Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η κλιματική αλλαγή συρρικνώνει ζώα και φυτά



Σε ποσοστό 50% έως 75%, μικροοργανισμοί αλλά και μεγάλοι θηρευτές γίνονταν ολοένα και μικρότεροι με την πάροδο των γενεών, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας...










Η αλλαγή του κλίματος οδηγεί στη συρρίκνωση των φυτών και των ζώων, εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών και της έλλειψης νερού, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.



Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση Nature Climate Change, διαπίστωσαν ότι σε ποσοστό 50% έως 75%, μικροοργανισμοί αλλά και μεγάλοι θηρευτές γίνονταν όλο και μικρότεροι με την πάροδο των γενεών, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και των αλλαγών στις βροχοπτώσεις.



Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι αυτό το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στην παραγωγή προϊόντων μέσα στα προσεχή έτη.



Επιπτώσεις

«Τα χειρότερα σενάρια είναι ότι οι καλλιέργειες και τα ζώα θα συρρικνωθούν αρκετά, γεγονός που θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη διατροφική ασφάλεια» επισημαίνει ο καθηγητής Ντέιβιντι Μπάικφορντ από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.



Ο Μπάικφορντ και η συνάδελφός του Τζένιφερ Σίρινταν εξέτασαν απολιθώματα και δεκάδες μελέτες όπου διαπίστωσαν ότι πολλά είδη φυτών και πλάσματα όπως οι αράχνες, τα σκαθάρια, οι μέλισσες, τα μυρμήγκια και τα τζιτζίκια έχουν συρρικνωθεί με την πάροδο του χρόνου, λόγω της αλλαγής του κλίματος. Ανέφεραν ένα πείραμα που καταδεικνύει ότι οι βλαστοί και τα φρούτα σε μεγάλη ποικιλία φυτών γίνονται 3% έως 17% μικρότεροι για κάθε βαθμό Κελσίου που η θερμοκρασία ανεβαίνει. Με κάθε βαθμό ανόδου της θερμοκρασίας μειώνεται επίσης κατά 0,5% έως 4% το μέγεθος των σωμάτων των θαλασσίων ασπόνδυλων και 6% έως 22% το μέγεθος των ψαριών. «Η επιβίωση των μικρών ατόμων μπορεί να αυξηθεί με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά οι συνθήκες ξηρασίας μπορούν να οδηγήσουν σε μικρότερους απογόνους, γεγονός που οδηγεί σε μικρότερο μέσο μέγεθος», αναφέρουν στη δημοσίευση της μελέτης τους.



Οικοσυστήματα

Οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου θα μπορούσαν να κυμανθούν σε διάφορα επίπεδα, από τον περιορισμό των πόρων των τροφίμων (λιγότερα τρόφιμα που παράγονται στην ίδια έκταση εδάφους), έως τη μεγάλη απώλεια της βιοποικιλότητας και την ενδεχόμενη καταστροφική κατάρρευση των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων.



Στη μελέτη αναφέρεται ότι η ανάπτυξη των φυτών είναι ιδιαίτερα εξαρτώμενη από το νερό και ότι, ενώ τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι μερικές περιοχές θα καταστούν υγρότερες και άλλες ξηρότερες κατά τη διάρκεια των ερχόμενων δεκαετιών, αρκετές αναμένεται να δοκιμάσουν υψηλότερη μεταβλητότητα στις βροχοπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι στις μεγαλύτερες ξηρές περιόδους ακόμη και στις υγρότερες περιοχές, τα φυτά θα μειώσουν τελικά το βαθμό της ανάπτυξής τους.


του Τασου Σαραντη
"Η"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου