Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΤΟ ...ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

«Ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι» στη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών








Το βούτυρο – και όχι το ελαιόλαδο - είναι το βασικό υλικό της λεγόµενης µεσογειακής κουζίνας. Και τα καλά ψάρια είναι τα… παρακατιανά! Μια εκδήλωση γαστρονοµίας στη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών ανασκεύασε και θρυµµάτισε πολλά από τα στερεότυπα της σύγχρονης εποχής για τη διατροφή.



Φανταστείτε µια εικόνα: Ενα τραπέζι µεγάλο και στρωµένο κάτω από µια γέρικη ελιά. Γύρω, ηλιοκαµένοι και χαµογελαστοί άνθρωποι τρώνε ενώ η θάλασσα λαµπιρίζει µπροστά τους. Να το στερεότυπο της µεσογειακής κουζίνας.



Και ιδού και µια αιρετική –και πάντως τεκµηριωµένη - ανασκευή: «Η εικόνα της ηλιόλουστης Μεσογείου µε υπεραιωνόβιους και βρακοφόρους Κρήτες έγινε το αρχέτυπο-κλισέ της µεσογειακής κουζίνας και η φαντασίωση της ∆ύσης. Η αλήθεια είναι πιο πολύπλοκη. Η διαιτητική ∆ύση αφαίρεσε την πολυπλοκότητα και την αντικατέστησε µε µια µονολιθική διατροφική πυραµίδα. Η µεσογειακή κουζίνα δεν είναι για δίαιτα, αλλά για γλέντι στρωµένο πάνω σε µια πολύχρωµη κουρελού»,ανέφερε στην εισήγησή του ο Αλβέρτος Αρούχ (γνωστός και ως Επίκουρος), συγγραφέας και βαθύς γνώστης της γαστρονοµίας.



Ο ίδιος δεν χαρίστηκε βέβαια ούτε στους µύθους για την κρητική κουζίνα: «Η Κρήτη παρουσιάζε ται µε το εξής παράδοξο: Ενώ πλέει στα λίπη, οι Κρητικοί δεν πάσχουν από καρδιοπάθειες. Γι’ αυτό ζουν πολύ. Κι αυτό, γιατί η κουζίνα τους βασίζεται στα αγριόχορτα ενώ το λίπος εδώ βασίζεται στο αντιοξειδωτικό και µονοκόρεστο ελαιόλαδο.



Και βέβαια οι Κρήτες έτρωγαν λάδι, έτρωγαν όµωςκαι πρόβειοβούτυρο. Καιδεν ζούσαν περισσότερο λόγω ελαιολάδου αλλά επειδή έκαιγαν πιο πολλές θερµίδες απ’ όσες καίµε εµείς καιγιατί απέφευγαντα κρέατα και κυρίως τα κόκκινα και προτιµούσαν αγριοκάτσικα, κουνέλια και χοιρινό. Η λιτότητα της διατροφής τους και τα πενιχρά µέσα τους εξηγούν τη µακροζωία τους. Ο νεοπλουτισµός εξάλλου διέλυσε τη διατροφική πυραµίδα και οι Νεόκρητες πάσχουν απόκαρδιοπάθειες όπωςοι υπόλοιποι Ελληνες».



Η οµιλία του προκάλεσεαίσθηση σεµια πανδαισία µε οµιλίες, τραγούδια, ταινίες,ποιήµατα, µια πανηγυρική βραδιά στην ΚεντρικήΣκηνή της Στέγης Γραµµάτων και Τεχνών το βράδυ της Τετάρτης,που συντόνισεο δικός µαςΜανώλης Πιµπλής.Μια εκδήλωσηµε τίτλο «Ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι. Η τέχνη του φαγητού και των σχέσεων», που έκλεισε τις φετινές εκδηλώσεις τουκύκλου «Λέξειςκαι Σκέψεις». Και άφησε µια γλυκιά γεύση.


Δ.ΜΑΝΙΑΤΗΣ
"ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου