Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ



Επιστολή προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης απέστειλαν πρόσφατα –με τις υπογραφές τους- εκατοντάδες πολίτες των Χανίων, ζητώντας την μεταστέγαση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης στο κτίριο των Δικαστικών Φυλακών Χανίων, όταν αυτό κενωθεί μετά τη μεταφορά των φυλακών στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα στην Αγυιά.
Αναλυτικά στην επιστολή που κοινοποιείται προς την υπουργό Παιδείας, τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον περιφερειάρχη Κρήτης, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον δήμαρχο Χανίων και προς του βουλευτές των Χανίων και τα πολιτικά κόμματα, επισημαίνεται:
«Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, όλοι μας κάτοικοι Χανίων, φιλόλογοι, νομικοί, συγγραφείς, ιστορικοί ερευνητές και απλοί πολίτες που ενδιαφερόμαστε για την ιστορία του τόπου, με την ευκαιρία της ευαισθητοποίησης του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Αποστόλη Βουλγαράκη, προκειμένου να απεγκλωβιστεί, να συντηρηθεί, να αρχειοθετηθεί και να παραδοθεί στην ιστορική έρευνα το πολύτιμο υλικό που ασφυκτιά στο κτήριο τουΙστορικού Αρχείου Κρήτης, ενώνουμε τη φωνή μας και δηλώνουμε ότι είμαστε αρωγοί σ’ αυτή την ενέργεια.
Αναγνωρίζουμε τις φιλότιμες προσπάθειες όλου του προσωπικού, παρά τις ελλείψεις τις οποίες κατά την άποψή μας συνεχώς διαπιστώνουμε, και παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας λόγω της στενότητας του χώρου, του ανεπαρκούς φωτισμού, του μικρού και άβολου χώρου μελέτης, προσπαθούν πάντοτε αόκνως να μας εξυπηρετούν.
Η από μέρους του κ. Βουλγαράκη ζητούμενη παραχώρηση του κτηρίου των Δικαστικών Φυλακών των Χανίων, αφού έτσι κι αλλιώς θα κενωθεί μετά τη μεταφορά των στις νέες σύγχρονες φυλακές της περιοχής της Αγιάς, θα συντελέσει στην πλήρη αξιοποίηση και ανάδειξη του υπάρχοντος υλικού, το οποίο σήμερα είναι αδύνατο να ερευνηθεί και αξιοποιηθεί σωστά, στους ακατάλληλους χώρους του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.
Με αυτό το κείμενο, καλούμε όλους τους πνευματικούς φορείς του τόπου, τον δήμαρχο Χανίων, τους βουλευτές και όποιον άλλον ενδιαφέρεται για την ανάδειξη ενός πραγματικά μεγάλου θησαυρού του έχουμε την τύχη να βρίσκεται στον τόπο μας, να συνδράμει σ’ αυτή την κίνηση. Καλούμε επίσης την υπουργό Παιδείας κα Αννα Διαμαντοπούλου, στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, να ενεργήσει για την παραχώρηση του χώρου αυτού, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο ανήκει, δεδομένου ότι:
Ο χώρος θα αξιοποιηθεί πλήρως και το πιο σημαντικό, με ελάχιστο κόστος.
Το κτήριο είναι κατάλληλο για τέτοια χρήση, λόγω του ότι είναι μεγάλο, βρίσκεται μέσα στην πόλη, είναι σε χώρο που δεν υπάρχει υγρασία, η οποία αντενδείκνυται για παλαιά βιβλία, έγγραφα και γενικά ευαίσθητα υλικά.
Η μεταβίβαση ενός κρατικού χώρου σε ένα άλλο επίσης κρατικό χώρο, είναι εύκολη και ανέξοδη υπόθεση. Αντίθετα, η συνήθης κρατική πρακτική ενοικίασης άλλου, ιδιωτικού χώρου, θα δημιουργήσει μεγάλο κόστος το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν δημιουργείται.
Θα αναδειχθεί όλο το αρχειακό υλικό που σήμερα δεν μπορεί να μελετηθεί, με αποτέλεσμα να παραμένουν άγνωστες πάρα πολλές πτυχές της τοπικής και όχι μόνο ιστορίας».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογο υπόμνημα προς τα Υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης απέστειλε πρόσφατα και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ενώ για το θέμα της μεταστέγασης του Ιστορικού Αρχείου έχει καταθέσει ερώτηση στην Βουλή και ο Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.

πηγη
"neatv.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου