Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί κατά της απελευθέρωσης των αδειών



Με κινητοποιήσεις απαντούν χιλιάδες οδηγοί ταξί ανά την επικράτεια, προκειμένου να σταματήσουν την απελευθέρωση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, καθώς το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην απελευθέρωση των μεταφορών. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, λοιπόν, οι οδηγοί ταξί έχουν αποκλείσει ανά την Ελλάδα, κομβικά σημεία σε οδικούς άξονες και σημεία μετεπιβίβασης στο πλαίσιο της 48ωρης κινητοποίησής τους, η οποία ξεκίνησε από σήμερα (18/7) στις 5 το πρωί .

Νωρίτερα, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου ζήτησε με εντολή της να σχηματίζονται αμέσως δικογραφίες για όσους οδηγούς ταξί διαπιστώνεται ότι διαπράττουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών.



Συγκεκριμένα, από το πρωί στο λεκανοπέδιο Αττικής, οι οδηγοί ταξί έχουν παρκάρει 2.000 οχήματα κατά μήκος της Αττικής οδού από το Κορωπί προς αεροδρόμιο, ενώ άλλα περίπου 500 ταξί έχουν παρκάρει κατά μήκος της Ακτής Ποσειδώνος, κοντά στο σταθμό του ηλεκτρικού στο λιμάνι στο Πειραιά. Περί την 1 το μεσημέρι, οι οδηγοί ταξί αποχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στον απόπλου για τα συμβατικά πλοία ή τα κρουαζιερόπλοια. Μόνο η πρόσβαση στο λιμάνι καθυστερούσε, λόγω αυξημένης κίνησης.



Στη Θεσσαλονίκη, αυτοκινητοπομπή έχει αποκλείσει τα διόδια των Ν. Μαλγάρων, τα πρώτα διόδια έξω από την συμπρωτεύουσα που η τιμή για την διέλευση του οχήματος 2,80 ευρώ από 2 ευρώ μέχρι την 31η Ιανουαρίου. Εκεί, οι οδηγοί 1.356 ταξί προχώρησαν σε συμβολική απελευθέρωση των διοδίων. Περί τις 13.00 θα ξεκινήσουν από τα Μάλγαρα για να κάνουν πορεία με τα αυτοκίνητα τους μέσα στην πόλη (Δικαστήρια, Εγνατία, Νέα Εγνατία) και θα καταλήξουν στην περιοχή Βούλγαρη, όπου θα διαλυθούν.



Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδας. Στην Κατερίνη απέκλεισαν τα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και στην Ημαθία τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Κινητοποιήσεις έγιναν και στις Σέρρες, στην Έδεσσα.



Στα Τρίκαλα, οι οδηγοί ταξί έκαναν πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το ίδιο έκαναν και στα Χανιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΤΑΞΙ στα Χανιά, Ηλία Καραπατάκη, η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική και έχουν ακινητοποιηθεί από την απεργία 301 ΤΑΞΙ, 4 αυτοκίνητα που εξυπηρετούν μόνο έκτακτες ανάγκες, ενώ κανονικά κυκλοφορεί το λευκό ΤΑΞΙ μεταφοράς Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Στα ακινητοποιημένα οχήματα ΤΑΞΙ των Χανίων υπάρχει αφίσα στην οποία αναφέρεται «Ναι στην απελευθέρωση αλλά με ευρωπαϊκούς όρους», καθώς οι αυτοκινητιστές ζητούν να θεσπιστούν ευρωπαϊκά όπως υποστηρίζουν κριτήρια στην αδειοδότηση, δηλαδή ανά χίλιους κατοίκους ένα ΤΑΞΙ. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρέθεσε ο κ. Καραπατάκης από την ημέρα που ανακοινώθηκε η απελευθέρωση, στο αρμόδιο τμήμα της διεύθυνσης συγκοινωνιών Χανίων έχουν κατατεθεί περίπου 80 αιτήσεις για νέες άδειες. Ακόμα, ο κ. Καραπατάκης υποστηρίζει ότι τον τελευταίο χρόνο, στα Χανιά, ο κλάδος παρουσιάζει πτώση στην κίνηση κατά 60-70%.



Βέβαια, αντίθετη γνώμη εκφράζουν οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί φορείς. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι δυσκολίες ή και ο αποκλεισμός στην πρόσβαση στα αεροδρόμια και τα λιμάνια δημιουργούν προβλήματα στον τουρισμό, βασικού πυλώνα ανάπτυξης και ελπίδα της χώρας μας για να βγει από την κρίση». Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση και τους ενδιαφερόμενους κλάδους να προσέλθουν με ψυχραιμία σε διάλογο και να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.



Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η οποία καταδικάζει την στάση των οδηγών ταξί. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Στην καρδιά της κρισιμότερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών για τη χώρα, οι οδηγοί ταξί με τη μορφή της διαμαρτυρίας που επέλεξαν, καταφέρνουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στην εικόνα της χώρας διεθνώς […] Θυμίζουμε ότι οι χώροι που σήμερα αποκλείουν (αεροδρόμιο και λιμάνι) αποτελούσαν διαχρονικά τους προνομιακούς τόπους εργασίας τους» Η Ομοσπονδία καλεί τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας.



Στο ίδιο πνεύμα και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων (ΗΑΤΤΑ) αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του: «Ο Τουρισμός βρίσκεται για ακόμα μία φορά έρμαιο αιφνίδιων συντεχνιακών κινητοποιήσεων. Δεν είναι δυνατό, κάθε κοινωνική ομάδα που θίγεται -σήμερα οι ιδιοκτήτες ταξί- να παρακωλύουν την κυκλοφορία στις βασικές πύλες εισόδου της πρωτεύουσας, το λιμάνι του Πειραιά και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Δεν είναι δυνατό να δυσφημείται η Ελλάδα, καθημερινά διεθνώς. Δεν είναι δυνατό η Κυβέρνηση να αιφνιδιάζει με τις αποφάσεις της, χωρίς διάλογο». Τέλος ο Σύνδεσμος απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και σεβασμό του ελληνικού τουρισμού.





Πηγη
http://www.traveltimes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου