Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΣΟΥΠΕΡ ΒΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΟΥΔΑ


 

Θα πληρώνουμε όλα τα έξοδα, από τη διαμονή, τα φαγητά, τα διόδια, μέχρι και τα… σεντόνια, ενώ απαλλάσσονται από δασμούς1.500.000 ευρώ το ετήσιο κόστος

Μνημόνιο για νέα βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα ψηφίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Πρόκειται για τη Συμφωνία Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ της Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων της Νάπολης και του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, σχετικά με την εγκαθίδρυση της Προωθημένης Βάσης Διοικητικής Μέριμνας στο λιμάνι της Σούδας στην Κρήτη. (Memorandum of Understanding – Μνημόνιο Κατανόησης).
Η Συμφωνία αυτή είχε υπογραφεί από το ΓΕΕΘΑ επί πρωθυπουργίας Καραμανλή το 2008 και κατατέθηκε τον Απρίλιο για κύρωση στη Βουλή από τον τέως υπουργό Άμυνας Βενιζέλο, και ήδη ψηφίστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τις επόμενες μέρες θα σταλεί στην Ολομέλεια.
Ένα γαλάζιο Μνημόνιο που υιοθετήθηκε από τους πράσινους…
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποδεχόμενη το κείμενο της ΝΔ, δίνει «γην και ύδωρ» στα αφεντικά του ΝΑΤΟ, τους Αμερικάνους, ιδρύοντας στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού –πέραν της ήδη υπάχουσας αεροναυτικής βάσης των ΗΠΑ– ειδική βάση πετρελαίου και υπηρεσιών για να υποστηρίζει της ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις υπό την κωδική ονομασία «Ενεργή δράση» (ACTIVE ENDEAVOUR) στη Μεσόγειο.
Έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου προσφέρει στον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα εθνικό χώρο, καθιστώντας τη Σούδα μια σούπερ βάση, ίσως τη μεγαλύτερη του πλανήτη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης, ειδικά σε αυτήν την περίοδο, όπου η Σούδα έχει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη του βομβαρδισμού της Λιβύης του Καντάφι.
Όπως και στη Δανειακή Σύμβαση με την «τρόικα», έτσι και σε αυτό το Μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας, η χρεοκοπημένη, ουσιαστικά, Ελλάδα, δημεύεται ως «Έθνος Υποδοχής» (Host Nation), σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία, να παρέχει στο προσωπικό του «Αποστέλλοντος Έθνους» (Sending Nation), δηλαδή στον στρατό των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ελευθερία εισόδου και εξόδου πλοίων, αεροσκαφών, υλικών, εξοπλισμών όπλων, εφοδίων, χωρίς κανέναν φόρο!
Και όχι μόνο αυτό. Το Μνημόνιο ορίζει ρητώς ότι η Ελλάδα «θα παρέχει γεύματα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανέξοδα και θα παρέχει ανέξοδα στις δυνάμεις που στρατωνίζονται υπηρεσίες δημόσιας ωφέλειας, λευκά είδη, υπηρεσίες καθαριότητας, υφιστάμενες εγκαταστάσεις γραφείων, εξοπλισμό γραφείου, επαρκή χώρο στάθμευσης, εγκαταστάσεις πλυντηρίων». (Παράρτημα Ε – Υποστήριξη Ακινήτων και Εγκαταστάσεων).
Επιπλέον, η Ελλάδα υποχρεούται να προσφέρει «ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες και μεταφορές με ασθενοφόρο για τους ασθενείς».
Ακόμα και για την αποστολή των νεκρών στο «Αποστέλλον Έθνος» προνοεί το κείμενο, ορίζοντας ότι «η μεταφορά της σορού θα συντονίζεται και θα υποστηρίζεται από το “Έθνος Υποδοχής”» (Ελλάδα).
Στην ειδική έκθεση που επισυνάπτεται αναφέρεται το κόστος όλων αυτών των υπηρεσιών προς τους αμερικανονατοϊκούς στρατιώτες –από τις δωρεάν προμήθειες, μέχρι την παροχή θέρμανσης και υγειονομικής περίθαλψης–, κόστος που προσδιορίζεται στο ποσόν του 1.500.000 ευρώ ετησίως για τους έλληνες υπερφορολογούμενους!
Όσον αφορά την απώλεια εσόδων από τις φοροαπαλλαγές, τα δωρεάν διόδια και την απαλλαγή από δασμούς και τέλη, δεν υπάρχει συγκεκριμένη αριθμητική προσέγγιση στην έκθεση, αλλά μόνο μια απλή δέσμευση, ότι: «η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αντιμετωπισθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού»!
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου