Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ









Τις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η πρώτη διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διεξαγωγή σεισμικών θαλάσσιων ερευνών στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, προκειμένου να διερευνηθεί η έκταση και η ποσότητα των ελληνικών υδρογονανθράκων.



Αυτό ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Ενέργειας Ι. Μανιάτης, ο οποίος σημείωσε ευοίωνα πως τα μηνύματα που καταφτάνουν στο υπουργείο, δημιουργούν αισιοδοξία η οποία θα επιβεβαιωθεί έμπρακτα, όταν το προσεχές τρίμηνο κατατεθούν οι φάκελοι των ενδιαφερομένων.



Αυτή, όπως υπογράμμισε, «θα είναι η Λυδία λίθος επί της οποίας θα αξιολογηθούμε ως χώρα, για το εάν έχουμε ή όχι δυναμικό υδρογονανθράκων από τις εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την έρευνα».



Επεξεργασία

Πρόσθεσε μάλιστα με σχετική βεβαιότητα ότι «ουσιαστικά θα ξέρουμε το δυναμικό μας σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συλλογή και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων». Αναφορικά με τα ευρήματα των ερευνών, ο κ. Μανιάτης, είπε, πως θα γνωστοποιηθούν μεν στο ελληνικό δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα, θα πωληθούν «ως πακέτα πληροφοριών» και σε άλλες πετρελαϊκές εταιρείες.



«Με τον τρόπο αυτόν, η δαπάνη για τις σεισμικές έρευνες επιμερίζεται σε περισσότερους πελάτες» σημείωσε ο υφυπουργός Ενέργειας, εξηγώντας ότι το Δημόσιο θα ωφεληθεί από τη συμμετοχή του στα κέρδη που θα προέλθουν από τα έσοδα διανομής των ερευνητικών δεδομένων.


Πηγη
"Η"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου