Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

Αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο μετά την αντίδραση της Τρόικας


Μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 ευρώ, επιβολή τέλους επιτηδεύματος για τους ελευθ. επαγγελματίες, εξωμείωση του ΕΦΚ του πετρελαίου για τους επαγγελματίες και μία σειρά περικοπών ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπ. Οικονομικών Ε.Βενιζέλος



Συγκεκριμένα:



Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στις 8.000 από 12.000 ευρώ σήμερα. Θα εξαιρεθούν οι κάτω των 30 ετών, οι άνεργοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με εισόδημα ως 12.000 ευρώ. Μεταξύ 8.000 και 12.000 ευρώ ο συντελεστής φορολογίας θα είναι 10%.



Θα επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την έδρα και άλλα κριτήρια. Το τέλος εκτιμάται ότι θα είναι μεσοσταθμικά 300 ευρώ ανά περιοχή.



Αύξηση στο 5% του υψηλότερου συντελεστή για την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, για τους βουλευτές, τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες και τα ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 12.000 – 20.000 ευρώ θα δώσουν έκτακτη εισφορά ίση με το 1% του εισοδήματος τους. Όσοι έχουν 20.001 – 50.000 2%, όσοι λαμβάνουν 50.001 ως 100.000 3%, και πάνω από 100.000 4%. Σημειώνεται ότι η έκτακτη εισφορά θα γίνεται στο σύνολο του εισοδήματος και όχι κλιμακωτά.



Ο υπουργός πρότεινε την αύξηση 5% επί του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης (σήμερα είναι 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα) και την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης



Για τα ακίνητα, πρότεινε να μειωθεί (όπως ήταν γνωστό και τις προηγούμενες ημέρες) το ατομικό αφορολόγητο για την ακίνητη περιουσία στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, από 400.000 ευρώ σήμερα, ενώ δεν θα επιβληθεί τέλος ακίνητης περιουσίας, το οποίο θα ενσωματωνόταν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. “Δεν είναι μέσο η ΔΕΗ να εισπράτεις φόρους”, είπε ο υπουργός.



Στο μέτωπο των περικοπών, ο κ.Βενιζέλος προανήγγειλε νέα μέτρα. "Γίνεται επανέλεγχος γραμμή γραμμή ώστε να γίνει μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ για το 2011 και θα συνεχίσουμε και για τα επόμενα έτη", είπε ο υπουργός.



"Ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε αποδεκτές από τους εταίρους αλλαγές", είπε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι έμενε η οριστικοποίηση μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ και επανέλαβε την κρισιμότητα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου για την 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και την ύπαρξη β' πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα. Επίσης επανέλαβε ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Όπως είπε θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου και θα δοθεί αύριο στα κόμματα.



Βασικός στόχος του Προγράμματος, σημείωσε, είναι να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση των θεμάτων που μας ενδιαφέρουν, δηλαδή την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.



Το νέο πρόγραμμα αποτελείται σύμφωνα με τον υπουργό από τρείς πυλώνες:



- Ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ



- Συμμετοχή των ιδιωτών μέσω της διαδικασίας της Βιέννης



- Νέο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ



«Όλα αυτά διασυνδέονται με ένα κοινό παρονομαστή που είναι η βούληση των Ελλήνων να παλέψουμε για να βγουμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας», υπογράμμισε.



Ειδικότερα όσον αφορά στη διαδικασία της Βιέννης, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι αναμένει θετικές εξελίξεις. Πρόκειται για μια εθελοντική παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα που είναι καλοδεχούμενη, σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει εμφανής διαθεσιμότητα των τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων να μετάσχουν στη διαδικασία.



Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές τράπεζες ώστε να συμμετάσχουν στην εθελοντική διακράτηση των ομολόγων, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας, ο κ.Βενιζέλος επανέλαβε ότι η συμμετοχή "είναι απολύτως εθελοντική". Ωστόσο τόνισε ότι "ενθαρρύνουμε τις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν".



Ο υπουργός δήλωσε ότι στον εφαρμοστικό νόμο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για τη δημιουργία του Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στο Ταμείο θα συμμετέχουν δύο ξένοι παρατηρητές: ο πρώτος θα οριστεί απ' τα κράτη μέλη της ΕΕ και ο δεύτερος απ' την Κομισιόν.



"ΙΣΟΤΙΜΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου