250 πρόβατα, για να μην τα κλέψουν...

onNews.gr: Έβαψε πορτοκαλί 250 πρόβατα, για να μην τα κλέψουν...: "Ο John Heard, αγρότης στη Σκωτία, όντας σε απόγνωση, αποφάσισε να λάβει πρωτότυπα μέτρα για να μην του κλέψουν ποτέ ξανά ζώα από τη φά..."

onNews.gr: Δραστική μείωση στις τιμές των διοδίων αναμένεται ...

onNews.gr: Δραστική μείωση στις τιμές των διοδίων αναμένεται ...: "Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τις θέσ..."

ΑΠΟΣΥΡΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ


Το μέτρο της απόσυρσης ισχύει και για τα αγροτικά οχήματα διευκρινίζει με εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών.



Ειδικότερα, στην εγκύκλιο του το υπουργείο επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις που ισχύουν για την απόσυρση των φορτηγών θα εφαρμόζονται και για τα αγροτικά οχήματα.



Βασική προϋπόθεση, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων είναι ο κάτοχός του αγροτικού οχήματος να έχει καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους στο οποίο γίνεται η διαγραφή του οχήματος, αλλά και τα τέλη τυχόν προηγούμενων ετών.



Εφόσον διαπιστώνεται ότι ο κάτοχος του οχήματος αυτού οφείλει τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να προχωρήσει στην εξόφλησή τους.



"in.gr"

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ

       Στις εκπομπες της τηλεορασης συχνα υπαρχει το θεμα συγχωνευσεις σχολειων και κλεισιμο των μονοθεσεων και διθεσιων σχολειων.
        Ναι ειναι ενα θεμα που καιει,ιδιως τα σχολεια δεν πρεπει να κλεινουν η να συγχωνευονται λογω κρισης.
        Γιατι η παιδεια μας ειναι το μελλον της χωρας μας...

         Ομως ειναι λιγοι οι δημοσιογραφοι που ασχολουνται εκτος απο τους τοπικους με το θεμα των παιδιων που μενουν στην επαρχια και στα νησια μας και αναγκαζονται να περπατουν χλμ για να φτασουν στα σχολεια τους.

         θα αναφερω ενα προβλημα που υπαρχει χρονια πολλα και δεν βλεπω να γινεται τιποτα τοσα χρονια........
          Στον πρωην Δημο Ιναχωριου (στην Κρητη) και που τωρα συμφωνα με τον Καλλικρατη ανηκει στον Δημο Κισσαμου,τα παιδια του Δημοτικου,Γυμνασιου και Λυκειου,ξεκινανε απο τα χωρια τους και για να πανε στα σχολεια τους που ειναι στο Καστελλι περνανε απο τον δρομο της σηραγγας.
          Αυτος ο δρομος που ο πρωην Νομαρχης ειχε πει οτι οποιος περναει,περναει με δικη του ευθυνη(αρα οι αρμοδιοι κυριοι των υπουργειων εχουν και αυτοι ευθυνη για τους μαθητες και για τον κοσμο που περναει)..
          Οπως ολοι γνωριζουμε η σηραγγα ειναι φτιαγμενη απο το 1930 και καθε τοσο πεφτουν πετρες ειδικα τον χειμωνα και κινδυνευουν οι παντες.
           Για τους μαθητες αυτους που κανουν αυτη την διαδρομη περνωντας με κινδυνο αφου ειναι ο μονος δρομος για το σχολειο τους τοσα χρονια νοιαστηκε κανεις?
           Να σας πω εγω ...ΟΧΙ!
         Υπαρχει καποιος αραγε να ενδιαφερθει για αυτο το προβλημα που ειναι τοσο αμεσο?Γιατι αυτα δεν φταινε για την κριση που περναει η χωρα τους και δεν "εφαγαν"λεφτα!.

   Διαδωστε το παντου και στους αρμοδιους,γιατι ειναι θεμα που καιει!

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΔΩΝΙΑ:ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 2.5 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ



Σημαντική απόφαση για τις αρχαιότητες της Δυτικής Κρήτης πήρε το ΚΑΣ



Μια σημαντική απόφαση που αφορά τις αρχαιότητες της δυτικής Κρήτης πήρε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), την περασμένη Τρίτη 5 Απριλίου. Πρόκειται για την έγκριση της απαλλοτρίωσης δύο ακινήτων, που βρίσκονται στην περιοχή των Δικαστηρίων της πόλης των Χανίων, όπου έχουν ανακαλυφθεί μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαίας Κυδωνίας.



Για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο χώρο έχουν βρεθεί ένας εντυπωσιακός θαλαμοειδής οικογενειακός τάφος (1350-1300 π.Χ.), ένα πανέμορφο χάλκινο ξίφος μήκους 0,80 μ. με οστέινη κορυφή λαβής και χρυσά διακοσμητικά στοιχεία (1400-1375 π.Χ.) και η μοναδική στο είδος της σφραγίδα του «Δεσπότη Θηρών» (1420-1400 π.Χ.), που απεικονίζει έναν άνδρα να στέκεται όρθιος πάνω από πολυώροφο κτιριακό συγκρότημα.



Η Κυδωνία βρισκόταν στα σημερινά Χανιά και, σύμφωνα με τον Στράβωνα, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης. Ανασκαφές που έγιναν στον παραλιακό λόφο «Καστέλι» και στη συνοικία «Σπλάντζια» έχουν φέρει στο φως ευρήματα από όλες τις χρονολογικές φάσεις του μινωικού πολιτισμού (3650-1070 π.Χ.). Τα περισσότερα ανήκουν στην Υστερομινωική περίοδο (β΄ μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ.).



Τα μνημεία που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στο οικόπεδο Κουκλάκη, το οποίο απαλλοτριώθηκε με την απόφαση του ΚΑΣ, αναφέρονται στο βιβλίο «Χανιά (Κυδωνία). Περιήγηση σε χώρους αρχαίας μνήμης» (2009), έκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού - ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον δίγλωσσο λεύκωμα, που αναφέρεται στην πλούσια ιστορία της πόλης των Χανίων και το οποίο διανέμεται δωρεάν.





Το κόστος της απαλλοτρίωσης θα φτάσει τουλάχιστον τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ένα αστρονομικό ποσό, γεγονός που προβλημάτισε πολλά από τα μέλη του Συμβουλίου. Ωστόσο, η σημαντικότητα των μνημείων που ανασκάφτηκαν σ’ αυτό και η ελπίδα ότι κάποτε θα συμπληρώσει έναν επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια επιλογών.


Πηγη
"Το Βημα"


Λογότυπο Σπίθας 3D

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ




Οι έμποροι ζητούν από τους τους καταναλωτές να στηρίξουν τα εγχώρια αγαθά







Την στήριξη των ελληνικών προιόντων ζητά από τους καταναλωτές η Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με την ευκαιρία της «Ημέρας του Καταναλωτή» την 15η Μαρτίου.



Ειδικότερα η ΕΣΕΕ με την ευκαιρία της αυριανής ημέρας και σε συνεργασία με τις 13 Ομοσποδνίες και τους 270 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους οργανώνει καμπάνια για:



- το πρόγραμμα «Συμμετέχω», με σκοπό την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων καταναλωτών, στο πλαίσιο των δράσεων του «Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού», σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τον ΟΑΕΔ. Στη δράση αυτή θα προστεθούν εφέτος κατόπιν αιτήματός τους πολύτεκνοι και τρίτεκνοι καταναλωτές,



- η πανελλαδική καμπάνια «Ταμειακές μηχανές παντού – Αποδείξεις απ’ όλους», με τη διανομή και τοποθέτηση αφισών στις προθήκες των καταστημάτων λιανικής και τη συνεργασία όλων των Ομοσπονδιών και Εμπορικών Συλλόγων της χώρας. Η δράση αυτή στόχο έχει την απομόνωση του παρεμπορίου και την προσπάθεια να περάσουν τα «αδήλωτα» 20 δισ. ετησίως - σ΄αυτό το ποσό εκτιμάται ο τζίρος τουπαρεμπορίου - μέσα από τις ταμειακές μηχανές του νόμιμου εμπορίου,



- να στηρίξει το κίνημα «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων με barcode που ξεκινάει με αριθμό 520, συμπαρασύροντας έτσι τις μικρομεσαίες ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και τις πολυεθνικές αλυσίδες λιανεμπορίου να πράξουν το ίδιο.



Χαροντάκης Δημήτριος

ΑΠΟ
"ΤΟ ΒΗΜΑ"

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΚΕΔΡΟΜΗΛΑ






Σε μπουκάλι με δύο φλιτζάνες ελαιόλαδο βυθίζομε 5-6 κεδρόμηλα και 5-6 κόκκους πιπέρι. Σε λίγες μέρες είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί, ενώ διατηρείται αρκετά.

ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

                                        ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΔΙΚΤΑΜΟ


Με το δίκταμο, το χαρακτηριστικό αυτό ( και μοναδικό ) αρωματικό φυτό της Κρήτης μπορούμε να παρασκευάσομε ένα ξεχωριστό αρωματισμένο ελαιόλαδο. Πλένομε και στεγνώνομε καλά 2 κλαδάκια δίκταμο. Τον βάζομε σε μπουκάλι με 2 φλιτζάνες ελαιόλαδο και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Είναι έτοιμο σε 2-3 εβδομάδες. Μπορούμε, αν δεν έχομε δροσερό δίκταμο, να χρησιμοποιήσομε και ξερά κλαδάκια του.



Ποιο το χρώμα της αγάπης - Λουδοβίκος των Ανωγείων

Ithikon Akmeotaton - Saranta Mila kokkina (live)

ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ!

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΜΑΤΙΕΣ ΤΟ "ΠΟΙΗΜΑ"

 

ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ



ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 6 Απριλίου 2011 Hθελα να‘ξερα,οΓιώργος Παπανδρέου δενέχειπάρει χαµπάρι, ενάµιση χρόνο Πρωθυπουργός, ότι τα πράγµατα στην Ελλάδα πάνεαπό το κακό στο χειρότερο; Δενέχει πάρει χαµπάρι,ότι οι υπουργοί του δεν τολµούν ναξεµυτίσουν από τα σπίτια τους, για να µη συναντηθούν τα πρόσωπά τους µε κανένα κεσέ γιαούρτι; Δεν βλέπειότι κάθε µέρα γίνονται δεκάδες διαδηλώσεις, γιαχιλιάδες δίκαια αιτήµατα και οι χωροφυλάκοι κάνουν συνεχώς υπερωρίες;Δεν παρακολουθεί τηλεοπτικές εκποµπές, δεν διαβάζειεφηµερίδες, δεν ακούειραδιόφωνο,δεν του λένε οι δικοί του – η γυναίκα του, τ’ αδέλφια του – ότι παντού σέρνεται µια δύσµορφη απελπισία, που οδηγεί αργά, αλλά σταθερά, στην κατάθλιψη; Αυτός είναι ο Παπανδρέου που ξέραµε; Ο Παπανδρέου που έβγαινε στους δρόµους, συνοµιλούσε µε τονκόσµο, σύχναζε σε νεανικέςσυντροφιές, ήταν έτοιµος ανά πάσα στιγµή να διατυπώσει τον προοδευτικό του λόγο, να αντλήσει από τοναπλό εργαζόµενο, πληροφορίες καινα ζητήσει συµβουλές;Κάποτε µας έλεγε ότι τον σταµατούν πολίτες και του λένε ότι είναι έτοιµοι να βοηθήσουν, µε τον µισθό τους, για να αλλάξει η κατερειπωµένη από τη Νέα Δηµοκρατία Ελλάδα. Τώρα, µε βλέµµα απλανές κοιτάζει τον φακό της τηλεόρασης και απαγγέλλει µονίµως το ίδιο ποίηµα: η πατρίδα γλίτωσε τη χρεοκοπία, οι κόποι του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαµένοι κ.λπ. κ.λπ.! Μαγνητοταινία.



Συµβαίνειναείµαι πολλάχρόνια στη δηµοσιογραφία.Γνωρίζω δεκάδες πολιτικούς, από ολόκληρο το φάσµα. Κουβεντιάζω µαζί τους. Ολοι – µα όλοι! –είναι απελπισµένοι!Ιδίως οι υπουργοί!Και περιµένουν από τον Παπανδρέου να κάνει µια κίνηση, µια χειρονοµία,για να αλλάξει κάπως η σηµερινή,αφόρητη κατάσταση.Με µια κυβέρνηση να µηλειτουργείκαι µε µια αντιπολίτευση διαρκώς να λαϊκίζει. Εχουµε πόλεµο,τσουνάµι, ραδιενεργό νέφος, χιλιάδες νεκρούς, εκατοµµύριαανθρώπουςσε εξέγερση στη γειτονιά µας και εµείς ασχολούµαστε µε τουςδιαξιφισµούς του Παπανδρέου, του Σαµαρά, του Τσίπρα και του Καρατζαφέρη στη Βουλή! Μια ζωή Γκόλφω, δηλαδή… Εχω έναν φίλο συνταγµατολόγο, που έχει χάσει κάθε ελπίδα του για το µέλλον της χώρας. Κυρίως, τον βγάζει από τα ρούχατου έναµεγάλο τµήµα του λαού, που έµαθε στο αραλίκι, στη µίζα, στην κοµπίνα, στο πρώτο τραπέζι πίστα και απαιτεί να τον πληρώνουν η Μέρκελ και ο γερµανός φορολογούµενος, για ναπερνάει ζωή χαρισάµενη! Αδικο έχει οάνθρωπος;



Και θέλω να πω και κάτι άλλο, που δείχνει πόσο χαµηλά έχουµε πέσει: πέθανε ο Ιάκωβος Καµπανέλλης. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά, για την προσωπικότητα, το ήθος του, την προσφορά του στα γράµµατα και ιδίωςστο θέατρο. Στην κηδεία του, όµως, πήγαν µετρηµένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού: πολιτικοί, εκπρόσωποι της πνευµατικής και καλλιτεχνικής ζωής και, πρωτίστως, νέοι. Αν, ωστόσο, ο Καµπανέλλης ήταν γνωστός ποδοσφαιριστής, λαϊκός τραγουδιστής ή αστέρας της TV, η κοσµοσυρροή θα έσπαγε όλα τα χρονόµετρα…

Πηγη
"ΤΑ ΝΕΑ"