Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Μαύρες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία















Με μελανά χρώματα περιγράφει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που προβλέπει ότι η ύφεση στη χώρα μας θα φτάσει φέτος το 6,1% έναντι 5,5% που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση.



Για το 2012 ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3% ενώ προβλέπεται οριακή ανάπτυξη 0,5% για το 2013.








Οι δυσοίωνες προβλέψεις δεν σταματούν εδώ. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανεργία θα κυμανθεί πάνω από το 18,5% για το 2012 και το 2013.



Καμπανάκι για ολόκληρη την ζώνη του ευρώ



Η ευρωζώνη δείχνει να έχει εισέλθει σε μια «ελαφρά ύφεση» εξαιτίας της κρίσης χρέους η οποία, σε περίπτωση επιδείνωσης, θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές» συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ που ζήτησε την δράση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).



Στις εξαμηνιαίες οικονομικές του προβλέψεις, ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί σαφώς προς τα κάτω τις προσδοκίες του για το 2012.



Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί κι άλλο: έπειτα από ένα 3,8% φέτος, θα πέσει σε ένα 3,4% το ερχόμενο έτος, αντί του 4,6% που προέβλεπε προηγουμένως ο οργανισμός. Η ανάκαμψη από τα μέσα του 2012 «θα γίνει προοδευτικά» και θα είναι «μέτρια», ωθούμενη από τις αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.



Στην ευρωζώνη οι προβλέψεις αναθεωρούνται ακόμη περισσότερο προς τα κάτω: η ανάπτυξη αναμένεται το 2012 να είναι στο 0,2% έναντι 2% που προβλεπόταν προηγουμένως και να ανέβει την επόμενη χρονιά στο 1,4%.



Επιπλέον ο Οργανισμός επικρίνει τη διαχείριση της κρίσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Η έλλειψη ισορροπίας στους κόλπους της ευρωζώνης (...) δεν αντιμετωπίστηκε όπως θα έπρεπε» σημειώνει ο ΟΟΣΑ και αναφέρεται στην πιθανότητα, που λαμβάνει εφεξής πραγματικές διαστάσεις, μιας στάσης πληρωμών ενός ευρωπαϊκού κράτους και μιας «απώλειας της εμπιστοσύνης» στην ίδια τη νομισματική ένωση.



«Η ευρωζώνη αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία» εξηγεί ο οργανισμός, που σημειώνει στην έκθεση του ότι το κεντρικό σενάριο των προβλέψεών του, το οποίο υποθέτει ότι η κρίση δεν θα γενικευτεί, δεν είναι οπωσδήποτε και το πιο πιθανό.



Καθώς η «διάχυση (της κρίσης) εισήλθε σε μια νέα φάση», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, και αγγίζει πλέον χώρες που κρίνονται ως οι πιο σταθερές, όπως η Γαλλία, τα αποτελέσματα «ενός σημαντικού αρνητικού γεγονότος στην ευρωζώνη» θα μπορούσαν να είναι «πολύ καταστροφικά».

Όπως υπογράμμισε ο ΟΟΣΑ, ένα σημαντικό αρνητικό γεγονός στην ευρωζώνη θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και να βυθίσει σε ύφεση το σύνολο των πλούσιων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.



Οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ



Για τις ΗΠΑ η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 2% το ερχόμενο έτος αντί για 3,1% και στη συνέχεια ο ρυθμός ανάπτυξης να επιταχυνθεί λίγο το 2013 στο 2,5%, καταλήγει ο ΟΟΣΑ.
 
"real.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου