Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ο "ΘΕΙΟΣ ΣΑΜ"ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ






Ήταν μια αντίστιξη πραγματικά μοναδική: την ώρα που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεσπάθωναν εναντίον του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η Άνγκελα Μέρκελ άκουγε προσεκτικά τον Μπαράκ Ομπάμα, στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, να της ζητά να μην αφήσει την Ελλάδα να πέσει. Και ενώ οι «Αγανακτισμένοι» μούντζωναν για μια μέρα ακόμη το ελληνικό κοινοβούλιο, διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδιδαν ότι το ύψος της νέας οικονομικής στήριξης αναμένεται να φτάσει στα 100 δισ. ευρώ.



Η δημόσια παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ακόμη και σε όσους γνωρίζουν ότι η διοίκηση Ομπάμα είναι η φιλικότερη δύναμη προς την κυβέρνηση Παπανδρέου μεταξύ όλων των εταίρων και των συμμάχων. Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, η αμερικανική πλευρά παρεμβαίνει προς τη γερμανική πριν από τη λήψη κάθε σημαντικής απόφασης σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα.



Αλλά αυτή τη φορά σήκωσε το βάρος ο ίδιος ο πρόεδρος, χωρίς προσχήματα και χωρίς τη συνήθη στη διπλωματία εποικοδομητική ασάφεια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εξαιρετικά ισχυρές εντυπώσεις.



Οι ΗΠΑ έχουν τη σταθερή θέση ότι ενδεχόμενη ελληνική κατάρρευση θα προκαλούσε σοβαρούς κραδασμούς σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και ότι η οικονομική αποσταθεροποίηση θα μεταφερόταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με βάση αυτό το σκεπτικό ζητούν από το Βερολίνο να εγγυηθεί την ελληνική οικονομική ασφάλεια για να μην αναπτυχθεί δυναμική καταστροφής στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.



Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν τον κώδικα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η στήριξη Ομπάμα έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επενδύει προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο θεωρεί απολύτως αξιόπιστο συνομιλητή, συνεργάσιμο και μυημένο στα μυστικά της διεθνούς διπλωματίας. Στην πραγματικότητα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, η αμερικανική πλευρά δεν εξετάζει καν το σενάριο ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική αλλαγή εδώ σύντομα και διαμορφώνει τη στρατηγική της εκλαμβάνοντας ως δεδομένη την αντοχή του κ. Παπανδρέου.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον προτίθεται να ενθαρρύνει αμερικανικές επενδύσεις στην ελληνική επικράτεια και αυτό το μήνυμα έχει μεταφερθεί στην Αθήνα πολλές φορές και με διαφορετικούς τρόπους. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, η εμπέδωση κανόνων διαφάνειας/υγιούς ανταγωνισμού και η κοινωνική ειρήνη είναι οι όροι που τίθενται. Μέχρι να εκπληρωθούν, η αμερικανική πλευρά θα επιμένει ότι πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία και ότι αυτής της προσπάθειας θα ηγηθεί το Βερολίνο που διατηρεί την πρωτοκαθεδρία εντός της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στα οικονομικά.

Αγγελικη Σπανου

Περισσοτερα
http://www.isotimia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου