Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Εκτακτη συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου



Αποστάσεις Βενιζέλου - Λοβέρδου από το δημοψήφισμα - Β. Παπανδρέου: κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας - Ανεξαρτητοποιήθηκε η Μ. Αποστολάκη - Εύα Καϊλή:«Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας ή ανεξαρτητοποιούμαι» - Θέμα ηγεσίας θέτουν έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ






 Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα με ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, δηλώσεις για κυβέρνηση Εθνικής; Σωτηρίας καθώς αμφισβήτηση του πρωθυπουργού από στελέχη του ΠαΣοΚ.



Επίσης η κυβερνητική Επιτροπή που είχε εξαγγελθεί για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης με πρωτοβουλία της κυβέρνησης μετατράπηκε σε υπουργικό συμβούλιο στο οποίο αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι υπουργοί ενδέχεται να θέσουν θέμα ηγεσίας.



Παρέμβαση Λοβέρδου



Μέγα λάθος χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πριν από το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Ι. Λοβέρδος, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Γ. Ραγκούσης θα συναντηθούν για να καθορίσουν τη στάση τους σε αυτό.



Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες οι τρεις υπουργοί είχαν συντάξει κοινή επιστολή - παρέμβαση στα πολιτικά πράγμα της χώρας.



Προβληματισμός Βενιζέλου



Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος δεν γνώριζε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την υποστήριξε τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά στον ΑΝΤ-1 διότι εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη επιλογή.



Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά την ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε στον Πρωθυπουργό την απορία του γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι διεθνείς μας εταίροι.



Οπως αναφέρουν πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών τα ξημερώματα ετοίμασε σχέδιο επιστολής προς τους ευρωπαίους εταίρους το οποίο προωθήθηκε το πρωί στο γραφείο του Πρωθυπουργού.



Νωρίς το πρωί από την Κεντρική Κλινική ο κ. Βενιζέλος μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν και τον επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν ο οποίος είναι και επικεφαλής των τραπεζιτών που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία για το κούρεμα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που εισέπραξε ο υπουργός Οικονομικών ήταν εξαιρετικά βαρύ.



Βάσω Παπανδρέου: «Να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»



Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε η κυρία Βάσω Παπανδρέου. Προσερχόμενη στη Βουλή, η κυρία Παπανδρέου, ζήτησε να κάνει δήλωση, στην οποία είπε : «Η χώρα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας. Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με χρονικό ορίζοντα της διασφάλισης του πακέτου των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και αμέσως μετά να προκηρύξει εκλογές».



Ανεξαρτητοποίηση Μ. Αποστολάκη



Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Μιλένα Αποστολάκη. Η βουλευτής έκανε γνωστή την απόφασή της με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο. «Δεν παραιτούμαι από την εντολή που μου έδωσαν οι συμπολίτες μου, αλλά ανεξαρτητοποιούμαι αποχωρώντας από την ΚΟ του ΠαΣοΚ», σημειώνει στην επιστολή της κυρία Αποστολάκη. «Τούτη τη στιγμή έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή απειλεί τη βιωσιμότητα της χώρας» υπογραμμίζει.



Η κυρία Αποστολάκη εκφράζει την κατηγορηματική της διαφωνία με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως λέει, να καταφύγει σε δημοψήφισμα με αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα ως μία βαθειά διχαστική διαδικασία και σημειώνει:



«Συμπυκνώνεται σε μονοσήμαντα ερωτήματα τα οποία απαντώνται με ένα ναι ή ένα όχι διαιρώντας τον λαό». Υπογράμμισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες. Αναφέρει ότι η κρίση στη χώρα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλεί τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, ότι η διαδικασία προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας είναι ανεπιτυχής, ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτυγχάνονται, ότι η νομοθετική υπερπαραγωγή αδυνατεί να μετουσιωθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ότι η στόχευση των κυβερνητικών πολιτικών εξαντλείται στα συνήθη «υποζύγια», αδυνατώντας να θωρακίσει τα μέτρα που λαμβάνονται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.



Η κυρία Αποστολάκη κάνει επίσης λόγο για πολιτικές συμμαχίες «που δεν μπορέσαμε να συνάψουμε» και για αποτυχία σύναψης ενός «μίνιμουμ συμμαχιών με εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που κατανοώντας την κρισιμότητα των γεγονότων και την αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις και ανατροπές θα συμπορεύονταν μαζί μας».



Μετά την κίνησή της η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ μειώνεται περαιτέρω στους 152 βουλευτές.



Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» και άλλοι βουλευτές του ΠαΣοΚ σκέπτονται να προβούν πολιτικές πρωτοβουλίες.



Δημήτρης Λιντζέρης : «Θα καθορίσω τη στάση μου εγγράφως»



περισσοτερα
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου