Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Έρχεται η...'Τζέσικα' για τους δήμους της Κρήτης!








Επιτέλους ενεργοποιείται το πρόγραμμα με τα 258 εκατ. ευρώ(35 για την Κρήτη) που θα δώσει ανάσα στα αστικά κέντρα






Μετά από δύο σχεδόν χρόνια-σχεδόν από τότε που ήταν υφυπουργός ο κ.Αρναουτάκης-ξεκινά επιτέλους να υλοποιείται το πρόγραμμα JESSICA που απευθύνεται σε αστικά κέντρα και χρηματοδοτεί έργα ανάπτυξης σε πόλεις! Έτσι, αύριο Πέμπτη στο υπουργείο Ανάπτυξης θα υπογραφεί η σύμβαση για το JESSICA μεταξύ της Περιφέρειας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Παγκρήτιας Τράπεζας, της ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του υπουργείου για να αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα από το οποίο προσδοκούν να ‘βγάλουν’ έργα μεγάλοι δήμοι όπως το Ηράκλειο , το Ρέθυμνο (πχ το υπόγειο πάρκινγκ της πόλης) , τα Χανιά κα.



Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Π. Σακελλάρης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σ. Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας, κ. Ι. Λεμπιδάκης, ο αντιπρόεδρος κ.Μυρτάκης και ο Γενικός Διευθυντής Τραπεζικών Υποθέσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Δ. Κυπαρίσσης.





Για τον σκοπό αυτό λοιπόν θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα ο περιφερειάρχης που είχε χειριστεί το πρόγραμμα αλλά από τότε που έφυγε από το υπουργείο δεν προχώρησε η διάθεση των ποσών- δεν είναι και μεγάλο το συνολικό πακέτο , μόλις 258 εκατομμυρια ευρώ- για την Κρήτη είναι 35 εκατομμύρια ευρώ..



Στο πλαίσιο της JESSICA (Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροι για Αειφόρες Επενδύσεις στα Αστικά Κέντρα - Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), το ΥΠΟΙΟ είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για την ανάθεση μελετών και την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στο προσεχές διάστημα.



Η πρωτοβουλία JESSICA στοχεύει στη στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων αστικής ανάπτυξης.



Στόχος της JESSICA είναι η κινητοποίηση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων δράσεων αστικής ανάπτυξης με πιλοτικά προγράμματα να προβλέπονται για την πρώτη περίοδο σε επίπεδο ΟΤΑ.



Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη αστικών κέντρων και η παροχή νέων θέσεων εργασίας.



Οι ενισχύσεις θα χορηγούνται μετά τη σύνταξη Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης, όπου θα προτείνεται η υλοποίηση έργων με χαρακτηριστικά παρέμβασης ολοκληρωμένου χαρακτήρα (ενεργειακά δίκτυα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κ.ά.).





"Cretalive.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου