Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΚΑΣΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ




ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ







Αντιμέτωποι με την αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι οι καστανοπαραγωγοί του Νομού Χανίων, οι οποίοι βρίσκονται σε τραγική θέση, καθώς μία αρρώστια (έλκος), καταστρέφει με γοργούς ρυθμούς τις καστανιές τους.

Επιτακτική είναι η ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων, τόνισε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Καστάνου Νομού Χανίων Νίκος Μπομπολάκης, ζητώντας την άμεση ανάθεση μελέτης για τη βιολογική αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως έχει ήδη συμβεί με επιτυχία σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Τώρα και τρία χρόνια ο Νομός μας, μαζί με άλλους δέκα Νομούς της Ελλάδος, έχει ενταχθεί σε έργο του ΕΣΠΑ για την εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης. Δεν βλέπουμε όμως να προχωρούν οι διαδικασίες για την εκκίνηση του έργου που θα σώσει τα υπόλοιπα δέντρα», κατήγγειλε χθες ο κ. Μπομπολάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Καστάνου Νομού Χανίων και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Εννιά Χωριών έχουν αποστείλει σχετικό έγγραφο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, τονίζοντας το πρόβλημα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ούτε έγγραφη απάντηση ούτε προφορική ανταπόκριση.

Για το θέμα κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή οι βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης και Σήφης Βαλυράκης, σημείωσε ο κ. Μπομπολάκης, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι «δεν φτάνει όμως αυτό. Εμείς, ως καστανοπαραγωγοί, βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Είναι ολοκληρωτική η καταστροφή στα Εννιά Χωριά και τώρα 'πηγαίνει' και προς Παλαιά Ρούματα - Σέμπρωνα. Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Πιστεύω ότι σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχει παραγωγή καστάνου. Και απορώ για ποιον λόγο δεν μπορούμε να συντονιστούμε για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, για ένα τόσο σοβαρό εισόδημα του Νομού Χανίων όλοι οι αιρετοί του Νομού. Να πάμε να απαιτήσουμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μας δεχθεί. Ας μας πει ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο», επεσήμανε ο κ. Μπομπολάκης, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από το Υπουργείο θα πραγματοποιηθεί μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρίας από δεκάδες καστανοπαραγωγούς έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.



ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο κ. Μπομπολάκης εξήγησε ότι «τώρα και έξι χρόνια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας Θεσσαλονίκης και τον καθηγητή κ. Διαμαντή, ανακαλύψαμε ότι στον Νομό μας υπάρχει πρόβλημα στα καστανόδεντρα, με το έλκος της καστανιάς που αφανίζει τα δέντρα. Το πρόβλημα είναι ορατό διότι σε λίγο δεν θα υπάρχουν δέντρα με την ταχύτητα που εξαπλώνεται η αρρώστια (έλκος - καρκίνος καστανιάς). Ξέρουμε ότι τώρα και τρία χρόνια ο Νομός μας, μαζί με άλλους δέκα Νομούς της Ελλάδος, έχει ενταχθεί σε έργο του ΕΣΠΑ για την εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης. Δεν βλέπουμε όμως να προχωρούν οι διαδικασίες για την εκκίνηση του έργου που θα σώσει τα υπόλοιπα δέντρα».

Ο κ. Μπομπολάκης υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσε ο κ. Διαμαντής, η εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης είναι η μόνη μέθοδος αντιμετώπισης της ασθένειας του έλκους της καστανιάς. Παρόμοιο έργο, που εφαρμόστηκε σε 17 Νομούς από την πρώην Γενική Διεύθυνση Δασών κατά την περίοδο 2006 - 2009 με χρηματοδότηση από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Το παρόν έργο προβλέπεται να διαρκέσει 3,5 χρόνια ήτοι 6 μήνες για την εκπόνηση της μελέτης σε 11 συνολικά Νομούς και 3 χρόνια για την εφαρμογή της βιολογικής καταπολέμησης. Επειδή το ΕΣΠΑ λήγει το 2013 και δεν έχουμε χρόνο», όπως τόνισε ο κ. Μπομπολάκης θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο «να προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση της μελέτης, ώστε να προχωρήσει η καταπολέμηση για να σώσουμε το σημαντικό αυτό δέντρο που προσφέρει στην οικονομία του τόπου και την οικολογική ισορροπία των ορεινών περιοχών».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στον Νομό Χανίων υπάρχουν περίπου 110.000 καστανόδεντρα και η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 1.300 τόνους.

 
Πηγη
http://www.haniotika-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου