Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΟΙ 47 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ





Το πρώτο μέτωπο είναι η προώθηση των κρίσιμων νομοθετικών παρεμβάσεων που θα υλοποιήσουν τις μεγάλες αλλαγές







Τα «μπάνια του λαού» δηλαδή ότι σηματοδοτούσε η περίφημη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, για την κυβερνητική «ραστώνη» είναι παρελθόν, όπως και πολλά άλλα στην Ελλάδα της κρίσης. Μέσα στις 30 επόμενες μέρες η κυβέρνηση καλείται να φέρει σε πέρας μια πολυμέτωπη μάχη η οποία θα την οδηγήσει, ούτως ή άλλως, σε ένα δύσκολο και απαιτητικό φθινόπωρο που ως πρώτο χρονικό και πολιτικό ορόσημο, έχει τη ΔΕΘ.



Το πρώτο μέτωπο δεν είναι άλλο από την προώθηση των κρίσιμων νομοθετικών παρεμβάσεων, που κατά δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού, θα υλοποιήσουν τις μεγάλες αλλαγές και θα βάλουν «το θεμέλιο για μια χώρα καλύτερη πιο δίκαιη και πιο δημοκρατική».



Με καταιγιστικούς ρυθμούς η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει το νομοθετικό έργο για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των 47 προτεραιοτήτων που έθεσε στους υπουργούς του ο Γ. Παπανδρέου και έχει ορίζοντα τα τέλη Αυγούστου. Ενιαίο μισθολόγιο, νέο φορολογικό, αναδιοργάνωση εισπρακτικών μηχανισμών με εμπλοκή και ιδιωτών, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η πλήρης ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, η απεμπλοκή των μεγάλων οδικών έργων, η επιτάχυνση αδειοδότησης για τις ενεργειακές επενδύσεις, η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η συγχώνευση των νοσοκομείων κ.λπ. περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες.



Μόνο το πολυνομοσχέδιο

Ωστόσο είναι αμφίβολο αν ο τεράστιος όγκος νομοθετημάτων θα μπορέσει να λάβει τη μορφή νόμου πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κι αυτό με δεδομένο ότι η Βουλή πριν τη δεκαπενταήμερη διακοπή (8 με 22 Αυγούστου) θα έχει προλάβει να ψηφίσει μόνο το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου, όπου θα ενταχθεί ως τροπολογία η ρύθμιση για την κατάργηση των 29 οργανισμών του Δημοσίου. Ενώ στο χρόνο που θα απομείνει ως τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα.



Οπως αναγνώριζαν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή είναι σχεδόν αδύνατο, αν ακολουθηθεί η συνήθης κοινοβουλευτική διαδικασία, να παραχθούν όλοι οι αναγκαίοι νόμοι στους χρόνους που η κυβέρνηση επιθυμεί.



Απολύτως συναρτημένο με τη «νομοθετική παραγωγή» είναι και το δεύτερο μέτωπο το οποίο είναι διαρκώς ανοικτό για το Μαξίμου και τους επιτελείς του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή: Τις διαφωνίες και ενστάσεις των κυβερνητικών βουλευτών που ενίοτε εξελίσσονται σε σκληρές κόντρες με υπουργούς. Κατά σύμπτωση οι σκληρότερες κόντρες εξελίχθηκαν με υπουργούς οι οποίοι δεν προήλθαν από την κομματική επετηρίδα και στους οποίους καταλογίζεται μεταξύ άλλων ότι αγνοούσαν ή αγνοούν την Κ.Ο. στηριζόμενοι στη στενή σχέση τους με τον πρωθυπουργό.



Τελευταίο «κρούσμα» η περίπτωση του Γ. Ραγκούση με αφορμή το χειρισμό στο θέμα των ταξί, ενώ δεν αναμένεται εύκολη και η αποστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου να περάσει αναίμακτα το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Νέο πρώτο μεγάλο crash test για την ενότητα, αλλά και την εικόνα του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι πώς θα γίνει δεκτή η ρύθμιση που θα αφήσει «μετέωρους» μεταξύ εργασιακής εφεδρείας και απόλυσης χιλιάδες υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.



Ο νέος τσάρος της οικονομίας Eυάγγ. Βενιζέλος -που ευτύχησε να δει τον εαυτό του να περνάει «χωρίς να ανοίξει μύτη» διατάξεις που ο προκάτοχός του έδινε ομηρικές μάχες -θα πρέπει να εξαντλήσει όλη του την πολιτική και ρητορική δεινότητα στη διαπραγμάτευση με τους βουλευτές που καλούνται με την ψήφο τους να θέσουν τέλος σε ένα μέχρι τώρα ιερό «κεκτημένο». Ο μόνος τρόπος πάντως για το Μέγαρο Μαξίμου και τους υπουργούς να αναστρέψουν το κλίμα «διαρκούς οργής» στους κόλπους της Κ.Ο. είναι να κερδηθεί η μάχη στο τρίτο μέτωπο: την εκκίνηση της ανάπτυξης.



Αναγκαία προϋπόθεση

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου έχει θέσει την ανάπτυξη -συνεπεία και των διαρθρωτικών αλλαγών- ως αναγκαία προϋπόθεση για μερική αποκατάσταση όσων έχουν κληθεί να πληρώσουν ακριβά το μάρμαρο εξαιτίας του «επείγοντος», μέτρων που ελήφθησαν όπως η οριζόντια περικοπή των συντάξεων. «Φιλί ζωής» για την ανάπτυξη θεωρούν στην κυβέρνηση την πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη με την Ε.Ε. για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ με μειωμένη την εθνική συμμετοχή και με τη δημιουργία ειδικού στην Κομισιόν το οποίο θα ασχολείται με την άμεση εκταμίευση των κονδυλίων.



Οσον αφορά στις ξένες επενδύσεις βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμένη προσπάθεια Αθήνας και Βερολίνου ώστε οι γερμανικές επιχειρήσεις που αναζητούν επενδυτικό πεδίο στην Ελλάδα να ξεπεράσουν τη «ζούγκλα της γραφειοκρατίας» και να επενδύσουν δίνοντας έτσι «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.


Πηγη
"Η"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου