Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011

ΛΙΓΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς να διώξω τα έντομα από τα φυτά μου;






Πριν καταφύγετε στη λύση των χημικών εντομοκτόνων, δοκιμάστε να διώξετε τον «εχθρό» με φυσικούς τρόπους. Ένα σκόρδο (ή ένα κρεμμύδι) είναι αρκετό για να βοηθήσει τα φυτά σας να ανακάμψουν. Βράστε το, αφήστε το να κρυώσει και ρίξτε το νερό στις γλάστρες σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να φυτέψετε σκόρδα περιμετρικά σε φυτά, δέντρα ή κηπευτικά.





Μπορώ να καθαρίσω αποτελεσματικά το νεροχύτη της κουζίνας με φυσικό τρόπο;

Το μυστικό είναι η μαγειρική σόδα. Χρησιμοποιήστε την για να καθαρίσετε όχι μόνο το νεροχύτη, αλλά και τους πάγκους της κουζίνας, το φούρνο και τη μπανιέρα. Η μαγειρική σόδα μπορεί επίσης να διώξει τις μυρωδιές από τα χαλιά σας. Ρίξτε μικρή ποσότητα σκόνης σε ένα σφουγγάρι ή υγρό πανί και τρίψτε την περιοχή που θέλετε.





Τα νύχια μου σπάνε εύκολα. Τι να κάνω;

Το παρακάτω μίγμα είναι ιδανικό για ευαίσθητα νύχια, που έχουν την τάση να σπάνε εύκολα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και προσθέτετε μερικά φύλλα ελιάς, τα οποία έχετε κόψει σε κομματάκια. Αφήνετε το μίγμα για περίπου 30’ και στη συνέχεια προσθέτετε 3-4 κουταλιές από χυμό φρέσκου λεμονιού. Ανακατεύετε το μίγμα και το περνάτε στα νύχια σας, καθώς και στο δέρμα γύρω από αυτά. Το ελαιόλαδο και τα φύλλα ελιάς έχουν μαλακτικές ιδιότητες, ενώ το λεμόνι χάρη στην αντισηπτική του δράση ενισχύει το δέρμα και προστατεύει από μυκητιάσεις.





Πώς να διώξω τα στίγματα από τους καθρέφτες μου;

Αν υπάρχουν στους καθρέφτες ή στα τζάμια σας στίγματα που επιμένουν, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να τα διώξετε με φυσικού τρόπους. Τρίψτε το σημείο που χρειάζεται με ένα πανί στο οποίο έχετε ρίξει λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού ή λίγο ξίδι και στη συνέχεια περάστε με ένα καθαρό πανί. Το κιτρικό οξύ του λεμονιού και το οξικό οξύ του ξιδιού είναι ουσίες διαλυτικές, που σας απαλλάσσουν από τα αντιαισθητικά σημάδια.





Μπορώ να «αναζωογονήσω» τα μαραμένα λαχανικά;

Τα λαχανικά είναι ευπαθή τρόφιμα και χάνουν εύκολα τη φρεσκάδα τους. Δεν χρειάζεται, όμως, να τα πετάξετε μόλις αρχίσουν να μαραίνονται. Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα που έχουν μαυρίσει, τοποθετήστε τα υπόλοιπα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και αφήστε τα για 10’. Ακριβώς επειδή τα λαχανικά αποτελούνται κατά 60-70% από νερό, όταν μαραίνονται, ουσιαστικά χάνουν την υγρασία τους. Φέρνοντάς τα, λοιπόν, σε επαφή με το νερό, τα βοηθάμε να «ανακάμψουν».







Πώς να διώξω τις δυσάρεστες οσμές από τις σακούλες σκουπιδιών;

Ρίχνοντας λίγη άμμο στον πάτο της σακούλας. Για τις δυσάρεστες μυρωδιές ευθύνονται συνήθως τα υγρά των σκουπιδιών. Η άμμος θεωρείται ότι έχει απορροφητικές ιδιότητες και επομένως συγκρατεί στο εσωτερικό της τις οσμές.





Έπιασε μούχλα η μαρμελάδα μου. Να την πετάξω;

Δεν υπάρχει λόγος! Αρκεί να αφαιρέσετε επιφανειακά με ένα κουτάλι τη μούχλα. Κυρίως τα σπιτικά γλυκά είναι πιθανό να πιάσουν μούχλα, επειδή στην παρασκευή τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί συντηρητικά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν υποστεί μικροβιακή αλλοίωση. Θα καταλάβετε ότι ένα σπιτικό γλυκό είναι χαλασμένο, μόνο αν η γεύση του είναι πιο ξινή από την κανονική.





Πώς μπορώ να φτιάξω ένα φυσικό απολεπιστικό;

Πολύ εύκολα! Με δυο μόνο υλικά, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι: γάλα και ζάχαρη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε 1 κούπα γάλα μαζί με 5 κουταλιές ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα. Μετά το ντους και αφού σκουπιστείτε καλά, απλώνετε το μίγμα με μεγάλες κυκλικές κινήσεις με φορά προς την καρδιά, ξεκινώντας από τις πατούσες και ανεβαίνοντας σταδιακά προς τα πάνω. Στη συνέχεια, ξεπλυθείτε και αφού σκουπιστείτε, απλώστε στο σώμα σας μια ενυδατική κρέμα εφαρμόζοντας και πάλι κυκλικές κινήσεις με φορά προς τα πάνω.







Εκτός από ναφθαλίνη, τι άλλο μπορώ να χρησιμοποιήσω κατά του σκόρου;

Αυτές τις μέρες θα έχετε ήδη αρχίσει να ανεβάζετε κουβέρτες και παπλώματα στο πατάρι. Αν, όμως, φέτος δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ναφθαλίνη και αναζητάτε φυσικούς τρόπους προστασίας των ρούχων σας, σας έχουμε τη λύση. Τα μπαχαρικά με έντονο άρωμα, όπως το γαρίφαλο, μπορούν να έχουν ανάλογη δράση με αυτή της ναφθαλίνης. Τοποθετήστε, λοιπόν, ανάμεσα στα χαλιά ή τα ρούχα που πρόκειται να αποθηκεύσετε, μερικά καρφάκια γαρίφαλο. Η έντονη οσμή τους θα κρατήσει το σκόρο μακριά από τη ντουλάπα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεβάντα, αλλά και φύλλα δάφνης.





Πώς μπορώ να διατηρήσω περισσότερο τα διακοσμητικά μου κεριά;

Τώρα που ο καιρός «άνοιξε» και μπορείτε να μαζευτείτε με φίλους στη βεράντα, τα κεριά είναι ο καλύτερος τρόπος να «φτιάξετε» ατμόσφαιρα. Για να παρατείνετε το χρόνο ζωής των κεριών και να μην ανησυχείτε συνεχώς για την αντικατάστασή τους, πριν τα ανάψετε, βάλτε τα στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου μεταφέρονται ομοιόμορφα σε όλο το κερί, με αποτέλεσμα το κερί να παγώνει και επομένως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη ενέργεια, ώστε να αρχίσει να λιώνει.





Οι ξύλινες κουτάλες της κουζίνας φθείρονται εύκολα με το πλύσιμο. Πώς μπορώ να τις προστατεύσω;

Πριν τις χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, περάστε τις με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε λάδι. Σκουπίστε τις με ένα πανί και αφήστε τις να στεγνώσουν. Μετά από 1-2 μέρες θα είναι έτοιμες για χρήση. Το λάδι ουσιαστικά απορροφάται από το ξύλο, δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα. Επιπλέον, επειδή το ειδικό βάρος του λαδιού είναι μεγαλύτερο από αυτό του νερού, έχει την ιδιότητα να αποβάλλει το νερό.





Πώς μπορώ να καθαρίσω οικολογικά τα χαλιά μου;

Τώρα που ο καιρός «ανοίγει», έφτασε η στιγμή να μαζέψουμε τα χαλιά. Αν δεν σκοπεύετε να τα δώσετε για καθάρισμα, μπορείτε να τα καθαρίσετε μόνοι σας με οικολογικούς τρόπους. Για να ξαναζωντανέψετε τα χρώματα του παλιού σας χαλιού, προτιμήστε το σαπούνι Μασσαλίας. Αν το χαλί σας έχει δύσκολους λεκέδες, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία με ¼ του λίτρου νερό και τρίψτε το με μια βούρτσα ειδική για χαλιά.





Τι να κάνω όταν «ζαχαρώνει» το μέλι;

Το «ζαχαρωμένο» μέλι δεν είναι αλλοιωμένο. Αντίθετα, η διαδικασία κατά την οποία στερεοποιούνται οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχει, χαρακτηρίζει το πραγματικό μέλι από άνθη και δηλώνει αγνότητα. Για να απαλλαγείτε από τους κρυστάλλους που δημιουργούνται, αρκεί να το βάλετε σε ένα γυάλινο δοχείο και να το βυθίσετε σε ένα κατσαρολάκι με νερό, στους 45-55 βαθμούς. Προσοχή, όμως! Μην το βράσετε, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά του στοιχεία και θα μειωθεί η θρεπτική του αξία. Για να καθυστερήσετε την κρυστάλλωση στο μέλλον, αποθηκεύεστε το μέλι σε χώρο δροσερό και σκοτεινό, εκτός ψυγείου.





Πως να κάνω πιο ζουμερό το παραψημένο κρέας;

Το κρέας που ψήνεται περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται, είναι στεγνό. Για να του δώσετε, λοιπόν, γεύση και να το κάνετε πιο ζουμερό, μπορείτε να το περιχύσετε με μια σος. Μια ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε μισό λεμόνι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά μαγιονέζα και 1 κουταλιά μουστάρδα.





Δακρύζω κάθε φορά που καθαρίζω κρεμμύδι. Τι μπορώ να κάνω;

Δοκιμάστε να καθαρίσετε το κρεμμύδι κάτω από κρύο νερό. Οι ουσίες που περιέχει το κρεμμύδι, οι οποίες μας προκαλούν δάκρυα, δεσμεύονται από το υγρό και δεν απελευθερώνονται. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το κρεμμύδι για λίγο στην κατάψυξη, πριν το καθαρίσετε.







Πώς να διώξω τη μυρωδιά από το σπίτι, όταν μαγειρεύω μπρόκολο ή κουνουπίδι;

Αρκεί να ρίξετε ένα κομμάτι ψωμί μέσα στην κατσαρόλα που μαγειρεύετε το μπρόκολο ή το κουνουπίδι, το οποίο θα απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές.







Μου έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό. Τι μπορώ να κάνω;

22 Μαρτίου 2011Ένα κομμάτι ξερό ψωμί θα σας δώσει τη λύση! Pίξτε το μέσα στην κατσαρόλα που μαγειρεύετε αφήστε το για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, πετάξτε το και προσθέστε λίγο νερό. M’ αυτό τον τρόπο, θα απορροφηθεί μεγάλη ποσότητα αλατιού. Αν δεν έχετε ξερό ψωμί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πατάτα. Καθαρίστε την, ρίξτε την στο φαγητό και βγάλτε την αφού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Aν, μάλιστα, βάλετε 2 πατάτες, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να γνωρίζετε ότι το ξερό ψωμί αποτελεί πολύ πιο γρήγορη λύση. Η ιδιότητα αυτή της πατάτας και του ψωμιού οφείλεται στο άμυλο που περιέχουν, το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά κατά το βράσιμο μέρος των υγρών, οπότε μαζί με το νερό «δεσμεύεται» και μέρος του αλατιού. Ένας ακόμη τρόπος να «εξουδετερώσετε» το επιπλέον αλάτι είναι να προσθέσετε λίγη ζάχαρη, αφού η γλυκιά της γεύση έρχεται σε αντιπαράθεση με την αλμυρή και την περιορίζει σε ένα βαθμό.




Πηγη
Vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου