Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ:ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ




.





Την αποθεματοποίηση 100.000 τόνων Ισπανικού παρθένου ελαιολάδου (οξύτητας από 0,9 έως 2 βαθμούς) για έξι μήνες, με στόχο να στηρίξει τους παραγωγούς τους προϊόντος, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Ντάτσιαν Τσιόλος.





Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια μετά από την πτώση που παρουσίασαν οι τιμές στην Ισπανία, οι οποίες έφτασαν να είναι κάτω από το όριο για την ιδιωτική αποθεματοποίηση στην ΕΕ, που είναι η τιμή 1,77 ευρώ ανά κιλό. «Η δυνατότητα ενός εξαμήνου αποθήκευσης, πιστεύω ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά κατά την έναρξη της νέας σεζόν», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ντάσιαν Τσιόλος.





Πάντως ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος, υποσχέθηκε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα προτείνει «ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για να λυθούν τα προβλήματα του κλάδου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».





Το θέμα είχε συζητηθεί, μετά από κοινό αίτημα της Ελλάδας και της Ισπανίας, στο πρόσφατο Συμβούλιο Γεωργίας, αλλά η Κομισιόν μέχρι σήμερα απαντούσε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι δεν συγκεντρώνονται οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός για να ενεργοποιηθεί η αποθεματοποίηση. Τελικά το «πράσινο φως» δόθηκε μετά την επιστολή της Ισπανίδας υπουργού Γεωργίας, η οποία υποστήριζε «στην Ισπανία το τελευταίο χρονικό διάστημα το ελαιόλαδο πωλείται κάτω από την τιμή της αποθεματοποίησης».





Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι με το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στην ουσία αποσύρεται από το εμπόριο μια ποσότητα ελαιόλαδου, οπότε (θεωρητικά) μειώνεται η προσφορά του προϊόντος και οι τιμές παραγωγού ανεβαίνουν.

Στο παρελθόν πάντως όσες φορές εφαρμόστηκε η ιδιωτική αποθεματοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πενιχρά αποτελέσματα στις τιμές παραγωγού.





Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νικ. Μιχελάκης, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι:

«Εκτιμώ ότι δεν έχουμε τόσο μεγάλα αποθέματα ώστε να προχωρήσουμε στην ιδιωτική αποθεματοποίηση. Τα ελαιόλαδα ειδικότερα στην Κρήτη θεωρώ ότι είναι εξαντλημένα σε μεγάλο βαθμό. Επομένως στην χώρα μας συμμετοχή στην αποθεματοποίηση δεν νομίζω να υπάρχει και αν υπάρξει θα είναι μικρή.



Πιστεύω ότι στην Ελλάδα γενικότερα δεν υπάρχει διάθεση για συμμετοχή στην ιδιωτική αποθεματοποίηση και αυτό οφείλεται κυρίως στην οργάνωση της αγοράς. Όμως το μέτρο αυτό πιστεύω ότι είναι θετικό, αφού θα συμμετάσχει η Ισπανία, η οποία και το ζητά επίμονα, με αποτέλεσμα να υπάρξει αποσυμφόρηση της αγοράς για τον συγκεκριμένο τύπο ελαιολάδου. Ελπίζουμε ότι αυτό το μέτρο να βοηθήσει στην αύξηση των τιμών. Βλέπετε η νομοθεσία που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει σαν μόνο μέτρο για την αύξηση των τιμών ελαιολάδου την ιδιωτική αποθεματοποίηση. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που να βοηθήσει στην αύξηση των τιμών.Εκτός αν ο Επίτροπος Γεωργίας νομοθετήσει κάτι καινούργιο.





Από την πλευρά μας στην Ελλάδα πιστεύω ότι κάποτε πρέπει να αναδιοργανώσουμε την εσωτερική μας αγορά, ώστε να μην πουλάμε το ελαιόλαδο σε τόσο χαμηλές τιμές. Εδώ δεν λειτουργεί ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης, αλλά στην πραγματικότητα οι τιμές καθορίζονται από το εξωτερικό. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο, ώστε να πάψει να πουλάει ο κάθε συνεταιρισμός και το κάθε ελαιοτριβείο το λάδι σε μικρές ποσότητες. Εγώ προτείνω να γίνονται οι πωλήσεις του ελαιολάδου σε μεγάλες ποσότητες με δημοπρασίες. Πάντως για να υπάρξει η αναδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς ελαιολάδου, θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τον τομέα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συλλογή στοιχείων της παραγωγής και της κατανάλωσης».



neatv.gr - Bαρδής Καλογεράκης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου