Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ





Στην κατάργηση του αφορολόγητου ποσού για 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά την επίμονη υπόδειξη της τρόικας. Ως εναλλακτικό σενάριο οι ελεγκτες προτείνουν την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλους αυτούς. Ταυτόχρονα, γίνονται προτάσεις να μειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα, πιθανότατα στα 8.000 ευρώ για το σύνολο των υπόχρεων, αλλά και για αλλαγές συντελεστών στη φορολογική κλίμακα.



Ωστόσο, τα φορολογικά δεινά για τους Έλληνες πολίτες δεν τελειώνουν εδώ. Έρχονται κι άλλα. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ένα ακόμη μέτρο-φωτιά, το οποίο αφορά περίπου 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Έχει προταθεί από την αντιπροσωπεία της τρόικας και προβλέπει την επιβολή έκτακτου φόρου σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.



Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα πλήξει όλους τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν σπίτια και οικόπεδα σε ακριβές περιοχές. Υπολογίζεται ότι μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες που θα πιαστούν στις «δαγκάνες» του νέου έκτακτου φόρου.



Η κυβέρνηση επέβαλε και το 2009 έκτακτη φορολογία στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά τα εκκαθαριστικά σημειώματα δεν έφτασαν ποτέ στους υπόχρεους. Κι αυτό γιατί αρκετοί φορολογούμενοι φρόντισαν να μην δηλώσουν την πραγματική τους περιουσία στο Ε9 που υπέβαλαν στην Εφορία, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση υπολογισμού για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς. Να σημειωθεί ότι το Τέλος ήταν κλιμακωτό (με συντελεστές από 0,1% έως 0,9%) και αφορούσε ιδιοκτήτες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ. Έτσι οι φορολογούμενοι που γλίτωσαν το προηγούμενο Τέλος αλλά διαθέτουν ιδιόκτητες κατοικίες σε Εκάλη, Ψυχικό, Κηφισιά, Γλυφάδα, Βάρη, Βαρυμπόμπη, Βούλα, Κολωνάκι, κ.λπ., θα αναγκαστούν να πληρώσουν το νέο έκτακτο φόρο.



Μαζί με αυτούς και χιλιάδες άλλοι ιδιοκτήτες κατοικιών σε προάστια-«φιλέτα» της Θεσσαλονίκης ή άλλων νομών και νησιών προσιτών σε μεγάλα βαλάντια. Η σύλληψη της φοροδιαφυγής αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα για τους ξένους, οι οποίοι δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τις προσπάθειες περιορισμού που θα γίνουν. Για τους εκπροσώπους των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον τα 12 δισ. ευρώ που προβλέπει το τριετές σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, αποτελούν έναν έωλο στόχο που υπονομεύει το Μνημόνιο και την προσπάθεια προσαρμογής.



Οι ξένοι προβλέποντας την «τρύπα» των 4 δισ. ευρώ που προδιαγράφεται στα κρατικά ταμεία, άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στις διαβουλεύσεις που είχαν με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή την πρόταση Παπακωνσταντίνου να καταργηθεί το αφορολόγητο ποσό στους επιτηδευματίες. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο είναι γνωστό από τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Είχε νομοθετηθεί επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη, το 2008.



Συντελεστής φόρου



Το μέτρο διατηρήθηκε σε ισχύ για λίγους μήνες, για να «ξηλωθεί» από τον Γιάννη Παπαθανασίου μετά τον καταιγισμό αντιδράσεων που προκάλεσε στον επιχειρηματικό κλάδο. Στην τρόικα «άρεσε» η τότε ρύθμιση Αλογοσκούφη η οποία προέβλεπε φόρο από το πρώτο ευρώ των εισπράξεων που θα είχαν 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Εφόσον το μέτρο περπατήσει, αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι ο συντελεστής του φόρου.



Εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερος από το 18% του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας. Το πιο πιθανό είναι να ανέρχεται στο 10%, όσο δηλαδή προέβλεπε και η νομοθετική του Γιώργου Αλογοσκούφη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (οδοντίατροι, ψυχολόγοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι, χημικοί, γεωπόνοι, γεωλόγοι, ξεναγοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.) θα φορολογούνται με 10% για κέρδη ως 12.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα δεν έμπαινε φόρος μέχρι αυτό το ποσό. Ο φόρος μέχρι αυτό το ύψος των κερδών θα φτάνει τα 1.200 ευρώ. Αν τα καθαρά κέρδη υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, τότε για τα επιπλέον θα ισχύει η φορολογική κλίμακα.



Εναλλακτικά, το οικονομικό επιτελείο αντί αυτού του μέτρου πρότεινε στην τρόικα την επιβολή έκτακτης εισφοράς ή ακόμη και τη μείωση του αφορολογήτου στα 8.000 από 12.000 ευρώ για όλους τους υπόχρεους. Το τελευταίο σχέδιο πρότασης εκτός από τους επιτηδευματίες θα επιφέρει σημαντική αύξηση της φορολογίας και στις υπόλοιπες κατηγορίες υπόχρεων. Μεταξύ αυτών οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα απολέσουν μέρος της προστασίας που τους παρέχει το αφορολόγητο.



Με την τρόικα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέτασε και άλλα μέτρα που θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα (2012-2015), το οποίο θα δοθεί αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα. Στο πακέτο λιτότητας των 29 δισ. ευρώ εντάσσονται ακόμη οι περικοπές σε διάφορα φορολογικά προνόμια, απαλλαγές και κοινωνικά επιδόματα, όπως επίσης και η μετάταξη βασικών αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η επιβολή του ΕΦΚ στα αναψυκτικά και το ανθρακούχο νερό (soft drinks). Το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοστεί κανονικά το 2012.



Όμως, οι φετινές αστοχίες στον προϋπολογισμό και το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2010, επισπεύδουν την εφαρμογή του. Τα νέα δεδομένα της ύφεσης έχουν ανησυχήσει την τρόικα, η οποία εκτιμά ότι απαιτούνται παρεμβάσεις τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ για να μειωθεί το έλλειμμα του 2011 στο 7,4% του ΑΕΠ από 10,5% το 2010. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε κοστολογήσει το έκτακτο πακέτο για φέτος στα 3 δισ. ευρώ.



Τι προβλέπει το πακέτο λιτότητας των 29 δισ. ευρώ του «Μεσοπρόθεσμου»



* Κατάργηση του αφορολόγητου ποσού για 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με την Εφορία μεγάλος αριθμός επιτηδευματιών δηλώνει εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το αφορολόγητο ποσό. Εναλλακτικά η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή έκτακτης εισφοράς.

* Μείωση του αφορολόγητου ποσού στα 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα. Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχετική μελέτη η οποία θα δείχνει τις ομάδες των υπόχρεων που θα θίγονται από το «ψαλίδι» των 4.000 ευρώ στο αφορολόγητο όριο.

* Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

* Μείωση στα 250.000 ευρώ του αφορολογήτου ακίνητης περιουσίας. Σήμερα το αφορολόγητο ποσό είναι 400.000 ευρώ.

* Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα καταβάλουν το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011 οι κάτοχοι 5.000.000 οχημάτων Ι.Χ. και Δ.Χ.

* Μείωση των αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά. Τα όρια αυτά ανέρχονται σήμερα σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και για καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Εξετάζεται τα όρια αυτά να μειωθούν στα επίπεδα των 100.000-150.000 ευρώ για κάθε άγαμο και στα επίπεδα των 150.000-200.000 ευρώ για κάθε έγγαμο.

* Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τις συναλλαγές οι οποίες πραγματοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και των αυξημένων κατά 40% αφορολόγητων ορίων που ισχύουν σε όλα τα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.

* Μετάταξη βασικών αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%.

* Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα νερά (soft drinks).

* Αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, της ύδρευσης, του φυσικού αερίου αλλά και στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και των σιδηροδρόμων.

* «Tακτοποίηση» των περίπου 1,2 εκατομμυρίων αυθαίρετων κτισμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας. Η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις που θα προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυτών των κτισμάτων.

* Σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

* Διακοπή επιχορηγήσεων έως και 30% σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης.

* Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις.

* Περικοπές φοροαπαλλαγών. Θα κοπεί το 40% των φοροαπαλλαγών (ιατρικά, ενοίκια, ασφάλιστρα κ.λπ.) για να εξοικονομηθούν 2-3 δισ. ευρώ. Σήμερα στοιχίζουν πάνω από 7 δισ. ευρώ. Και εδώ θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, με πιθανή κατάργηση για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 60.000- 70.000 ευρώ ετησίως. Σε 2,4 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες εσόδων από τις απαλλαγές που αφορούν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά).

* «Ψαλίδι» σε κοινωνικά επιδόματα βάσει εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων, με πιθανό σενάριο τη διατήρησή τους για όσους φτάνουν στο όριο της φτώχειας, ήτοι 6.200 ευρώ ατομικό εισόδημα ή 13.608 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών υπολογίζουν το όφελος μέχρι και 4,5 δισ. ευρώ. Μόνο από τα επιδόματα ανεργίας αναμένεται εξοικονόμηση εσόδων 500 εκατ. ευρώ.

* Εφαρμογή Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο. Αυτό θα προκαλέσει νέες περικοπές αποδοχών για τους εργαζομένους στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Υπολογίζεται ότι το συνολικό όφελος που μπορεί να αποδώσει βάσει της ειδικής έκθεσης των εμπειρογνωμόνων θα φτάσει μέχρι και τα 4,6 δισ. ευρώ.

* Μείωση των προσλήψεων πέραν του κανόνα 1:5 με πιθανό σενάριο το 1:7 ή ακόμα και το 1:10, σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις υπαλλήλων από φορείς ή θέσεις που θα καταργηθούν.

* Απολύσεις 150.000 συμβασιούχων που εργάζονται σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

http://www.isotimia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου